Egyébként teljesen megértelek és maximálisan el tudom képzelni, milyen lehet reggel agyat repesztő zúgásra ébredni.
Megjegyzésként elmondom, hogy a harangnak az a dolga, hogy igen nagy távolságon keresztül is meghallják. Mivel a templomok hajdanán dombok és hegyek tetejére lettek építve, szükség is volt ilyen harangokra. (Jelezték az idő múlását, misére hívtak, ünnepeket jeleztek - már aki kiváncsi volt rá.)
De az tényleg nonszensz, hogy ezzel sokkolják a templomtól 50 méterre lakókat. Mert hogy közben benépesült a város, megnőtt a népsűrűség és köpetnyi helyen is lakóházakat építettek.
Pár hónappal ezelőtt Németországban jártam. Egy kis katolikusok lakta helyen szálltam meg, közvetlenül a templom szomszédságában. Ott minden éjjel negyed óránként verték a harangot. Óránként meg olyan koncertet vágtak le, azt hittem kiesik az ablak. Ott így jelezték az idő múlását, de irgalmatlanul brutális volt.
Kiváncsi lennék arra, hajnal háromkor ki a fenének van szüksége a kongatásra.
Úgy vélem, a kongató egyházak igazán gyakorolhatnák az irgalmasságot a felebarátaikon.
Azt csak megjegyzésként említem meg, hogy sem az Ószövetségben, sem pedig az Újszövetségben semmiféle ilyen 'szükséges' hangoskodás nincs említve.
Tehát ha az adott egyház úgy dönt, hogy megkíméli embertársait még csak nem is ütközik a vallásukkal.
Mélyen átérzem a problémádat, fogadd részvétem. Gondolom te is átérzed azon problémámat, hogy naponta mérgeznem kell magam a városban, valahányszor csak levegőt veszek, mert a budapesti emberek többsége az autót preferálja a kerékpárral szemben. Szívesen betiltanám az autózást a belvárosban, de ehhez a többség ugyan úgy nem járulna hozzá, ahogy a harangzúgás betiltásához sem. Mert a többség nem él közvetlenül templom mellett, és a többség leginkább csak a saját érdekét nézi. Mivel pedig a demokrácia, amire szavaztunk, végeredményben, és kevés kivételtől eltekintve, a többség uralmát jelenti, szerintem fölöslegesen puffogsz, mert nem tehetsz semmit az elköltözésen kívül.
Egyébként pedig, látván, hogy Békásmegyeren lassan készen van az új templom, pontosan ez a probléma jutott eszembe, és előre sajnálom az ott pihenni vágyókat. A csendrendelet kiterjesztése lenne a megoldás, lobbizz az illetékes helyen!
Satya!
És mi van akkor, ha az átlagos család 10-kor már ébren van? Ha nem vagyok átlagos, akkor az én igényeim le vannak ejtve?
Mondok valamit(szigorúan saját vélemény!): az átlagos magyar családnak eszébe sem jut vasárnap tízkor misére vonulni. Ebben az esetben a harang egy kisebbséget szolgál ki (amely kisebbség régen valószínűleg többség volt). Lehetnénk következetesek: ha nem vesszük figyelembe a harangzúgást ellenző kisebbség igényeit, akkor nem kellene figyelembe venni a vasárnap délelőtt misére járó kisebbség igényeit sem. Jól gondolom?
Ha jool tudom, a Nandorfehervarit a deli harangszo illeti meg, nem a 10 orai...
Igazabol a problemat a nemetek oldottak meg a II. vilaghagoru alatt: Angliaban nem harangoztak ugyanis, mert azt csak akkor tettek volna meg, ha a nemetek partra szallnak.
Satya!
Azert a ketto nem ugyanaz :-) egy hetig, vagy "csak" addig, amig ott nem laksz. Igaz, mindkettore lehet mondani, hogy akar el is lehet koltozni :-)
Azert joo volt egyszer a pecsi szekesegyhaz mellett aludni... hajnalban az a 4 hatalmas harang nekilatott :-) igaz, akkor jokor jott...
