Keresés

Részletes keresés

rezső Creative Commons License 2000.08.21 0 0 30
a márciusi ifjakat lehívhatod az Index címlap archívumából.

szerintem Antall ezt sohasem mondta. (soha dokumentumot nem láttam róla.) Mint a lemerülök és kibekkelem-et sem.

nem, a paktumra a kétharmados törvények kényszerítették. csak éppen átverték, mert a msáik oldalon nem úriemberek voltak

a pénzkivonás fenyegetésnek (meg is tették nem egyszer. ezzel a kormánnyal is) más ahtása volt.

Előzmény: Pirítós (29)
Pirítós Creative Commons License 2000.08.21 0 0 29
Szevasz rezső!

RE: "...igyekszik az ember lánya, hogy kedvedben járjon."

Na lya, tudom, nem könnyű. A királynő sorozatra nem emléxem, de a márciusi ifjakra igen, sőt azt el is tettem anno, kár, hogy az a vincsim néhány hónappal később tragikus hirtelenséggel elhalálozott.
A többiről az az Antall mondás lyut eszembe, hogy "Tetszettek volna forradalmat csinálni". Talán ma nem próbálkoztak volna meg annyian a lehető legragacsosabb és leghígabb kaksival bekenni például ezt az augusztus 20-át (is).
De mondd csak, mi az igaz abból, hogy a paktum azért született, mert bizonyos körök beígértek Antallnak némi pénzkivonást? Csak azért kérdem, mert szeretném tudni, vajon megérte volna-e forradalmat csinálni. Azt már selytem, hogy mivel lennénk többek ma, de azt nem tudom pontosan (és persze biztosan), hogy mivel lennénk kevesebbek.
Hali,
Pirítós

Előzmény: rezső (28)
rezső Creative Commons License 2000.08.18 0 0 28
Kösz kedves Pirítós, igyekszik az ember lánya, hogy kedvedben járjon. Te még talán emlékszel arra a királynő sorazatra, meg a márciusi ifjakra, stb. amit még az olvirban írtam. Aztán amikor itt próbáltam folytatni, nagyon sikítottak a szoclibek, hogy az politika és nem történelem rovat. (Miközben politikai szempontból viszonyultak a történelemhez.)

Aztán meg, hogy nem lehet ilyen hosszút írni, mert ...

Szóval, az a szomorú, hogy ezeket a történelmi eseményeket nálunk az emberek nem igen ismerik, mert...

A lengyelek egyébként nem kivételek, így tesz minden nemzete Európának a miénken kívül. Érthető, hiszen sehol másutt nem terrorizálja a közgondolkodást olyan Mityu-különítmény, mint nálunk. Meg a PuPu félékből is alig van. (vagy ha van, nem bújnak elő, mert a felháborodás elsöpri őket.)

Magam azért szoktam a lengyeleket kiemelni, mert az egyetlen velünk ezer éve békében (kisebb kihagyásokkal) élő szomszéd nép, amelyik ráadásul szimpatizál velünk.

Egy dolog azért engem is meglepett egy kicsit. A lengyel kereskedelmi televíziók ott alkalmazkodtak a közhangulathoz, és nem a másság-provokáció a fő tevékenységük, és nem a globaliáció negatív részének a rohamcsapataiként működnek. No nem azért, mert ez a meggyőződésük, hanem azért, mert csak így van nézőjük.

Előzmény: Pirítós (26)
PuPu Creative Commons License 2000.08.18 0 0 27
Hát tényleg!
Bele kell csinálni, rezső a Demokratába!
Vagy a Krokogyilba...
Mi meg itten csak a Doberdora tudunk emlékezni...
:O)))
Előzmény: Pirítós (26)
Pirítós Creative Commons License 2000.08.18 0 0 26
Szevasz rezső!
Na ilyenkor érzem úgy, hogy mégis csak van valami értelme a Politika fórumnak.
Nagyon köszi!
De mondd csak, hogy csinálják a lengyelek, hogy képesek visszaemlékezni például 80 évvel ezelőtt történt eseményekre? Nálunk vajon valaha is vissza fog bárki emlékezni mondjuk Gorlicére, vagy Przemyslre?
Hali,
Pirítós
Előzmény: rezső (-)
rezső Creative Commons License 2000.08.17 0 0 25
A sztálin sztorit pletykaszinten emlegetik a lengyelek. konkrét adatom nincs, nem is lehet. de ha jól tudom bosszúálló volt.

nincs sztálinra anyagom, sose foglalkoztam vele. jó lenne, ha utána néznél. előre is kösz.

Előzmény: sas2 (22)
barco Creative Commons License 2000.08.17 0 0 24
Köszönöm. A Demokratába nem akarod betenni?
Előzmény: rezső (23)
rezső Creative Commons License 2000.08.17 0 0 23
én írtam. valamikor az esti hírlapban írtam róla egy rövid kommentárt, amikor 1993-ban kitüntették a még élő katonákat Varsóban, és ez akkor mti hír volt. most kibővitettem. talán megjelenik valahol.
Előzmény: barco (20)
sas2 Creative Commons License 2000.08.17 0 0 22
Szia rezső!

