Keresés

Részletes keresés

Spydercofan Creative Commons License 2019.03.26 0 0 146

Eladó Kabos Gyula aláírás.

Bármilyen ajánlatot meghalgatok.

E-mail: Baranyaikrisztian11@gmail.com

Death Magic Man Creative Commons License 2016.08.30 0 1 145

Csak úgy érdekességképpen, nemrég olvastam róla, hogy 1910-13 között, nagyváradi tartózkodása idején igazolt futballista volt, méghozzá nem is középszerű.

Azért szerencse, hogy nem a sportot választotta :)

Imimet Creative Commons License 2008.12.12 0 0 144
Minden idők legnagyobb és legjobb magyar színésze: Kabos Gyula.
Minden idők legnépszerűbb és legismertebb magyar filmje: Hyppolit a lakáj.

Végre a neki kijáró minőségben juthat el mindenkihez.

Elkészült a Hyppolit a lakáj felújított, digitalizált változata. Úgy nézhetjük meg, ahogy még soha nem láthattuk. 2009-ben dvd-n is kiadják.

http://www.napvilag.net/film/20081210/digitalizalt_hyppolit_a_lakaj_bemutato_december_17_en

http://www.metropol.hu/kultura/cikk/335671
Imimet Creative Commons License 2008.09.15 0 0 143
Valami nagy (jogi?) gond lehet tényleg, mert majd egy éve egyik régi magyar sorozatból sem jelent meg új darab. Pedig igény lenne rá, mert amint nézem a boltokban, az eddig kiadott dvd-kből már egyre kevesebb cím van.
Imimet Creative Commons License 2008.08.06 0 0 142
Nagyon érdekes hozzászólást találtam egy linuxos fórumon itt:
http://www.linuxforum.hu/index.php?topic=23823.0
BlueSky 2008. Március 22. 12:26:34-kor irt hozzaszolasabol ugy tunik, hogy a Jupiterfilm altal forgalmazott MAGYAR KLASSZIKUSOK sorozat nem mas, mint agyonmasolt videokazetakrol keszult dvd atirat, es jelenleg azert is szakadt felbe a sorozat, mert torvenyessegi eljaras ala kerultek.
Allitolag eleg rossz a kep es a hang is, ahhoz kepest, ahogyan fenn maradtak ezek a filmek.
Nekem ebbol a sorozatbol nagyon sok van (barna-arany szinu sorozat) Lehet, hogy kesobb ugyanezeket a filmeket kiadjak sokkal jobb minosegben, es ujra meg kell vennunk?
Es akkor meg digtalis felujitasrol nem is beszeltunk...

Ime a figyelemremelto resz:

Tehát, ismét csak a pontosítás kedvéért.
Ma magyaroszágon 3 kiadó jelentetett meg régi magyar filmeket:
A Multimix KFT.
A Jupiterfilm KFT
és a TMF Media KFT

A Multimix KFT. csak néhány, legfeljebb félt tucat magyar filmet adott ki, ilyenek pl. az
"Én lányom nem olyan; Három sárkány; Egy csók és más semmi; A férfi mind őrült; A szerelem nem szégyen;
A hölgy egy kissé bogaras; Budai cukrászda; Erzsébet királyné; Halálos csók" ezeket vettem meg tőlük és ettől nem sokkal több jelent meg.

Ugyanis heti szinten vásárló vagyok a TESCO, AUCHAN, MediaMarkt, Cora, Elektro World áruházakban. Emellett az internetet is elég sokat böngésztem régi magyar filmek után...

De, nézzük a Jupiterfilm KFT.-t
Ők már valamivel több mint 39 filmet adhattak ki a "MAGYAR KLASSZIKUSOK" sorozatban, amelyből az
1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,31,36,39 -es van meg.
Nem vettem meg a "Magdolna", "Café Moszkva" "Bob Herceg" és még másik 2-3 filmjüket, mert nem itéltem olyannak ami érdekelhet. (inkább a vígjátékokat vettem)

Több filmet nem adott ki a Jupiterfilm a "MAGYAR KLASSZIKUSOK" sorozatban, mivel egyes meg nem erősített hírforrások szerint utolérte őket egy törvényességi eljárás amely folyamatban van (a bíróságról való az infó tehát nem pletyka)

Végül említeném a TMF Media KFT-t www.tmfmedia.hu

A weblapjukon utána lehet ellenőrizni, hogy 39db. magyar filmet adtak ki, a "Régi magyar filmek" sorozatban amelyekből megvettem a
7,8,9,15,16,17,19,20,24,27,36 sorszámúakat.

