Ne már, ezt te sem gondolhatod komolyan 😆 Tudod, mi itt vidéken sem szeretnénk folyton dödöllét , pörkűttet meg guláscht enni, néha talán ennénk valami mást is. És lehet, hogy BA- ban jobb a steak, de nagy valószínűséggel a vidéki prosztó azt a büdös életben nem kóstolhatja meg. Úgyhogy engedtessék meg, hogy az ittenit tartsa a legjobbnak.
Kb 88 dödöllés csárdára jut egy db más jellegű étterem. A 88 dödöllés étteremnek is lehetősége volt a cím elnyerésére. Nem jött össze nekik. Ezek a fiúk itt valamit nagyon másképp, nagyon jól csinálnak, ha az emberek -akiknek mellesleg a fülén jön ki a tájjellegű dödölle - őket tartják legjobbnak. Ha csináltak volna egy 89. dödöllés helyet, abban lehet, hogy nem ők lennének a legjobbak. Bááár, a hagymás rostélyosuk egész jól sikerült...
Mert steakból mindenképpen vannak jobbak a nagyvilágban. Aki vasi pecsenyét tálal dödöllével és tökös-mákos rétest, az olyasmit ad, amivel nem versenyeznek New Yorkban meg Buenos Airesben.
Miért is? Ha vidék, akkor csak csárda lehet? Itt a határ mentén Dunát Rábát lehet rekeszteni a magyarosch vendéglőkkel, egyáltalán nem furcsa, ha más jellegű konyha kap elismerést. Pont azért, mert más.
Amúgy az étlapon kívüli hétvégi kínálatban szerepel rendszeresen hagyományos fogás is: lecsó, puliszka, krumplis rétes pl, de a hangsúly a hosszan érlelt, lassan sütött, smoke-olt marhahúson van. (Amihez a húst egyébként hazai termelőtől szerzik be. ) Ja, és csodás melegen füstölt pisztráng is van, amihez a halat a Pinka patak pisztrángtelepéről hozzák, Vaskeresztesről. KArácsonyra hoztunk is két frissen füstölt példányt :)
"Holló Henrik, Parádsasvár polgármestere arról beszélt az eset kapcsán portálunknak, hogy 15-20 éve harcolnak Parád és Bodony községekkel vállvetve a motorosok száguldozása ellen. Sajnos a mai napig nem született megnyugtató megoldás az áldatlan helyzet megszüntetésére." (2022)
Az itt élőknek a zajterhelés a probléma. Egyrészt kézzel fogható anyagi kár éri az üdülő tulajdonosokat, az elhíresült motorverseny pálya (24-es főút) miatt. Sasváron a házak egyharmada kiadó, csendes, családi üdülésre.
Hétvégén rosszabb a helyzet, mint hétköznap Pesten a körúton.
Litkai Gergely legutóbb a Hungaroring zajához hasonlította és nem téved. Most talán ők is beszállnak a megoldás keresésbe.
A hegyek között messzire terjed a hang. Én tudom, ismerem azokat a légvonalban is sok-sok kilométerre lévő gombász helyeket, ahol még mindig hallatszik az őrült motoros zaja az erdőben, mikor ráhúzza a gázt kanyarból kifelé. Szívesen csinálnék hiteles zajmérést, de nekem nincs hozzá technikám. Igen meglepő lenne látni egy térképen, hová hallatszik el egy ilyen motorhang. Egyetlen versenyző motoré is.
Bár szerintem messzire ér fölfelé ezeknek a motorosoknak a keze/nyelve. (pár éve az egyik halott a sasvári kanyarban, szolgálaton kívüli rendőr volt motorral)
a nyulat probaltam a hetvegen. picit szarazabb volt a hus, a sult befott pedig tul edes. nem tudom, hogy van-e benne hozzaadott cukor, de szerintem igen. egy voros gyumolcsbol keszult besuritett szosznak sem szabadna ilyen edesnek lennie. ettol fuggetlenul szimpatikus hely. csak az a sok motoros ne lenne az utakon.
a 3-as es 4-es pontod picit uti egymast. nyilvan a szezonalitas miatt utik egymast a havonta cserelt etlapok. illetve, van meg egy masik, talan nem teljesen trivialis szempont. ez talan nyugatrol gyuruzott be, es nagyon jol tette. az ember jellemzoen lokalisan latogat ettermeket. ha egy jo etterem keves kinalattal folyamatosan ugy uzemelne, akkor ugye egy ido mulva megunnad azt a keves kinalatot. ezert valtoztatnak, igazodva az aktualisan, helyben fellelheto alapanyagokhoz. ez szerintem tok szuper.
hogy miert nincs most varganya, azt tudjuk. valamennyi van, sot azt mondanam, hogy mek ok is be tudnak szerezni, de valamiert nem oda viszik a gyujtok. nalam is a fagyoban landolt. vagy tizsacsegen a reggeliben, sokunk oromere :)
Hát tudod, ha ez a hely nem lenne, akkor semmi nem lenne. Ezen a környéken. Ez a nagy igazság. Rengeteg hibával, szerintem elkapkodott üzletpolitikával működnek. De a szándékot és az eredményt is tisztelem bennük.
