Nem egészen.
Biztos hallottad már a tanmesét, amikor a pasik élnek a barlang mélyén, osidok óta, és nekik ez így yoo. Mármost idonként akadnak más pasik, akik nagy nehézségek árán, de találnak egy rejtett yukat, amin át néha pár mp.-ig de megpillantható a külvilág. A nap, a tenger, a fu stb.
Namost ezek amikor visszamennek a többiekhez és elmondják, hogy mi VAN, akkor a többiek totál hülyének nézik oket.
Persze vannak akik egy lépést sem tesznek a barlangban, hanem valóban elkezdenek fantáziálni mindenfélérol, ezeket jogosan le lehet ugatni.
De vannak igazi LÁTÓK, akik persze összetéveszthetok az elobbiekkel, foként derék, szorgalmas, 'materialista' barlanglakók által, akik mindkét (?) táborra tesznek, és 'reálisnak ' megmaradva, feltalálják a legújabb barlangjárót és befizetnek rá...
Más a képzelodés és más az igazság keresése.
Jó hétvégét félszemü Brumi !
De hát minek? Ha a mat. magyarázattal az a bajod, hogy "olyan földhözragadtak", valami emelkedettebb, magasztosabb kell neked, az azt jelenti, hogy a vágyaidra hallgatsz. Ez persze oké, de a vágyak a valóság megismerésében lényegtelenek.
Kara Kanka !
Vi nur amuzigas min ! Chu ne ?
Por mi, ke la klarígo haltas che la Materio - chi tiu tre malmultaj !
Persze a kaporszakállas ellen én is harcolnék.
Ami az utolsó mondatodat illeti, hát néha úgy tunik: vi plenigis la planon...
Salute: Theodoro
Bonvolu...
Szerintem az az aldott idoszak, amikor 14-32 evesen leszarja az ember... a tobbi meg csak vergodes. :-(
Kulonben is: a materialistak magyarazatai nem silanyak. Mitol lenne silany? Hiszen te mondtad: magyarazatai! Meg valogathatsz is :-) Nem kell csak egyet valasztanod.
En azt mondom: maradjunk inkabb hulyek
"Azt gondolom, kizárólag a közeg és a vágyak döntenek. Szerinted ? "
Nem,nem Brumi ezt nem gondolnám !
Pl. yoomagam 14 - 32 között totálisan lsz*rtam a témát is, meg Istent is, de olyan súlyosan, hogy absz.nem foglalkoztam Vele. Tehát mégcsak nem is szídtam, mint te. Egyszeruen nem létezett nekem, én sz*rtam a passzátszelet is...
De egyszer mindenkinek eljön a kérdés: miért vagyok, honnan jöttem, hová megyek, mi az élet(em) értelme ? És a materiálisak magyarázatai olyan silányak, olyan földhözragadtak... Gondolkodó embernek el kell indulnia az Úton, melyen a tradicionális vallások csak az elso pár (botladozó) lépések.
Persze maradhatunk hüjék is...
Üdv: TV
Ez talán már velem is megtörtént :-) Örvendezek is, de csak szolidan, mert találkoztam már 1-2 délibábbal és eleinte mind olyan mint a valódi.
2. Találkozni vele amikor csak akarod;
Nem valószínű, hogy az én akaratom bármire is rábírhatná Istent, de nem tartom lehetetlennek, hogy Isten akarata az, hogy néha teljesüljön az én akaratom:-) Nem feltétel, az biztos.
Talán él olyan ember aki megtalálta és most így él, de nem hiszem, hogy mindenki aki megtalálja megkapja ezt az ajándékot is.
5; Folyton igazamnak lenni?
Ha viccnek szántad akkor :-))) Ha nem, akkor én is komolyan belegondolok és azt mondom, hogy igen, ha megtaláltam Istent akkor folyton igazam van - de ezt nem tudhatom és nem építhetek rá.
Az én (zavaros) elképzelésem ilyesmi:
Ha megtaláltam Istent, akkor képes vagyok minden erőmet arra fordítani, hogy elfogadjam akaratát és beteljesítsem. Hibák bejátszhatnak.
