Keresés

Részletes keresés

személyzeti tanácsadó Creative Commons License 2001.09.23 0 0 36
Hahó!

Projektvezetőt keresünk informatikai területre, pénzvilágba. :)
Elvárások: némi gyakorlat és jó angol tudás.
Aki érdeklődne, kérem írjon egy emilt az adatoknál látható címre.

tejfel Creative Commons License 2001.05.23 0 0 35
Hi!

Amit ertekelnek a cegek: megbizhatosag. Mindegy mihez ertesz, ha nem vagy megbizhato, akkor el fogsz akadni hamar, viszont ha lehet rad epiteni szarnyallni fogsz. En is inkabb arra torekszem, hogy ami a kezem kozul kikerul mindig 100%-os legyen (persze ez nem mindig jon ossze :o), ez sajna idobe kerul, viszont megterul. Persze egy ceghez a felvetelizes masrol szol, ott mindenhez erteni kell :o).

by
tejfel

zsedif Creative Commons License 2001.05.23 0 0 34
Hátha. A sokadik cikket olvasom különböző újságokban arról, hogy évről évre nő a szakemberhiány informatikai területen (hálózati szakember, bankszektor). Itt vagyok például én. Harminc éves vagyok, műszaki beállítottságú, sok éve van számítógépem (ez utóbbi semmit sem jelent éppen)... Én szívesen dolgoznék informatikai területen! Papírom csak egy szoftverüzemeltetői van, azt is a Munkaügyi Hivatal segítségével tudtam megszerezni. Tisztában vagyok vele, hogy ez a papír semmire sem elég; tovább kellene vinnem ezt a vonalat főiskolán. A probléma, hogy ma egy főiskola ott kezdődik, hogy 85.000 forint per félév - és ez csak a tandíj! Ezt az összeget én nem tudom előteremteni. Valamilyen hitel-megoldás segíthetne, ami megelőlegezné nekem a tanulmányokhoz szükséges pénzt, amit miután elkezdtem dolgozni - az informatikusi fizetésekből kiindulva - simán tudnék részleteiben visszafizetni. Lehet, van ilyen hitel-megoldás, csak én nem tudok róla?
ábécédé Creative Commons License 2000.08.29 0 0 33
Hi, akar maganban is ezekrol irjatok mar, ha valaki ott dolgozna: Vodafone, Westel, Pannon, Matav, Pantel, Vivendi, stb. Szoval tavkozlesi cegek. Az emberek, a kornyezet, a juttatasok erdekelnenek igazan. Ugy altalaban. Konkretabban majd rakerdek maganban. Kosz
ubizz Creative Commons License 2000.08.28 0 0 32
teecommunikéció természetesen telekommunikáció, és bár a tee elütési pontot jelől, de nem gépelésnél, hanem golfban. Ł8) zubi
Előzmény: ubizz (31)
ubizz Creative Commons License 2000.08.28 0 0 31
Ja, még egy karrier-lehetőség, ha kódolni és tanulni akarsz (adatbáziskezelés, teecommunikáció), akkor gyere hozzánk dolgozni :))
Ł8) zubi
Előzmény: BIGdaddy (30)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.08.28 0 0 30
Urak, hölgyek, nincs egyéb vélemény?
lycs Creative Commons License 2000.08.22 0 0 29
Sziasztok!
Az "informatikus" manapság olyan kifejezés, mint az "orvos". 10-15 éve még voltak a számítástechnikusok: ha kellett programot írtunk, ha kellett kicseréltük a hálókártyát, szóval elég sokmindenhez kellett értenünk. Ma viszont ez képtelenség, szakágakra bomlottunk és mindannyian próbálunk felszínen maradni a saját szűkebb területünkön, ameddig lehet.
Szvsz az első tíz évben (rengeteg áldozattal) két dolgot kell elérni:
- kitalálni, hogy a tíz év elteltével mi az a VALAMI, amire a saját céget megalapítom, és
- temérdek munkával összegyűjteni az induláshoz a lét.
Mindehhez persze kell még szerencse is, hiszen hiába vagyok én q*a okos és hiába van pízem céget csinálni - ez egy 0, ha nincs üzlet.
Én több mint 10 évet húztam le egy állami vállalatnál, ahol programozóként indultam de az utolsó 5-6 évben már csak a "szakot kellett érteni": projekteztünk, angolul beszéltünk egymással és bőven költöttük a pénzt. Ezt elhagytam, és most a saját szoftverfejlesztő cégemben dolgozom, adatbáziskezelő fölé írunk alkalmazásokat. És valószínűleg innen fogok nyugalomba vonulni 22 év múlva.
ubizz Creative Commons License 2000.08.22 0 0 28
Informatikus karrier: nem annyira izgat, inkább nyugdíjas karriert csinálnék. Három-öt év és kilépek a mókuskerékből. Ł8) zubi
Előzmény: BIGdaddy (25)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.08.22 0 0 27
Van egy érdekes topic hasonló témában, kb. másfél évvel ezelőtti. Nagyon érdekes, én végigolvastam.
Kiváncsi lennék ezen emberek véleményére manapság!