Azért csak ezeket, ugyanis elég nagy az "átfedés" a Jupiterfilm KFT. és a TMF Media KFT által kiadott régi magyar filmek között és semmi értelmét nem láttam, hogy duplán meglegyen (két kiadótól is) a Katyi, a Hyppolit a lakáj, vagy az Egy szoknya, egy nadrág; a Pesti Mese, Régi Keringő, Az Ördög nem alszik, Meseautó... stb.


Tehát! A pontosítás a lényeg!

Ha mindhárom kiadó mondjuk 50-50-50 régi magyar filmet adott volna ki, akkor sem lehetne "többszáz"-ról beszélni, mert ez csak 150 lenne. Viszont a Jupiterfilm a maga ~39 (talán 1-2-vel több) és a TMF Media a 39db. régi magyar fimjével, plussz a Multimix KFT azzal a néhány filmmel (talán nincs egy féltucat sem, mert közel 10 körüli ami az interneten is fellelhető tőlük) így hát eléggé erős túlzás lenne azt állítani, hogy "többszáz az a 40-50"
Mindenesetre az eredeti állításom 40-50 volt és tekintve az átfedéseket (dupla megjelenés/ két kiadótól ugyanaz) ezért nem sokkal több a választék mint 40-50.

A minőségről meg csak annyit, hogy amit a TV-ből fel tudtam vetetni DVD-re (egy asztali DVD író-val) az nagyátlagban messze meghaladja azt a minőséget amit pl. a Jupiterfilm KFT kiadott DVD-n. Ugyanis ezeken látszik, hogy a "forrás" bizony VHS kazetta volt! Méghozzá lehet, hogy a "néhai" Televideo gondozásában kiadott VHS kazettákról (amely a 80-as évek végétől volt kapható) lett "bejátszva" és ebből készült a DVD. (mások is jelezték megegyező véleményüket)
Ugyanis VHS-re, mint "forrásra" utaló szalaghibák és a VHS-re jellemző 240-250 soros vízszintes felbontás és az ebből eredő kontraszt figyelhető meg. Ezt csupán azért merem így kimondani, mert 1987 óta videózom és 2000-ig bezárólag a VHS majd 1993-tól az S-VHS volt a hobbym és a HiFi Stereo videózásban éltem ki magam... (egy időben)
Tehát visszatérve a minőségre: A VHS-re jellemző "dropt-out"-ok figyelhetők meg elég sok DVD lemezfelvételnél amelyet "hivatalosan" kiadtak. 100%-ra vehető, hogy a stúdiómagnóknál nem ilyen kommersz dropt-out kompenzátor van beépítve, mindemellett pl. a Multimix KFT által kiadott "A szerelem nem szégyen"
c. film első 5-6 percében megfigyelhető egy elég erős gyűrődés a VHS szalagon amelyről "átvették" a filmet. Ugyanez a nemrégiben a TV-ből felvett "kópiából" hiányzik és a képminőség is egy kicsivel jobb!

Néhány szó a hangról:
A régi filmeknél (soknál) elég jellegzetes alapzaj van, de főleg a gyakori filmszakadásból eredő vágások miatti kattanás, vagy hanghiba (hangok, szavak kimaradnak) figyelhető meg. Ezekre jó példa a Rozmaring című Kabos, Turay, Páger, Mály Gerő...stb. film amelynél igen gyakori e hiba.
Viszont az már a modern technika, pontosabban a "kommersz modern technika" hibája, hogy a hang a halkabb részeknél fokozatosan felerősödik és majdhogynem átmegy zúgásba.
Aki még a 80'-as években kezdett VHS videó filmeket nézni az emlékszik rá, hogy a barátoktól, ismerősöktől kölcsönbe kapott és agyonmásolt filmek szinte egytől egyig ilyen hanggal rendelkeztek, Sőt már-már idegesítően hangos zúgás volt időnként hallható...
Ez az automata felvételi szintszabályzó áramkör hibája, amelynek fejlesztése még a 70'-es évekbeli Compact Casette magnóknál kezdődött...
Éppen ezért elmondható, hogy a "némelyik" régi magyar filmnél hallható erősödő alapzaj innen eredeztethető... No, de nem írnám tele az oldalt

