Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Hortennttrotter Creative Commons License 9 órája 0 0 37405

Patsa . Kb mint a pacal. A soupa az levest jelent, lehet barmi, akar gyumolcsleves is. 

Előzmény: Katana750 (37384)
kerkyra Creative Commons License 9 órája 0 0 37404

Mi is  hetekkel előtte  már   figyeltük az előrejelzést, de  az  egy  szigeten  nem  mindig  jön be   :)  Én a  Gudman  módszert  alkalmazom, arra  megyünk amerre  világosabb az  ég. Eddig  bejött  :)  Korfun is   kellemes  meleg  volt  még a  tenger, volt olyan part ahol alig  tudtunk letelepedni, mert annyian  voltak  ....  a  Hét napból  kettőn  esett az eső   ,de  délre   hét ágra  sütött  már a napocska ....Nappal  még  klímáznom is  kellett az autóban....      

Előzmény: zsandár (37391)
feketefelho Creative Commons License 14 órája 0 0 37403

;-)

Előzmény: zsandár (37401)
zsandár Creative Commons License 14 órája 0 0 37402

Biztonsági szempontból először csak egy adagot rendeltem, a feleségem beleszagolt a levesbe és ő inkább mást kért, pedig a pacalpörköltet szereti...

Előzmény: Katana750 (37397)
zsandár Creative Commons License 14 órája 0 0 37401

Nyilván, de akkor most véletlenül igazuk lett:-))

Előzmény: feketefelho (37399)
zsandár Creative Commons License 14 órája 0 0 37400

Ja, simán. Ugyanezt mondom, hogy én ebből sokkal jobb levest főznék, a mi pacalpörköltunk meg nagyságrendekkel finomabb. Megjegyzem, hogy a görög ismerőseink az általam főzött birka, csirke stb pörköltet úgy eszik, mint a vett malac...nem is értem, hogy a görögök miért nem használják a pirospaprikát. Szeretem a görög konyhát,de sztem a magyar jobb.

Előzmény: Katana750 (37397)
feketefelho Creative Commons License 14 órája 0 0 37399

Accuweather ...

Már az aktuális helyzetképe sem igaz (pedig a mai borongós, csepergős időben ezt "könnyű" dolog lenne eltalálni).

(Ez az "aktuális helyzetkép" is egy előrejelzés tulajdonképpen, csak ezt nem kötik az orrodra.)

Ez a webes, vagy mobil applikációkban látható, színes, szagos, piktogramos előrejelzésnek csúfolt valami egy kész átverés show (csak ügyesen csinálják és elhisszük nekik), olyanok, mint a bűvészek.

Hidd el, ők sem tudnak többet, nem jobb az előrejelzésük másokénál.

Azért persze használható ez is.

Mindenki más (weboldalnak, appnak) hisz ...

Előzmény: zsandár (37395)
zsandár Creative Commons License 14 órája 0 0 37398

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően, részt vehettünk október 28.-án, Szalonikiben a görög nemzeti ünnepen a NEM napon. A kikötő és a Fehér Torony közti sétányon és környékén rengeteg ember. Csúcspontja a rendezvénynek a katonai parádé majd az azt követő légi parádé volt.Felvonult az összes szárazföldi egység/ gyalogos páncélos/ és az összes légi eszköz.A hab a tortán a Zeusz nevű f16 ős gép műrepülő bemutatója volt. Amikor a Leopard 2 és harckocsik és a vadászgépek a közelében dübörögnek azért az nem mindennapi élmény.

Katana750 Creative Commons License 14 órája 0 0 37397

Biztos ki fogom próbálni. Írtam, hogy a román változatot is bírom. Érdekes, hogy erdélyi ismerőseim akik eszik a pacalt mind sokkal jobbnak tartják a pörköltet amit mi csinálunk a pacalból.

Előzmény: zsandár (37396)
zsandár Creative Commons License 15 órája 0 0 37396

Ez a pacal-belsőség leves és így főzik.

zsandár Creative Commons License 15 órája 0 0 37395

Én az accuweather oldalt néztem, nyilván változott,és egyre pontosabb lett, de a tíz napos előrejelzés gyakorlatilag 100% van bejött, úgyhogy ezt az oldalt merem ajánlani 

Előzmény: feketefelho (37393)
feketefelho Creative Commons License 15 órája 0 0 37394

"Két változatot ..." - aztán menet közben eszembe jutott a 3. is ;-)

Előzmény: feketefelho (37393)
feketefelho Creative Commons License 15 órája 0 0 37393

"Néztük az indulás előtt már egy hónappal folyamatosan az időjárás előrejelzést," ... :-)))))

Vicces dolog az még kérem szépen.

