Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2012.05.30 0 0 145

2012.05.30. A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten.

 

Őszinte örömmel gratulálok a kitüntetetteknek, köztük egykori kedves tanáromnak, Jelenits Istvánnak!

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.19 0 0 144

Üdvözletem az Uraknak. Szeretném megkérdezni, mennyi esélye van bejutni a budapesti Piarista Gimnáziumba egy református gyereknek. Tanulmányi eredménye mondjuk kitűnű, megírja a felvételit is hasonló szinten, még a hittan felvételi is megy (ugyan református hittanra jár) de plébánosi ajánlást nyilván nem tudunk vinni, meg elsőáldozó se meg a többi ilyesmi se volt/lesz. Érdemes egyáltalán próbálkozni?

Válaszukat előre is köszönöm.

sensei47 Creative Commons License 2011.09.04 0 0 143

Nem bizony! :-))

Előzmény: radon (142)
radon Creative Commons License 2011.09.04 0 0 142

Kuncze Gáborral nem dicsekszünk ugye. :))

Előzmény: sensei47 (138)
sensei47 Creative Commons License 2011.09.02 0 0 141

2011-09-02 13:20
Orbán: Nem tudunk kibújni keresztény bőrünkből

A keresztény tanokat nevezte a megújulás alapjainak Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Piarista Gimnázium tanévnyitó ünnepségén.

A kormányfő úgy fogalmazott: „Európában hívő és nem hívő egyaránt az anyatejjel szívta magába az alapvető keresztény tanokat, vagyis kulturális és morális értelemben az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből.” Orbán Viktor ezt hatalmas lehetőségnek nevezte a megújulásra, amelyre szüksége van nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának is.

A miniszterelnök szavai szerint „nem a megújulás alapjait kell megtalálnunk, mert azok adottak, hanem ebből kell levezetnünk azokat a válaszokat, javaslatokat, amelyekre szüksége van az európai és a magyar embernek a 21. században”. Orbán Viktor szerint a Piarista Gimnázium történelme is azt bizonyítja, hogy „az emberi szellem végül is törhetetlen”.

Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: színvonalasan előadott, naprakész, helytálló, igaz ismeretekre van szükségük az embereknek. A bíboros az igazságra tanítást nevezte a katolikus iskolák hivatásának. Mint fogalmazott, „ha sok iskolába nem is jut már elegendő szerzetes tanár, ha maguk a rendek is többnyire világi pedagógusokkal dolgoznak, azért az egész életnek az ifjúság tanítására és nevelésére való szentelése, mégpedig Krisztus iránti különleges szeretetből ma is önálló, markáns hivatás marad”.

A Veni Sancte szentmisében Erdő Péter bíboros felszentelte az iskola kápolnáját és megáldotta az épületet. A felújított régi piarista központba csaknem hatvan év után idén tavasszal költöztek vissza a diákok és tanárok; az intézményben jelenleg 325 diák tanul. (rá)

MTI, HírTV

sensei47 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 140
Előzmény: sensei47 (137)
sensei47 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 139

Nyugodjon békében Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, aki piarista öregdiák is volt!

Előzmény: sensei47 (138)
sensei47 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 138

===============

Lehetetlenség sorra venni, ki mindenki tanult piarista iskolákban, így csak válogatást közölhetünk a leghíresebb diákokból a régmúlttól napjainkig: Petőfi Sándor, Bajza József, Széchenyi István, Semmelweis Ignác, Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Andrássy Gyula, Lónyay Menyhért, Klauzál Gábor, Trefort Ágoston, Baross Gábor, Eötvös Loránd, Vörösmarty Mihály, Vajda János, Katona József, Madách Imre, Puskás Tivadar, Batthyány-Strattmann László, Vámbéry Ármin, Ady Endre, Juhász Gyula, Krúdy Gyula, Teleki Pál, Szerb Antal, Sík Sándor, Örkény István, Pilinszky János, Antall József, Gyurkovics Tibor, Oláh György, Mádl Ferenc, Pálinkás József, Erdő Péter.