Ezzel szemben a TV-ből származó filmeknél majdhogynem kifogástalan a hang, már amennyire az egy 1900-as években Tobis-Klang hangrendszerrel készült filmtől elvárható.
És volt a hangra összehasonlítási alapom is, ugyanis én nem tudtam felvenni VHS-re 1 filmet, mert nálam nem fogható a TV amely adta, de egy kolégám igen. Nos, ez át lett véve DVD-re és bizony itt is zúg a hang, mint az eredeti VHS felvételnél amely a TV-ből készült, holott a TV-ben nem volt "zúgós" a hang (ezt többen is megerősítették, akik látták a filmet a TV-ben). Emellett még felvett nekem a kolégám 3-4 másik filmet is amelyeknél szintén zúgott (sajnos elég jól) a hang. Ilyen volt a "Tizedes meg a többiek is" amely eredetileg kifogástalan hanggal rendelkező film, de a koléga videójával felvéve már zúg a hangja, így 100% hogy a videómagnó a hibás.
Imimet Creative Commons License 2008.06.20 0 0 141
Vasárnap lesz a Hetenként egyszer láthatom a Duna tv-n, sajnos még ez sem érhető el dvd-n:
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=7179960&i_where=1&i_where_tv=1
MrPink Creative Commons License 2008.03.09 0 0 140
Kabos Gyula: Kócos


