Keresés

Részletes keresés

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.02.05 -1 1 3999

Ne már, ezt te sem gondolhatod komolyan 😆 Tudod, mi itt vidéken sem szeretnénk folyton dödöllét , pörkűttet meg guláscht enni, néha talán ennénk valami mást is. És lehet, hogy BA- ban jobb a steak, de nagy valószínűséggel a vidéki prosztó azt a büdös életben nem kóstolhatja meg. Úgyhogy engedtessék meg, hogy az ittenit tartsa a legjobbnak. 

 

Kb 88 dödöllés csárdára jut egy db más jellegű étterem. A 88 dödöllés étteremnek is lehetősége volt a cím elnyerésére. Nem jött össze nekik. Ezek a fiúk itt valamit nagyon másképp, nagyon jól csinálnak, ha az emberek -akiknek mellesleg a fülén jön ki a tájjellegű dödölle -  őket tartják legjobbnak. Ha csináltak volna egy 89. dödöllés helyet, abban lehet, hogy nem ők lennének a legjobbak. Bááár, a hagymás rostélyosuk egész jól sikerült...

Előzmény: H_G (3998)
H_G Creative Commons License 2024.02.05 -1 1 3998

Mert steakból mindenképpen vannak jobbak a nagyvilágban. Aki vasi pecsenyét tálal dödöllével és tökös-mákos rétest, az olyasmit ad, amivel nem versenyeznek New Yorkban meg Buenos Airesben.

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (3997)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.02.05 0 0 3997

Miért is? Ha vidék, akkor csak csárda lehet? Itt a határ mentén Dunát Rábát lehet rekeszteni a magyarosch vendéglőkkel, egyáltalán nem furcsa, ha más jellegű konyha kap elismerést. Pont azért, mert más.

 

Amúgy az étlapon kívüli hétvégi kínálatban szerepel rendszeresen hagyományos fogás is: lecsó, puliszka, krumplis rétes pl, de a hangsúly a hosszan érlelt, lassan sütött, smoke-olt marhahúson van. (Amihez a húst egyébként hazai termelőtől szerzik be. ) Ja, és csodás melegen füstölt pisztráng is van, amihez a halat a Pinka patak pisztrángtelepéről hozzák, Vaskeresztesről. KArácsonyra hoztunk is két frissen füstölt példányt :)

Előzmény: H_G (3996)
H_G Creative Commons License 2024.02.05 0 0 3996

Azt hittem volna, hogy egy ilyen cím elnyeréséhez helyi jellegű étlap kell. De minimum magyaros.

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (3993)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.02.05 0 0 3995

Sokáig volt a Pásztor a kedvenc, de a Pinka letaszította :) Volt már, hogy a Pásztor csalódást okozott, sajnos...

 

A Pinkában a személyzet nagyon jó fej, a főnök is rendszeresen kijön a vendégek közé lemérni az elégedettséget 🙂

Előzmény: nagypapi51 (3994)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.02.05 0 0 3994

Jaja, erről már olvastam korábban.

Célzottan nem megyünk ide, max. ha Bozsokon vagyunk.

(nálam Vasban a Pásztor csárda a nyerő , sajnos a

Határmenti Vigadó billeg az utóbbi időben)

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (3993)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.02.05 0 1 3993

Pinka Smoke BBQ, Felsőcsatár, nem először, de nem is utoljára. Nem hiába lett nemrég az év vasi étterme, és nem hiába lett a kedvencünk.

A pincér már a törzsasztalhoz vezet, és kérdi: "meggysört?" 🙂

 

Rib eye steak, édeskrumpli, fűszervajas kukorica, coleslaw. Hibátlan. Férjem hagymás rostélyosa is az 🙂

(Ételkép az étterem facebook oldaláról)

nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.30 0 1 3990

Ha netán Hévízen járnátok, és belefér, ne hagyjátok ki

az Anyósom konyhája éttermét (Majerik hotel)

A menü is hibátlan, de a szűk étlapi kínálata is nagyon jó.

Ez itten szarvassült vörösboros körtével, áfonyamártással, szalvétagombóccal

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3989

Nézegettem a Gasztronómia fül alatt a tájegységenki könyvjelzőimet,

a Balaton fül alatt nagy örömmel láttam, hogy a siófoki Sándor étterem

még mindig tartja magát - anno még Edmond Dantes (RIP) ajánlotta.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.10 0 0 3988

Azért ez elég guszta. (libabőr napok/getty images/

Év végén meglátogatjuk "Az igazi" bisztrót Káptalantótiban.