 

mno.hu

===============

Előzmény: sensei47 (137)
sensei47 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 137

A piarista rend visszatér
Minden a diákok érdekeit szolgálja a felújított épületben
2011. május 16. 00:00

Megyeri Dávid
Jelképes értékű az, ahogy csaknem hat évtized után visszaköltözhet a kommunista diktatúrában elvett régi pesti épületébe a Piarista Gimnázium – mondta Jelenits István. A kegyesrendi tanár abból az alkalomból nyilatkozott lapunknak, hogy ma ünnepélyesen átveszi a rend a felújított Duna-parti épületet.

doboztam Creative Commons License 2009.02.14 0 0 136
Sziasztok, én '79-ben végeztem Budapesten Varga Lászó osztályában.
gyros_88 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 135
Sziasztok! Azt hiszem, legfiatalabbként szólok hozzá a témához; egy hónapja érettségiztem a váci Piarista Gimnázium tanulójaként. Az általatok említett híres / hírhedt tanárok egy része engem is tanított, illetve az iskolában dolgozik (Nyeste az igazgató, tanított Bocsa, Kutner, Nemes Gy., Tuba Iván és Jelenits tankönyveiből tanultam, az iskolában dolgozik Lobmayer és Albert András atya is).
Rengeteg friss élményem van, amít szeretnék veletek megosztani. Ezek közül a legfontosabb: Úgy érzem, hogy váci Piarista Gimnázium embert faragott belőlem. Felelőségteljes, gondolkodó a kultúrára nyitott magyar embert. Tudom, hogy 19 évesen ezt még kicsit korai kimondani, de érzem, hogy ez az iskola elindított egy olyan úton, ami mindenképpen e felé vezet.
És most jönnek azok a dolgok, amikről eddig vitatkoztatok Ti is.
Én nem voltam kollégista, Pestről jártam be minden nap az iskolába, de azt hiszem sejtem mi az a kollégista élet. Legjobb barátaim is mind kollégisták, és én sem voltam rest végiginni velük Vác összes kocsmáját. Nyeste nem egyszer vágott ki a koleszból, amikor a stúdium már elkezdődött és én mégis a haverokkal lógtam a szobában. Apropó, kolesz. Érdekes volt megfigyelni a kollégista élet változását az elmúlt 4 évben. Amikor elsős voltam, akkoriban a Szent József Kollégium látta el társaim szállásolását. Ez az az időszak volt, amikor kollégista társaimnál mindig lehetett egy kis füvet találni, gyakori másnapossággal érkeztek iskolába, tanulmányi eredményük pedig talán a legrosszabbak közé tartozott. Ekkor még az iskolának semmi köze nem volt a kollégiumhoz. A második évtől vége szakadt ennek az időszaknak, én még pont mázlista vagyok, hogy láthattam azt. Nyeste ig. vette kézbe az ügyeket, a Piarista Gimnáziumnak saját kolégiuma lett (tehát innentől kollégistáink már nem laktak együtt a gödi szakmunkásképző növendékeivel). Innentől kezdve a kötelező stúdium betartása miatt már nem volt sok lehetőség a züllésre, elkezdődött egy javuló tendencia, ami most is tart, pláne, hogy az iskola irányításához tartozó kolesz be is költözött az épületbe.
Említettem tehát a jó társaságot. Valahogy úgy kezdődött minden, hogy egy fiatal tanár szervezett nekünk egy erdélyi túrát kilencedikes korunkban, télen. Vele ittam életem első felesét, és annál a felesnél ígérte meg a társaságnak - akikből azóta a legjob barátaim lettek - hogy negyedik után elvisz minket Bulgáriába. Jövő héten indulunk. No persze azóta ezzel a tanárral már megjártuk Angliát(2x), Skóciát, Írországot, a Felvidéket, Lengyelországot (2x) és Prágát. Ha ezek a túrák nem lettek volna, biztosan sokkal -sokkal szegényebb lenne az élménytár és a baráti közösség is. (ja, és ezekre a túrákra nem pénzkérdés volt eljutni, mert mindegyik a maga neméhez képest nevetséges összeg volt.)
Tehát a váci piar legnagyobb előnye szerintem az, hogy van egy "öreg" tanári törzsgárda, akiktől tanulhat fiatal, pályakezdő pedagógus, akikből szerencsére igen sok van. Ezek a fiatal tanárok (akik elsősorban világiak, de akad köztük egy atya is) adják meg a lendületet az iskolának.
Politika. Egyetlen egy tanárom volt, aki néha kicsit el tudta ragadtatni magát politika- ügyeleg, ő is azért, mert nagyon bántotta a magyarság szerencsétlen sorsa, az, hogy
a külföldiek hogyan élősködnek rajtunk, stb. Azt kell hogy mondjam, szerintem legtöbbször igaza volt, egyedül azzal volt baj, hogy túl sok időt áldoz az órából ennek a témának, de a diákok (már aki értette, hogy miről beszél a tanár) megfelelően tudták kezelni. Egyébként 4 éven keresztül ami politika a tanároktól felénk áradt, az olyan volt, hogy erkölcsi szempontból nem lehet ellene szót emelni. Soha senkiről nem beszéltek gúnyosan, gyűlölködve, olyan meg szóba se jöhetett, hogy valakit esetleg azért bántanának, mert csaldja politikai beállítottsága más, mint az iskolában megszokott (bár a 33 osztálytársamból csak 1 ilyen volt.)
Az általatok emített tanári brutalitásra én csak nagyon ritkán láttam példát, egyszer láttam ok nélüli testi fenyítést, néhányszor órai szivatást, de az még belefért a normális keretek közé. Egyébként amelyik diák nem hagyta magát, hogy jogtalanul bántsák, azt nem is merték bántani (sem testileg, sem szellemileg), ezzel is keményítették emberi jellemünket, úgy is mondhatnám, méltó vitapartnert faragtak belőlünk.
Néhány szót írnék arról, hogy meglátásom szeint az iskola milyen főbb problémákkal küzd. A legsúlyosabb az a felvételi rendszer, illetve a felvehető diákok nagy száma. Rengeteg az olyan diák, akinek sem szellemileg, sem 'hitéletileg' nincs keresnivalója az iskolában. Persze, meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, de úgy gondolom, hogy nem muszály mindenkinek a Piarista Gimnáziumban érettségizni, főleg ha erre alkalmatlan. Mondhatnám problémának még a paphiányt is, de nem mondom. Jó kézben van az iskola irányítása a papoknál, ám a diákoknak szüksége van olyan tanárokra, akiket közelebb engedhet magukhoz, akik fiatalok és nagyobb a lendületük.
Nagyjából ennyi jutott eszembe hirtelen, most még gyorsan hozzáteszem, hogy a menza is marha jó volt, nagyon finom ételek voltak és egy elbűvölő erdélyi konyhafőnöknő. Szívesen mesélek még, ha nem untatlak Titeket, csak kérdezzetek!
üdv
Cloaca Maxima Creative Commons License 2007.07.20 0 0 134
http://www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=147675
Lfogo Creative Commons License 2007.06.05 0 0 133
én bírtam
sokat teáztunk nála, nagy tudásu ember
Előzmény: dismay (132)
dismay Creative Commons License 2007.05.28 0 0 132
Földes "Vietnam" Joe

