Keresném osztálytársamat Kovács Irénkét kb. 1960-as születésű Sajószentpéteren lakott. 1974-78-ig jártunk együtt a Dolgozók Gimnáziuma Ifjusági tagozatára. Ha valaki magára ismerne kérem írjon a Porteleki@chello.hu- ra. Magamról annyit hogy Portelekiné Csontos Gizinek hívnak és padtársak voltunk.
Sajnos nem túl sokat kellett visszaolvasni a topikban, pedig nem éppen mai. Eddig csak négyszer jártam a városban. Egy kedves volt évfolyamtársnőm lakik ott és ő hívott el először hozzájuk amikor véletlen a környéken jártam túra miatt. A túra után másnap volt a szülinapom amit vele és a bátyjával töltöttem. Elvittek a Bükk néhány nagyon szép helyére meg akkor már megnéztük a Diósgyőri várat, hiszen nem mindennap járok arra, nagyon messze van Pécstől. Egyébként az édesapjának vannak méhei meg szokott is mézet eladni.
Egy kicsit egyébként Sásdra emlékeztet, mert az is gyakorlatilag olyan mint egy falu de van benne némi városiasság is, és ez a kettőség ad egy hangulatot a helynek szerintem.
Életem első szerelme Lukács Karolina volt. Sajószentpéteren lakott egy Tárna uti 4 emeletes házban. Ennek már vagy 20-21 éve.Szeretnék vele egy jót beszélgetni.
Úgy látom régen volt hozzászólás, egy kicsit élénkitsük fel.
Ramada nevét azt hiszem mindenki ismeri aki péteri születésű, ott lakik vagy lakott.
Az igazi punci fagyit csak ő tudta késziteni. Boriska néni a gyűmölcs fagyijával csak mögötte kullogott. Igaz ő állami alkalmazott volt nem úgy mint Ramada. Sokan emlékeznek még a kakasos meg az "ejfel" tornyos nyalókára amit az iskolák előtt árusitott. Én a hármasba jártam. Ramada ki nem állhatta az öreg Hegit (Hegedűs iskola ig. volt) és viszont. Emlitést érdemel még a vasárnapi krémes járata. A fagylaltos kocsival járta a BÉV telepet és mi meg vettük a krémest amely nagyon finom volt. Folyt köv.
Milyen érdekes így, képeken nézni a várost! A poén az, hogy olyan helyeket, amiket élőben sokezerszer láttam, alig tudtam hirtelen elhelyezni magamban. De azért sikerült! :o))
Ettől ebben a topicban nem kell tartani. Ugyanis ide rajtunk kívül egy péteri se néz be... A képviselők pedig főleg nem.
A képviselőink amúgy sem olyan acélosak. Csak a testületi ülésen nagy a szájuk.
2002 augusztusában volt egy tüntetés péteren, benne voltunk a TV-ben is. A tüntetés célja az volt, hogy az úgy nevezett "gáz pénzt" kapják vissza a lakosok. Úgy kezdődött az ügy, hogy anno a 1990-es évek elején építették ki a gáz közművet a külvárosokban. Csak, hogy az önkormányzatnak nem volt elég pénzze erre. Ezért aki gáz csonkot akart annak asz'em 35.000 FT forintot bekellett fizetni egy banki számlára, stb. Az így előteremtett pénzből az önkormányzat tudta finnanszírozni a költségeket, lett is gáz csonk mindenhol. Persze mindenki biztosítva lett, hogy visszakapja a pénzét (igéret a kormánytól). A visszafizetés azonban eléggé elhúzódott. Végül is "valami részvény csomagot" kapott a város, mint "gáz pénz". Majd ezt eladva megjött a steksz, amire évek óta vártak a lakosok (szó mi szó, 1990-ben 35.000 HuF nem apró pénz volt). Erre a tisztelt képviselő testület bejelentette, hogy ez a pénz a várossé!!! Nem értik mit akarnak a lakosok?! Ebből lett aztán olyan perpatvar, hogy tüntetéssé fajult. Megjegyzem békés tüntetéssé. Nem vertünk meg senkit és nem vertünk szét semmit. Persze a tisztelt képviselő testület nem így gondolta. A tüntetés a polgármesteri hivatal elé volt szervezve, testületi ülés napjára, reggel 8-ra. Néhány képviselő már 7-re bent volt, mások polgárőrségi kisérettel érkeztek a hivatalhoz. A kint lévő tévécsatornákat pedig korrektül félre tájékoztatták (MTV, Duna TV, TV2, RTL KLUB). Égő volt este nézni a TV-t és hallani, hogy "csendes tüntetés volt sajószentpéteren a ki nem fizetett gáz pénz miatt, értesüléseink szerint a gázközmű állami pénzből épült, blabla a lakosok jogtalan pénzért tüntettek".