A drogokról (offtopicságuk miatt): itt és most társadalmi veszélyességük messze meghaladja hasznukat, aki él velük vállalja a kockázatot és a büntetés lehetőségét. De azért bízom benne (és erőmhöz mérten megpróbálok hozzájárulni), hogy egyszer egy egészségesebb szabályozás és felvilágosultabb társadalmi hozzáállás alakulhasson ki velük kapcsolatban.
Szerintem a meditáció sem vezethet el Istenhez, csak abban segíthet, hogy olyanabb lehess aki képes megtalálni.
Azon külön el lehetne moyolni, hogy mi az: Istent megtalálni:
1. Rádöbbenni végre, hogy van;
2. Találkozni vele amikor csak akarod;
3. Kivánni bármit és teljesül;
4. Végtelen nyugalomban, szeretetben élni, leledzeni;
5; Folyton igazamnak lenni?
Ha fél lábam hiányzik, akkor egy faláb (=Drog) pompásan megoldhatja járási problémáimat. De ha megvan az egész lábam (vagy csak bokából hiányzik...) egy teljes muláb túlkompenzál, tehát nem yoo.
A meditáció is elvezet(het) bárhová (Istenhez) csak ugyebár az sokkal lassúbb dolog mint a szerek. Türelem .... terem. TVdr.
A drogok=zsákutca tételt finomítanám egy picit. Azt veled együtt hiszem, hogy drogok használatával lehetetlen Istent megtalálni (meg lehet egyáltalán?) azonban úgy gondolom, hogy ezek a szerek megfelelő körülmények között segíthetnek magunk és a világ jobb (másfajta?) megismerésében.
(Megfelelő körülmények pillanatnyilag talán csak az általunk primitívnek nevezett társadalmakban vannak, de hiszek abban, hogy idővel mi is képesek leszünk élni ezekkel a lehetőségekkel, csak hát, ez még nagyon messze van. Annyira, hogy még a fű legalizálását sem pártolom :-(. Tudom, tudom, ez offtopic.)
Köszönet a jelentkezésért, az oszinteségért. Kényszeru tanulmányaim (....) során azt olvastam, hogy a drogosok nagy többsége szenvedélyes mohósággal keresi a Valóságot (=Istent), csakhogy ez az Út - zsákutca.
Nálad azért legalább annyi haszna volt a dolognak, hogy "képtelen vagy(ok) Isten nélkül elképzelni a világot". S ez szerintem nem csak hogy örömteli, hanem már valóságos elmozdulás.
Ezt kivánom Bruminak is, ha lehet drog nélkülül. TV.
Nem Istent hiszem azért, hogy megfogalmazhassam amit róla gondolok, hanem azért építek magamnak hitrendszert (amit hiszek), hogy beszélhessek róla másokkal, magammal.
Meg azér' mert nem kaptam készen egy olyat ami jó lett volna rám, (bár ez még ellenőrzésre vár) de sorolhatnám még, hogy miért épp ezt, annyi biztos, hogy amit hiszek az rám és a többi emberre tartozik, Istent nemigen érdekli. (Még akkor sem, ha a hit az egyik legjobb technika ahhoz, hogy Istennek tetsző életet éljek.)
Mindenesetre Isten és a "Miért épp ezt hiszed?" kérdés tárgya nem ugyanaz.
Az "átélni azt, amit a világról gondolok" kifejtésével még mindig várnék. Az még hagymázasabb és még hétköznapibb mint az eddigiek :-)
"Mivel azonban a - deklaráltan - megismerhetetlenre irányul, per definitionem paradoxnak érzem."
Van ebben valami, ám ne felejtsük el, a vallásalapítók nem hazudtak, az adott kor szinvonalán kinyilatkoztak az embereknek. Csak azután az 'emberek' elkezdték tanná, sot tudománnyá 'fejleszteni' az eredeti igazságokat, s ebbol - többnyire - igaztalanság lett. (Azért nem mondok hazugságot, mert nem biztos, hogy szándékosságról van szó).
"Ha megismerhetetlen a vallás lényege, honnan olyan biztos a opáciens abban, hogy egyáltalán van isten? Sőt: hogy az az isten igazat mond! "
Én azt mondom, valaminek lennie kell ! Amilyen ostoba az Emberiség úgy összesenben, felsobb védelem híján, már régen nem kellene, hogy legyünk.