kinek jott be?:)
Előzmény: Ryan (131)
Ryan Creative Commons License 2005.04.12 0 0 131
Igen, egy évvel alattam járt.
Előzmény: rocksztar (128)
BZoltan Creative Commons License 2005.04.10 0 0 130
Igen... azt, hogy broáf. Bár engem még szerencsére nem tanított. Verebzsolt és futóbéla vonal emineneseként mutatkozott be Kecskeméten. Nem volt túl népszerű.

z
Előzmény: rocksztar (128)
Ordas Creative Commons License 2005.04.09 0 0 129
Igen, kémia
Előzmény: rocksztar (128)
rocksztar Creative Commons License 2005.04.09 0 0 128
aza a név, hogy Vízhányó mond vkinek vmit?
BZoltan Creative Commons License 2005.03.29 0 0 127
Cz.K. nem...de M.G. és O.F igen.

z
Előzmény: Ryan (126)
Ryan Creative Commons License 2005.03.29 0 0 126

Sziasztok!

 

Kecskeméten a Cz.K. oktatott valakinek testnevelést? Na õ sem volt piskóta... Mondjuk õ civil volt.

Előzmény: BZoltan (123)
BZoltan Creative Commons License 2005.03.26 0 0 125
Mi is röhögtünk Lupuson...de amit ugye egy fiúiskolában meglehet tenni, azt egy koedukált suliban tán nem kéne erőltetni.
Én mindenesetre döbbentem a híren és bízom abban, hogy kiderül, hogy csúsztatás és túlzás volt és Lupus nem is használt obszcén szavakat. Mert az azért nem vall rá. De ha igen akkor viszont feleljen a dologért, mert lekurvázni tizenéves lányokat egy piaristának még akkor sem szabad, ha történtesen igaza van.

z
Előzmény: Hooshee (124)
Hooshee Creative Commons License 2005.03.26 0 0 124
"Ha egy diák nem ért valamit, az rögtön „bunkó, paraszt, állat vagy tapló"."