Na ettől nagyobb égés nincs a világon! Egy ország előtt bőgött le a város.
Ismerős a dolog. 12 éven át minálunk is csak a sutyorgás ment, hogy ki mit honnan. Pl. meglepve tudtuk meg, hogy mi nem akarjuk, hogy idetelepüljenek környezetbarát technológiájú cégek... Most ott tartunk (egy váltás után), hogy meglátjuk. Minden esetre az már biztosnak látszik, hogy bevásárló és szórakoztató központ(ok) épülnek hamarosan, és a központ katasztrófális közlekedési helyzete is ugrásszerűen javulhat nemsokára. De tényleg nézzetek be az Érdiek klubja topicba! Nem mondom, hogy egy kéjhömpöly, de ott van alkalmunk polgármesterrel, alpolgármesterrel és képviselőkkel kommunikálnunk, nem is rossz hatékonyággal, azt hiszem. Sokkal könnyebb elviselni mindent, ha legalább tudjuk, hogy miért kell.
Gyárak jönnek mennek. Egy 100 éves gyár halt bele a piac vásárlásba. Azt persze nem veri nagy dobra senki, hogy az OI (az üveg gyár tulaja) jelképes 1 forintért akarta eladni a városnak, azzal a kikötéssel, hogy X évig nem üzemelhet üvegyárként az üzem. A magyar tövények értelmében erre az 1 forintos üzletre kb 40 millió forint ilyen-olyan járulékos költség kerülne rá. Amit a városnak kellett volna kifizetni. Erre persze a tisztelt képviselő testület elállt az üzlettől. Ha tudnák, hogy mit hagytak ki...
Ugyan így azóta több multi cég megkereste a várost, hogy nem-e lehetne ide települni. Persze, hogy nem...
Árpi a tényeket péteren figyelmen kívül hagyják. Ha figyelembe vennék, akkor a képviselő testület, az országgyűlési képviselő, más személyek már rég lecserélődtek volna.
Ha tényeket írsz, az nem égetés, pláne, ha azért írod, hogy ne fordulhasson elő újra és újra a hülyeség. A mendemondákkal persze érdemesebb vigyázni, mert abból baj is lehet.
A "hol tarthatna" kérdésre meg nem lehet választ adni. A gyárak-üzemek bezárása közepette bármelyik város meg is rogyhat. Péter meg fejlődött közben. Ez mindenképp tiszteletet érdemel, azt hiszem. És valahol ára is kell hogy legyen.
Árpi a Te szempontod az, hogy más városhoz képest igenis jobban fejlődött a város. Ez biztos igaz.
Ellenben fontos azt is megnézni, hogy most hol a tart város és hol tarthatna!
Sajnos hiába vitázunk mi itt ezen kettesbe, mikor semmit se tehetünk érte. Viszont akik igenis tehetnének, azok pedig csak a saját zsebükre gondolnak, csak arra, hogy mi jó nekik. Nem pedig arra, hogy mi jó a közösségnek. Mert a két szempont néha szöges ellentétben áll.