Akit félre lehet érteni azt félre is értik : )
(ez rám vonatkozik.)

Katyn-ról már akkor hallottam amikor még nem volt széles irodalma Magyarországon, és a netről is, mint valami jövőbeli lehetőségről beszéltek…

Kérdésem Sztálin vörös hadseregbeli Lengyelországi ténykedésére irányult.

Megpróbálok utánanézni valamelyik Sztálin életrajzban…
Köszi sas1

Előzmény: rezső (14)
PuPu Creative Commons License 2000.08.17 0 0 21
Rezsőkém, - szokás szerint mellébeszélsz.
Egy kérdés van itt: Ki támadott meg kit?
No, ha erre válaszoltál, akkor már tudod is, hogy a többi már csak szerecsenmosdatás.
Arról nem is szólva, hogy már megint kiszakítotok egy eseményt egy folyamatból, - osztán ünnepelgettek egyet.
A világ jóval bonyolultabbnak tűnik annál, mint amit a te módszereddel fel lehet dolgozni.
Azért csak erőlköggyél, - bár kár lenne, ha magad is becsapnád...
Előzmény: rezső (13)
barco Creative Commons License 2000.08.17 0 0 20
Úgy tűnik, félreértettél rezső.

Én ui. azt kérdeztem, hogy "azok a részek, amelyek nem Horthy emlékiratainak citálásai, azok kitől valók?"

Arra vagyok kiváncsi, hogy ezt a cikket (én annak értékelem, azért kérdezlek) te írtad-e és megjelent-e valahol?

Előzmény: rezső (17)
rezső Creative Commons License 2000.08.16 0 0 19
amúgy semmit sem linkeltem, mert nem is tudok. Meg nem is szeretem.

Nézz vissza egy féléves topicra. A linkek fele nem él. Míg a bemásolt dolgok olvashatóak.

Előzmény: sas2 (10)
rezső Creative Commons License 2000.08.16 0 0 18
Neked mesélte? Milyen útszéleken jársz te, hogy PuPuba botlottál?

Ilyen buta (mármint szakmailag) emberek oktattak volna nálunk?

Előzmény: Moha bácsi (16)
rezső Creative Commons License 2000.08.16 0 0 17
Horthy emlékiratainak citálása - bármennyire is meglepő -, Horthytól származik.

Mégis milyen ötleted van kedves barco, honnan másolhattam be?

Előzmény: barco (12)
Moha bácsi Creative Commons License 2000.08.16 0 0 16
Arról meg nem tehetek, hogy még az egyetemi honvédelmi oktatásokon sem vettél részt...
Ugyan má rezső fiam! Hisz ő volt az oktató.
Nem emlékszel? Ő mesélte úton-út/f/sz/élen, milyen büszkék lehetnének a szülei - kisfijukból egyetemi tanár lett.
Előzmény: rezső (13)
rezső Creative Commons License 2000.08.16 0 0 15
A lengyelek t-betűje olyan, mint a miénk. Az áthúzott speciális lengyel betű az "l". Vagyis a "kemény l". Kiejtése maga a borzalom. Átmenet az angol w és a görög théta között, és mintha kiöklendeznéd a hangot...

Nem szeretem. Hanem a katyn szóban ilyen nincs. lenne viszont a záró "n"-betű tetején egy vessző. Ami azonos a magya "ny"-el, Vagyis Katyn kiejtése: katiny.

Már amennyiben nem vesszük fiyelembe a lengyel "y" (lengyelül "ygrek") és a magyar "y" között. Az ygrek valójában átmenet az mi "i" hangunk és az orosz jerü között.

Szóval egyszerű.

Előzmény: Ghanima (11)
rezső Creative Commons License 2000.08.16 0 0 14
Kedves sas2 miről konkrétan? Katyn-nak elég nagy irodalma van magyarul is. Szerintem a hálón is lesz róla anyag.
rezső Creative Commons License 2000.08.16 0 0 13
Tudod PuPu, az egész úgy kezdődött, hogy a szovjetek második összoroszországi kongresszusa kimondta a népek önrendelkezési jogát. (Bizony, máig ható liberális elvet fogalmaztak a bolsevikok.) Erre az ukránok köszönték szépen, hogy lehetőséget kaptak békésen lelépni a cári népek börtönéből, és kikiáltották Ukrajnát.

A szovjetek pedig gyorsan bebizonyították, hogy nem kell szó szerint érteni a szép elveket, és elfoglalták Ukrajnát. Részben az ott levő mezőgazdasági potenciál, a jó termőföld birtoklása okából, részben katonai megfontolásból, preventíve. Hogy az esetleges lengyel támadást már ukrán területen megfogják. (A hivatalos indoklás szerint természetesen az ukrán urak, burzsuák kizsákmányolásától védték az ukrán proletárokat. Találtak is néhyány proletárt, akik behívták őket. De ezt ismerjük ugye, máshonnan...)