Mennyit ér a magyar informatikus?

BIGdaddy Creative Commons License 2000.08.22 0 0 26
Köszönöm, ilyenre (is) gondoltam. Egyenlőre én nem tudok privátot küldeni, de megkapom.

Azonban a később a felvetett kérdésemre nem válaszoltál, annak is nagyon örülnék!

Előzmény: ejb (22)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.08.22 0 0 25
Én is attól félek, hogy amit szerettem volna, az nagyon általános, esetleg úgy hangzik mint egy nagy pletykahalom.

Igazándiból nem akarok váltani, csak arra lettem volna kiváncsi, máshol mi a helyzet, érdems lenne-e elgondolkodni azon, hogy váltsak. Hiszen a nem-váltásnak lehet az az oka, hogy jól érzem magam, de lehet az is, hogy nem vagyok abban biztos, hogy máshol jobb a helyzet.

Akkor ameddig nincs konkrét kérdés valaki részéről, addig legyen csak ennyi:
Mi a vélemény a topikcím első feléről? Ez megfelelően tág dolog... Vagyis nagyjából ott lehet folyatatni, ahol hozzászólásom előtt abbamaradt.

Előzmény: ubizz (24)
ubizz Creative Commons License 2000.08.22 0 0 24
Tkp. mire vagy kíváncsi? Amit most célzol, az nem jött át a topicindítódból, nekem legalábbis nem volt tiszta. Váltani akarsz, de nincs elég infód a potenciális cégekről? Én pl. dolgoztam ipari és konzultáns multinál, jelenleg a saját cégemet építem, neveket nem írok. Talán lökj be egy-egy nevet, pl. ki mut tud erről vagy arról a cégről? Így esetleg magánban kapsz választ, esetleg ide is. Azért arra is számíts, hogy rajtam kívül mások is vallhatják azt a magyar szólást, mely szerint úriember nem köp arra az asztalra, amelyikről eszik, bár a lojalitás nem alapérték manapság. (Azért remélem, az én cégemhez lojálisak az alkalmazottak, de illúzióim nincsenek, igyekszünk a lojalitáshoz szükséges körülményeket megteremteni)
Ł8) zubi
Előzmény: BIGdaddy (23)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.08.22 0 0 23
Köszönöm a hozzászólásokat, de mint topicnyitó tennék néhány korrigáló megjegyzést.

Amiket válaszoltok nagyon jó, de - tisztelet a kivételnek - túl általános és tulajdonképpen nem arra gondoltam, hogy konkrétan nekem adjatok tanácsot (természetesen én is elolvasom és "elmentem" őket :)). Ezért nem is írtam magamról bővebben, bár egy hozzászólásban már említettem, hogy én milyen területen dolgozom...

Az az igazság, hogy az volt a legelső gondolatom, hogy egy olyan topic kellene, amelyben konkrét tapasztalatokat kapunk, hogy pl. (remélem nincs ilyen) a DB92 Kft. nagyon jó annak, aki adatbázisok terén akar dolgozni, stb. Ez után nyitottam topicot és úgy gondoltam, hogy ennél azért több belefér, és nem akartam leszűkíteni a kört, ezért írtam annyi kérdést.

Az általad említett lehetőségeket (én inkább nevezném ezeket állásajánlatoknak, majd elmondom miért) valóban bárhol találsz, de mielőtt valamelyiket kipróbálod, milyen jó lenne, ha valaki más elmondaná a saját tapasztalatait azzal kapcsolatban (topic ötlet eredetileg!).

