Egyébként pókfoci. Itt háborogsz, hogy a rendőrök rettegett bűnözők lesznek, hogy fel kell lépni ellenük, stb. Fel vagy háborodva, hogy "le lehet őket fizetni", szerinted ez a helyzet elszomorító, stb.
Azt azonban ne felejtsd el pókfoci, hogy a korrupcióhoz legalább _két_ ember kell! Szükség van RÁD is.
"A legutóbbi 4 estben simán lefizettem őket gyorshajtásért."
Kinek a szavai ezek, emlékszel? Háborogsz ellenük, felháborít a korrupció, miközben TE magad is ugyanúgy benne vagy, mint az általad bűnözőnek bélyegzett rendőr.
Ha - ahogy írod -, lebuktatod őket, akkor majd nem fogod őket lefizetni gyorshajtásért, és az ismételt 4 gyorshajtás után fizethetsz annyi pénzt, hogy csak bírjad, ráadásul ne lesz jogsid...
Ebbe is gondolj bele. Csak annyi, hogy nem adsz pénzt a rendőrnek. Itt kezdődik.
Egyébként, ha rendőr lennék/leszek, akit nem engednék el zsebpénzzel, az az ittas vezető. Azt nem. Szabálysértés és szabálysértés között is van különbség. Ha 20-al túlléped a megengedett határt, mint _szinte mindenki_, talán jobban jársz egy ötezressel a rendőr zsebébe, nem?
Hello!
Érdeklődve olvasgattam a napokban az Index rendőrökkel kapcsolatos topicjait.
Kisebb meglepetésemre az emberek többsége arról beszélt, hogy megértik a rendőrök korrupcióját. Elmondásuk szerint szívesebben támogatják a rendőrt és annak családját, mint az államot. Sok ember szerint egyáltalán nem baj, ha így intézzük el azt, hogy a kormány irreálisan magas szabálysértési díjakat vezetett/vezet be. Az emberek ekkora pénzeket nem tudnak, nem is akarnak kifizetni. A jogosítványukat meg szeretnék tartani, a rendőrnek meg kell a pénz. Gondolj bele: Egy kezdő rendőr kb. 35 ezer Ft-ot kap kézhez havonta. Az éhen haláshoz éppen elég...
Ismerősünk átcsúszott a Babettával a piros lámpán, mert nem tudott megállni a jégen. Nem az ő hibája volt, életében nem szabálytalankodott, nagyon lassan, és nagyon-nagyon óvatosan vezet. Állítom betart minden sebesség korlátozást. Följelentették, és 30 vagy 40 ezerre büntették. Épp akkor építettek házat, minden fillér kellett, nagyon-nagyon hiányzott neki egy ilyen mértékű pénzkiadás, főleg karácsony környékén... Talán mindenkinek jobb lett volna, ha ad a rendőrnek egy kis pénz karácsonyi ajándékra?
Amúgy nekem kellemes tapasztalataim voltak eddig a rendőrökről.
Még hónapokkal ezelőtt két biciklis kapott el, mert motorral átjöttem a gyaloghídon.
Rendőr: Letette Ön a kresz vizsgát?
Én: Hát igen...
R.: És látta azt, milyen tábla volt ott?
É.: Igen.
R.: Tudja, mit jelent a tábla?
É.: Igen...
R.: Hát, ahhoz képest elég nagy sebességgel cikázott végig a gyalogosok között.
Közölték velem, hogy pénzbírságra nem büntethetnek, mert suliba járok. Azt mondták, feljelentést tesznek. Arra jött a tesitanárom, aki egyiküket tanította. Megkérdezte, mi történt, a rendőr mondta neki, hogy a fiatalember motorral végighajtott a hídon. Mondta, hogy ha szép lassan jöttem volna, megúszom egy figyelmeztetéssel, de így nem. Fölírtak minden adatot. Azóta se érkezett semmiféle papír. Se az iskolába, pedig mondták, hogy oda is menni fog, se hozzánk. És az az érzésem, hogy nem is fog.
Jó ideje motorozok már. Azon a hídon mindenki átmegy motorral. És tudok másokra vigyázni. Amúgy meg minden szabályos volt.
A zsaruk rendesek voltak, összetéphették a feljelentést, ezért miért ba***anak ki velem fölöslegesen...
