Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Apache7 Creative Commons License 17 órája 0 0 37261

Sziasztok!

Dorjan előtti MAKPETROL vagy OKTA kutyákkal vigyázzatok, mert 2 éve a KIA CEED-embe 95 ősz tankoltam és 1-2 km után felvillanó a check in lámpa. Skopje KIA szervízig kicsit izgalmas volt az út. Motornak normál hangja volt, de nyitva  volt, nem nagy kitérő bementunk. Elmondtak hogy sajnos vizezett benzint tankoltunk. Később rá kellett tankölni 100-ás benzint… szóval óvatosan , olcsö húsnak néha híg a leve. Utólag emlékezve a megállás kor a Kutas segítőkészen a 98 ás pisztolyt vette le és mondtam hogy a 95 ős jó lesz…..Ő már tudta hogy mit kapok…. Gondoltam leírom, tanulság….

Hortennttrotter Creative Commons License 1 napja 0 0 37260

Ezek a lampak elojelzo lampak, hogy utana johet a valodi piros lampa is.

Előzmény: kivi000 (37256)
Katana750 Creative Commons License 3 napja 0 0 37259

Ha megpihentek Gevgeliában, érdemes megnézni, hogy érdemes e átmenni a tóhoz! Ami Dojran. A határ meg Mrdaja. Mindkét határ előtt közvetlenül OKTA benzinkút. Érdemes megitatni a lovakat az olcsóbbikból! 95-ös 74MKD, 98-as 76MKD, Gázolaj 70MKD, LPG 43MKD. Forintosítva 481, 494, 455, 280ft/liter. Szerencsés utat, kellemes nyaralást! 

Előzmény: humi81 (37258)
humi81 Creative Commons License 4 napja 0 0 37258

Na megszületett a nagy terv! :)

Szombaton reggel 4 körül indulás Tiszaújvárosból-Bors HUN-ROM határátkelés - Temesmóra ROM-SRB  Versec - Gyevgyelija (szundi)

Másnap reggel Dorjan határátkeléssel irány Keramoti!

Előzmény: feketefelho (37230)
Paco155 Creative Commons License 4 napja -1 0 37257

Legyen akkor így.

Köszönöm.

Előzmény: kivi000 (37256)
kivi000 Creative Commons License 4 napja 0 0 37256

Asszondja a Perplexity:

A görög hegyvidéki utakon elhelyezett villogó sárga lámpák univerzális figyelmeztető jelzések, amelyek lassításra, fokozott óvatosságra és elsőbbségadásra szólítanak fel, függetlenül attól, hogy hány lámpa van, milyen elrendezésben, vagy milyen gyorsan villognak.

https://www.perplexity.ai/search/gorog-hegyvidek-nehany-helyen-.RkDQxOFRCONTtSqZzX7SQ#0

Előzmény: Paco155 (37255)
Paco155 Creative Commons License 5 napja -1 0 37255

Eddig oké*, de ahhoz egy darab sárga villogó is elegendő lenne, miért van a különböző sebességű villogás meg a hol 2 hol 3 tagos, itt vízszintes ott függőleges elhelyezés? 

*legtöbbször szűkebb helyeken van vagy beláthatatlan kanyarban, viszont láttam Volos közepén körforgalomba behajtáskor is.....

Előzmény: Pierr_Kardán (37254)
Pierr_Kardán Creative Commons License 5 napja -1 0 37254

Ahol faluban én ilyet láttam, ott azt jelentette, hogy szűk az út, ha jön szembe teherautó, akkor nem férsz el mellette.

Előzmény: Paco155 (37253)
Paco155 Creative Commons License 5 napja -1 0 37253

Lehet hogy fura lesz a kérdés vagy még nem találkoztatok ilyennel. Közlekedési lámpa.

Görög hegyvidék. Néhány helyen két vagy 3 saárga lámpa általában függőlegesen de van amikor vízszintesen elhelyezve. Olyat is láttam már hogy egy vízszintes kettes és egy függőleges hármas egymás mellett. Néha gyorsabban villog, néha lassabban. 

