Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

feketefelho Creative Commons License 6 órája 0 0 37412

Mi július végén megyünk, kedden kifelé, szerdán hazafelé. Rosomanban kifelé és hazafelé is feltankolunk gyümölcsökből.

Előzmény: Katana750 (37410)
Katana750 Creative Commons License 30 órája 0 0 37411

Ha Szaloniki alatt(délre) tervezed a tranzitszállást, tudom javasolni Makrygialoson az Achillion hotelt! Többször voltunk már, 10 éjszakákat és nagyon rendben van, útba esik, olcsó.(nem látok senki pénztárcájába, nekem olcsó) Szártiról sima ügy 1 nap alatt hazaérni. Ha minden zökkenőmentes akkor 14 óra kb. Ha baleset, határdugulás, fizetőkapu dugók vannak akkor 18 is lehet simán. Röszke biztos, hogy elkerülendő hazafelé! 

Előzmény: aoluak (37407)
Katana750 Creative Commons License 30 órája 0 0 37410

Idén nekünk is a Jón-tenger lesz 2020 után ismét Korfu. Augusztus 3. kedd ki és 20. csütörtök haza. Bitola-Niki ahogy ti is Joannináig. 

Előzmény: feketefelho (37409)
feketefelho Creative Commons License 1 napja 0 0 37409

1. Csatlakoznék 409 olvtárshoz, péntek, szombat, és vasárnap is általában kerülendő, de vasárnap már az utolsó napja szokott lenni a heti vonulásnak, így az akár jó is lehet.
2. Lesz arra is (hókusz-pókusz) naptár (én szoktam csinálni).
3. Figyelni kell a határinfót (igen a BorderWatcher létezik, SŐT). Használd mindenütt nyugodtan, vannak benne az általad említett határokról is infók, forgalmi térkép, kamera, és az utazók jelentései.
Már előző hétvégén is nézheted, hogyan változik a várakozási idő vasárnap a péntekihez, szombatihoz képest. 
4. Sarti hazafelé 1 nap alatt? Ha nagyon akarod persze megy az, csak nem fogod élvezni. Egyébként eléggé dátumfüggő szerintem. Hét végén valószínűleg nem, mert a szállásoknál ilyenkor (is) van váltás és nagy a tömeg a határokon (GR-NMK, NMK-SRB). Hétköznap esetleg van rá esély. Én többször mentem-jöttem már onnan, sosem 1 nap alatt (ráérek és nem szeretnék belepusztulni a vezetésbe).
Bulgária felé gyorsabb a határátkelés, de lassabb a haladás, mert a Sztruma völgyében, Blagoevgrad környékén hiányzik még egy nagyobb szakasz a pályából.
Szófiát elérve két irány közül választhatsz, vagy mész Szerbia felé, vagy tovább észak felé és Románián át jössz haza (ez végig EU, Schengen, emiatt nincs már határellenőrzés, csak a pálya hiánya miatt lassú a haladás).
A szerb irány azért lehet problémás, mert belefuthatsz a hazafelé csámborgó törökökbe és akkor már a BG-SRB határ is hatalmas szívás lehet (erre már az aug.8-ai hétvégétől számíthatunk).
Én az utóbbi években, amikor Sartiból jöttünk hazafelé Bulgária felé mentem, aztán Dupnyicánál elindultunk egy kis határátkelő (Ribarci) felé. Előtte Kjusztendilben aludtunk (van ott egy Kaufland is), majd másnap kb. 10 perces várakozás után (mi voltunk egyedül ...) átkeltünk a szerbekhez. A táj szép, a bolgár falvak romosak, nem lehet gyorsan menni, de mondom én ráérek (inkább vezetek lassabban, mint órákat tököljek a határon való sorban állással).
5. Lojane-Miratovac határ: na az szépen le van zárva (felejtsd el!). Pelince ... hát voltak kellemetlen tapasztalataim (csak akkor éri meg arra menni, ha az autópályás határon 2 óránál többet kell várni, olyan meg ritkán fordul elő).
Az utóbbi években én Evzonit már kerülöm, mint macska a forró kását. Hét végén, különösen pénteken és szombaton hihetetlen hosszú sorok állnak ott (és emiatt Doiraninál is egy kis idő múlva).
Mi a maciknál alszunk (Gevgeliján, vagy Bitolán), de az evzonis 3.5 órás szívás miatt inkább Bitolánál megyünk át 15-20 perc várakozással (még akkor is, amikor Katerini környéke a célpont.
Nektek egy szerencsétek lehet, ha kifelé vasárnap este értek oda, akkor valószínűleg már a kutya se fog ott várakozni.
Más időpontokban viszont kerülendő (macedón tranzitszállás után főleg).
Hazafelé szombaton horror sorok szoktak kialakulni és talán a vasárnap délelőtt sem az igazi, máskor viszont jó lehet.
(Kicsit ellentmondva magamnak, 2025-ben aug. 31-n, vasárnap reggel jöttünk ott át hazafelé, kb. 40 perc alatt (a két határon). De ez ugye még reggelnek számít, később azért lehettek ott többen is. A szemközti oldalon, befelé a görögökhöz viszont elég szép sor állt, meg még előtte az első (nekünk utolsó) görög fizetőkapunál is sokan voltak. Valamit nagyon rosszul csinálnak ott a görögök.