A lehetőség kifejezés alatt én arra gondoltam, hogy pl. az XY rendszerintegrátor cégnél esélyed sincs magasabb fizetésre 2 évig vagy pl. a VZ távközlési cégnél x időt kinn tölthetsz a kínai tulajdonos anyavállalatnál. Ezekről bizony nem értesülsz a médiából! Persze belátom, hogy ennek is vannak problémái (pl. valaki bejön ide, lefikázza a saját cégét, az adatokban meg ott az ismertetőjele, és felismeri a főnöke és kirúgja vagy mittudomén).

Mindenesetre nagyon érdekesnek találom, hogy mindannyian programozásról írtok, úgy látom, hogy az informatikusok nagyon nagy %-a ezzel foglalkozik. Az is igaz, hogy többségünk szinte alig használ valamit abból, amit az egyetem/főiskola alatt tanulásból szerzett, ezzel teljesen egyeteértek.

És egy konkrét kérdés ejbhez (és persze mindenki máshoz):
írtad, hogy Mo-n alig van tudományos alapú (kb.=módszertan szerinti) fejlesztés. Gondolod, hogy van létjogosultsága az ilyen jellegű fejlesztésnek? Nagyobb gyakorlati haszna van, mint módszertan és tudomány nélkül? Nem gondolják úgy a programozók/fejlesztők, hogy ez egy szükségtelen rossz, plusz papírmunka és kevesebb haszonnal jár, mint amennyi pluszmunkát okoz (ha okoz egyáltalán)?

lMégegyszer mondom, tetszik amit írtatok, hasznos és megfontolandó. Csak írjatok még és olyanokat is, amit most kértem!

Előzmény: ejb (22)
ejb Creative Commons License 2000.08.19 0 0 22
Megláttam a topicot, gondoltam megpróbálok segítségként én is hozzászólni, s egyben válaszolni a topicnyitó által feltett kérdésekre.

1. Mikorra mi lehet belöled...
Ez az ami csak töled függ, mennyire vagy nyitott, mennyire vagy hajlandó váltani, idöben lépni és nem utolsósorban tanulni. Nem árt ha van önbizalmad (nem nagyképüség) és megfelelö fellépésed. Folytathatnám, de alább a többi dolog még részletezve lesz:

2. Milyen lehetőségeid vannak...
Azt kell erre mondanom, hogy ezt nem kellett volna megkérdezned. Ha olvasol újságot, nézel tévét, internetezel, akkor azt láthatod, hogy még a csapból is a lehetöségek folynak. Csak rajtad áll, hogy mennyire használod ki ezeket. Keresik az embert mint Magyarországon, mint külföldön egyaránt.
Azért van néhány építö jellegü hozzáfüznivalóm.
- Ha kezdö vagy, mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül, próbálj meg elkerülni egy multihoz. Van belölük elég (IBM, Siemens, Nokia stb...). Itt nem árt a nyelvtudás (Angol/Német). Ha bekerülsz egy ilyen helyre, hamar fel tudod mérni, hogy mi terem neked itt. Ha úgy látod, hogy nincs igazán perspektíva az elörejutásra, azaz a kártyák erösen leosztottak, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy két évre horgonyt versz, ráhasalsz a nyelvtanulásra, vagy egy új idegen nyelv elsajátítására, továbbá az adott technológiák minél elmélyültebb megismerésére. Nem írtad, hogy milyen szakterületen vagy érdekelt, ezért a magamét mondom. (Delphi, C++, Java (EJB) programnyelvek technológiák, OS/2, Windows NT, Unix/Linux op. rendszerek, SQL (DB/2, Oracle) adatbáziskezelök ismerete biztos siker a továbbjutáshoz. Most 2000-ben legalábbis. Ha ezek megvannak, akkor a következö amit tehetsz, hogy lépsz tovább. Ha mázlid van, akkor van lehetöséged az adott cégen belül továbblépni, ha nincs, akkor marad az álláskeresés.

- Néhány év tapasztalattal és a fent említett tudásanyag ismeretével, szerintem nagyok az esélyeid, hogy a kb. egy nagyságrenddel jobban fizetö külföldi álláslehetöségek valamelyikét megszerezd. Ha még nem kötötted le magad Magyarországon (lakás, család) a lépés egyszerübb. Sok helyen támogatják a család kiköltözését is, de ez mindig egy kicsit macerás. Ha már kint vagy és mondjuk programozol akkor próbáld megfigyelni, hogy hogy csinálja a nyugati mondjuk a programrendszerek fejlesztését. Tapasztalataim szerint lehet tölük tanulni, elméletben eléggé felkészültek, de gyakorlati tudásszintjük sajnos nem a legnagyobb. (Project Managment, Tervezés, Szervezés) ezeket elég tudományos alapon, és precízen csinálják. Ez az, ami ma Magyarországon nem megtalálható. (Tisztelet a kivételnek).