Mit jelent?

Zuzmara Creative Commons License 6 napja -1 0 37252

Sziasztok!

Románián és Bulgárián keresztül megyünk majd Görögországba, Lefkadara. 

Lesz egy kis kitérőnk a Rilai Nemzeti Parkba, 2 nap pihenő Sarareva Banya-ban. (A fürdő sajna be van zárva júliusban, ahogy olvasom, de a 7 tó völgyet fel szeretnénk keresni.)

2022-ben jártunk arra utoljára (Arad - Severin - Vidin - Montana - (81) - Sofia - (A3) - Kulata útvonalon), kérdésem hozzátok, hogy ezen az útvonalon történt-e valami lényeges, amiről tudni kell?

Illetve: már elfelejtettem, a bolgár autópályák melletti benzinkutakon is (jóval) drágább az üzemanyag, ahogy Magyarországon is? Vagy nem? A határ (Kulata) előtt hol és melyik kúton érdemes tele tankolni?

Egyelőre ennyit szeretnék kérdezni. 

Köszi!

Géza

Hortennttrotter Creative Commons License 2025.05.18 0 0 37251

Valojaban pont forditva van. Egy csucsszezonban a maradek az mar minosegileg boritekolhato, hogy a legalja lesz a kinalatnak es mivel mar ugy is ott van es kiszolgaltatott, meg olcso sem lesz. 

Előzmény: andreas19 (37246)
feketefelho Creative Commons License 2025.05.17 0 0 37250

Igen, nagyon sok tulajdonos irodán keresztül adja ki a szállását.

Ritka madár (legalábbis a görögöknél) az, aki saját maga hirdeti a szállást (esetleg még saját weboldala is van ...).

Persze azért lehet ilyet találni.

Tavaly én a Google Maps-en fentlévő e-mailes elérhetőséget használtam. Működött.

A linkelt oldalon meg tudtam nézni a szállást, tetszett és mivel korán foglaltam náluk, így ki tudtam választani azt az apartmant, ami nekünk a legjobb volt.

Nem mondom, hogy helyben ez nem ment volna, de valószínűleg elég sokat kellett volna keresgélnem, tényleg nagyon sokan voltak.

Előzmény: Pierr_Kardán (37249)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.05.14 0 0 37249

Mi is csak azért foglalunk előre (bookingon, vagy kinti irodán keresztül), hogy a fárasztó kiutazás után ne kelljen még 1-2 órát a bizonytalanságban tölteni a szálláskereséssel.

Voltunk Sartiban előrefoglalt szállás nélkül, a helybeni keresés során találtunk bőven szabad apartmant, de vagy 3 apartman személyzete is ahhoz az irodához küldött volna minket, ahol az interneten is foglalhattunk volna szobát előre.

Végül lett szabad apartman közvetlenül a szállásadótól foglalva, de úgy tűnik, hogy sok esetben az irodákon keresztül adják ki a szobát, akkor is, ha te közvetlenül az apartmanba mégy be szállásfoglalás céljából.

Előzmény: feketefelho (37247)
balazsh Creative Commons License 2025.05.12 0 0 37248

Attól függ mikor? Van időszak, amikor szinte "teltház" van.

Ha megelégszel a maradékkal és abból szeretnél válogatni, akkor lehet keresgélni a helyszínen is.

Előzmény: JakoSandor (37244)
feketefelho Creative Commons License 2025.05.12 0 0 37247

Esetleg nézd meg itt: https://nikana.gr/en/accommodation/lefkada

Saját tapasztalat alapján az ár fillérre (centre) megegyezik a tulajdonostól történő foglalással.

(Persze ettől ott helyben, lehet mást mondanak. Annyit azért hozzátennék, hogy az utóbbi években a népek igencsak elkezdtek utazni. Tavaly Sartiban július közepén látszatra nagyon tele volt minden. Nem szívesen keresgéltem volna ott érkezés után.)