Az a legjobb ebben a templomban, hogy miota megvolt a rendszervaltas, azota iskolat is mukodtetnek (Julianna vagy mi...) Nem hiszed el, hogy mi a csongo..... igggen kitaltad => egy kis harang (a nagy melle), ugyhogy qrvajo... most tenyleg orulok, hogy nincs tanitas...
Ahol én laktam, több mint két évig, ott is volt egy templom nagyon közel és néha már reggel hétkor nyomatták a harangot. Majd kiestem az ágyból. Mindenfélét terveztem már a templom ellen, aztán rájöttem, hogy ha én pap lennék akkor én is harangoznék és ugyanolyan mérges lennék azokra akiknek ez nem teccik, mint amilyen mérges én vagyok rá. Így hát belenuygodtam és elviseltem azt a napi pár percet. Fejhallgató a fejre és kész !
(persze, amikor elköltöztem, mi tagadás, nagyon örültem, hogy vére mexabadulok a bimm-bammtól :-) )
Ha hagytuk volna megverni magunkat Nandorfehervarnal, akkor most nem lenne harangozas. Persze lehet hogy a muezzin napi haromszori ordibalasa es imara hivasa ugyanolyan hangos es zavaro lenne! ...Ha jol emlekszem Gabor Aron egy idoben ideiglenesen megoldotta a problemat, (rezagyu meg egyebek)de nem hinnem hogy az egy "csendesebb " megoldas volt!
A lelkemben szol mi?? Hat Te is meg vagy huzatva...
Egyebkent szerintem nem igazan extra igeny mostanaban a varosi ember eleteben, hogy utalja a nyuzsit a sok hangoskodast es pihenni szeretne.. a masik : nem figyelsz, nem par 100 meter, hanem kozvetlen szomszedsag.... kiiiraly...
kapcsolatom Istennel : a baratnom melyen hivo katolikus (mar 1 eve probalom lebeszelni az egyhazi eskuvorol, es hajthatatlan, mert neki kell a pap... :((( )
Ja es meg1 : ez a lenyeg : falun!! ki a sz*rt erdekel a falu, ha egy malac elfingja magat az esemenyszamba megy....:)) ott felolem szolhat, de itt igazandibol nem tul ingerszegeny a kornyezet... nem kell meg ez is.
Ha ilyen stilusban beszelsz, akkor mar amugy is kinyilik a bicska a zsebemben... de most figyelj:
NEM nem 22 eve most eloszor tunt fel a dolog... ki hitte volna... egyebkent csaladi sztori, hogy a halalos beteg nagyfaterom, amikor nem tudott pihenni, rendszeresen kivagta a papucsat a kolompolo kib****ott reformatus templomra...
aztan meg kereshette a rokonsag...
i.
Ps.
Szuletesem elott 9 evvel meghalt a nagyfater (termeszetesen nem a harangzugasban)
Ha éjszaka szólna a harang, az valószínuleg engem is zavarna…
Azért zavart a sziget, mert nem tudtam aludni, és éjszaka volt.
A délelott 10 órás harang egészen normális idoben van.
És a nagy különbség, hogy a harang csak néhány 100 méteres körzetben hallatszik, és nem fülsüketíto a hangja.
A harangszó mindig jelez valamit.
Azt gondolom, - és bocsánat a személyeskedésért - azért zavar a harang, mert a lelkiismeretedben is szól. Szíved mélyén ott van a vágy, hogy Istennel kapcsolatot létesíts, csak nem akarod megtenni. Nem a harang zavar téged igazából, hanem valami nincs a helyén az életedben.
Má ne is haragudj, de ezen csak fuldokolva röhögni lehet. Akkor téged azért zavart a Sziget zaja, mert legszívesebben elrántottál volna egy spanglit a technósátorban?
Ha nem, akkor elismered, hogy ostobaságot szóltál?
Brumi, Brumi látod milyen vagy ! Eltunsz, de ha az egyház dolgait kell b*sztatni akkor mindig elokerülsz !
Ebbe a ki*aszott zajos világban pont a harang zavar, vazzeg ?!!!