Később ehhez hasonló eset játszódott le. Két LADÁS rendőr kapott el, mert haveromat vittem robogón. Az egyik alig szólt valamit végig, a másik beszélgetett velem folyamatosan, humorizált. Közvetlen, hétköznapi stílusban, kedvesen társalgott velem, semmi bunkózás, semmi hatalom-fitogtatás, egy közvetlen, rendes ember. Ők is azt mondták, följelentenek, azóta se érkezett papír sem hozzánk, sem a suliba. Azon kívül, hogy haveromat vittem, volt jogsi, bukósisak, biztosítás, adásvételi szerződés, minden. A motor kétszemélyes volt, csak nem volt levizsgáztatva, és haveromon nem volt bukó. Tisztelettel beszéltem velük, ők is velem, és úgy hiszem, a feljelentést később összetéphették. Hiszen nem követtem el semmi különös szabálysértést, nem veszélyeztettem senkit.
Még egyszer, kiskoromban pedig arra emlékszem, hogy Apukámat, engem és unokatesómat engedett el a rendőr. Kocsival voltunk, valami kis szabálytalanságon kapta apámat, már nem emlékszem pontosan, mi volt az. Feljelentés és zsebpénz nélkül elengedett minket, miután látta, hogy két gyerek van a kocsiban, és a kocsi is egy kis Polski volt, látta, hogy úgysincs apámnál sok pénz. De föl se jelentett, teljes mértékben rendes, emberi viselkedést tanúsított.
A legutóbbi 4 estben simán lefizettem őket gyorshajtásért. Ebben az az elszomoritó hogy egyrészt már nem egyedül meri eltenni a pénzt az egyik estnél 4-en voltak a másik pedig ellehet képzelni egy körözött bünöző esetén ha odanyon pár 10 ezret simán tovább állhat. Vegyünk egy olyn esetet pl ha vérszemet kap a rendőr és egy igazoltatásnál bevág a hátsó ülésre egy heroinos tasakot és azt mondja ha nem fizetek 100 ezret előállit aminek a büntetési tétele nem kismiska. A mai világban ismerve a moráljukt bármikor megtehetik. Ha ez igy folytatódik sötét időszak vár ránk mert a legrettegettebb bümöző igy épp az lesz akitől a védelmet várnánk. Azon kellene gondolkodnunk hogy közös összefogással hogy lehetne ezeket a sajnos többségben lévő "bünözőket" lebuktatni.
Tegnapelőtt a Kristóf tér és a Bécsi utca sarkán egy kocsi leparkolt a járdán a Humanic előtt. Két rendőr jött a parkolóház felől és elkezdtek integetni a távozni akaró sofőrnek. A rendőrök először láthatóan inzézkedni akartak. Majd mikor közelebb értek, a nem túl megnyerő kinézetű söfőr így szólt: "Hát, tudjátok ki vagyok? Tudjátok, nem?!". Erre a rendőrök megérteőn elmosolyodtak és távoztak.
Én mostanában csak ilyenről hallok. Fizess zsebbe, és minden OK!
Ma hallottam. A szolgálatvezetőnél meg kell venni a helyeket! Pl. fizetsz 50-100 rugót, akkor olyan helyre oszt be, ahol jól keresthetsz. (Ennél persze többet megkereshetsz egy szolgálat alatt)Ergo mindenki jól jár. Ha becsületes rendőr akarsz lenni, akkor mehetsz a raktárba ruhát osztani. Szóval be kell állni a sorba, ha boldogulni akarsz, különben félretesznek, és körberöhögnek a többiek.
Elszomorító az egész. :(
Konkrét sztorit most nem írok (pedig tudnék).
Épp a percekben - mielőtt láttam volna a Te topicodat - olvastam végig egy ugyanezzel a témával foglalkozó, elég sok hozzászólásos topicot itt, az Indexen.
És nem az a topic volt az egyetlen.
Amúgy nekem nincsenek ilyen személyes élményeim, és arról se tudok, hogy ismerőseimmel történt volna ilyesmi.
Amúgy úgy néz ki, jövőre én is rendőr leszek.
:-))
Üdv!
Hát nem is tudom, hogy lehet-e a rendőrökre szűkíteni, amikor elég nagy összedolgozás van a bűnüldözési és igazságszolgáltatási szervek között.