A linkelt cég valami szerb (...) utazási iroda, arra legalább jó, hogy nagyjából lásd a kínálatot és az árakat. A Bookingnál olcsóbbak.

andreas19 Creative Commons License 2025.05.11 0 0 37246

Kétségtelen, hogy sokat számíthat az ár, de kevesebb csalódással jár, ha a helyszínen dönthetsz.
szerintem

Előzmény: andreas19 (37245)
andreas19 Creative Commons License 2025.05.11 0 0 37245

Más a választék.

JakoSandor Creative Commons License 2025.05.11 0 0 37244

Sziasztok!

Szerintetek olcsóbban tudok szállást találni Görögországban pl. Lefkadán, hogy ha megérkezünk autóval és úgy keresek, vagy ha booking.com-on foglalok?

Köszönöm!

feketefelho Creative Commons License 2025.04.29 0 0 37243

A "meleg víz" mindenkinek mást jelent, azért írtam, hogy "(nekem)".

Egyébként októberben elég gyorsan hűl a tengervíz, a hónap elején még 26 fokos, a végén (amikor az őszi szünet szokott nálunk lenni) viszont már csak 23 fokos ÁTLAGOSAN és ezt 1 méteres mélységben mérik, a felszínen ennél sokkal melegebb lehet, sznorkelezni, pancsolni tökéletes. A hónap közepén kb.24 fok, ahogy te is írtad (1m-nél mélyebben lefelé haladva nem változik gyorsan a hőmérséklet, hasonlóan a talajhoz). 

https://weatherspark.com/m/97275/10/Average-Weather-in-October-in-Paphos-Cyprus#Figures-WaterTemperature

Természetesen ezektől az átlagos értékektől lehetnek eltérések minden évben, időszakosan akár +/-3 fok is, de az átlag annyi, amit írtam.

Sok függ a tengeráramlatoktól is.

Április végén Paphoson 19 fok a klímaátlag, ma éppen kevéssel 20 fok alatt van a víz hőmérséklete. Famagusztában is 19 fok a klímaátlag, ott viszont most közel 21 fokos a víz. 

Előzmény: Tevemadár (37241)
Katana750 Creative Commons License 2025.04.28 0 0 37242

Köszönöm az információkat, használni fogom. 

Előzmény: Tevemadár (37241)
Tevemadár Creative Commons License 2025.04.28 0 0 37241

Szia

A feleségemmel mi már voltunk kinn Cipruson októberben. (közepe körül) Kifejezetten búvárkodni mentünk egy hétre: a tenger nagyon meleg! 20 méteren 24 fokos volt!! A felszínen meg még melegebb... (Emlékszem, lehúzott cipzárú wetsuitban merültem, mert melegem volt :-)

Szóval a tenger biztos, hogy meleg lesz! A nappalok is, estére viszont szerencsére lejjebb hűl majd az idő - akkor már felfér egy póló is. :-) Jó idő lesz.

Az kijutás: mi Wizz  -zel voltunk. Nem sikerült nagyon olcsón jegyet szerezni, arra emlékszem. Most áprilisban máshol voltunk a Wizz -zel és úgy vettem jegyet (egész jó árban), hogy 3 hónappal az indulási dátum előtt (valahol a neten ezt az időt  olvastam, hogy kb. akkor a "legolcsóbbak" a jegyek) néztem minden nap a jegyeket, és amikor nekem megfelelő árszintre ugrott - megvettem. Én a helyedben még várnék a jegy vásárlással...

Előzmény: Katana750 (37233)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37240

Amit írtam az mért adat (sokéves átlag), az érzett hőmérséklet csalóka.

Abban igazad van, hogy a sekély, partmenti víz melegebb lehet, de a mélyebb víz, ahol már úszni is lehet, az inkább a mért értékekhez lehet közelebb.

(Az pedig szerencse lehetett, hogy amikor decemberben ott voltatok kifogtatok egy melegebb időszakot. Általában nem ilyen meleg.)

Előzmény: kerkyra (37235)
aptohu Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37239

Jó egyetem, sok sikert.

Előzmény: Katana750 (37238)
Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37238

Természetesen a Corvinusra járok.

Előzmény: aptohu (37237)
aptohu Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37237

Ha a Corvinus Egyetemre jársz, akkor igen.