Azért itt is hamar észreveszi az ember, hogy hova juthat. Mindenesetre anyagilag a hazai viszonyokhoz képest semmiképp sem jársz rosszul. 3-4 év alatt összejön egy lakásra, autóra való. Megteheted, hogy hazaköltözöl, vagy kint maradsz. Ez már csak rajtad múlik.
Kb. ez az az idö, amig Te magad is rájössz arra, hogy képességeid és tudásod alapján mi az amit el tudsz érni a továbbiakban, és merre tovább. Nem hiszem, hogy ennél hoszabb távra érdemes gyakorlati tanácsokat adni, hiszen manapság még egy évre is nehéz elöre tervezni, nemhogy 5-6 évre.

A többi kérdésre feljebb nagyvonalakban választ találsz. Amiket elmondtam, az azonban csak egy lehetöség a sok közül. Nyelv és szaktudásod ismerete nélkül nehéz személyreszóló korrekt tanácsot adni. Azért csak fel a fejjel és összejöhet valami:-)

micu Creative Commons License 2000.08.19 0 0 21
Nem feltétlenül. Én már találkoztam olyannal is, aki már 50 év körül volt, szinte vak, de még akkor is igencsak ott volt az élbolyban. Ellenpélda: sok olyan kolléga aki 10 év gyakorlat után is nyugodtan beiratkozhatott volna egy tanfolyam "kezdő" szintjére. Nem azért mert hülyék voltak, csak nem érdekelte őket a dolog. Szóval az sem mindegy hogy valaki azért megy-e informatikusnak mert imádja ezt csinálni, vagy csak mert jól fizető szakma.

Üdv:Micu

Előzmény: Sumo (19)
ubizz Creative Commons License 2000.08.19 0 0 20
Sziasztok!

Ha már +említődtem )egyébként programtervező vagyok , de nem vagyok érzékeny. A tervező pusztán annyit jelent, min. 5 évig koptattam a padokat, nem 3-ig), röviden és ontopic annyit, hogy szerintem a felemelkedés útjai:
a) 1. két-három év itthoni tapasztalatgyűjtés
2. pár év külföld (egyből is mehetsz, Németországban most felsőfokú papírr sem kell!)
3. ha nem ragadsz le külföldön (fene könnyű ám odakinn, pl, Írországban kvázi tilos a túlóra), akkor visszajössz, polgárosodsz, kocsilakásgyerekkutya...

b) 1. Muktiknál kezdesz, létrázol, eltűröd hogy néha semmi dolgod, néha megszakadsz, esetleg kellemetlen elveket, fárasztó utazgatást sóznak rád. Jól megélsz.
2. Mikor ebből eleged lesz, (vagy már megszerezted, amire szükséged van, Mao-n kb 10 év), kiugrasz, céget csinálsz, esetleg elhagyod a szakmát.

Amivel mindenképp számolnod kell:
a fiatalok lehagynak (én két ilyen hullámon vagyok túl, az elsőre felkapaszkodtam, a második már nem érdekel)
állandóan tanulnod kell, különben vége.

Szándékosan nem írtam részterületekről, projectmanagement, kódolás, tesztelés, tervezés, debugging, stb., úgyis kialakul, miben vagy jó.

Egy biztos, negyven év körüli mainstream programozó nagyon ritka. Időben állj át és használd a felgyülemlett tapasztalataid, ebben nem fognak tudni rád verni azok, akik ifjabb koruk miatt modernebb technológiákban jártasak.