Ehhez vannak azért saját tapasztalataim is. 2 éves rendőri múltammal a 90-es évek lelején nagy tapasztalatot szereztem a korrupció területén. Aztán meg kellemetlen tapasztalataim is voltak arról, hogy az igazságszolgáltató bíró ex-feleségem miként feküdt le a vádlottjával, majd aztán létesített hasonló kapcsolatot a bűnüldöző szervek töbtagjával is. Én nem tudom, hogy ez egyedi eset-e, hogy valakit ennyire elragadnak a szenvedélyei a munkája során, de hogy egy sajnálatos tapasztalaton alapuló példa alapján tudom, hogy létezik ez a dolog. A rendőröknél ezt nem probléma eltussolni, mert ott dicsőségnek számít megdugni egy bírót, a bírák visziont ez iránti érdeklődést a szent függetlenségükre hivatkozva hárítanak el. Szóval ezen a területen sem kisebb a baj, mint máshol, sőt, z érinthetetlenség miatt még tán gátlástalanabbul csinálják a dolgukat.
a.prof válasz erre | adatok | e-mail 2001-03-06 14:05:38 (164)
98 július 11-ei Népszabadságban jelentmeg "Zsaroló rendőrök" cimmel:
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megállapítása szerint 1997 novemberében a Budapesti Rendőr-főkapitányság bevetési osztályának állományába tartozó három egyenruhás rendőr járőrszolgáltban volt a VI. kerületben. Eközben egyikük hamisított telefonkártyát helyezett el az Izabella és Aradi út kereszteződésénél lévő nyílvános telefonfülkébe. Kis idő múlva megjelent az ügy sértettje, aki miután észrevette, hogy a készülékben már van egy kártya , azzal próbált telefonálni.
A nyomozás adatai szerinta rendőrök ekkor "tetten érték a telefonáláson",s közölték: hamis kártyával telefonál. Tájékoztatták, hogy ezzel a tettével a számítógépes csalás bűncselekményét követte el, amiért előállithatják, és őrizetbe vehetik. Megjegyezték azomban, hogy hajladóak ettől az intézkedéstől eltekinteni, ha a sértett fizet nekik 30 ezer forintot. Ennyi jutalmat szoktak ugyanis kapni a Matávtól a hamis telefonkártyával telefonálók leleplezéséért. Miután a sértettnél csak tízezer forint volt, a rendőrök elkisérték a Kodály körönd közelében lévő bankkártya automatához, ahól a folyószmlájáról levett még húszezer forintot.
A sértett csak később tett feljelentést, mikor is más rendőröktől megtudta, hogy becsapták. Miután azonosították a három rendőrt, házkutatást tartottak náluk. Egyiküknél kilenc végtelenített, hamisított telefonkártyát foglalt le az ügyészségi nyomozóhivatal. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal mindezek alapján a három rendőrt hivatalos személy által elkövetett zsarolás büntettével gyanúsítja. Az ügy iratait vádemelési javaslattal küldték meg a VI-VII. kerületi ügyészségnek.
Ennyi a történet. Ki járt hasnló módon abban az időben?? Fontos lenne ha jelentkeznél!
Egy szállítás alkalmával, megállított a rendőr,
rögtön nem stimmelt semmi,
-lejárt a zöld kártya
-nem volt behajtási engedélyem
.........stb
Mivel régóta lejárt, bekelett volna vonnia a forgalmit.
De megúsztam helyszíni bírsággal, mindketten jól jártunk.
Másnap megcsináltattam a zöld kártyát, és máskor nem hajtok be abba az utcába.
Persze, persze, nade ! (ez egy értelmes kezdés volt - akart lenni)
Felemelték a szabálysértési bírság felso határát százezer, egyes esetekben kétszázezer forintra. Mi ez, ha nem a korrupció állami ösztönzése egy olyan országban, ahol az átlagfizetés százezer körül van ? Ittál két pohár bort, százezer, átmentél a piros legelején, mert nem akartad kivinni a szélvédot, százezer, elnéztél egy negyvenes táblát és gyenge hatvannal elgurultál mellette, százezer, hát a f..om nem kéne ? Ugyanakkor meg a fiatal narkós surmók tényleg gyilkos tempóban repesztenek, mindenkit veszélyeztetve, ha meg is vágják oket, zsebbol kifizetik. Persze, hogy mindkét fél jól jár, inkább egy tizes/huszas, mint százezer. Már egy kurva parkolásért is öt-tíz között van a bírság, csak parkolóhely nem lett több.