Ha általános iskola vagy középiskola a kérdés, akkor az még nem jelent meg. Várhatóan október 22. - november 2.

Előzmény: Katana750 (37236)
Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37236

Első pötyögésre megvan az idei őszi szünet. Október 27-31. Gondolkodom a török részen is, Girnében még kapcsolat is lenne. Marha érdekes az eljutás északra. Délről mehetünk személyivel északra. Közvetlenül északra nem, csak törökországi technikai leszállással, útlevéllel. Igazából észak érdekelne de egyszer(2011-ben) annyira megszívtuk a török riviérát, hogy az asszonynak hidegrázása van ha csak megemlítem Törökországot bármilyen formában. Az utolsó szó úgyis az enyém lesz(igen drágám) úgyhogy majd meglátom. Idő van, a Csabával régebben kommunikáltam, jó ötlet felvenni vele a kapcsolatot. 

Előzmény: feketefelho (37234)
kerkyra Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37235

Hüvös  lesz a  tenger  ? MI  december elején voltunk Cipruson, és  a víz  legalább 25-26 fokos  volt  .   Kb  mint  Görögben  nyáron augusztusban..       

Előzmény: feketefelho (37234)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37234

A tenger (nekem) akkor már kicsit hűvös lesz, 23-24 fokos vízhőre számíthattok.

A Wizz-t "csodálom" már régóta. Az amúgy aránylag olcsó repjegyeik árát az iskolaszünetek idejére iszonyat megemelik (értem én, hogy piac, meg miegymás, de rohadjanak meg).

Van itt az .ndex-en egy É-Ciprus topic, ott található csaba08, aki régóta a szigeten lakik, keresd meg őt, talán tud értelmezhető dolgot mondani (https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176273)

(vagy marad a FB, de ott meg a kitelepült "idegenvezetők" csapnak le rád).

Az iskolaszünet mindig ilyen értelmezhetetlen időpontban kerül nálunk kiadásra? Tudom, hogy akkor van Mindenszentek és Halottak napja, de el lehetne szakadni ettől a dátumtól és akkor még el lehetne menni egy normális utószezonos nyaralásra.

OFF

A német tartományokban október eleje és vége közt elosztva adják ki az egy hetes szünetet, Ausztriában megegyezik a magyarral. Nem írtad, mikor lesz a szünet, próbáltam rákeresni a net-en. Hát "még nincs meg a pontos dátum" találatok érkeztek Guglitól ... ennyire nagy probléma ennek az eldöntése? Németek, osztrákok, ... már több évre előre tudják mikor lesznek a szünetek. Nekünk ez nem megy? Sajnos sok más sem ... 

Reménytelen banda.

ON

Előzmény: Katana750 (37233)
Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37233

Nekem is lenne kérdésem gyakorlott repülőzőkhöz! Az idén az őszi szünetben tudom szabadságolni magamat és Ciprusra gondoltam. Elég érdekes a lejutás a szigetre. Nem fapadosok kilőve mert csak átszállással lehet. Wizz Larnakába fél milliós repjegyek(3 főre). Ryannal Pafosz 26000/fő de október 25.-én náluk vége az évnek(pafoszba) így vissza már nem tudnánk velük jönni. Ha valaki a topikból járta már meg ezt az utat az évnek abban a felében kérem ossza meg miként jutott el a szigetre!(és haza) Tudom, van ciprusi topik is de gondoltam először itt kérdezek!

Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37232

Nekem 2 tranzitszállás a hozzászólnivalóm a sok információhoz! Mindkettő személyesen kipróbált. Szerbiában Hotel Nis City View. Bulgáriában Vidin Sztarijat Grad Hotel. Thasosra én a RO-BG-GR útvonalat ajánlom ha csúcsidőben(szombaton) mész. Ha tudod hétköznapra időzíteni a menetet, jövetet akkor jó a délszláv útvonal is. Doirani-Rodopoli-Serres-Eleftheroupoli-Kavala(vagy Keramoti). 

Előzmény: humi81 (37231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!