Két változatot találhatsz a neten "előrejelzés" címmel.

1. Pofátlanul a klímaátlagot nyomják a szemedbe (abból veszed észre, hogy nincs benne nagyobb változás egyik napról a másikra, hanem olyan szép egyenletes pl. a hőmérséklet alakulása).

2. Tényleg egy modell előrejelzést kapsz, csak azt meg nem szabad komolyan venni napi szinten. A tendenciákat eltalálhatja ugyan, de azt meg a (1. pont) klímaátlag is tudja.

(A klímaátlag "beválása" 60% körül van.)

3. Esetleg kapsz egy kombinált prognózist, aminek az eleje (10-15 nap) modell előrejelzés, a maradék meg a klímaátlaggal becsült várható érték.

Egyik módszert sem tudom elítélni, mert jelenleg erre futja, ennyit tudunk (az elvárások persze mindig nagyok és amikor megelégeljük és mondunk végre valami konkrétumot, aztán az nem jön be, akkor jön a szokásos "hülyék a meteorológusok" kánon).

Ma 3-5 napra lehet megbízható előrejelzést készíteni (De az sem 100%-os!), utána már akkora a bizonytalanság (a modell előrejelzésekben, nem a TV-s időjárásjelentők magabiztosságában), hogy amit mondunk az is, meg az ellenkezője is bekövetkezhet.

Mindenesetre már ez a 3-5 nap is szép eredmény, mert anno (a múlt évezredben) még az 1-2 napra szóló előrejelzés is nagyon megbízhatatlan volt (nem ma kezdtem, végigéltem az egészet).

Én mindig EZT az oldalt szoktam ajánlani utazás előtt tájékozódásra.

Sokéves átlagokból számolnak éghajlati mérőszámokat, szerintem ez a legjobb (valamennyire jelzik a bizonytalanságot is, mert egy színes sávval veszik körül pl. a hőmérsékleti értékeket, mutatva, hogy kb. milyen értékek között szokott változni).

Természetesen ez sem szentírás, de iránymutatónak jó.

Előzmény: zsandár (37391)
zsandár Creative Commons License 15 órája 0 0 37392

Hát igen... és az a jó hogy éjszaka sincs kint hideg.A klíma fűtést egyszer kellett csak egy órára bekapcsolni.

Előzmény: TappancsFalvi (37390)
zsandár Creative Commons License 16 órája 0 0 37391

Néztük az indulás előtt már egy hónappal folyamatosan az időjárás előrejelzést, és a tervezett időszakra száraz időt jósoltak, úgyhogy belevágtunk, 18-21 fok között jósoltak,de ez nyilván árnyékában értendő.Napkozben 11-16 óra között simán lehetett napozni, a tengert 20 fokosra írták, de szerintem több volt ugyanis simán lehetett úszni és bent is lehetett maradni. 0 turista, csend, nyugalom.mondjuk ez a hely főszezonban sem zsúfolt.Aszprovalta és környéke.Legalabb 4  alkalommal ott ugráltak a delfinek a part közelében.

Előzmény: kerkyra (37388)
TappancsFalvi Creative Commons License 16 órája 0 0 37390

Ezt tökéletesen meg tudom érteni, 23-ban és 24-ben is kint őszöltünk 2-2 hónapot, idén nem jött össze, hát hadd ne mondjam, elég megrázó élmény az itthoni ősz.

Előzmény: zsandár (37381)
Katana750 Creative Commons License 1 napja 0 0 37389

Tudom.

Előzmény: Paco155 (37387)
kerkyra Creative Commons License 1 napja 0 0 37388

Ugye  milyen  jó  ilyenkor  is   ????  MI  is  ezt a  késő  őszt  preferáljuk, a  nyár már  nekünk nagyon meleg, lehet  öregszem, de  egyre nehezebben  bírom a  hőséget....   Mindig  eszembe  juttatják a  határon ha  hazaérünk  :(   

Előzmény: zsandár (37381)
Paco155 Creative Commons License 1 napja 0 0 37387

Ne vedd komolyan!   A SZÚPA annyit jelet hogy : leves..... :)

Előzmény: Katana750 (37386)
Katana750 Creative Commons License 1 napja 0 0 37386

Köszi. A román pacallevest nagyon szeretem, gondolom a görög sem lehet rosszabb! 