Ł8) zubi

Előzmény: Törölt nick (4)
Sumo Creative Commons License 2000.08.18 0 0 19
udv

szerintem nem a kezdetekkel van a gond. annyi hirdetest talalni mostmar lassan, mint a szemet. ezek nagy resze tenyleg nem jo melo, de egyre nagyon jo: gyakorlatot szerezhetsz, amit papir igazol! es ez sokkal fontosabb, mint barmifele vegzettseg! en negy eve dolgozom, programozokent, rendszergazdakent, tervezo-szervezokent, es voltam mar osztalyvezeto is:))
amit hasznalok, az fel szazaleknyi mennyisegben sem szarmazik az iskolaimbol!! mindent hasznalat kozben tanultam meg (igy megy ez 12 eves korom ota). es szerintem teny, hogy semmi sem potolja a gyakorlati tudast, amikor napokon keresztul vegzett sz*pas vesi az agyadba a dolgok allasat. volt ido, amikor minden melot elvallaltam, es olyasmiket meg most is elvallalok, amikkel tanulni tudok, barmi is az. igy kezdtem a javat is peldanak okaert, bar nem szeretem tulzottan.

hala istennek, egyre tobb ceg kezdi felismerni, a papir semmit nem er, sokkal fontosabb a tudas. a gyakorlatot pedig meg lehet szerezni, fel-egy ev gyakorlattal mar bizvast barhova beadhatod az oneletrajzodat.

a masik dolog, ahhoz csatlakozva, amit devil inside mondott: kb fel ev alatt eldol, mire tartanak. ha ez utan olyan ajanlatot kapsz, ami uj tanulassal, vagy tobb penzzel kecsegtet (leginkabb az elobbi, az utobbit esetleg ha maradsz is megkapod lassan) valtani kell. nem esz nelkul, de kevesbe szamit, hany melohelyed volt, mint az, mennyit tanultal ezekbol. nekem az alatt az ot ev alatt, miota melozom ez a hatodik melohelyem. najo, az elso egyaltalan nem, a masodik pedig csak a vege fele volt koze a 'szakmahoz', de valahogyan el kell kezdeni:)

ja. amiert elkezdtem ezt az egeszet irni:)))) tehat nem igazan azzal van gond, hogy hogyan kezdd el. hanem azzal, hogy mi lesz kesobb. gondolom ti is latjatok, hogy micsoda sebesseggel fejlodik ez az agazat, es azt is, hogy mennyi agyatlan vezeto letezik, aki tudatlansagaban mindig a legujabbakkal akar tartani. ez azt eredmenyezi, hogy hiaba kepzed magad veszett sebesseggel, idovel elavultta valsz. sajnos, szo szerint. eljon az az ido, amikor mar nem tudod felvenni a versenyt azokkal, akik frissen jonnek az iskolapadbol, huszonvalahany evesen. amit te akkor keservesen tanulsz, azt ok a kisujjukbol fogjak kirazni, mert az eletuk abban a kornyezetben telik. pl az a harom eves unokaocsem, aki ugyan mostansag meg csak tiberium sunozik (harom evesen ugy jatszik, hogy engem agyoncsapna siman, pedig a kedvenc jatekaim kozt van), ha megtartja az erdeklodeset, akkor ennyi idos korara sokkal jobb programozo lehet, mint en.

tehat a konkluzio: kb negyven-negyvenot eves korunkra, ha nem kerulunk vezeto allasba, menthetetlenul csak megturt koloncok leszunk. ameddig megturnek. persze ez valameddig kitolhato talan, ki tudja. de szerintem realis a prognozis. ugyhogy a kerdes igazabol szerintem: hogyan tovabb??

dr. Para Zita Creative Commons License 2000.08.18 0 0 18
sziasztok,
bocsi, hogy lány létemre idedugom a képem :)
azért érdekel ez a téma, mert egy kis szoftverfejlesztő cégnél vagyok irodavezető, és nem sok lövésem van az informatikáról, közgazdász vagyok, ill. 40%ig kész szociológus. viszont szeretném, ha nem lennék sík hülye ezekben a kérdésekben sem. a kollégáim néha elmagyaráznak mondjuk ezt-azt. érdekelne a szoftverpiac, hogy mi a helyzet ezen a téren, de az is érdekes volt, amit eddig írtatok.
Joe Cool Creative Commons License 2000.08.18 0 0 17
Barataim, Salsa megmondta a nagy igazsagot... Csak azt nem tudom, hogy ez most :) vagy :(
Előzmény: Salsa (13)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.08.18 0 0 16
Hogy mi az az informatikus? Szerintem aki képes átlátni, megérteni egy bármilyen területen felmerülő informatikai problémát és arra megoldást próbál kitalálni (legalábbis így korán reggel ezt gondolom :))

Szerintem az a probléma, hogy nagyon sok embernek informatikus=programozó, holott nem. Én az egyetem kivételével nem programoztam, soha nem is akartam, mert bár érdekes és kellemes élmény, amikor végre azt csinálja a progi amit akartál, de én nem vagyok egy programozó alkat. Nincs hozzá ösztönöm. Ezért kezdtem más munkakörben (szervezés, projektvezetés), de kicsit félek attól, hogy később visszaüt, amikor már "vezetőkorba" érek, hogy nincs a dolog legalján lévő munkáról munkatapasztalatom (egyetemi az van, 5 évnyi).