6. Nem tudok róla. Stevie leírása kissé már elavult, de az oldalán olvashatsz néhány frissebb, persze inkább Bulgáriával kapcsolatos infót. Egyébként mióta végig autópályán lehet menni, már nem nagyon vagy szükség egy ilyen Stevie-féle itinerre.

Idén mi Lefkadát célozzuk be, oda-vissza Bitolánál (Niki) lépjük át a GR határt (kifelé Bitolában, hazafelé Nisnél lesz a tranzitszállás).

409 Creative Commons License 2 napja 0 0 37408

1. péntek, szombat, vasárnap 

Júliusban odafelé ez várhatóan szopatós út, de pár hónap múlva bizonyára felkerül idén is az inváziós naptár, az jobban behatárolja az időszakokat.

Visszafelé az augusztus eleje hét közben talán még nem lesz "világvége".

A többi passz, azokkal nincs tapasztalatom.

aoluak Creative Commons License 2 napja 0 0 37407

Sziasztok!

Nyáron július elején mennénk odafelé Görögországba és augusztus elején vissza Budapestre. Valami képem van az útról, 20 éve már mentem arra és pár éve már kicsit utánaolvastam, de kíváncsi vagyok a legfrissebb infókra. :-)

1. Melyek azok a napok amiket mindenképp kerüljek el? Van ilyen? Most az a terv hogy vasárnap reggel indulnánk odafelé.

2. Az elkerülendő napok visszafelé is kérdés.

3. Tervezem használni a Border watcher app-ot. Van ez még? Van jobb? Mennyire használható? Érdemes nézni a Szerb-Maci és Maci-görög határon is?

4. Visszafelé lehet, hogy Sartiról jövünk. Augusztus elején megtehető ez a hazaút reálisan egy nap alatt? Sartiról merre érdemes menni, Maci felé vagy Bulgária? (Odafelé Athén felé megyünk, Thesszaloniki alatt tervezem az alvást)

5. Érdemes kerülni (oda és vissza is) Doirani felé? Mi a helyzet a Lojane-Miratovac határral, át lehet ott menni? Érdemes? Pelnice?

6. Van valami jó, friss(!) gyűjtő leírás ezekről a kérdésekről?

Előre is köszi!

zsandár Creative Commons License 2025.11.09 0 0 37406

Gyakorlatilag csak ilyenkor ősszel van szükség az időjárás előrejelzést figyelni, nyáron felesleges, ugyanis akkor Görögországban MINDIG jó idő van.:-)) 

Előzmény: kerkyra (37404)
Hortennttrotter Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37405

Patsa . Kb mint a pacal. A soupa az levest jelent, lehet barmi, akar gyumolcsleves is. 

Előzmény: Katana750 (37384)
kerkyra Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37404

Mi is  hetekkel előtte  már   figyeltük az előrejelzést, de  az  egy  szigeten  nem  mindig  jön be   :)  Én a  Gudman  módszert  alkalmazom, arra  megyünk amerre  világosabb az  ég. Eddig  bejött  :)  Korfun is   kellemes  meleg  volt  még a  tenger, volt olyan part ahol alig  tudtunk letelepedni, mert annyian  voltak  ....  a  Hét napból  kettőn  esett az eső   ,de  délre   hét ágra  sütött  már a napocska ....Nappal  még  klímáznom is  kellett az autóban....      