Hova az anyjuk pi...jába teszik ezt a rengeteg lóvét ?
A legújabb, amit hallottam, hogy kiadják koncesszióba a trafipaxot. Király !
Ez egy nagy f@ság, ha hibáztál, fizetned kell, ha
téged zavar, hogy néha becsukják az egyik szemüket
akkor te vagy a legnagyobb mártír, de ha jólesik
és mindenáron bünhödni akarsz van egy két ötletem.
Hallottam olyan járőr-párról, amelyik már két éve nem kevesebb, mint 250-300 000 forintot kaszált egy hónap alatt, napi két-három órai ténykedéssel, Budapest egyik forgalmas terén, az úttest szélén állva. A pár egyik felének egyszer külön üzentek a pénzügyről, hogy ugyan, mennyen má be a fizetéséért.
Ha már a közalkalmazottakról van szó: szerinted milyen lehetősége van mondjuk egy tanárnak, óvónőnek, iskolai gondnoknak stb. korruptkodni? Az a gond, hogy a rendőrök igen komoly kellemetlenségeket tudnak okozni ( a közúton a rendőrnek M I N D I G igaza van ), hogy ezt ne gyakorolják ellenszolgáltatást várnak. Hisz nekik is jobb 10e Ft a kosztpénzbe mint egy jól feljelentett szabálysértő, aki majd kifizeti a 10x ekkora bírságot, idézéseket és határozatokat vesz át stb.stb. Az egész rendszer így működik, mert így kell hogy működjön. Rohadék, szemét rendőrség!
Más az amikor megkímeled magad ( és a hivatalt ) a papírmunkától egy zöldkártya miatt némi kp-ért, és más mikor a rendőrségen csempészett aranyat vásárolsz. Van korrupció, és van törvénytelenség.
Baromság.
Én mindig elismerem, ha én vagyok a hibás.
Másfél év alatt 3 ízben állítottak meg, egyszer tisztázatlan helyzetben (tudjátok, kiegészítô lámpás keresztezôdés, mikor a hármas lámpa mellett van még egy külön zöld az egyik iránynak, és azt nem tudni elôre, mikor nem enge már) belementem egy piros jelzésbe, egyszer egy forgalom nélküli mellékutcán gyakoroltunk a barátnômmel, aki éppen autóvezetési tanfolyamon volt, és kevesellte a gyakorlati órákat (feltűnt, hogy túl lassan mentünk), harmadszor meg egy hete lejárt a zöldkártyám és nem vettem észre.
Max. az elsô eset lehetett elvileg valamennyire veszélyes közlekedési szempontból, de gyakorlatilag nem volt, egyértelműen arra ment ki a játék, hogy pénzt akartak. Én elismertem a hibát, erre elkezdtek fenyegetôzni mindenféle dologgal, aztán a foglalkozásom után kérdezôsködtek (nem mindegy? csak felmérték, mennyit tudnék fizetni), és ök maguk kezdeményezték a dolgot az ominózus atyáskodó-gondterhelt "na most mit csináljak magával" kérdéssel. Csessze meg, ha tényleg annyira szabálytalan voltam, tegye a dolgát, ne játssza meg a lelkizôst!
Az más kérdés, hogy ilyen hülyesége miatt nekem sincs kedvem hónapokig ügyintézni meg bírságot fizetni, naná, hgy egyszerűbb volt zsebbe adni a pénzt.
Lehet, hogy a rendôrök sem korruptabbak a többi közalkalmazottnál, csak nekik éppen a törvény legfôbb ôreiként tisztábbnak kellene lenniük. Ha a rendôr is sáros, milyen alapon lenne joga bárkit is a törvény betartása miatt szankcionálni?
Minél inkább elfogadjuk ezt, annál rosszabb és gyakoribb lesz. Arról nem is szólva, hogy ez megint csak annak kedvez, akit nem érdekelnek a szabályok és könnyen szórja a pénzt, mert ô eleve arra számít, csinálhatok bármit, úgyis elintézem utána pár bankóval...
Ha valakit mégis érdekelne a téma, én tudok egy olyan járőr-párról, amelyik tolvajoktól elkobzott BKV-jegyeket árult húsz százalék kedvezmánnyel. És ez nem vicc.
Szóval alacsony bér ide, társadalmi elfogadottság oda, a rendőri korrupció talán a legundorítóbb mind közül.
