Ma 1 hete 18 órakor indultunk útnak Korfura. Tompa 40 perc volt, Presevo 55, Bitola 45. Sehol rendőrrel nem találkoztam. A gázolaj 99,50 volt maciéknál. Nem rohantam, a görög idő szerinti 10óra 30-as kompot elértem csak hely nem volt így maradt a 11órási. 97€ 3 fő+X5. Elővételben 67lett volna de nem mertem megvenni az Egnatia Odos állapotai miatt. Rengeteg az 1 sávos terelés, lassítani kell, bekalkuláltam torlódást, balesetet de semmi nem volt. 80perc hajózás és 40 perc San Stefanosig a kikötőből. Így 14 órára érkeztünk meg.(otthoni idő szerint 13). Így 19 óra volt mindenestöl. Gyáltól Lapovóig vezettem aztán az asszony a Makpetrol Szopot benzinkútig utána megint én már végig. Csütörtökön indulunk majd haza.
Ismét immáron sokadjára autóval Görögországban. Pénteken reggel olyan 8 körül jöttünk át Kis Röszken, de kis kerülővel, mert a városban a Szabadkai úti vasúti átjáróban a vonat elé ugrott valaki. 1 perc alatt átértünk, csak mi voltunk az átkelőn. Utolsó szerb fizető kapu előtt szerencsénk volt, előttem ment egy görög kocsi vagy 150 nél és úgy, hogy pont kitakarta az én rendszámomat..A görög tagot ki is vették a rendőrök, mi megúsztuk. Észak Macedónia tele sebességmérővel, ezek tavaly még nem voltak.
Nem nagyon áll ki a vízből egy része sem, talán amiatt nem felkapott. Vagy túl kicsi?
Egyszer csináltam egy összeállítást a görög partok mellett található roncsokról, de ezt még a görög forrás anyagban sem említették, pedig a Google térképen remekül látszik.
Amúgy elég nyugisnak néz ki ez a partszakasz (és sokkal jobb út vezet ide, mint a szomszédos, rettentően híres bícshez).
Én csak Romániában sápadtam le múlt hétvégén amikor a Vaskapu vízerőmű mellett észrevettem, hogy az úton a vízelvezető rácsok némelyike erősen elrozsdásodott, kettészakadt és a darabok fűrészfogasan felfele állnak, instant dupla durrdefekt.
Nem az én videóm volt, amit linkeltem, egy random pár vette fel az utazásáról, nagyon valószínű, hogy nem kérték meg a szerb rendőröket, hogy a nagyobb nézettség kedvéért ugyan büntessék már meg őket, rögtön a határ után, hogy ne kelljen a nézőknek sokat várni az eksönre.
Egyébként örülök neki, hogy te EDDIG megúsztad. De tudod, addig jár a korsó...
Ha tényleg egyszer sem bírságoltak meg, akkor te nagyon szerencsés vagy.
Macik kétszer, szerbek vagy háromszor-négyszer büntettek meg engem. Volt olyan, hogy Újvidék után mindenkit kitereltek a pihenőbe és addig keresgéltek, amíg nem találtak valamit, amibe bele lehet kötni.
Nálunk az volt a gond, hogy a láthatósági mellény nem az autóban, hanem a csomagtartóban volt :-(
Jogos büntetés? Igen, hiszen az az előírás ott, hogy az autóban kell lennie.
Lehúzás? Igen, mert a büntetésről semmilyen papírt sem adtak és bármilyen pénznemet elfogadtak...
Pont ezt beszéltük mi is az asszonnyal,most jöttünk haza tegnap,sokadjára voltunk,de még soha semmi nem,volt olyan hogy lefelé éjszaka elment mellettem nagy tempóval,kék lámpával( ami egyébként rohadt zavaró szokás)aztán pár km odébb egy autó félre volt állítva.De ezek a macik tényleg jól beszopatták a népet a sok fix mérővel,ráadásul a sok indokolatlan 80as táblával.