Előzmény: zsandár (37391)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37403

;-)

Előzmény: zsandár (37401)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37402

Biztonsági szempontból először csak egy adagot rendeltem, a feleségem beleszagolt a levesbe és ő inkább mást kért, pedig a pacalpörköltet szereti...

Előzmény: Katana750 (37397)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37401

Nyilván, de akkor most véletlenül igazuk lett:-))

Előzmény: feketefelho (37399)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37400

Ja, simán. Ugyanezt mondom, hogy én ebből sokkal jobb levest főznék, a mi pacalpörköltunk meg nagyságrendekkel finomabb. Megjegyzem, hogy a görög ismerőseink az általam főzött birka, csirke stb pörköltet úgy eszik, mint a vett malac...nem is értem, hogy a görögök miért nem használják a pirospaprikát. Szeretem a görög konyhát,de sztem a magyar jobb.

Előzmény: Katana750 (37397)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37399

Accuweather ...

Már az aktuális helyzetképe sem igaz (pedig a mai borongós, csepergős időben ezt "könnyű" dolog lenne eltalálni).

(Ez az "aktuális helyzetkép" is egy előrejelzés tulajdonképpen, csak ezt nem kötik az orrodra.)

Ez a webes, vagy mobil applikációkban látható, színes, szagos, piktogramos előrejelzésnek csúfolt valami egy kész átverés show (csak ügyesen csinálják és elhisszük nekik), olyanok, mint a bűvészek.

Hidd el, ők sem tudnak többet, nem jobb az előrejelzésük másokénál.

Azért persze használható ez is.

Mindenki más (weboldalnak, appnak) hisz ...

Előzmény: zsandár (37395)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37398

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően, részt vehettünk október 28.-án, Szalonikiben a görög nemzeti ünnepen a NEM napon. A kikötő és a Fehér Torony közti sétányon és környékén rengeteg ember. Csúcspontja a rendezvénynek a katonai parádé majd az azt követő légi parádé volt.Felvonult az összes szárazföldi egység/ gyalogos páncélos/ és az összes légi eszköz.A hab a tortán a Zeusz nevű f16 ős gép műrepülő bemutatója volt. Amikor a Leopard 2 és harckocsik és a vadászgépek a közelében dübörögnek azért az nem mindennapi élmény.

Katana750 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37397

Biztos ki fogom próbálni. Írtam, hogy a román változatot is bírom. Érdekes, hogy erdélyi ismerőseim akik eszik a pacalt mind sokkal jobbnak tartják a pörköltet amit mi csinálunk a pacalból.

Előzmény: zsandár (37396)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37396

Ez a pacal-belsőség leves és így főzik.

zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37395

Én az accuweather oldalt néztem, nyilván változott,és egyre pontosabb lett, de a tíz napos előrejelzés gyakorlatilag 100% van bejött, úgyhogy ezt az oldalt merem ajánlani 

Előzmény: feketefelho (37393)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37394

"Két változatot ..." - aztán menet közben eszembe jutott a 3. is ;-)

Előzmény: feketefelho (37393)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37393

"Néztük az indulás előtt már egy hónappal folyamatosan az időjárás előrejelzést," ... :-)))))

Vicces dolog az még kérem szépen.

Két változatot találhatsz a neten "előrejelzés" címmel.

1. Pofátlanul a klímaátlagot nyomják a szemedbe (abból veszed észre, hogy nincs benne nagyobb változás egyik napról a másikra, hanem olyan szép egyenletes pl. a hőmérséklet alakulása).

2. Tényleg egy modell előrejelzést kapsz, csak azt meg nem szabad komolyan venni napi szinten. A tendenciákat eltalálhatja ugyan, de azt meg a (1. pont) klímaátlag is tudja.

(A klímaátlag "beválása" 60% körül van.)

3. Esetleg kapsz egy kombinált prognózist, aminek az eleje (10-15 nap) modell előrejelzés, a maradék meg a klímaátlaggal becsült várható érték.

