Ha ez 2 villamosmegálló lenne, akkor pontosan tudom, melyik. Jobbra, jobbra és ott van. Nagyállomástól négy, Aranybikától csak kettő.
Ez egy igazi kult hely volt a 80-as évek elejétől már, nagyon sok egyetemista, gimnazista látogatta. Pont az, amit mondtam, hogy voltak ilyen felkapott értelmiségi helyek. Egyfajta kocsmatúra része volt a hely abban az időben. Nekem egy barátom lakott ott a szomszéd utcában, néhányszor beültünk.
El lehet nekem hinni talán, hogy Debrecen térképe a kocsmákkal együtt a fejemben van most is, mint a postagalambnak.
Szerintem nem tévedek, az a Fácánkakas lehetett. Kicsit tovább, +2 villamosmegállóval már nincsenek tyúkok és hálók. Csak másmilyen tyúkok itt-ott. Behálózhatóak. Az már Nagyerdő, villák, társasházak, de szárnyasok nélkül.
Képet mutatok, nem ismerős? Ha nem ismerős, akkor nem tudom.
emlekeim szerint villamossal kellett kifele menni az aranybikatol 4-5(?) megallot, majd jobbra be egy utcaba, utana megnt jobbra, es ott volt. arra emlekszem, hogy az udvar vegeben a betonkerites folott volt meg vagy 2m csirkehalo, hogy a szomszedbol ne repuljenek at a tyukok :)
A Csokonai mindig más, attól függ ki diktálja a menüt. Hol jó, hol rosszabb, talán éppen most jó. A Flaska gyengélkedik, nem is értem miért. A Látóképi Csárda tart egy bizonyos szintet. Nem fine dining. Sokan választják vasárnapi ebédre, pont arra való, így van jól. Meg is nézem, rég voltam, de tudok róla ismerőstől.
Igen, nyilván kérdeztem már, de szerencsére annyi helyen jártam már, hogy összefolynak a helyszínek. A Piac u. biztos, és az Arany bikai oldal is, ha nem is pont ott, >50 éve volt.
Ezen kívül a Csokonai és a Flaska amikre emlékszem, meg a Látóképi csárda, ebből a háromból az első volt (számomra) a leggyengébb, de lehet, hogy én választottam rosszul.
"...egy kocsmaba egy talit. kerdem a recepciost, hogy merre talalom. igen erdekesen nezett ram, kerdi, hogy biztos, hogy oda akarok menni? mert eleg ketes hely..."
Ebből a kategóriából volt több. Nem mind volt totális bűnöző fészek, egyes helyeket alternatív értemiség is csapatostól látogatott. De vigyázni kellett, nem volt mindegy kivel állsz szóba, kire nézel rá...
Általában több erős ember társaságában volt látogatható. Olcsó, nagyon olcsó volt a pia, ez volt az egyetlen mentsége a helyeknek.
Azért tudok olyan helyet, ahová nem mehettél volna be csak úgy. Mert megfagyott a levegőben az eldobott kés is. Én jártam oda is. Volt egy, ami már a Kék fényben is szerepelt gyilkosság miatt. A rendőr járőr nagybátyámmal beszéltünk meg egyszer oda találkozót, mert útba esett neki és nekem is. Közel laktunk.
Ott köszöntött fel szülinapomon. Még 18 se voltam. Kaptam ott tőle egy karórát. Nem esküszüm meg rá, hogy nem ott foglalta-e le valakitől. :))) Hol vannak már ezek az idők... a piti tolvajok inkább feladták magukat, büntetlenségért, ma pedig ki van fosztva Nemzeti Bank.
Az a baj, hogy az említett Aranybika-Nagytemplom távolság alig 100 méter. Nekem nem rémlik az a hely, mert régen lebontották ott a dolgokat, nagyáruház volt a helyén, ma meg tán kínai.
De beszéltük már ezt.
Ami pincében mélyen volt, az szintén az Aranybika alatt, csak másik oldalról, mélyen lelépcsőzve, a Kinizsi söröző volt, ami most is üzemel, bár évtizedes kihagyások után, Beer'n Wurst néven, és igencsak célzom a meglátogatását legközelebb. Semmit nem ígér, csak ami a nevében van. Fiamék odajárnak a klinikai kollégákkal orvos-szakmai megbeszélést tartani, amikor összejön, hogy legalább a fele társaság ne legyen ügyeletben.
valami internet konferencian voltam debrecenben meg a 90-es evek elejen. az aranybikaban laknak. ismerosokkel elore megbeszelodtunk egy kocsmaba egy talit. kerdem a recepciost, hogy merre talalom. igen erdekesen nezett ram, kerdi, hogy biztos, hogy oda akarok menni? mert eleg ketes hely. azert utbaigazitott.
'70-'71 telén sűrűn jártam munka ügyben Ny.házán és Debrecenben, a Tokaj expresszen el is költöttem a 31.50.- napidíjat reggelire, egyszer élünk felkiáltással... :)
Jut eszembe, az Aranybikától a nagytemplom felé volt egy vendéglő,
hosszú lejtős bejárata volt, nem emlékszel hogy hívták? Jó emlékeim maradtak innen.