Mindenesetre érdekes...
T.
Én azt gondolom, ha arra van joguk a fiataloknak, hogy a Pepsi szigeten 1 héten át üvöltsön a zene, zavarva a környéken lakókat, nem csupán pár száz méteres körzetben, hanem több kilométeres körzetben, (tudom, az évek során sokat tettek a hangszigetelésért, de anno 94 nyarán a Vörösvári úton hallottam)
ha az megengedheto, hogy a felvonulási téren szóló zene a Kisstadionban nyugodtan hallható legyen, zavarva az ott folyó eseményt, nem beszélve a közelben levo kórházról és számtalan lakóházról,
akkor egy pár perces harangszó nem lehet zavaró.
Ugyanakkor azt is fontosnak gondolom, hogy nem lehet alkalmazkodni minden extra igényhez. Egy átlagos életet élo család vasárnap is, délelott 10-kor már ébren van.
Azt gondolom, - és bocsánat a személyeskedésért - azért zavar a harang, mert a lelkiismeretedben is szól. Szíved mélyén ott van a vágy, hogy Istennel kapcsolatot létesíts, csak nem akarod megtenni. Nem a harang zavar téged igazából, hanem valami nincs a helyén az életedben.
Nem tudom, mit szólnál, ha úgy lenne ott a harangszó. mint legtöbb faluban, ahol reggel 6-kor, nyáron sok helyen 5-kor szól a harang, ha halott van akkor napközben többször is megszólal.
Hogy örüljél, lassan hallhatod a déli harangszót.
Szia!
Miért, ez egy valós probléma. Bezzeg a szórakozóhelyeket (Tilos) gyorsan bezáratja a sok alvászavaros polgár, de hogy bömböl az a qrva kolomp, az nem baj? Kéne nyitni egy vasárnap reggeli diszkót mellette, aztán amikor a death metál elnyomja a harangszót, talán megértik, hogy miért nem illik így csörömpölni.
Komolyan azt hiszed, hogy ez egy val-fil topic témája lehet ? Ugye nem, hacsak nem vagy egy egyházellenes provocatuor...
Vagy csak mostanra tunt fel neked így 22 év után ?
Ilyen lassú felfogásra felesleges reagálni, mert újabb 22 év kell mire megérted. Pá
:)))
A giling-galanggal nincs bajom.. Szentendren van a telkunk es ott meg soha a budos eletben nem ebresztett fel harang... Inkabb az zavar, hogy ennyire nepes lakott teruleten, mint a VII. ker minek kell ezt ennyire eroltetni... a fuldugot megfogadom (marmint az eladast:)) )
Javaslom hogy probalj meg egy habszivacsbol keszult , bronzszinure festett, hangszennyezesmentes, habszivacs harang szabadalmaztatasat. Mar elore is latom a problemakat, mint peldaul, hogy valamilyen koltok teged perelni fonak, mivel a versecskeikben szereplo gyonyoru - "...giling-galang szol a harang..." kifejezesek teljesen elvesztik majd az ertelmuket! Azt tanacsolom, hogy fogadj fel egy jo ugyvedet, vagy kezdjel el arulni valamilyen "designer" fuldugot jo aron. A felhalmozott vagyonbol pedig vegyel agy hazat Szentendren,mert az egy nagyon klassz hely (odavalosi vagyok), de vigyazz mert ott het templom is van.
Budapesten lakom. 22 eve egy templom mellett lakunk. A problemam az, hogy szombaton az eskuvok utani dudalas rohadtul idegesit (mondjuk ezt hagyjuk...), de amit egesz egyszeruen nem tudok felfogni, hogy vasarnap reggel 10kor, amikor mas normalis ember meg alszik ez a ******** templom elkezd harangozni es abba sem hagyja egeszen 15 percen keresztul wvavavvaaaaaaaaaaaaaaa! Nem tudok aludni!! Miert kell ezt igy ebben a formaban (raadasul egy mukodo korhaz is van itt). Szoval nem ertem miert kell harangozni. A hivok igy is elmennek, a nem hivok meg csak idegesek lesznek....