Nem aludtam egész éjjel. Hiába számoltam egytől-százig, aztán visszafelé, nem ment. Aztán eszembe jutott a „couéizmus” és elkezdtem magam rábeszélni:
- „Te most aludni fogsz! Te most aludni fogsz!”…
Először halkan kezdtem, aztán mindig hangosabban parancsoltam magamnak, míg egyszerre valaki átdörömbölt a falon:
- Lehet, hogy uraságod aludni fog, de hogy én nem fogok, az biztos.
Lementem kora hajnalban a kávéházba, kedvetlenül, fázósan vártam a reggelit. Először kávét kértem dzsemmel, aztán a dzsemet kicseréltettem vajra, majd ismét a vaj helyett tojásra. Végül rájöttem, hogy nem is vagyok éhes. Ez még jobban lehangolt. Megint eszembe jutott a „couéizmus” és elkezdtem mondogatni magamban:
- Te kívánod a tojást, te kívánod a tojást…!
Mikor már eléggé kívántam a tojást, felbontottam, hát büdös volt. Lehet, hogy az a Coué nagy ember, de előttem megbukott.
Kivánszorogtam az utcára, de az ajtónál visszahőköltem, egy tejeskocsi pont előttem majdnem elütött egy biciklistát. Nahát, lett ebből patália! A kocsis meg a biciklista elkezdték egymás családtagjait emlegetni, nem tudom, hogy ismerték-e az accidens előtt is egymást, de úgy kell, hogy legyen, mert kizárólag közeli rokonokról volt szó. Furcsa, gondoltam magamban – ha két ember összevész, nem egymást szidják, hanem általában mindig a rokonság a bűnbak. A kocsis jobban győzte, a mondásaiban sokkal több fantázia volt, volt egy pár olyan jül sikerült vidéki mondása, hogy én részemről gondolkozás nélkül lepontoztam a biciklistát. Ilyen szegényes szókinccsel ne az Andrássy-úton provokáljon veszekedést, hanem mellékutcában.
Meg is néztem rögtön a tejeskocsi oldalára festett céget és lakhelyét, ha netán valaha szótárt írnék, hivatkozhassak a forrásra is.
„Kőricei tejgazdaság.”
…Kőrice… Körice…? Ejnye, csak nem a Balogh Sanyi gazdasága?
A Balogh Sanyi… iskolatársam volt a második polgáriban. Rossz tanuló volt… mindenből bukásra állt… csak hittanból nem. Abban ő volt az első. Nem tudott ő abból sem semmit, hanem volt egy remek trükkje. A hittanórán állandóan kenetteljes ábrázatot öltött, a hittanár úr pedig mindig mondta, hogy marha, de jámbor, és nem molesztálta kérdésekkel. Sajnos a többi tanárnál ez nem lett volna előny, hát ott rosszul ált.
Sanyi az édesanyja testvérénél lakott, akinek standja volt a Hunyadi-téri csarnokban. Ott árulta azt az élelmiszer-tömeget, mit a Sanyi édesanyja a fiának küldött.
Egy szép napon félrehív Sanyi az iskolában, és azt mondja: tanítót akar fogadni mellém. Én majd téged ajánllak, vállald el!
Úgy is lett. Az öreg boldogan elutazott, miután átadta a hivatalt és a következő felhatalmazást:
- Ha nem tanul a gyerek, vágja pofon, hogy elszédüljön! Biztosítottam, hogy erre nem kerül sor, annál is inkább, mert a Sanyi háromszor olyan erős volt, mint én. És ha adtam is volna neki egy pofont, ami pillanatnyi szédülést idézett volna elő nála, mikor magához tért volna, biztos több napos szédülés-ciklust okozott volna nekem.
Volt a néni lakásán egy zsák dió is, azt hiszem, karácsonyra spekulált vele, vagy mi, de megakadályoztuk. Karácsony előtt három héttel már nem volt nyoma se. Nem tudom, melyikünk találta ki, hogy a diósokkal jobb, ha bevizesíti az ember és a petróleumlámpa fölé tartja, úgy bemelegítve finom az. Hát, ahogy a víz lecsepegett a forró lámpaüvegre, azon minutumban elrepedt az üveg. Meg is írta a néni haza, hogy úgy tanulunk, még a lámpaüveg is belereped.
Közben én olyan hanyag lettem, hogy az édesapám házitanítót vett mellém.
Így aztán én tanítottam Sanyit, aztán hazamentem és tanultam az én házitanítómmal. Az én metódusom jobb lehetett, mert a Sanyi átment, én megbuktam.
Most ez mind eszembe jutott… A Sanyi!…
De sokszor hívott, mindig nyílt levelezőlapon, hogy jöjjek le, jöjjek le… üzentetett is, de valahogy mindig úgy alakult, hogy nem tudtam hozzájutni…
Lemegyek én, legalább friss tojást kapok.
Kint várt az állomáson egy kocsival, meg egy hatalmas, lompos kutyával. Nagyon megörült nekem, látszott, hogy őszinte, de a kutyája, az meg volt bolondulva az örömtől. Nekemugrott, megnyalta a kezem, a szájamra is nyomott egy meleg csókot, körbefutott, mint az őrült, hason csúszkált, szóval a kutyaöröm egész skáláját lejátszotta, holott életében először szagolt engem. Aranyos volt.
- Kedves kutyád van, Sanyi – mondom neki, miközben kocsiztunk hazafelé.
- A Kócos?… - mondja Sanyi. – Nem kutya ez, pajtás. Nézd meg jól. Farkas ez.
- Igazi farkas? - csodálkoztam.
- Farkas volt ennek az apja-anyja. Kölyökkorában kaptam, akkoriban nagyon vad volt, de most nagyon ki van nevelve.
- Érdekes, hogy ennyire megszelídült. Milyen kedvesen tud hízelegni, egyszerre megszereti az ember.
- Ne gondold ám, hogy mindenkinek hízeleg. Csak úrfélének. A szegény embert nem tűri. El is kerüli a koldus még a határt is.
Levettem a kezemet a kutya fejéről. Lompos üldözött farkasfajzat, üldözött koldus az álatok között és utálja a vele egyenrangút…? Parvenü…
Beértünk a birtokra. A kutya leugrott a kocsiról és hízelegve nekiugrott minden házbelinek. Csúszott-mászott, aki oldalba rúgta, annak kezet csókolt, aki rávágott, annak a lába elé csúszott. Szolga volt, de hitvány. Hát amint lekezelek az öregekkel, Sanyi nagy nevetésre fakad.
- Min nevetsz? – kérdem.
- Odanézz! – aszondja.
Hát, hátul a kisudvarból előmászik a mi üdvözlésünkre egy öreg, félig vak nyugdíjas vén kuvasz. Minden lépésnél meg-megbicsaklik a lába. Megáll reszketve, aztán lassan vonszolja magát felénk, hogy régi szokása szerint üdvözölje a vendégeket.
Egyszerre a farkas nekiugrik és dühös morgással kezdi marcangolni. Már nem a csúszó-mászó szolga, hanem a nádas rettegett fogú, kegyetlen csikasza. Nem a „Piroska és a farkas” barátságos képű farkasa, hanem a panoptikum túlzott, rémségekre és ijesztésre szánt figurája.
Elzavarták és verték az öregtől.
- Mi volt ez? - kérdeztem.
- Hát, tudod kérlek, nem tűri az öreget a háznál. Pedig hát anyja helyett anyja volt neki, mert ő szoptatta, ő nevelte.
Éppen a lábam előtt lapult. Belerúgtam. Pedig talán nem is tehet róla.
…sokat volt emberek között!
Youwine Creative Commons License 2006.10.23 0 0 139