Konkrétabb cégek (nem feltétlenül névvel, csak több jelzővel, hogy behatárolhassuk) lehetőségei, tapasztalatai, pénztapasztalatok, időtapasztalatok?
Az én gondolataim szerint ahová érdemes, mert sok a tapasztalat és a pénz is relative több: banki szféra, távközlés, informatikai multi cégek magyar léányai. Én úgy látom, hogy ezen helyeken nem is folyik szinte programozás, ezeket mindig kiadják kisebb magyar cégeknek, akiknek ebben van tapasztalatuk. És 2-3 éves gyakorlattal, ismeretséggel innen továbbállni főnyeremény lehet. Rosszul látom?

Devil Inside Creative Commons License 2000.08.17 0 0 15
24 évesen egyetem után én is roppant türelmetlen voltam. Aztán mikor 2 éven belül egy elcseszett vállalkozással nem sikerült gyorsan meggazdagodnom lehiggadtam. Azóta szépen fokozatosan fejlődik az informatikus karrierem. Szerényen (tőlem szokatlanul :-) programozónak mondom magam, mert elmagyarázni, hogy beosztásban tényleg az vagyok, de amellett hogy kódolok - az osztályvezetőmmel együtt ketten vagyunk akik a programrendszer mélyétől a program által kezelt üzleti folyamatokig igen jól átlátjuk az egészet és ezt mind erkölcsileg mind anyagilag rendesen megbecsülik, az bonyolult. Itt különben se informatikusként se prog. matosként végzett ember nem programozik, van agrármérnök, gépészmérnök, mezőgazdasági gépész ill. autószerelő tanfolyammal, rendszerszervező, stb. Nem a papír számít, hanem hogy milyen gyorsan tudod megtanulni és használni az új dolgokat.
Autóm nincs, lakás van, az utóbbi két évemre nem panaszkodhatom. Már nem nyomaszt, hogy erre vagy arra nincs pénzem. Olyan dolgok maradtak ki, amikre nincs is olyan roppant nagy igényem.

Egyszerű a recept: jól és sokat dolgozz -főleg az elején - aztán a sokból lehet kicsit visszavenni, hogy a megkeresett pénzt elköltésére is legyen időd, de mindig jó szakembernek kell maradni. Ne azonnal akarj mindent. Egy munkahelyen fél év alatt derül ki, ha nincs szakmailag/anyagilag továbblépési lehetőség. Időnként az anyagi jobbanjárást érdemes feláldozni a szakmai miatt, ez középtávon mindenképpen megtérül.

Ja nekem speciel nem kell itt semmiféle idegennyelvtudás, azért igyekszem időnként a németet frissíteni, az angolt meg tanulom. (Sohase lehessen tudni.)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.17 0 0 14
Haliho mindenki...
Kulonosen micu-nak mert mar tobb topicban megfigyeltem ertelmes/erdemleges valaszait az informatikaval kapcsolatban. Jomagam informatikusnak trtom magam, pedig nem kodolok (na jo csak egy kicsit..:), es meg diplomam sincs (23 evesen).
Kezdtem azzal hogy gimiben akarmit is mondott a tanar en megcsinaltam (szerencsere jo fej volt a tanar, eszrevette az erdekodesem), aztan hadveres lettem, gep osszerak, halokartyak es alaplapok vilagaban eltem, aztan rendszergazdasg jott tobb cegnel is..Manapsag online marketingel foglakozom, de a keresok oldalarol. Azaz azt tanulom hogy mikent lehet minel magasabb talalati aranyt elerni..szerencsere nemzetkozi cegnel dolgozom, es a kulfoldi keresokkel vacakolok. A team tobbi resze viszont fejleszt , lotusos alkamazasokat, SQL, asp, e-commerce stb...de mint a csapat tagja en is reszt veszek a megoldasok tervezeseben.
Amit most megtanultam mar, az az hogy nincs megallas a tanulasban. Most a diplomat fogom megszerezni es GDF-en mert oda van idom el/be jarni. Sajna a papir is kell...;-)
Angol nelkul tenyleg nem megy.