A környezet: ide nem nagyon találnak le a galyai szálló vendégek, a szentimrei síelők, a bérc és az ózon hotel wellness/lochness szörnyei. A motoros bandák se állnak meg itt. Viszont élnek emberek, akik vágynak valami eltérő/különlegesebb hétvégi ételsorra, mint az otthoni. Esetleg egy vendéget fogadnak ott. A néhány nyaraló vendég is elégedett szokott lenni.
Na. Arra tökéletesen megfelel a hely, ezt ne vitassuk el.
Igen, itt is kicsi a konyha, kicsi az egész hely. Ezért mondtam a foglalást és a megbeszélést, amire úgy tudom nyitottak. Ez se mindenhol van így.
Félreérted a szezonalitást, összekevered a helyi alapanyagok elérhetőségével.
Érthetően: szezonja van a vadhúsnak, hát "rendelünk" a Matusz Vad-tól. Jön a fagyós kocsi. Szezonja a gombának, rendelünk hát fagyasztott szirszart kocsiról. És te megtalálod az étlapon. Pesten is. Lófütyit. Nem. A Kisvendéglőben nem így van. Érted már?
Náluk a kacsaburger? Hát én tudom hol legel és úszik az a kacsa. Bocs. A helyi termelők helyi alapanyagok, mondom, ezek komolyan gondolják.
A tartárt én sem értem.
Bárány és birka tekintetében valóban lenne tippünk, azt hiszem neked is, ismerős vagy arrafelé, hol kellene beszerezni kicsit északabbra, de valahol meghúzzák a határt. Életben is kell maradni, az adótengerben. Palócleves nem ördögtől való marhából sem. Egy jóféle nyak.... ebből csináltam én legutóbb. Itt a közvetlen környéken nem tartanak birkát. Réges régen is csak tehén volt és alternatívaként kecske. A birkalegelők északabbra vannak. A bodonyi magaslatokon túl.
Ha onnan a sárga jelzésen majd felfelé mész a a Méhészkert nevű hely irányába, kevesebb, mint 100 méter, az emelkedő tetején nézz kicsit jobbra, a bükkös alatt előferdülhet néhány vörösbarna vargánya. A meredekebb oldalakon, ha olyan az idő, rókagomba is.
Tegnap este nagyon fáradt voltam, hogy a fényképen tükröződő képből nem ismertem fel a helyet. :D
Mindenképpen érdemes őket meglátogatni.
Pár belső infó, ha szabad:
1. Érdemes hétvégi napokon menni, akkor van a nagyüzem, nem fáradt az étel.
2. Érdemes előre asztalt foglalni, főleg már az őszi-téli időszak közeledtével. A kerthelyiség már ilyenkor nem barátságos, a belső tér pedig nem túl nagy.
3. Az étlapot valamilyen általam ismeretlen rejtélyes üzletpolitikai kihívás miatt gyakran cserélik. Sokszor gyökeresen más. Szinte nincs két egyforma hónap! Erre számítson mindenki! Érdemes a facebookon pár nappal előtte, vagy asztalfoglaláskor tájékozódni, ott frissítenek gyakrabban. Sőt érdemes akár előre lebeszélni a menüt, a lehetőségeket. Amit kitett képet homér az étlapról, az pár hét múlva biztos nem ugyanaz. Csak részben.
4. Mindig szezonálisak. Ezért is váltanak gyakran. Mostanában jön majd a sütőtök, a liba, a karácsonyi, szilveszteri fogásokig bezárólag. Hétvégi, ünnepi menük. Ők ezt komolyan gondolják. Ha lenne elég vargánya a környéken, már szerepelne frissen az étlapon!!! Idén tavasszal egy hétig a kucsmagombát tolták.
Ha környékbeli rendezvényre kitelepülnek, érdemes burgert venni náluk.
Ezek a legutolsó infóim, ha valami nem stimmel, akkor változtattak, ők ilyenek.
Ott nem voltam még, csak a Harcsában, de nem igazán van tervben egy újabb százhalombattai kitérő, főleg, ha ennyire változó a minőség.
Nagyon dícsérik az érsekcsanádi Rév csárdát, kétszer voltam ott, de csak egyszer volt szerencsém a halászléhez, amit az udvaron főznek.
Nem volt rossz, de nem voltam úgy elájulva, mint mondjuk Uj Péter. Én is inkább bajai párti vagyok halászlé készítését illetően, viszont amíg a 40-50 percig lobogva főzött halászlé nagyon szép és jóízű levet ad a pirospaprikával, viszont a benne főtt hal az gyakorlatilag teljesen tönkremegy így.
Ez utóbbi nagyon nem tetszik abban ahogy ott főzik.