Popenka Creative Commons License 2023.10.18 0 0 3987

"csak az a sok motoros ne lenne az utakon"

 

"Holló Henrik, Parádsasvár polgármestere arról beszélt az eset kapcsán portálunknak, hogy 15-20 éve harcolnak Parád és Bodony községekkel vállvetve a motorosok száguldozása ellen. Sajnos a mai napig nem született megnyugtató megoldás az áldatlan helyzet megszüntetésére." (2022)

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/08/eppen-paradsasvaron-udult-a-motorosok-utkozese-soran-mult-csutortokon-elhunyt-vetlen-vezeto

 

Az itt élőknek a zajterhelés a probléma. Egyrészt kézzel fogható anyagi kár éri az üdülő tulajdonosokat, az elhíresült motorverseny pálya (24-es főút) miatt. Sasváron a házak egyharmada kiadó, csendes, családi üdülésre.

Hétvégén rosszabb a helyzet, mint hétköznap Pesten a körúton.

Litkai Gergely legutóbb a Hungaroring zajához hasonlította és nem téved. Most talán ők is beszállnak a megoldás keresésbe.

 

A hegyek között messzire terjed a hang. Én tudom, ismerem azokat a légvonalban is sok-sok kilométerre lévő gombász helyeket, ahol még mindig hallatszik az őrült motoros zaja az erdőben, mikor ráhúzza a gázt kanyarból kifelé. Szívesen csinálnék hiteles zajmérést, de nekem nincs hozzá technikám. Igen meglepő lenne látni egy térképen, hová hallatszik el egy ilyen motorhang. Egyetlen versenyző motoré is.

 

Bár szerintem messzire ér fölfelé ezeknek a motorosoknak a keze/nyelve. (pár éve az egyik halott a sasvári kanyarban, szolgálaton kívüli rendőr volt motorral)

Előzmény: homerx (3985)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 3986

Pedig a nyulat lehet jól sütni frissiben is, persze frissensültként eladni a sparherlt szélén

punnyadó cuccot, az gáz. Én spec. a nyulat mindig spékelem, legyen az házi, üregi, mezei (a nem kívánt törlendő) Keresek majd képeket.

Előzmény: homerx (3985)
homerx Creative Commons License 2023.10.17 0 0 3985

a nyulat probaltam a hetvegen. picit szarazabb volt a hus, a sult befott pedig tul edes. nem tudom, hogy van-e benne hozzaadott cukor, de szerintem igen. egy voros gyumolcsbol keszult besuritett szosznak sem szabadna ilyen edesnek lennie. ettol fuggetlenul szimpatikus hely. csak az a sok motoros ne lenne az utakon.

 

Előzmény: homerx (3975)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.10 0 0 3984

Nem tudom, éttermek milyen feltételekkel vásárolhatnak erdei gombát,

az evidens, hogy hivatalos 'nagykertől' igen, de ha Popenka vagy te beállítasz egy kosár

echte friss ropogós vargányával, akkor megveheti-e?

(Bozsokon a Határmenti pár éve még megvette volna tőlünk, de épp tele volt a hűtője varesszel)

Előzmény: homerx (3983)
homerx Creative Commons License 2023.10.10 0 0 3983

a 3-as es 4-es pontod picit uti egymast. nyilvan a szezonalitas miatt utik egymast a havonta cserelt etlapok. illetve, van meg egy masik, talan nem teljesen trivialis szempont. ez talan nyugatrol gyuruzott be, es nagyon jol tette. az ember jellemzoen lokalisan latogat ettermeket. ha egy jo etterem keves kinalattal folyamatosan ugy uzemelne, akkor ugye egy ido mulva megunnad azt a keves kinalatot. ezert valtoztatnak, igazodva az aktualisan, helyben fellelheto alapanyagokhoz. ez szerintem tok szuper.

 

hogy miert nincs most varganya, azt tudjuk. valamennyi van, sot azt mondanam, hogy mek ok is be tudnak szerezni, de valamiert nem oda viszik a gyujtok. nalam is a fagyoban landolt. vagy tizsacsegen a reggeliben, sokunk oromere :)

 

Előzmény: Popenka (3978)
homerx Creative Commons License 2023.10.10 0 0 3982

hm, nocsak-nocsak...