múlt hét kedden az RTL klub XXI. század c. műsora Kabosról szólt.

nem vette fel valaki?

 

MrPink Creative Commons License 2006.10.23 0 0 138
Pesti Mese

Kovetkezo:

- Én nem felejtem el, de úgy látszik maga felejti el...
Előzmény: magyarfilm (137)
magyarfilm Creative Commons License 2006.10.15 0 0 137
Kölcsönkért kastély!

-Mikor volt a vesztfáliai béke?
-Óh már nagyon régen!

Loknis! :)
Youwine Creative Commons License 2006.09.13 0 0 136

Tudna valai segíteni? Úgy emlékszem, nem olyan rég (1-2 éve?) valamelyik TV leadta a Repölő arany c. filmet és szerintem fel is vettem - d emost nem találom.

 

Nincs meg valakinek ?

  

Youwine Creative Commons License 2006.09.10 0 0 135
"Várjanak csak...hogy is áll most a  milreis?"
Előzmény: MrPink (134)
MrPink Creative Commons License 2006.09.09 0 0 134
"Szolnokon kétfeju disznó szuletett..."

Ez a Pillanatnyi pénzzavar"-ban volt.

Kovetkezo:

"Maguk tényleg azt hitték, hogy én szegény vagyok?"
Ottó 36 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 133

Nos kedves fórum társak. én és ismerőseim meglepődve láttuk a honlapot és ezért megkérdeztük  ezt az urat is a filmek jogdíj tisztaságáról. A válasz , hogy ezeket többnyire tv-ből digitalizálta és így jogdíjmentes , nem egészen pontos mert bár a tv - felvételekhez nem értek de a vcd , vhs , dvd , felvételek amik jócskán szerepelnek rajta , ezek  másolása és forgalmazása igencsak törvénybe ütközik. Az igazsághoz hozzátartozik , hogy filmet is lehet cserélni de kérdés , hogy melyiket , mert a honlapon gyakorlatilag minden film megtalálható , így csere lehetőségre nem sok mód nyilik. Azonkívül néhányan felvetették ezt a lehetőséget jóhiszeműen illetve kiváncsiságból , de erre egyszerűen nem válaszol.

A régi magyar klasszikusok sorozatban 950 vagy 850 áron már nagyon sok jó film megtalálható - több forgalmazótól is - ezért mi óva intünk minden olvasót az ilyesfajta gyanús ügyletektől .

Előzmény: magyarfilm (91)
Ottó 36 Creative Commons License 2006.04.05 0 0 132

Pontosabban film szerepe volt, a film létezik néha be is mutatják a tv-ben.

Jellemző jelenete amikor Huszár Pufi lábár minden cipő nagy és Ő egy cipőkanállal üti, hogy megfelelő méretűre dagadjon.Érdekes megfigyleni ,hogy Kabos Gyula mennyivel vékonyabb és valamivel több haja van mint később megszoktuk.