Ja,egyébként lefelé negatív rekord lett,19óra,felfelé meg pozitív rekord.
Úgy látom, hogy Szerbiában az elmúlt 20 évben semmi sem változott, a rendőrök ugyanúgy saját zsebre büntetgetik a magyar autósokat, ebben a videóban megmutatják, hogy a határ után 50 méterrel már le is húzták őket 10 ezer forintra.
Aki nem akarná a youtube videót megnézni, annak röviden összefoglalom a lényeget: azért "büntették" meg őket, mert nem volt felkapcsolva a tompított fényszórójuk. Hogy lehúzás volt, az pedig egyrészt abból látszik, hogy forintban fizettek, másrészt meg abból, hogy az utánuk jövő szerb autónak sem volt felkapcsolva a tompítottja, de annak csak integettek a rendőrök.
Szerbia ugyanúgy fényévekre van Európától, mint 20 évvel ezelőtt.
Automatikusan felkapcsolódó nappali menetfény megoldás lehetne, de akkor ugye találnak más "problémát", a lehúzást senki sem ússza meg :-(((
Mi 2021-ben jártunk arra, 1-2 órát töltöttünk ott mindössze (mentünk tovább Monemvasia felé).
Pusztán csak a homokos part miatt említettem, mert valóban a környék nem kimondottan szép, az egyetlen látnivaló a roncs (amíg teljesen szét nem esik, mint a zakinthoszi ...).
Nem kimondottan a strandolás volt akkor a célunk, egy nagyobb körúton voltunk, ez csak egy kis pihi volt útközben (Vathia-ból érkeztünk).
Voltunk pár hete ott (ha már Maniban töltöttünk két hónapot, ugye), egyszer megnézhető, szép nagy roncs, de amúgy a part nem egy nagy durranás. Parkoló bőséggel, könnyű odajutni, de szeles és a sodrás is erős.
- Tolo? A Kastraki kempingtől keletre eső partszakasz is homokos, DE barom nagy lapos kövek vannak a sekély vízben, emiatt nagyon nehéz a csobbanás (szélcsendes időben nem gond, de amikor már akár kicsit is hullámzik ...) nézem...
- Glossa környékén is sok a homokos part (itt van a Dimitrios Shipwreck) Skopelos szigete?
- Elafonisos szigete (a Peloponnészosz jobb oldali nyúlványának a végén) és a környék is homokos partokkal van tele. nézem...
Karpathosról kaptunk nagyon jó árat, itt már voltunk....
- Tolo? A Kastraki kempingtől keletre eső partszakasz is homokos, DE barom nagy lapos kövek vannak a sekély vízben, emiatt nagyon nehéz a csobbanás (szélcsendes időben nem gond, de amikor már akár kicsit is hullámzik ...)
- Glossa környékén is sok a homokos part (itt van a Dimitrios Shipwreck)
- Elafonisos szigete (a Peloponnészosz jobb oldali nyúlványának a végén) és a környék is homokos partokkal van tele.
Sziasztok tegnap hazaértünk 23:40-re (10 körül indultunk Meteórákról. ( kb. u.a távolság mint a Chalkidiki-Bp.) alább írtam és igazam lett a szerb magyar megint kicseszett Velünk. Persze 80 perc nem tűnhet soknak de Horgos közút -át választottuk mert a web kamerák alapján Tompa Röszke M 5 nagyon soknak tűnt. Na 30 autó volt és volt hogy 20 percig egy m se haladtunk. Simán lassîtották a határon a vámosok hogy nemhogy gyorsan átérjünk. Török osztrák pampogott előttünk emiatt a szerb határ őr ki is vette oldalra hosszú pakolás várt rá…. ;)
Szól az elmúlt 3 év tapasztalata is az hogy a szerb magyar határt hazafelé aug. elején mindig szívjuk legyen az Tompa Röszke M5 vagy Horgos közút…. Mondjuk Tompa nekünk eleve 45 perc kitérő miatt se optimális.