De mivel a Nap mindennap felkel, az eso esik, szél fúl, a sebek behegednek stb. úgy érzem mégis csak ki van találva ez az élet. Az ember hüje, az anyagnak sincs esze, a Pumukli meg egy bábu. Ami marad, amitol ez a világ mégis csak muxik, EZ az isten, vagy nevezd ahogy akarod. Semmi kaporszakáll, és semmi félelem, rettegés. Világtörvény - nem emberek általi. Isten nem mond igazat, O maga az Igazság = Valóság. TV.
Nem tudnám megfogalmazni, hogy mit hiszek, de a "Miért éppen ezt hiszed?" kérdésre van válaszom: Mert így tudom megfogalmazni és átélni azt, amit Istenről és a világról gondolok.
Az "ez" és az "így" pedig legyen későbbi kifejtés tárgya.
1. Körkörös sérvelés, szinte hullahoppszerű: ha azért hiszed az istent, hogy megfogalmazhasd, amit róla gondolsz... tényleg kellőképp spiralizált gondolkodásmód.
2. Inkább az "átélni azt, amit a világról gondolok" legyen kifejtés trágya.
Nem, nem csupán istenképről van szó, még kevésbé yes/no kérdésről. Arra gondolok, hogy egy-egy vallás elég komplex rendszer. Mivel azonban a - deklaráltan - megismerhetetlenre irányul, per definitionem paradoxnak érzem. Ugyanis honnan tudhaSSa azt valaki, hogy a megismerhetetlen Istent éppen úgy kell imádni, ahogy ő teszi, hogy megkapja a jutalmát, hogy annak az istennek volt egy fia, annak szakálla volt kender stb? Szerintem eklég nagy bibi, hogy ugyanazzal a lendülettel, amivel az ember túlteszi magát a - pl.(!) - katolikus hinnikellésen (tudniillik amikor már nincs magyarázat, Dogma City, végállomás), szóval ua. lendülettel akár Hókuszpóktól is félhetne. Ha megismerhetetlen a vallás lényege, honnan olyan biztos a opáciens abban, hogy egyáltalán van isten? Sőt: hogy az az isten igazat mond!
Azt gondolom, kizárólag a közeg és a vágyak döntenek. Szerinted?
Hahah! Végül mégsem ijesztett el lapos, de nem minden vidámságot nélkülöző vergődésetek attól, hogy lelkiéletélésemhez igénybevegyem a háló adta lehetőségeket. Meg titeket. Noha a stílus fertőző.
Tipikus drogos karrier az enyém, alig várom a csúcsot, hogy ott hagyhassam abba. Részletesebben: Istentelen nevelésben volt részem, de nem berzenkedtem ellene különösebben. Jó szinten voltam képes elsajátítani a szabályrendszert amely Istent nélkülözte ugyan, de sikerekben gazdag, boldog évekkel kárpótolt, egészen addig míg hajlamaimnak engedve közeli barátságot nem kötöttem a tudatállapotmódosító szerekkel. Ezen a téren is gyors előrehaladással dicsekedhetek: ma már vidáman válogatok szeres és szertelen módszerek között, ha észlelésem kapuinak nyitogatásáról van szó.
Először azt hittem, hogy benne vagyok a tutiban, közvetlen számom van a teremtőhöz, hogy csak elég időt kell szánnom a tereferére és nem kerülhet el a megvilágosodás. Csiszolgattam a technikát, gyakoroltam, bújtam a könyveket - eminens akartam lenni az isteniskolában, de (és itt jön jelen kiáradásom gyenge pontja) egy osztálytársam lepipált. Emiatt persze (jó keresztényhez méltóan) éktelen haragra gerjedtem és mindent tüzetesen átvizsgáltam, hogy bebizonyíthassam: az ő útja látványos de tév, az enyém viszont szép, szerény és igaz.