Két sztorit írtam meg és töröltem ki most. Inkább nem égetem a város ilyen sztorikkal.
DIÓ jó gondolatok, csak bizony nekem most kezdődik a vizsgaidőszakom. A kutatás marad nyárra már, ha lesz rá erőm.
Én ilyen közvetett utalásokra gondoltam, mint például a püspökség gazdálkodásra vonatkozó feljegyzések. Ilyen biztos kell legyen, és ha van, akkor nyilván a templom újjáépítésének részbeni, vagy egészbeni finanszírozása is feljegyzésre került a kiadási oldalon. Ha ezt is megtalálod, akkor csak bandzsíts rá az évszámra, és célhoz is értél.
Hülyeséget mellőzve: arra akartam utalni, hogy nem csak direkt utalásokat célszerű keresned, hanem közvetett adatok is jelenthetnek belépési pontot egy dolog tisztázásához. A nagy történészek a legnagyobb nyomozók is egyben. :-)
Nem tudom, de amikor januárban ott jártam, az utak még mindig jobbak voltak. Ja, és ott kábeltévé is hamarabb volt mint minálunk. És azért... ugye... Borsod és Dunántúl között helyből vannak különbségek a lehetőségekben, ezt be kell látnunk. Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem kell törekedni a lehető legjobbra, de innen úgy látszik, Péter szépen fejlődött. Ja, és anyukám is, aki januárban költözött ide hozzánk, sokmindent visszasír. És be kell ismernem, nem csak a honvágy mondatja vele, hiszen tényeket mond.
Ja, és még valami:
Van a Törzsasztalban egy "Érdiek klubja" topic. Oda viszont több-kevesebb gyakorisággal bejár az érdi polgármester, az egyik helyettese, és egy-két képviselő is. Ez sokat segít a közérzetünkön, hiszen sokmindent így könnyeben tudunk meg, jobban belelátunk a dolgokba. Nem mondom, hogy ettől több útunk lesz, de legaláb tudjuk, miért nem.:o))
Mivel én egyre ritkábban járok arra, valószínűleg más szemmel nézem és látom a várost. Érdre költöztem immár 16 éve, de meg kell mondjam, Péter százszor többet fejlődött az ipar leépülése és a nagy munkanélküliség kitörése ellenére ebben az időszakban, mint Érd, itt Budapest tövében... Ha hiszitek, ha nem, itt ritkaságszámba megy, ha egy utca le van aszfaltozva, ahol van is, olyan kátyúk vannak, hogy még biciklivel is nehéz kikerülni őket, csatornának híre-hamva a város túlnyomó részében, a közvilágítás Bukarest fényeire emlékeztet, a közel 60 ezer lakos ellenére kevesebb a helyi közlekedés mint Péteren, és helyenként még a vízellátás is bajos. Szóval a 90-es években nem győztem kapkodni a fejem, ha hazamentem, hogy "Jé! Itt is egy új út!", "Jé, lecserélték a lámpákat", "Jé, itt már nincs olyan füst!".
Viszont itt (talán épp azért, mert a "város" semmi látványosra nem képes) sokkal többet tesznek az ittlakók, azt hiszem. Persze, szidjuk az önkormányzatot, aztán nekiállunk, és megcsináljuk az utat magunk előtt. Itt még árok sincs, amit tisztíthatnánk... Szóval azért ne temessétek el még Pétert se! :o))
Hát a levéltárban kevés anyag van péterre vonatkozóan szerintem. Van egy könyv, Soós Imre írta. Ő ott mindenhez írja, hogy honnan szerzet infót. Ő sem talált.
Nem kell Egerbe menni. Demeter Istvánnak kell lennie össze-gyűjtöt anyagának, ugyanis kezembe került egy gépíróval írt megsárgult lap. Melyben feljegyzi, hogy negatív visszajelzéseket kapott bizonyos helyi kutatásokra nézve (kolostor). Ezeket a feljegyzéseket kellene megtalálni. Sajóládon van tudomásom szerint Demeter összes hagyatéka. Nyáron hátha sikerül eljutni oda, és hátha engedik a keresést is.