No ennyit a konkrét esettel kapcsolatban a preventív támadásról...

Ami igen ismert gyakorlata a hadviselésnek évezredek óta. Ha újabb példákat akarsz, ajánlom pl. az arab-izraeli háborúk történetét.

Arról meg nem tehetek, hogy még az egyetemi honvédelmi oktatásokon sem vettél részt...

Előzmény: PuPu (2)
barco Creative Commons License 2000.08.16 0 0 12
rezső!

Ez tényleg érdekes történelmi esemény, jó hogy bemásoltad.

Az a kérdésem, - mivel a szöveg a bevezető mondatoktól eltekintve szerkesztettnek tűnik- hogy azok a részek, amelyek nem Horthy emlékiratainak citálásai, azok kitől valók? Megjelent ez valahol?

Ghanima Creative Commons License 2000.08.16 0 0 11
Hirtelenjében egy szó jut ehhez eszembe: Katyn..., ha nem tévedek (azt hiszem, a helyesen való leírásához hiányzik az áthúzott té-betűm) Micsoda gyalázat volt!
sas2 Creative Commons License 2000.08.16 0 0 10
Hello rezső!

Köszi, hogy belinkelted, mégis csak érdemes az indexpolfórumot olvasgatni...

Ez a rész különösen megragadott:

"A lengyelek tíz nap alatt 300 kilométerrel vetették vissza a vörösöket.

(Maga Sztálin is a menekülők között volt.

Vannak akik feltételezik: a későbbi generalisszimusz számára olyan megalázó volt ez az élmény, hogy részben ezzel magyarázható, amikor 1939 szeptemberében Lengyelországot hátbatámadta, a fogságába esett lengyel tiszteket kíméletlenül kivégeztette.)"

Szeretnék erről bővebbet megtudni.

Zmac Creative Commons License 2000.08.16 0 0 9
Belinkelek agy újságcikket, erre az első reakciód: "Újságot nem szoktál olvasni?"

Rólad ennyit.
:(

Előzmény: PuPu (7)
Kovács bácsi Creative Commons License 2000.08.16 0 0 8
Jak na drzwi i liszczy...
Előzmény: PuPu (7)
PuPu Creative Commons License 2000.08.16 0 0 7
Kedves Zmacikám,
A lkjlkdfo823r km,xny viwuefkj sa,mnc,mníyu oiqudjdjaa....
Érted?
Nem?
Nem csoda, - nincs értelme.
Olyan ez, mint a Te hozzászólásod, - csak talán kicsit logikusabb...
És miben nyalvánodik meg az agresszívitás?
Ütöttek?
Nem én voltam...
Előzmény: Zmac (6)
Zmac Creative Commons License 2000.08.16 0 0 6
Kedves PuPu!

Aggasztó hogy ennyire beszűkültél, és képtelen vagy megérteni amit írtam. És ez ráadásul agresszivitással társul benned.

Előzmény: PuPu (4)
Ghanima Creative Commons License 2000.08.16 0 0 5
Ezt én is köszönöm!
Ghanima
PuPu Creative Commons License 2000.08.16 0 0 4
Újságot nem szoktál olvasni?
Legjobban a napi szavazás teccik?
" Minek örülnél?
- ha hanyattesnél?
- ha s*ggberúgnának?
- mindkettőnek?"
És milyen friss a hír,legalább annyira, mint amennyire a hozzászólásod érdemi... - hiába no, - aki vezetni akar a hírversenyben...
Előzmény: Zmac (3)
Zmac Creative Commons License 2000.08.16 0 0 3
>>Gondolom, a lengyelek is azt ünneplik, hogy odaveszett néhányezer honfitársuk. <<

Pontosan. Ahogy ezek itt azt ünneplik, hogy Kádár végre meghalt. (Nézd meg, hogy vigyorognak örömükben!)

Előzmény: PuPu (2)
PuPu Creative Commons License 2000.08.16 0 0 2
Hát ez az.
Első a prevenció, - attól mienk az igazság...
Így volt ez a Don kanyarban is, - szintén a prevenció tette jogossá.
Kár, hogy kétszázezer magyar már nem érhette meg ezt a kifinomult bölcsességet, amivel mindent meg lehet magyarázni...
Gondolom, a lengyelek is azt ünneplik, hogy odaveszett néhányezer honfitársuk.
Persze, ha a mai politikai terminologia alapján azt firtatnánk, ki is volt az agresszor...
lujza Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1
Nézzük mit ir erröl egy 1988-as kiadású történelemkönyv. (Világtörténelem évszámokban )

"Aug. 19. a lengyel csapatok súlyos csapást mérnek a Varsó alatti szovjet erökre; a Vörös hadsereg kénytelen megkezdeni a visszavonulást. A lengyel erök ismét ukrán földre lépnek."

Ennyi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!