 

Előzmény: Popenka (3980)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.10 0 0 3981

..Hát tudod, ha ez a hely nem lenne, akkor semmi nem lenne. Ezen a környéken.... De a szándékot és az eredményt is tisztelem bennük...

Egyetértek, manapság vendéglátó(s)nak lenni üzletileg erős kihívás.

A szezonalitásról ugyanazt írtad, amit én is, a helyi alapanyag használata + jó pont.

Klarissza jövő szeptember = ember tervez, Isten végez... :)

Előzmény: Popenka (3980)
Popenka Creative Commons License 2023.10.09 0 0 3980

Hát tudod, ha ez a hely nem lenne, akkor semmi nem lenne. Ezen a környéken. Ez a nagy igazság. Rengeteg hibával, szerintem elkapkodott üzletpolitikával működnek. De a szándékot és az eredményt is tisztelem bennük.

A környezet: ide nem nagyon találnak le a galyai szálló vendégek, a szentimrei síelők, a bérc és az ózon hotel wellness/lochness szörnyei. A motoros bandák se állnak meg itt. Viszont élnek emberek, akik vágynak valami eltérő/különlegesebb hétvégi ételsorra, mint az otthoni. Esetleg egy vendéget fogadnak ott. A néhány nyaraló vendég is elégedett szokott lenni.

Na. Arra tökéletesen megfelel a hely, ezt ne vitassuk el.

 

Igen, itt is kicsi a konyha, kicsi az egész hely. Ezért mondtam a foglalást és a megbeszélést, amire úgy tudom nyitottak. Ez se mindenhol van így.

 

Félreérted a szezonalitást, összekevered a helyi alapanyagok elérhetőségével.

Érthetően: szezonja van a vadhúsnak, hát "rendelünk" a Matusz Vad-tól. Jön a fagyós kocsi. Szezonja a gombának, rendelünk hát fagyasztott szirszart kocsiról. És te megtalálod az étlapon. Pesten is. Lófütyit. Nem. A Kisvendéglőben nem így van. Érted már?

Náluk a kacsaburger? Hát én tudom hol legel és úszik az a kacsa. Bocs. A helyi termelők helyi alapanyagok, mondom, ezek komolyan gondolják.

A tartárt én sem értem.

Bárány és birka tekintetében valóban lenne tippünk, azt hiszem neked is, ismerős vagy arrafelé, hol kellene beszerezni kicsit északabbra, de valahol meghúzzák a határt. Életben is kell maradni, az adótengerben. Palócleves nem ördögtől való marhából sem. Egy jóféle nyak.... ebből csináltam én legutóbb. Itt a közvetlen környéken nem tartanak birkát. Réges régen is csak tehén volt és alternatívaként kecske. A birkalegelők északabbra vannak. A bodonyi magaslatokon túl.

 

"Parádon (Klarissza forrás) legközelebb '24 szeptemberben járunk,.."

 

Örülnék, ha én tudnék ennyire előre tervezni. :)

Ha onnan a sárga jelzésen majd felfelé mész a a Méhészkert nevű hely irányába, kevesebb, mint 100 méter, az emelkedő tetején nézz kicsit jobbra, a bükkös alatt előferdülhet néhány vörösbarna vargánya. A meredekebb oldalakon, ha olyan az idő, rókagomba is.

Előzmény: nagypapi51 (3979)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.09 0 0 3979

Nem kekeckedés, inkább megfigyelés (más helyekről)

1. Hét végén a konyha általában nem bírja az üzemet, néha súlyos hibákat vétenek (Bozsok, Határmenti Vigadó).

Egy frissen készített étel hétfőn sem lehet fáradt.

3 - 4. A szezonalítás elvárható, jöjjön a sütőtök, vadhúsok, ne adj'isten erdei gombával spékelt fogások.

(ham)burger nálunk nem játszik, legyen bármilyen jó.

Parádon (Klarissza forrás) legközelebb '24 szeptemberben járunk, de igérem, ha időnkbe belefér, meglátogatjuk az intézményt.

 

Étlap:

Mi az, hogy palócleves marhahússal? Kóbor farkasok/medvék megették a környék bárányait?

