RE: "...igyekszik az ember lánya, hogy kedvedben járjon."
Na lya, tudom, nem könnyű. A királynő sorozatra nem emléxem, de a márciusi ifjakra igen, sőt azt el is tettem anno, kár, hogy az a vincsim néhány hónappal később tragikus hirtelenséggel elhalálozott.
A többiről az az Antall mondás lyut eszembe, hogy "Tetszettek volna forradalmat csinálni". Talán ma nem próbálkoztak volna meg annyian a lehető legragacsosabb és leghígabb kaksival bekenni például ezt az augusztus 20-át (is).
De mondd csak, mi az igaz abból, hogy a paktum azért született, mert bizonyos körök beígértek Antallnak némi pénzkivonást? Csak azért kérdem, mert szeretném tudni, vajon megérte volna-e forradalmat csinálni. Azt már selytem, hogy mivel lennénk többek ma, de azt nem tudom pontosan (és persze biztosan), hogy mivel lennénk kevesebbek.
Hali,
Pirítós
Kösz kedves Pirítós, igyekszik az ember lánya, hogy kedvedben járjon. Te még talán emlékszel arra a királynő sorazatra, meg a márciusi ifjakra, stb. amit még az olvirban írtam. Aztán amikor itt próbáltam folytatni, nagyon sikítottak a szoclibek, hogy az politika és nem történelem rovat. (Miközben politikai szempontból viszonyultak a történelemhez.)
Aztán meg, hogy nem lehet ilyen hosszút írni, mert ...
Szóval, az a szomorú, hogy ezeket a történelmi eseményeket nálunk az emberek nem igen ismerik, mert...
A lengyelek egyébként nem kivételek, így tesz minden nemzete Európának a miénken kívül. Érthető, hiszen sehol másutt nem terrorizálja a közgondolkodást olyan Mityu-különítmény, mint nálunk. Meg a PuPu félékből is alig van. (vagy ha van, nem bújnak elő, mert a felháborodás elsöpri őket.)
Magam azért szoktam a lengyeleket kiemelni, mert az egyetlen velünk ezer éve békében (kisebb kihagyásokkal) élő szomszéd nép, amelyik ráadásul szimpatizál velünk.
Egy dolog azért engem is meglepett egy kicsit. A lengyel kereskedelmi televíziók ott alkalmazkodtak a közhangulathoz, és nem a másság-provokáció a fő tevékenységük, és nem a globaliáció negatív részének a rohamcsapataiként működnek. No nem azért, mert ez a meggyőződésük, hanem azért, mert csak így van nézőjük.
Szevasz rezső!
Na ilyenkor érzem úgy, hogy mégis csak van valami értelme a Politika fórumnak.
Nagyon köszi!
De mondd csak, hogy csinálják a lengyelek, hogy képesek visszaemlékezni például 80 évvel ezelőtt történt eseményekre? Nálunk vajon valaha is vissza fog bárki emlékezni mondjuk Gorlicére, vagy Przemyslre?
Hali,
Pirítós
én írtam. valamikor az esti hírlapban írtam róla egy rövid kommentárt, amikor 1993-ban kitüntették a még élő katonákat Varsóban, és ez akkor mti hír volt. most kibővitettem. talán megjelenik valahol.
Rezsőkém, - szokás szerint mellébeszélsz.
Egy kérdés van itt: Ki támadott meg kit?
No, ha erre válaszoltál, akkor már tudod is, hogy a többi már csak szerecsenmosdatás.
Arról nem is szólva, hogy már megint kiszakítotok egy eseményt egy folyamatból, - osztán ünnepelgettek egyet.
A világ jóval bonyolultabbnak tűnik annál, mint amit a te módszereddel fel lehet dolgozni.
Azért csak erőlköggyél, - bár kár lenne, ha magad is becsapnád...
:O)))
Arról meg nem tehetek, hogy még az egyetemi honvédelmi oktatásokon sem vettél részt... Ugyan má rezső fiam! Hisz ő volt az oktató.
Nem emlékszel? Ő mesélte úton-út/f/sz/élen, milyen büszkék lehetnének a szülei - kisfijukból egyetemi tanár lett.
A lengyelek t-betűje olyan, mint a miénk. Az áthúzott speciális lengyel betű az "l". Vagyis a "kemény l". Kiejtése maga a borzalom. Átmenet az angol w és a görög théta között, és mintha kiöklendeznéd a hangot...