Nem volt haszontalan a visszatekintés. Királyáldozatot hajtottam végre, kiütöttem magamat a nyeregből és - na, ez itt most őszinte lesz: beláttam, hogy se szer, se módszer nem vezethet Istenhez. Ez remek álláspont ahhoz is, hogy vetélytársam (akit egyébként csak én tartok vetélytársnak, ő maga nem) érdemeit ignoráljam, és ahhoz is, hogy saját helyzetemet tisztábban lássam: ehetek, tehetek bármit, Istent nem kényszeríthetem, hogy rám figyeljen.
Mi ebben a nem offtopic? Hát az, hogy régen sehogyse fért bele Isten a világba, aztán drogoztam egy kassát, amivel lehetőségem nyílott a külső-belső valóság ezer arcának megtapasztalására, és most (bár egy lépéssel sem vagyok hozzá közelebb) képtelen vagyok Isten nélkül elképzelni a világot. (Bárcsak elég érzékeny lettem volna ahhoz, hogy egy svábbogárban lássam meg azt, amit a tökéletes spirálokban vettem csak észre, de mostmár késő.)
Nem tudnám megfogalmazni, hogy mit hiszek, de a "Miért éppen ezt hiszed?" kérdésre van válaszom: Mert így tudom megfogalmazni és átélni azt, amit Istenről és a világról gondolok.
Az "ez" és az "így" pedig legyen későbbi kifejtés tárgya.
Ha visszakanyarodunk a t. címére: Miért épp ezt hiszed ? - máris ott a kérdés, mit értesz EZ alatt.
Mert hogy szvsz nincsen két ember még a vallásosok közt sem, aki teljesen ugyanúgy, ugyanazt hinné. Tehát amikor azt kérdezed (fenti), akkor gondolom van egy határozott elképzelésed, hogy én, mi , mit hiszek(szünk).
Máris elérkeztünk az Istenkép problémakörhöz, amirol volt már topic.
Vagy csak egyszeruen Isten - nem Isten a kérdés lényege ?
Bocs, hogy körülményeskedek, de muszáj tisztázni mirol van szó, mert akkor megint elbeszélünk egymás mellett. Tvdr.
Miben méred? Erkölcsi tartás per négyzetcentiméter.
Nálad például ez az érték erösen zéró alatt van, mert 1) liberálcinikus világnézetedben a negatív erkölcsi értékek pozitív elöjellel szerepelnek, a pozitívak meg nagatívval 2) agyilag el vagy cseszve.
Mellesleg a fenti konzekvenciát alátámasztani látszik az a tény, hogy IRL nevemet használtad föl. Ne gyere azzal, hogy én magam hoztam nyilvánosságra, mert egy dolog a nicknéven történö anyázás, és más dolog, ha az IRL nevét használják az embernek. Úgyhogy továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy egy ganéjhegy vagy :)
Hívo = keresztény = vallásos; vagy hogy
Ateista = párttag = szdsz, maszop
Vannak átfedések, nem kristálytiszta a dolog.
Nem mondtam, hogy a hívo jobban csinálja a dolgát, csak másképp. Azért másképp, mert aki csak ebben a földi u.80 évében tud gondolkodni, neki ezalatt 'muss sein' "megoldania" az életét. S mivel nem hiszi, hogy az EMBER más, mint a legfeljettebb állat, kénytelen a erosebb-kutya elvén nyomulni mindenhová.
De vannak anonym keresztények is (akár a munkáspártban is), meg anonim ateisták (a templomokban is). Bezony.
"A gyakorlat azt mutatja, hogy nem "jobbak", erkölcsösebbek egy világnézet képviselői sem a másiknál. Hogy vki a saját érdekében vagy vmi isten nevében húzza meg a ravaszt, az tökmindegy."
Ez teljesen így van ! Az emberiség fejlodése nem úgy megy ám, hogy 'mi keresztények' vagy 'mi marxisták' megyünk elol, a többi csapat meg kullog utánunk. Nem, ez szigorúan egyszemélyes dolog. ÉN és az Isten dolga. Hiába keresünk, nincsen Gyoztes Csapat, ahová benyomulunk és kész.
Illetve van: a Gyoztes Egyének Klubja, de ide nem kell belépni, mert aki Gyoztes, az már benne van !