Nem csörtének szántam, csak gáz amit régen műveltek egymással a felekezetek.
Innen a pálya széléről nem akarok beleszólni a református-katolikus csörtébe, legfeljebb annyit: egymást bántani felesleges dolog. Volt benne részetek, részünk elég. Ideje befejezni. :-(
Én nem vagyok történész, azaz nem értek a forráselemzéshez, de miért nem nézed meg püspöki levéltárat? 1755 az itt van egy macskaugrásnyira az időben. Biztos vannak olyan feljegyzések, amelyek segítenek. Sajószentpéter az Egri püspökséghez tartozik? Ha igen, akkor ott elég nagy levéltár is van.
Kösz az elismerést.
Az igazság az, hogy nekem meg a Tájak-Korok-Múzeumok sorozatból Sajószentpétert bemutató könyvecske. A volt helyi református pap (Horváth Barnabás) írta, és mit ne mondjak elég furcsára sikeredet. Végig a reformációrol ír és keveri a szezont a fazonnal (szerintem). Ami rossz fényt vethet rá azt le se írja... Ez csúnya dolog.
Másrész komoly problémák vannak. Ugyanis sehogy se tudok néhány évszámot összeegyeztetni. Az egyik forrás szerint 1755-ben volt tűzvész, a másik forrás szerint pedig addigra már megtörtént a tűzvész utánni újjáépítés.
A www.sajoszentpeter.hu-hoz nem sok közöm van. Hogy mást ne mondjak szerintem egy rakás ... Írtam már e-mailt is a webmaster-nek, hát eléggé ".... rá" stílusba jött a válasz a máig ki nem javított hibákra. Másrész nem is nagyon frissítik, semmi aktuális hír nincs rajta, stb.
Ha lesz is helytörténeti leírás (nagyon remélem, hogy megtudom csinálni), akkor az totál független honlapon jelenik meg. Persze a link meg lesz itt is.
_mzm_ mára eléggé kevés kocsma van a főutcán. És sajnos az üzemeltetőjük is kevés kreativitással van megáldva pl Black Queen Pub, Drink Bár, Príma Club, Non-Stop. Hol vannak már az olyan nevek, mint a Pár Lépés, Zokogó Majom, Muskátli. Már csak pár kocsma őrzi a régi szellemet pl Tulipán, Fekete Macska.
jajjajj, ilyen komoly dolgokhoz én nem tudok hozzászólni!
Komolyra fordítva: sajnos nagy hiányosságom, hogy nem mélyedtem el a reformáció történetében, pedig illene és kellene. Alkalomadtán pótolni fogom, de addig inkább nem beszélek hülyeségeket...
Jól összeszedted a dolgokat a templomról, gratula, szerintem bővítsd tovább egy általánosabb helytörténeti munkává a dolgot, és a sajoszentpeter.hu-ra fuzd be.
A "reformáció hatása" c. fejezethez E-ditke fog majd, gondolom, hozzászolni. Meg jo hogy a templom tornyan levo szimbolumok leveresebol "mi" kimaradtunk. :-)
A http://szirkt.try.hu internetes oldalon megtalálható a sajószentpéteri római katolikus templom, valamint a város története.
DIÓ, a nagymogyorós asz'em amolyan étterem volt, a kismogyoros pedig igazi kocsma.
A Ramada fagyizó máig működik, bár szerintem már egy kicsit megkopott a régi fénye. Viszont tény, hogy életembe sehol nem kaptam nagyobb adagot az ottaninál.
A város fénye azonban egyre jobban kopik. Sajnos sem az országgyűlési képviselőnk, sem a város képviselő testülete nem tesz semmit a városért. Ha csúnyán akarom magam kifejezni, akkor élősködnek a városon. Bizony rossz érzés ezt kimondani...