Ez meg akár lehetne Nyeste is. Mondjuk mi általában röhögtünk az ilyeneken, de a lányoknál kicsit meredek lehet az tény...
Előzmény: BZoltan (123)
BZoltan Creative Commons License 2005.03.26 0 0 123
Hooshee Creative Commons License 2005.03.24 0 0 122
Nem én akadtam beléd :)

Mellesleg csak annyit fűznék hozzá, hogy az általad istenített szerintem szócskát az én hozzászólásaim minősítéséhez még véletlenül sem fűzöd hozzá, mert az ugye, hogy nem korrekt, az urbi et orbi igazság :))))

Előzmény: BZoltan (121)
BZoltan Creative Commons License 2005.03.24 0 0 121
"az én hozzászólásaim megfogalmazása teljesen korrekt. "

Igazad van... én fírög hogy jöhetek ahoz, hogy szóba ereszkedjek veled. Asszem holnap rajongói klubbot alapítpok és a te sztárolásodnak szentelem a hátralevő életemet...

Tudod mit, a jövőben hanyagoljál ha lehetséges.

z
Előzmény: Hooshee (120)
Hooshee Creative Commons License 2005.03.24 0 0 120
Ha nem érted, hát nem érted :)

"Lehet, sőt a gödüllői Török Ignác gimnázium tanárai is mondhatjék, hogy nem büszkék ara, hogy Kuncze a Kecskeméti Piarista Gimnáziumba járt... csak sok súlya nem lesz a dolognak.
Azt meg amúgy is egy demagóg túlzásnak tartom, hogy úgy generál minden pesti piaristának ez lenne a véleménye, de sebaj."

A túlzás, az kérlek a gödöllői Török Ignác Gimnázium iderángatása :)
Azért a budapesti és a kecskeméti piar ha eltekintünk a tanári kar országon belüli fluktuációjától, még akkor is valamiféle közösséget jelent :) Tudod, valami közös rend, ilyesmik...Az általános vélmény témában gondolkodj el a közvéleménykutatás, reprezentatív minta és hasonlók témakörén. Bár haogathatsz épp szőrszálakat is, miszerint Lakatos Imre páter a harmadikon egyébként mást mondott volna...

"ha törekszel a hozzászólásaidat korrektül megfogalmazni és ügyelsz, hogy az igazságtartalmuk is elfogadható legyen és kicsit gyakrabban használod (és nem csak utólag) a "szerintem" szócskát az igazán nagyszerű lenne."

Ööö... először is az én hozzászólásaim megfogalmazása teljesen korrekt. Az hogy NEKED nem tetszik, az engem még nem ösztönöz változtatásra, bocs. Az igazságtartalom témakörét megint sokadszor feszegeted, unom hogy burkoltan lehazugozol, ellenben még egyszer nem sikerült érdemi cáfolatot megfogalmaznod valamire. Ez nem nem korrekt, hanem szimplán bunkó viselkedés. A szerintem szócska használata pedig a fórum jellegéből fakad, ha ezt nem látod át, ez sem az én problémám.

Előzmény: BZoltan (119)
BZoltan Creative Commons License 2005.03.24 0 0 119
"ha ezt idézted ide, akkor te nem tudod, mi az a PC."

nem értem a logikát.. de sebaj.

"Én azt mondtam, hogy a Budapesti Piar tanárai nem voltak büszkék arra, hogy Kuncze a Piarban érettségizett. Ez egy db tény. Tudod, nekik is lehet véleményük róla, attól függetlenül hogy helyileg nem oda járt, hm?"

Lehet, sőt a gödüllői Török Ignác gimnázium tanárai is mondhatjék, hogy nem büszkék ara, hogy Kuncze a Kecskeméti Piarista Gimnáziumba járt... csak sok súlya nem lesz a dolognak.
Azt meg amúgy is egy demagóg túlzásnak tartom, hogy úgy generál minden pesti piaristának ez lenne a véleménye, de sebaj.

"én másképp látom mind a kegyes atyákat, mind a világot, mint te. "

tőlez atán úgy látsz és azt amit akarsz...ha törekszel a hozzászólásaidat korrektül megfogalmazni és ügyelsz, hogy az igazságtartalmuk is elfogadható legyen és kicsit gyakrabban használod (és nem csak utólag) a "szerintem" szócskát az igazán nagyszerű lenne.

z
Előzmény: Hooshee (118)
Hooshee Creative Commons License 2005.03.24 0 0 118
De... de ha ezt idézted ide, akkor te nem tudod, mi az a PC.