Előzmény: MrPink (131)
MrPink Creative Commons License 2006.03.24 0 0 131

De megnézném egy-egy színházi fellépését is. Pl. Hammerschmidt szerepében az Illatszertárban. Vagy egy-egy film színházi eloadását. Ilyenekrol nem készult felvétel akkoriban? 

 

Nem láttátok véletlenul a Pufi cipot vesz c. némafilmet? Megvan az még egyeltalán? Ha jól tudom, az volt az elso TV-szerepe.  

Youwine Creative Commons License 2006.03.24 0 0 130
Munkaszolgálatosként végezte volna mint Radnóti vagy Rejtő.
Előzmény: MrPink (128)
Herb-Atea Creative Commons License 2006.03.23 0 0 129
Azért ment ki Amerikába, mert itt ellehetetlenítették az életét (és nem csak az övét).
Politika, ideológia, pfujjj.
Előzmény: MrPink (128)
MrPink Creative Commons License 2006.03.23 0 0 128

Most olvastam én is a szineszkonyvtar.hu-t. Tényleg nagyon tartalmas oldal. Nem is tudtam, hogy Gózon Gyulának Berky Lili volt a felesége. Vagyis az Új Rokonban, illetve a Meseautóban a filmbéli felesége az igazi felesége is volt egyben. :-)

 

Sajnálom, hogy Kabos kiment az USA-ba. Talán tovább élt volna itthon, bár a politika lehet, hogy elnyomta volna.

 

 

Herb-Atea Creative Commons License 2006.03.02 0 0 127

„ A nagy nevettető (Kabos Gyula) ars poetikája 1936-ban

- Milyennek tartja a komikus mesterséget?
- Ne vegyék szerénytelenségnek, ha azt mondom, hogy fennkölt hivatás. Nincs szebb feladat annál, mint a csüggedt, szomorú, gondterhelt embereket felderíteni. Mindenesetre nagyobb embernek tartom a komikust, aki elfeledteti a napi gondokat, mint azokat, akik a bajokat okozzák. Csodálatos, hogy mostanában az utóbbiak sokkal jobb pozícióban vannak.”

Ez napjainkra is teljesen érvényes.
Előzmény: Steve 1800 (125)
Youwine Creative Commons License 2006.03.01 0 0 126
Steve, nagyon köszi, pazar ez az oldal !
Előzmény: Steve 1800 (125)
Steve 1800 Creative Commons License 2006.03.01 0 0 125
Akit érdekel találtam részletes leírást róla, filmszerepek meg minden:

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/k-o/kabos.htm
MrPink Creative Commons License 2006.01.29 0 0 124

Így van, ez az Új rokon volt.

 

Kövi:

 

"Szolnokon kétfejű disznó született"

Előzmény: Youwine (116)
Herb-Atea Creative Commons License 2006.01.28 0 0 123
Hogyne lennének, nem is kevesen, bár nem utólag "csináltak" belőlük nagy színészt.
Kabos azért más, mert komikusként kezelték, skatulyázták, és elkönyvelték, és ezen túl akármilyen zseniális valaki, a környezete úgy tartja, hogy "ennyi", pedig azért sokkal több.
(Remélem nem túl zavaros, én értem. ;)
Előzmény: Deborka (121)
Herb-Atea Creative Commons License 2006.01.28 0 0 122
Az "Új rokon" kedden, január 31-én este 20:30-kor a Filmmúzeum műsorán!
Deborka Creative Commons License 2006.01.28 0 0 121
Érdekes, hogy a kortársak Kabos Gyulát nem kezelték értékén. a filmnek köszönheti, hogy az utókor rehabilitálta. Van más ilyen magyar színész is?
Herb-Atea Creative Commons License 2006.01.21 0 0 120
Ja, hogy 1918-ban _született_. Aha, így több értelme van. ;)
Előzmény: Youwine (118)
Youwine Creative Commons License 2006.01.21 0 0 119
Előzmény: Herb-Atea (115)
Youwine Creative Commons License 2006.01.21 0 0 118
Igen. 1932-ben, 14 évesen bekerült egy színiiskolába, onnan választották ki.
Előzmény: Herb-Atea (117)
Herb-Atea Creative Commons License 2006.01.21 0 0 117
1918...?
Előzmény: Youwine (116)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!