De összességében azét Meteórák -Bp. 13 óra 40 perc tankolás okkal kb. 2 óra szumma határ várakozással nem rossz szerintem. Ja és 5,7 l Átlag Golf VIII . Kombi 1,5 TSI agyig pakolva 4 felnőtt, full klíma…..A lényeg (nem csak nekünk, minden fórumozónak) épségben hazaérünk !!!!!
kitérve EVZONIT mi már 3 éve kerüljük…nappal és hétvégén pláne!!! Chalkidiki felé Dojran. Thessaloniki Athén Lefkada felé pedig Bitola/ Niki határ….
Eléggé speciális helyzetben vagyunk bizonyos okok miatt, ezért csak most kezdtük el a keresgélést...volt egy lehetőségünk lent délen, de az lehet, hogy nem jön össze.
Ha esetleg Neked vagy bárki másnak ha van tippje az alábbiak alapján, azt megköszönném:
- lehetőleg homokos part
- a szállás a parttól max. 100-150 méterre
- 3 gyerek is jön velünk
- szárazföld elsősorban vagy esetleg közelebbi sziget (a déli szigeteken lenne ajánlatunk)
Na mi múlt vasárnap kipróbáltuk, milyen Románia felé kerülni, mert előtte szombaton eléggé horrort írtak minden irányból a határokra FB-n is, BorderWatcheren is.
Összesen 12 óra volt az út Sofiából Budapestig, a javán ráadásul erős a forgalom, a GMaps pedig még mindig elektromos autóra optimalizál, azaz Sofiáról levisz a 81-es útra (meg előtte a Coca Cola gyárhoz), ahelyett, hogy végigküldene az 1-es úton. (most már) tudom, hogy elméletileg PERCEKKEL tovább tart az 1-esen menni, viszont az egy 2+2 sávos gyorsforgalmi út, a 81-es meg a hegyeken át visz, igaz, hogy nagyon szép a táj, de haladni, azt nem nagyon lehet a gyakorlatban. Lehet kacskaringózni meg beinteni azoknak, akik nekilátnak villogni, hogy menjél már, miközben 10+ autó csordogál előtted.
A határ előtt még gyorsan megtankoltunk Vidinben az OMV-nél, a forgalom végig erős volt vasárnap, így direkt egy olyan kutat választottam, ahol kicsit odébb kell menni az útvonaltól. Sajnos habár az értékelések szerint az itteni kúton jó a kaja, nem volt semmijük előrecsomagolt szendvicseken kívül.
Aztán Romániába átérve mentünk nagyjából a Dunát követve jó darabon. Az egyetlen előnye ennek az útvonalnak, hogy üzemanyagot nem nagyon fogsz fogyasztani, mert gyorsan haladni nemigen lehet végig, a forgalom nagy, rengeteg a kamion, így hétvégén az összes benzinkút kb. tele volt (már amelyik kinyitott), rendes ételt nem sikerült szerezni sehol, ahol lett volna árnyékos parkoló (mert a macskát a napon mégse fogom hagyni), ott azt gondosan elkerítették a helyiek betonakadályokkal vagy szeméttel, rendőrből rengeteg volt az úton, de csak trafizni voltak kint. A legtöbb kútnál amúgy a mosdókat is lezárták, techikai okokra / éppen takarításra hivatkozva.
Szóval ez volt az egyik legrosszabb útvonal eddig, amit kipróbáltam. Az utak állapota nem jó, bár a hazai vidéki utaknál azért többnyire jobb. Összességében szerintem bárhova máshova megyek majd inkább a jövőben, ez az útvonal jelenleg nem tudja elkezelni azt a forgalmat, amit kap, legalábbis hétvégén biztos nem. Hétköznap meg minek mennél arra, ha Szerbián keresztül pikk-pakk átérsz.