Béke Veletek: Tivadar
Aki hisz valamilyen felsobb intellektusban, egy (vagy több) földön kívüli világban, másik dimenzió(k)ban, nota bene az Örök Életben, az nem akar mindent itt, egy életben, lehetoleg azonnal MEGOLDANI. Az ilyen ember quasi 'ráér', ezért nem tapossa el, nem öli meg, nem gázol át a másik emberen, mert nem tartja vetélytársának, hanem testvérének, Isten gyermekének.
Hát én ezzel óvatosabb lennék. Vigyázz, mert abba a hibába esel, mint néhai Surján Lacika, aki szerint csak a keresztények vállalnak három gyereket. Sz'tem még most is kapja az anyázó leveleket a sokgyerekes, nem keresztény szülőktől.
A gyakorlat azt mutatja, hogy nem "jobbak", erkölcsösebbek egy világnézet képviselői sem a másiknál. Hogy vki a saját érdekében vagy vmi isten nevében húzza meg a ravaszt, az tökmindegy.
Például szenilis Gál Péter úr spec. nem "ér rá". Ő meg akarja oldani a dógot.
Plusz: egy párt programjában nem hinni kell. Szélsőséges pártok manipulálnak vallásos elemekkel, de a legtöbb demokrata párt törekszik arra, hogy a kérdéseket megválaszolja, ne pedig - vallás módjára - tiltsa vagy félresöpörje. Kivétel: amikor hatalmon vannak.
A kérdés marad: mennyivel megalapozottabb az istenhit, mint a pumuklihit?
A "személyes élmény" dologra számítottam, válaszoltam is a topicnyitásban. Minden vallásban előfordulnak, az egymást kizáró vallásokban is.
Szasztok.
Nem értem mért köll 1 perc alatt felzabálni egymást. Viszont:
"mi a különbség abban, hogy Isten vagy egy párt létezésében hisző" - itten egy félreértés vagyon, mert nem párt létezésében, hanem magában a pártban, annak programjában való hívésrol van szó.
Márpedig egyik gyön a másikbul. Az ateista (a valódi, ha van ilyen...) máskép gondolkodik, másképp éli az életét, másképp viselkedik bizonyos élethelyzetekben, más a pártprogramja is. (ezzel nem akarom állítani, hogy az szdsz minden tagja ateista)
Aki hisz valamilyen felsobb intellektusban, egy (vagy több) földön kívüli világban, másik dimenzió(k)ban, nota bene az Örök Életben, az nem akar mindent itt, egy életben, lehetoleg azonnal MEGOLDANI. Az ilyen ember quasi 'ráér', ezért nem tapossa el, nem öli meg, nem gázol át a másik emberen, mert nem tartja vetélytársának, hanem testvérének, Isten gyermekének. Ez ilyen egyszeru.
S nem retteg folyton, hogy lemarad, alulmarad, kimarad (..elmarad..), mert tudja, hogy a benne lévo isteni lény(eg) halhatatlan.
Bizonyiték ? Materialista aggyal,lélekkel, tudattal - valóban nincsen. Hiába mesélem el neked isten-élményemet, ha úgyis rávágod: nem hiszem, mert ez csak hallucináció. Ha egy szeánszon résztveszel és beszélsz egy órácskát régenhalt nagyanyáddal, azt mondod: szemfényvesztés. Váratlanul meggyógyul a nagybeteg gyereked, azt mondod: eros a szervezete. STB, STB, STB.
Hát akkor mit tegyünk, Brumi ?
Békesség: Tivadar
Több magyarkeresztény ostobaságra nem válaszolok, már csak azért sem, mert láthatóan nem olvassátok végig...
Vértes Igor, aki büszkén vállalja zsidó származását:
A legtöbb náci háromszor annyit ér,
1. Miben méred?
2. Ezt a Lüger csövébe is belesuttognád? Komolyan mondom, ilyen identitászavarral sose találkoztam eddig. Keress má egy nőt, vagy legalább egy készséges kutyát.
Tudtommal csak azokat vitték, akik körülvótak metélve és zsidó vallásúak voltak. Erre a legYOoobb példa, hogy zsidó származású, de nem zsidó vallású orvosok is dolgoztak Hitlernek, munkatáborokban.
1. verzió: No comment. Ez magáért beszél. Történelemóra helyett hol jártál?