Szerintem a korrupció egyértelműen elfogadott. Néhány esetben még jól is jön. Pl: a rendőrők munkabére ( főleg az alacsonyabb beosztásuaké ) tényleg nem sok. Sőt. ezért aztán élnek azzal a lehetőségükkel, hogy kiegészítsék azt. A hatalom ( kormány, BM, stb.) számára pedig jó, hogy nem neki kell teljes mértékben eltartani a rendőröket ( Egyéb hatóságok is a pakliban ),majd eltartják ők magukat. szerinted ez a drogteszt dolog miről másról szólna? nyilván ha sietsz, megállítanak és azt mondja a rendőr: megyünk pisilni - te erre inkább felajnlasz egy jelképes összeget, mivel nem érsz rá egy órás vizeletprogramra. És még sorolhatnánk a végtelenségig.
Elég korrekt amit leírtál, csak azon tűnődöm, hogy a porig rombolt rendszert is csak ugyanabból az építőanyagból tudjuk felépíteni, akkor meg minek. Tudod lehet próbálgatni az Orbán stratégiát, hogy mondogassok milyen jó már nekünk és hátha egyszer el is hisszük, hogy amit tapasztalunk az a "jó", hiszen minden viszonylagos. Az a szomorú, hogy igazat kell adnom a Verebesnek, aki a Heti Hetesben mondta,(elég szomorúan) hogy a következő választáson azt kívánja, hogy bukjon meg a kormány. De a mostani ellenzék se győzzön!!! És tudod ez siralmas- nincs már egy ember, vagy párt, vagy szervezet se, amelyik alternatívát tudna kínálni. Most őszintén: melyiküktől tűnne hitelesnek egy bűn és korrupcióellenes igéret? Mert én erre nem tudok kit- vagy mit mondani!
Hát igen ismét ez a fránya rendőri korrupció.Most légyszives elárulni, hogy ebben az országban ki nem korrupt. Mert én azok közűl akik állami apparátusban dolgoznak egyet sem ismerek. Előbb vagy utóbb korrumpálodnak valamilyen formában. Én azt tapasztalom, hogyha nem pénzért akkor szakmai előmenetelért a magyar ember még a jó édesanyukáját is eladná. Egyébként rendőri korrupció meg csak akkor van ha a van aki korrumpáljon. Ha az elkövetett szabálytalanságokért mindenki vállalná a felelőséget, azt mondaná a rendőrnek, hogy igen gyorsan hajtottam (átmentem a piroslámpán, szabálytalanul előztem, stb) büntessenek meg. És nem egyből azon gondolkozna, hogy mennyi pénzembe kerül majd, hogy ne vonják be a jogositványomat, ha nem lenne aki megajánlaná az anyagi ellenszolgáltatást akkor szerintem a rendőr sem mondaná teljes hétköznapi nyugalommal azt, hogy tízezer és nem is találkoztunk. Szerintem innentől kezdve amig a fejekben (nem csak a rendőr fejekben) nincs változás ez nem is fog változni. Na meg amig fejétől büdősődik a RENDVÉDELEM addig ne is számits változásra.
Szia Halott téma !
Szerintem ez a korrupció nem kifejezetten rendőri sajátosság, hanem valami evolúciós lépcsőfok az emberi magatartásban, a "rendőri" nyilván azért irritál bennünket, mert a leggyakoribb és elég megalázó találkozási pontunk vele. Azzal, hogy felsoroljuk a történeteinket egymásnak, lehet, hogy megkönnyebbülünk (vagy nem), de megoldást nem nagyon lehet rá találni. Mondjatok egy olyan területet nálunk, ahol megvan az alá-fölé rendeltségi viszony (tehát a hatalom) és azt nem használja ki a fölérendelt (ha lehetősége adódik) egy kis plusz(pénz, vagy egyéb) szerzésére. Inkább az indok lenne érdekes, hogy miért kell az ilyen helyzetet feltétlenül kihasználni- mert a szegénységre és a nagyravágyásra nem lehet mindent rákenni. Valami szerintem itt az elmúlt néhány évtizedben nagyon furcsa lelkivilágot alakított ki az emberekben, vagy szerintetek mi az oka?
A Tasztal közönsége nem ugrik erre a témára. Ha megnézed a többi rendőrkorrupciós topicot, elég hamar végük lett (kivéve a ragika-féle bomlottat, az 100 fölé ment). Ł8) zubi