Horasz

Salsa Creative Commons License 2000.08.17 0 0 13
Hat szerintem, BIGdaddy, ha van egy jo otleted, akkor alapits egy ceget es gazdagodj meg :)
Amugy egy informatikus cegnel altalaban nem a fejlesztok keresnek a legtobbet, hanem peldaul a konzulensek, project menedzserek, akik mar nem kodolnak. Ha ugy erzed van ilyenekhez kedved, akkor egy ido utan allj at.
Előzmény: BIGdaddy (-)
utazo Creative Commons License 2000.08.17 0 0 12
ResetGomb:
Szerintem nem kell feltétlenül külföldre menni ha IBM-es területen dolgozol. Én pl. AS/400 rencergazda voltam, tönkrement a cég ahol dolgoztam, (vidéken) itt Pesten négy céghez mehettem volna, csupa nagyhoz, bank, biztosító, stb.
Visszatérve az eredeti kérdésre, azért kell néhány év és egy kis türelem. Ezalatt meg lehet szerezni a szakmai gyakorlatot, tudást, rutint.
Én 88-ban kezdtem mint PC szervízes, majd UNIX rencergizda, majd AS/400 rencergizda, most meg a bankszakmában dolgozom, mint Customer Support Rep.
(Bocs, nincs túl jó fordítás)
Lehet hogy ez most gyorsabban megy, de pl. én is beszéltem már fiatal srácokkal akik egy régi munkahelyemre jelentkeztek, a tudásuk még csak rendben lett volna, csak egy kicsit hebrencsnek tuntek, mindent akartak és azonnal, a mérlegelést igénylo kérdéseket elintézték volna két perc alatt. Talán ezért is keresik jobban a tapasztaltabb embereket. Én azt mondtam mindig:
A tapasztaltnak lenni nem érdem, csak egy állapot, csak az a baj, hogy addig el is kell jutni! Azért sok szerencsét mindenkinek....
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.17 0 0 11
Ha valaki mindent maga csinál, akkor nincs.
Ha komolyabb csoportmunka van, akkor van, illetve lehet hogy nem is ezzel a fogalmakkal dolgoznak.

Egy dolog kitalálni, hogy mit csináljon a program, és más, hogy azt hogyan tegye meg. Ha egy hasonlattal akarok élni, a program tervező az építész, a programozó a kőműves.

Üdv
ResetGomb

Előzmény: seawing (10)
seawing Creative Commons License 2000.08.17 0 0 10

Szerintetek mi a különbség a fejlesztő, szoftver fejlesztő és programozó között?
Van különbség?

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.17 0 0 9
Hogy konkrétak legyünk, most az internet technológiákért vannak oda. A fejvadász cégeknél a következők a gyakori szavak:

C++, Java, SQL (Oracle,Informix), Delphi, ODBC,JDBC,PERL,PHP stb.

Még lehet keresni IBM-es specialitásokkal, mint pl. RPG, de ehhez külföldre kell menni.

Angolul muszáj tudni, minden más nyelv előny.

Üdv
ResetGomb

Előzmény: seawing (7)
micu Creative Commons License 2000.08.17 0 0 8
Igen, a jó informatikus olyan mint a jó pap. Amúgy szvsz az informatikus az az élőlény aki megszervezi a programot, majd megtervezi és a végén nekiül és lekódolja. Mivel az élet mostoha, néha ezeket párhuzamosan kénytelen megtenni. De ha meghal a gép, akkor egy kártyát, alaplapot vagy procit is kicserél, vagy újratelepít ezt-azt, azaz kicsit hardveres és rendszergazdi is. Csak nehogy úgy járjon mint a kacsa, ami tudvalevőleg a legtökéletesebb állat, elvégre úszik mint a hal, repül mint a sólyom és fut mint a gepárd ;-)

Üdv:Micu

Előzmény: döbrögi (1)
seawing Creative Commons License 2000.08.17 0 0 7

Hát igen. Valószinűleg közalkalmazottnak az megy el, aki nem áll a helyzet magasán. Mert miért dolgozzon közalkalmazotti fiziért, amikor ugyanazért a munkáért máshol a dupláját vagy még többet is megkaphat.

Előzmény: Törölt nick (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!