Nem szeretem. Hanem a katyn szóban ilyen nincs. lenne viszont a záró "n"-betű tetején egy vessző. Ami azonos a magya "ny"-el, Vagyis Katyn kiejtése: katiny.
Már amennyiben nem vesszük fiyelembe a lengyel "y" (lengyelül "ygrek") és a magyar "y" között. Az ygrek valójában átmenet az mi "i" hangunk és az orosz jerü között.
Tudod PuPu, az egész úgy kezdődött, hogy a szovjetek második összoroszországi kongresszusa kimondta a népek önrendelkezési jogát. (Bizony, máig ható liberális elvet fogalmaztak a bolsevikok.) Erre az ukránok köszönték szépen, hogy lehetőséget kaptak békésen lelépni a cári népek börtönéből, és kikiáltották Ukrajnát.
A szovjetek pedig gyorsan bebizonyították, hogy nem kell szó szerint érteni a szép elveket, és elfoglalták Ukrajnát. Részben az ott levő mezőgazdasági potenciál, a jó termőföld birtoklása okából, részben katonai megfontolásból, preventíve. Hogy az esetleges lengyel támadást már ukrán területen megfogják. (A hivatalos indoklás szerint természetesen az ukrán urak, burzsuák kizsákmányolásától védték az ukrán proletárokat. Találtak is néhyány proletárt, akik behívták őket. De ezt ismerjük ugye, máshonnan...)
No ennyit a konkrét esettel kapcsolatban a preventív támadásról...
Ami igen ismert gyakorlata a hadviselésnek évezredek óta. Ha újabb példákat akarsz, ajánlom pl. az arab-izraeli háborúk történetét.
Arról meg nem tehetek, hogy még az egyetemi honvédelmi oktatásokon sem vettél részt...
Ez tényleg érdekes történelmi esemény, jó hogy bemásoltad.
Az a kérdésem, - mivel a szöveg a bevezető mondatoktól eltekintve szerkesztettnek tűnik- hogy azok a részek, amelyek nem Horthy emlékiratainak citálásai, azok kitől valók? Megjelent ez valahol?
Hirtelenjében egy szó jut ehhez eszembe: Katyn..., ha nem tévedek (azt hiszem, a helyesen való leírásához hiányzik az áthúzott té-betűm) Micsoda gyalázat volt!
Köszi, hogy belinkelted, mégis csak érdemes az indexpolfórumot olvasgatni...
Ez a rész különösen megragadott:
"A lengyelek tíz nap alatt 300 kilométerrel vetették vissza a vörösöket.
(Maga Sztálin is a menekülők között volt.
Vannak akik feltételezik: a későbbi generalisszimusz számára olyan megalázó volt ez az élmény, hogy részben ezzel magyarázható, amikor 1939 szeptemberében Lengyelországot hátbatámadta, a fogságába esett lengyel tiszteket kíméletlenül kivégeztette.)"
Kedves Zmacikám,
A lkjlkdfo823r km,xny viwuefkj sa,mnc,mníyu oiqudjdjaa....
Érted?
Nem?
Nem csoda, - nincs értelme.
Olyan ez, mint a Te hozzászólásod, - csak talán kicsit logikusabb...
És miben nyalvánodik meg az agresszívitás?
Ütöttek?
Nem én voltam...
Újságot nem szoktál olvasni?
Legjobban a napi szavazás teccik?
" Minek örülnél?
- ha hanyattesnél?
- ha s*ggberúgnának?
- mindkettőnek?"
És milyen friss a hír,legalább annyira, mint amennyire a hozzászólásod érdemi... - hiába no, - aki vezetni akar a hírversenyben...
Hát ez az.
Első a prevenció, - attól mienk az igazság...
Így volt ez a Don kanyarban is, - szintén a prevenció tette jogossá.
Kár, hogy kétszázezer magyar már nem érhette meg ezt a kifinomult bölcsességet, amivel mindent meg lehet magyarázni...
Gondolom, a lengyelek is azt ünneplik, hogy odaveszett néhányezer honfitársuk.
Persze, ha a mai politikai terminologia alapján azt firtatnánk, ki is volt az agresszor...
Nézzük mit ir erröl egy 1988-as kiadású történelemkönyv. (Világtörténelem évszámokban )
"Aug. 19. a lengyel csapatok súlyos csapást mérnek a Varsó alatti szovjet erökre; a Vörös hadsereg kénytelen megkezdeni a visszavonulást. A lengyel erök ismét ukrán földre lépnek."