Ha Debrecenben leszek, most nyáron talán egy hétre, szerintem átugrok majd Nyíregyre ez ügyben, nem először hallok/olvasok ezekről. Az állatkert aranyos, legalábbis a fiam szerint. Ő azt mondta kár kihagyni.
Egyelőre még nincs az, hogy amire ott rámutatsz, azt főzik meg a szomszédos étteremben, de ki tudja mi jön még? :)
A húsvéti szünet után három napig a sóstói Svájci lak vendégei leszünk, párom
bakancslistáján volt Nyíregyháza, ezzel kipipáljuk. Az állatkert, bármennyire is szuper,
nincsen a célpontok között, de Krúdy öröksége, így gasztro vonalon a Szindbád bisztró és Futkos Attila (régebben 'Óperencián innen') étterme feltétlenül. Attilát régóta ismerjük, a Kérész kikötő
többször mély nyomokat hagyott bennünk, van egy ígéretünk közös gombászásra is, de ez a jövő zenéje.
Ja, és Sóstón ott van a 424 Irish Pub, arról néhány éve írtam már, ha belefér, azt is megesszük... :)
Nógrád megyébe elég ritkán megyünk, 6-8 évvel ezelőtt a berkenyei Szent Anna fogadó volt a sláger a sváb jellegű ételeivel (egyébként ott is volt juhtúrós sztrapacska). Akkor még erősen ajánlottam volna, de úgy tudom, hogy azóta új szakács van (és árulták is a helyet). Utánanéztem, most már csak csütörtökről vasárnapig tartanak nyitva, gondolom, a vendéglátóipari recesszió nekik is betett :-(
Kockás abroszos, retro hangulatú hely, sok régi bútorral (ősrégi, "Tisza" gyártmányú TV, a csapatban lévő Tisza-szigetes le is fotózta azonnyomban :D)
Honlapjuk nincs, csak egy FB oldal, a fotókon van az étlap. Szombat délután töküres volt, látszik, hogy az ország perifériáin élők n(s)em igazán engedhetik meg maguknak a vendéglőbe járást :-( Sajtkrémleves, rántott harcsafilé, csirkemell salátával volt a választás, leöblítve korsó sörökkel. Az ételek/italok rendben voltak. Kedves pincér holgy szolgált fel. Négyen 30 ezret fizettünk, 5 ezer borravalóval kiegészítve. (Szervizdíj nincs). Aki arrafelé vetődik, annak elfogadható választás lehet.
az uzleti rest hagyjuk meg a husz es a lhv sotet bugyrainak :)
juteszembe, verocen is van ket jo hambis. az egyik a fo ut mellett veroce es kismaros kozott, az utonallok. a masik pedig mar kismaroson a kikotoben. ajjburger a nevuk. a tel kozeledtevel nem tudom hogy valtozik a nyitvatartasuk, de az utonallokat mintha most teliesitettek volna.
Öt napig voltam Debrecenben és megígértem, hogy felkeresem a szokott helyeimet jelentés tétel szempontjából. Flaska, Csokonai, Beer and Wurst, …
Csakhogy annyi volt a munka, hogy csak házhoz rendelésre volt erőm.
Ha házhoz, akkor a Buri-Buri utcakaja előállító helyet érdemes berendelni.
Helyileg Debrecen egy ikonikus helye, (közel az Ikon étteremhez, hehehe) a történelmi Halközben.
Ne várj sokat.
Egy utcára néző ablak, ahol felveszik a rendelést és kapsz kaját. Beülni nem lehet, az utcán leülhetsz jó időben.
Viszont kiszállítás van. Vietnámi papucsos laosziak, beképzelt nagypofájú Londonról lekésett indiaiak, sötétben csak a fogukkal világító emberek házhoz szállítanak. (a kínaiak nem csinálnak ilyet, azok urak a városban)
Akkor miért is rendelek onnan?
Kedvencem a Juicy Lucy burger. Nevéből adódóan inkább otthon tányér vagy vágódeszka fölött érdemes fogyasztani fürdés előtt, egy szál alsóban, hogy ne együk le a ruhát. :)
2x14 dkg hús egy zsemlében. Tökéletesen eltalált a hozzávalók mennyisége, tökéletesen sütött zsemle, megpirítva ahogy kell, a hús sütése tanítani való lenne sok hülye helynek.
Van kép a neten, de miközben a „nagy” hamburgeres cégek reklámfotója erős túlzás a tényleges kajához képest, itt még nagyobb is a kiszállított adag, mint a képen. Néha reggelire is marad egyetlen burger vacsorából.
Mellékesen az iszlám előírásoknak megfelelő streetfood kaját is csinálnak, a futár is megkajálhat közben. :) Üzleti rés? :)
Ha arra jártok, vagy valaki csak átvillan Debrecen belvárosán, annak is a közepén, esetleg érdemes gyorskajának.