Keresés

Részletes keresés

hardcoder Creative Commons License 2000.08.25 0 0 3
Es ha mar Internet, akkor mi van a tuzfallal, nyomtatoval, sajat szerveruk hol lesz elhelyezve, hogy oldjak meg a csoportmunkat, ki fog es hogyan menteni ?

Szoval adott par kerdes, amire ugyanugy meg kell talalni a megoldast, mint egy 150 fos cegnel, legfeljebb kicsiben.

Ezzel egyaltalan nem azt akartam mondani, hogy ezek a problemak pl. Win NT-vel vagy OS/2-vel megoldhatoak, mint Linux-al.

Hard Coder

blr Creative Commons License 2000.08.13 0 0 2
Van egy ügyfelem, ahol a napi munkák (többnyire levelezés - online és offline -, faxok kezelése, árajánlatok készítése táblázatszerkesztővel) Linux alatt megy (ApplixWare-rel), és utoljára akkor voltam bent, ránézni a rendszerre, amikor a 4.42-es Applix-ot 5.0-ra update-eltem.
SZVSZ nem az op.rendszertől függ egy iroda működése, hanem attól, hogy az ott dolgozók az alkalmazásokat milyen szinten képesek kezelni.
Ha mindenki totál magyar felületet akar, akkor Windows-t ajánlok, ha nem, akkor általában Linux-ot.
Konklűzió: Ha Te, mint tanácsadó/rendszergazda úgy ítéled meg, hogy az alkalmazottak elbánnak egy nem (teljesen) magyar környezettel, nincsenek begyöpösödött ;) Windows ismereteik, akkor érdemes Linuxot telepíteni. (Általában 5-10 főnél kevesebb a betantási költség, mint a Windows ára ennyi gépre.)
(Szintén pozitívum, bár én spec. utálom az ilyen alapú döntéseket: főleg a titkárnők imádják, ha olyan "színes-szagos" környezetet csinálhatnak maguknak, amilyet akarnak - ld. GTK és KDE Themes)
Persze a Linux az nem Windows, tehát kell valaki, aki olyan szinten beállítja induláskor, hogy utána lehetőleg ne kelljen naponta hozzányúlni (pl. levelezés, ppp - jó esetben proxy-szerver -, magyar fontok).
TaXiN Creative Commons License 2000.08.10 0 0 1
http://larix.efe.hu/~zelek/

magyar fontok kellenek, illetve az LC_ALL környezeti változó legyen rendesen beállítva.

Egyebkent SZVSZ egy géphez is kell rendszergazda. Persze nem teljes munkaidöben :-)

Ha nem hobbi rendszert uzemeltettek, akkor ez OPrendszerfuggetlenul kell. A legjobb persze az, ha valaki a tarsasagban plusz feladatkent, es igy termeszetesen plusz dijazasert elvallalja.

Előzmény: cancel (0)
cancel Creative Commons License 2000.08.09 0 0 0
A StarOffice-szal kapcsolatban ha meg nincs sajat tapasztalat akkor ajanlom a "Linux iroda beszelni magyar" topicot, ott elegge ki van targyalva. En mondjuk nem szeretem, de ezen erzelmemet nem osztja mindenki.

Abban biztos lehetsz, hogy ha mar egyszer rendesen be van love, akkor nem kell naponta birizgalni, ha csak nincs valami olyan, hogy uj user jon, vagy uj progi akkor hozza sem kell nyulni.
Mindez akkor ha mar egyszer rendesen be van love!
Ez pedig nagyban fugg attol, hogy mekkora a tapasztalat.
Ezugyben ajanlom a szerverepites topicot, es azt az osszefoglalot, amit TaXiN csinalt ha jol emlekszem,
idonkent berakja a fent emlitett topicba a linket.

Szerintem amugy a keves adminisztraciohoz a kulcsszavak:
DHCP, NFS, NIS. Nem mintha ertenek hozzajuk, de mind segitenek abban, hogy ne kelljen minden egyes modositast minden gepen kulon vegrehajtani, egyszer megcsinalod a szerveren (ami lehet akar az egyik workstation is, mondjuk +20G merevlemezzel, persze ez sok mindentol fugg) aztan a tobbi gephez hozza sem kell nyulni, es ok is latjak, hogy pl. van egy uj user, vagy uj verzioja fut az SO-nak, vagy pl ISPt valtoztatott a ceg, es megvaltozott minden gep IP cime,...

Ettol fuggetlenul ha nem is teljes allasu alkalmazottkent, de
kell valaki akinek a felelossege a rendszer. Nem azert mert linux, hanem mert kozos lonak...

Előzmény: doncike (-)
doncike Creative Commons License 2000.08.09 0 0 topiknyitó
A következö kérdés/probléma megrágásában kérném tapasztalttal rendelkezo, linuxos rendszereket üzemelteto rendszergazdák véleményét:

Adva van egy osszel induló kis cég (kezdetben 3-4 fo, egy év múlva is max. 8-10), tevékenysége informatikai szervezési, vezetési tanácsadás. Ebbol következoen nem egységsugarú felhasználók ülnek majd a gép elott, de mivel alapvetoen nem technológiai szakértok, nem fognak orba-szájba kernelt újrafordítani -- már csak azért sem, mert a munkaidejük sem erre való.

Szükséges applikációk: internet (emil+browser), office -- ez idáig egyszeru, van minden és a StarOffice formátuma MS kompatibilis. A keményebb dió: projekttervezo, ami lehetoleg tud mpp-t írni-olvasni. (Bár ha csak ezen múlik a dolog, ez áthidalható 1 db Win + MSProject vásárlásával).

Peremfeltételek: minimális napi rendszeradminisztrációs teher -- nincs lehetoségünk rendszergazdát felvenni és az sem elfogadható, hogy a felhasználók a gépük birizgálásval töltsék az idejüket.

A konkrét kérdés tehát voltaképpen az, hogy itt vázolt problémára véleményetek szerint melyik disztribúció, milyen kiegészíto programokkal, alkalmazásokkal, stb. adhat megoldást.

Elore is köszönöm a véleményeket, és azt még hadd kérjem, hogy a vélemények mellett valami rövid indoklás is szerepeljen, mert nem szeretném, ha öncélú fradidózsába torkollana a topik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!