Egyik módszert sem tudom elítélni, mert jelenleg erre futja, ennyit tudunk (az elvárások persze mindig nagyok és amikor megelégeljük és mondunk végre valami konkrétumot, aztán az nem jön be, akkor jön a szokásos "hülyék a meteorológusok" kánon).

Ma 3-5 napra lehet megbízható előrejelzést készíteni (De az sem 100%-os!), utána már akkora a bizonytalanság (a modell előrejelzésekben, nem a TV-s időjárásjelentők magabiztosságában), hogy amit mondunk az is, meg az ellenkezője is bekövetkezhet.

Mindenesetre már ez a 3-5 nap is szép eredmény, mert anno (a múlt évezredben) még az 1-2 napra szóló előrejelzés is nagyon megbízhatatlan volt (nem ma kezdtem, végigéltem az egészet).

Én mindig EZT az oldalt szoktam ajánlani utazás előtt tájékozódásra.

Sokéves átlagokból számolnak éghajlati mérőszámokat, szerintem ez a legjobb (valamennyire jelzik a bizonytalanságot is, mert egy színes sávval veszik körül pl. a hőmérsékleti értékeket, mutatva, hogy kb. milyen értékek között szokott változni).

Természetesen ez sem szentírás, de iránymutatónak jó.

Előzmény: zsandár (37391)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37392

Hát igen... és az a jó hogy éjszaka sincs kint hideg.A klíma fűtést egyszer kellett csak egy órára bekapcsolni.

Előzmény: TappancsFalvi (37390)
zsandár Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37391

Néztük az indulás előtt már egy hónappal folyamatosan az időjárás előrejelzést, és a tervezett időszakra száraz időt jósoltak, úgyhogy belevágtunk, 18-21 fok között jósoltak,de ez nyilván árnyékában értendő.Napkozben 11-16 óra között simán lehetett napozni, a tengert 20 fokosra írták, de szerintem több volt ugyanis simán lehetett úszni és bent is lehetett maradni. 0 turista, csend, nyugalom.mondjuk ez a hely főszezonban sem zsúfolt.Aszprovalta és környéke.Legalabb 4  alkalommal ott ugráltak a delfinek a part közelében.

Előzmény: kerkyra (37388)
TappancsFalvi Creative Commons License 2025.11.08 0 0 37390

Ezt tökéletesen meg tudom érteni, 23-ban és 24-ben is kint őszöltünk 2-2 hónapot, idén nem jött össze, hát hadd ne mondjam, elég megrázó élmény az itthoni ősz.

Előzmény: zsandár (37381)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 37389

Tudom.

Előzmény: Paco155 (37387)
kerkyra Creative Commons License 2025.11.07 0 0 37388

Ugye  milyen  jó  ilyenkor  is   ????  MI  is  ezt a  késő  őszt  preferáljuk, a  nyár már  nekünk nagyon meleg, lehet  öregszem, de  egyre nehezebben  bírom a  hőséget....   Mindig  eszembe  juttatják a  határon ha  hazaérünk  :(   

Előzmény: zsandár (37381)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 37387

Ne vedd komolyan!   A SZÚPA annyit jelet hogy : leves..... :)

Előzmény: Katana750 (37386)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 37386

Köszi. A román pacallevest nagyon szeretem, gondolom a görög sem lehet rosszabb! 

Előzmény: Paco155 (37385)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 37385

σούπα    ;)

Előzmény: Katana750 (37384)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 37384

Mi a neve a levesnek?(görög)

Előzmény: zsandár (37383)
zsandár Creative Commons License 2025.11.06 -1 0 37383

Részben off:Ha szereted az extrém ízeket, és nem ragadsz le a girosz-szuflaki- tzatziki háromszögben akkor mindenképpen kóstold  meg a méltán hírhedt marha pacal és belsőségből készült becsinalt szerű levest.Merem ajánlani:-))) Az első élmény a szaglásodat veszi célkeresztbe.. Gyakorlatilag mintha egy tejelő tehenészeti telepre lépnél be..De borecettel, erospaprikaval, borssal felturbózva igazi kulináris élményt nyújt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!