Előzmény: Paco155 (37385)
Paco155 Creative Commons License 1 napja 0 0 37385

σούπα    ;)

Előzmény: Katana750 (37384)
Katana750 Creative Commons License 1 napja 0 0 37384

Mi a neve a levesnek?(görög)

Előzmény: zsandár (37383)
zsandár Creative Commons License 2 napja -1 0 37383

Részben off:Ha szereted az extrém ízeket, és nem ragadsz le a girosz-szuflaki- tzatziki háromszögben akkor mindenképpen kóstold  meg a méltán hírhedt marha pacal és belsőségből készült becsinalt szerű levest.Merem ajánlani:-))) Az első élmény a szaglásodat veszi célkeresztbe.. Gyakorlatilag mintha egy tejelő tehenészeti telepre lépnél be..De borecettel, erospaprikaval, borssal felturbózva igazi kulináris élményt nyújt.

zsandár Creative Commons License 2 napja 0 0 37382

Olyan dél körül voltunk Belgrádnál és annak ellenére hogy vasárnap volt , Újvidékig elég zsúfolt volt az autópálya. Rengeteg kamion volt. Szerb ortodoxoknal is ilyenkor van a halottak napja , lehet ez volt az oka.

zsandár Creative Commons License 2 napja 0 1 37381

Mi vasárnap jöttünk haza , Ásotthalomnal 2 órat kellett várni pedig alig voltak előttünk, kb 20 autó..a többi magyar határátkelőhelyen is ennyi volt a belépési várakozási idő a fórumok szerint.Ismetelten bebizonyosodott ,hogy sajnos Magyarország az EU szégyene. Pár évvel ezelőtt is hasonlóan jártunk, akkor a határőr kis rendőr elmondta, hogy muszáj fontoskodniuk ,mert a kamerák mindent vesznek.. Hamarabb átszeltem egy 170 km hosszú országot , észak macedóniat, 2 tankolassal együtt,mint 200 métert a szerb magyar határon. És nem kell a púder a schengeni övezetrol stb. Ez direkt kibaszás.. Viszont a görög őszölés nagyon jól sikerült:-)) Jövőre is ilyenkor megyünk.

Előzmény: kerkyra (37379)
Katana750 Creative Commons License 6 napja 0 0 37380

Úgy tűnik ebben is igazad lesz! Brutál színű felhők vannak észak, dél és kelet irányban is. Fészen elküldöm ha le tudom még fényképezni!

Előzmény: feketefelho (37377)
kerkyra Creative Commons License 2025.11.01 0 1 37379

Újra   itthon  :(   Sikeresen megjártuk  megint  Korfut  idén már  harmadszor  :)   Bp 17-ker   Igoumenitsa   12 órán belül, picit   túllépve    a  megengedett  tempót, de   nem  sokkal.. Rég  mentem  ilyen   üres  utakon  mint  ki és  hazafele.. Az  összes  határon  nem álltam  ki és  be  15 percnél  többet.. Pl hazafele  Tompának  senki sem  volt előttem....  Szerencsére  nem  vettek el semmit,  pedig a Maciknál a gyümölcs  zöldség árusoknál  feltankoltunk rendesen...  szőlő  1 euró mézédes  nagy szemű   ...Mini  savanyú  paprika   másfél  literes  flakonban   is  fillérek ,isteni  finom...   Bitolának  jöttem mentem....   Maciknál  vagy  7 helyen  mértek   szerbeknél  nem  láttam  rendőrt  sehol...   Korfun  az idő  csodálatos  volt ,két nap  volt délelőtt  borús, de  11-re  már  hét ágra sütött a   nap, lehetett  jókat  fürödni   kirándulgatni.... ...  

Katana750 Creative Commons License 2025.11.01 0 0 37378

Még alszik a nő én meg nem tudom. 5. vagy 6. amikor jövünk haza. 

Előzmény: feketefelho (37377)
feketefelho Creative Commons License 2025.10.31 0 1 37377

:-))))

Néha a meteorológusok is eltalálják az időjárást...

Szo-vas még jónak néz ki (felhős, napos, meleg), hétfőn viszont ehhez képest pocsék idő lesz, sok felhővel, sőt néhol még záporok is lehetnek, de emellett marad a nyárias meleg.
Gondolom ti akkor már hazafelé jöttök, vagy már itthon is lesztek.

Előzmény: Katana750 (37376)
Katana750 Creative Commons License 2025.10.31 0 0 37376

Nagyon bejött amit írtál. Mától sokkal melegebb van. Majdnem nyárias az idő 11-16 óra között. Viszont így a tenger nem olyan belerohanós mint az előző napokban.

Előzmény: feketefelho (37370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!