"és ugyebár Kuncze Gábor pedig Kecskeméten érettségizett 69-ben és történetesen több embert is ismerek akik vele egy időben jártak oda.
Ezek után még van kérdésed azt illetőleg, hogy a hozzászólásaid alapját firtatom?"

Van. Én azt mondtam, hogy a Budapesti Piar tanárai nem voltak büszkék arra, hogy Kuncze a Piarban érettségizett. Ez egy db tény. Tudod, nekik is lehet véleményük róla, attól függetlenül hogy helyileg nem oda járt, hm?

"Azt hogy nehogy valaki azt gondolja, hogy a piár az arról szól amiről te savanyogsz meg amire te a saját szuverén politikai nézeteidet akarod igazítani."

Én nem akarom igazítani, nekem vannak. És meggyőzni sem akartam soha senkit. Te gondolod csak azt, hogy ha itt valaki valamit leír, azt egyből univerzál nagyigazságként van leírva. Erről szó sincs. Egy hozzászólás minden esetben a hozzászóló véleményét és tapasztalatait tükrözi. Eszemben sincs kétségbe vonni azt hogy te mást tapasztaltál és más a véleményed arról az ún piarista szellemiségről. De ettől még nem kell személyes megtámadtatásnak venned, és egyből személyeskedned/minősítened azért, mert én másképp látom mind a kegyes atyákat, mind a világot, mint te.

Előzmény: BZoltan (117)
BZoltan Creative Commons License 2005.03.24 0 0 117
"1: mi az hogy egy vélemény nem korrekt?"

Gondolom nem tudod minek a rövidítése a PC? Na azt jelenti...

"Az pedig meglehetősen fura lenne lévén te nem Budapestre jártál tudtommal. "

és ugyebár Kuncze Gábor pedig Kecskeméten érettségizett 69-ben és történetesen több embert is ismerek akik vele egy időben jártak oda.
Ezek után még van kérdésed azt illetőleg, hogy a hozzászólásaid alapját firtatom?

"3: Mit akarsz egy hozzászóláson, főleg egy véleményen kompenzálni? :)"

Azt hogy nehogy valaki azt gondolja, hogy a piár az arról szól amiről te savanyogsz meg amire te a saját szuverén politikai nézeteidet akarod igazítani.

Mondhatnám azt is, hogy mivel te a pesti piárba jártál és nem voltál konviktor semmilyen piarista intézményben, így töredékét érezed, kaptad annak amit piarista nevelésnek és szellemnek nevezni szokás.

Én sem istenítem a piárokat, nekem is megvan a magam súlytásos véleményem a kegyes atyák hülyeségeiről...de legalább alappal és nem heti 5ször 8:00-14:00 iskolábajárás, hanem heti 7szer 24 óra alapján.

Szóval minden tisztelettel javaslom, hogy mielőtt univerzálnagyigazságokat megfogalmaznál gondolkodj el, hogy nem lehetséges-e, hogy csak a sajét izolált parciális élményvilágodat akarod-e kommunikálni.

z
Előzmény: Hooshee (116)
Hooshee Creative Commons License 2005.03.24 0 0 116
Ugyanmár... én sosem mondtam hogy neked is ezt kell hinned... az én véleményem az az én véleményem, az más kérdés, hogy általában alá is tudom támasztani ezzel azzal. Az hogy te mit gondolsz a valóságtartalmáról, az meg a te dolgod...Ez egy fórum, és nem fogom összetörni magam, hogy meggyőzzem Mr Igazság Bajnokát :)

Viszont azért gondolkodhatnál néha, mit írsz le:

1: mi az hogy egy vélemény nem korrekt? :)))) Nekem ez a véleményem, én ezeket tapasztaltam. Esetleg lehet nem lojális, mert tulajdonképpen akár lehetne róla kussolni is és mondani hogy minen szép és minden jó, de én nem vágyom megváltoztatni a nickem struccra.

2: A valóságtartalmat firtatni valakinek a hozzászólásában akkor ildomos, ha egyfelől valami konkrétról van szó (jelen esetben pl az egyetlen ilyen a büszke/nem büszke téma lehetett volna), és ha van valamilyen konkrét ellentmondó bizonyítékod. Az pedig meglehetősen fura lenne lévén te nem Budapestre jártál tudtommal.

3: Mit akarsz egy hozzászóláson, főleg egy véleményen kompenzálni? :)
Előzmény: BZoltan (115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!