bakker nem tudom belinkelni facén van egy srác aki szájbarágósan egy pdf fájlban betűről betűre leírta hogy kell a ENC kütyüt beüzemelni ..Face oldal ,Autóval Görögországba , fent a keresőbe beírjátok Mezei Péter, és kiadja azt az oldalt amit linkelni akartam .....
Abban az időben, àllami alkalmazott voltam, AJ...AK...AI... forgalmi rendszámù, javarèszt sõtétkék, 2107es Ladákkal jártunk.
Ezek ( majdnem ) civil autóknak, látszottak.
Antenna erdő a tetejükön... egyen ruhás rendőr, kollegák , nem jõttek oda szólni, ha a Jászai Mari téren vagy a Parlament kôrnyékén.... szabálytalanul parkoltál stb...
Van egy horvát ENC-m. Beregisztráltam a Toll4All oldalon a szerbekhez, de a Macedónokhoz nem tudom beregisztrálni. Kell oda is, vagy elég ha Szerbia be van állítva? Ha kell NMK-ba is regisztrálni, akkor hogy kell?
Szia. Mi is hasonlóan gondolkodtunk annó mikor megvettük az első walki talki-kat.
Motorola T82 pár lett a kiválasztott.
A probléma annyi volt hogy a kocsiból nem igazán szeretett ki menni a rádiójel.
És akkor jött a kici kinyai. Hát nem lett sokkal jobb DE ezen legalább cserélhető az antenna és máris ment a tetőre egy mágnes talpas.
Tádám máris kinyilt a világ.
Na de mielőtt nekivágtok egy két dologgal legyünk tisztába.
A pmr sáv az a 446Mhz ez 16 csatornára van felosztva bárki használhatja.
De a szabály hogy nem lehet cserélni az antennáját és a kimenő teljesítmény e 0.5 w.
Az említett kinyai kb 4 w kimenővel megy. Bár ezek a rádiók elsősorban amatőr rádiók amit pl a hívójeles amatőrök is használnak csak épp tudja a 446-ot is.
Azt is tudni kell hogy ha kinyai mellett döntesz akkor az antennát hangolni kell hozzá. Ezt a közeledben 446-on forgalmazó ember biztos megtudja csinálni mert ha nem jók az értékek könnyen tönkre vághatod a rádiót.
A facén keress pmr-es csoportokat sok segítő lesz persze akad majd az ellenkezője is.
1. Először nem is értettem, miért reklamálsz, aztán rájöttem, hogy én Firefoxszal nézem azt az oldalt is (uBlock Origin bővítmény bekapcsolva) emiatt nem látok egy reklámot sem.
Néha van olyan oldal, ami reklamál a blokkolóért, akkor kikapcsolom.
(A Youtube is reklám nélkül működik vele. Baromi furcsa is, amikor az asztali gép helyett tabletten nézem a videókat és ezerrel jönnek szembe a reklám spotok.)
2. Ez nem annyira használható oldal, mert egyenként kell megnézni a tartományokat, de nincs reklámmal szétszaggatva:
A táblázat biztosan jó, de a honlap rémes, aktív adguard dns ellenére vagy hat reklámot kellett becsukni, de csak jöttek az újabbak, úgyhogy kiléptem anélkül, hogy a táblázatot értelmezni tudtam volna :-(
Egyes új Xiaomi mobiltelefonok (15T, 15T Pro, Redmi Note15 Pro) egymással tudnak kommunikálni walkie-talkie módon, nincs szükség GSM kapcsolatra. Ha minden családban van egy ilyen telefon, akkor nem kell se helyi SIM, se woki-toki, max 1 km távolságig lehet beszélgetni.
T82 Motorolákat használtunk/használunk, teljesen rendben volt, sokszor jól jött. A gyerkőcök kimondottan élvezték, míg el nem aludtak. A hatótáv nagyon változó, de elég volt, még akkor is , ha valaki kicsit jobban leszakadt.
Konvojozás hülyeség. De! Probléma esetén jól jöhet a segítség; rendőr kevésbé okoskodik, ha több autó áll meg; határon esetleges átsorolásoknál lehet segíteni egymást (szerbek ezt profi módon művelik), stb.
Szerintem. Kétségtelen, hogy alkalmazkodni kell és az első autónak fárasztóbb.