Mit jelent a retro tartár? - ill. mi a nem retro?

A kacsaburgernél a sajt miért extra feltét, mi az alap - mustár, uborka, hagyma?

A Spajz szörp 0.75l/4500Ft sűrítmény, avagy higitott? - utóbbi nagyon húzös, de sűrítményként is az :(

 

 

 

Előzmény: Popenka (3978)
Popenka Creative Commons License 2023.10.09 -1 0 3978

Tegnap este nagyon fáradt voltam, hogy a fényképen tükröződő képből nem ismertem fel a helyet. :D

Mindenképpen érdemes őket meglátogatni.

Pár belső infó, ha szabad:

1. Érdemes hétvégi napokon menni, akkor van a nagyüzem, nem fáradt az étel.

2. Érdemes előre asztalt foglalni, főleg már az őszi-téli időszak közeledtével. A kerthelyiség már ilyenkor nem barátságos, a belső tér pedig nem túl nagy.

3. Az étlapot valamilyen általam ismeretlen rejtélyes üzletpolitikai kihívás miatt gyakran cserélik. Sokszor gyökeresen más. Szinte nincs két egyforma hónap! Erre számítson mindenki! Érdemes a facebookon pár nappal előtte, vagy asztalfoglaláskor tájékozódni, ott frissítenek gyakrabban. Sőt érdemes akár előre lebeszélni a menüt, a lehetőségeket. Amit kitett képet homér az étlapról, az pár hét múlva biztos nem ugyanaz. Csak részben.

4. Mindig szezonálisak. Ezért is váltanak gyakran. Mostanában jön majd a sütőtök, a liba, a karácsonyi, szilveszteri fogásokig bezárólag. Hétvégi, ünnepi menük. Ők ezt komolyan gondolják. Ha lenne elég vargánya a környéken, már szerepelne frissen az étlapon!!! Idén tavasszal egy hétig a kucsmagombát tolták.

 

Ha környékbeli rendezvényre kitelepülnek, érdemes burgert venni náluk.

 

Ezek a legutolsó infóim, ha valami nem stimmel, akkor változtattak, ők ilyenek.

Előzmény: homerx (3977)
homerx Creative Commons License 2023.10.09 0 0 3977

Előzmény: nagypapi51 (3976)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.09 0 0 3976

Hol járunk, Nógrádon belül?

Előzmény: homerx (3975)
homerx Creative Commons License 2023.10.08 0 0 3975

ezt tuti ki fogom probalni a napokban. vegigennem az egesz sort!

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.09.21 0 0 3972

Érdekes összeállítások Lölö új éttermében...

(inkább a "Hová nem érdemes"-be tenném)

nagypapi51 Creative Commons License 2023.08.17 0 0 3971

Who's Who?

Előzmény: homerx (3970)
homerx Creative Commons License 2023.08.15 0 1 3970

aki az anyukam mondjaba kepes kerulni 500km-t? :) azert legyunk mar sznobok :)

Előzmény: nagypapi51 (3957)
specialist Creative Commons License 2023.08.15 0 0 3969

Ott nem voltam még, csak a Harcsában, de nem igazán van tervben egy újabb százhalombattai kitérő, főleg, ha ennyire változó a minőség. 

Nagyon dícsérik az érsekcsanádi Rév csárdát, kétszer voltam ott, de csak egyszer volt szerencsém a halászléhez, amit az udvaron főznek.

Nem volt rossz, de nem voltam úgy elájulva, mint mondjuk Uj Péter. Én is inkább bajai párti vagyok halászlé készítését illetően, viszont amíg a 40-50  percig lobogva főzött halászlé nagyon szép és jóízű levet ad a pirospaprikával, viszont a benne főtt hal az gyakorlatilag teljesen tönkremegy így.

 

Ez utóbbi nagyon nem tetszik abban ahogy ott főzik.

Előzmény: nagypapi51 (3968)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 3968

A battai Halászban ettem már kitűné, és nagyon sz@r halászlét is.

Megbízhatatlanok, mint a májashurka.

Előzmény: specialist (3959)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 3960

Nyilván, az akasztói ponty fogalom.

Előzmény: specialist (3959)
specialist Creative Commons License 2023.08.14 0 0 3959

igazad van, alsóhangon 90 km, viszont a különbség minimum fényév. 

Előzmény: nagypapi51 (3957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!