Keresés

Részletes keresés

alienne Creative Commons License 2000.08.07 0 0 4
nem biztos hogy ide illik a véleményem, de talán még ide is, naszóval:
minden sziget topikból kihallatszik a nosztalgia. hogy "bezzeg amikor '93-ban százötvenen pogóztunk kispálra és nem volt kiírva sehova hogy pepsi és a mocskosbüdösszemét inkalosok nem rúgtak senkit valagba és kékebb volt az ég és nem jártak ki a szigetre azok a tetves diszkópatkányok...." nem folytatom. az egész nekem olyan mintha egy nyugdíjasklubba csöppentem volna. ("bezzeg a kádár idejében mindenkinek jutott munka és virsli és sör" vagy "bezzeg trianon előtt vértől áztatta kicsiny hazánk földjén jobb sorsa volt az igaz magyarnak..."). és ha mondjuk 10 év múlva is lesz még sziget, akkor a mostani kezdők fogják azt mondani, hogy milyen jó is volt _ez_, és milyen szar _az_. na, de nem is erről szól a topik, tessék, eltértem a tárgytól. :)

ssszóval: vannak itt ezek a szlogenek, hogy fogyasztói társadalom, meg uniformizálódás, meg divatemberek, meg a zenei világ elkommercializálódása. nekem mindig vigyorra áll a szám, ha ezeket meghallom, mert kicsit közhelyesek, és hasonló érzésem lesz tőle, mint a fent már említett trianon-témától, hogy lerágott csont, hogy igazából csak frázispufogtatásba fullad az a vita, amit erről a témáról kezdenek. (tessék, én is bele fogok esni ebbe a hibába :).

én nem érzem igénytelenebbnek ezt a mostani szigetet, mint mondjuk a 3 vagy a 4 évvel ezelőttit (csak '96-ig visszamenőleg vannak tapasztalataim). igénytelenség alatt most nem azt értem, hogy belehányunk valakinek a bakancsába, vagy hogy azt ordítjuk betonrészegen, hogy gerappa. mondják sokan, hogy a sziget látogatóinak nagy része reklámokon felnőtt zombigeneráció, középosztálybeli fiatalok apuci pénzén, internetfüggő antiszociális kis freak-ek, meg a patás-műanyag-tekknós életérzés, meg még isten tudja miket találnak ki azokra a fiatalokra, akik ideológiamentesen, "csak úgy" mennek ki a szigetre, valamelyik fellépő vagy a haverok kedvéért.
és akkor ők fújjj, mi hithű alternatívok meg jeeeeee. ...mert nekünk, hithű alternatívoknak lázadnunk kellett ennyi idős korunkban, meg kellett küzdenünk azért, hogy szakadt farmert hordhassunk, minket utáltak a szüleink & a tanáraink; ezek a kis csitrik meg csak beleültek a jóba és bármit megvehetnek, mi pedig, amikor ennyi idősek voltunk, hónapokig gürcöltünk, hogy megvehessünk egy sziámi cd-t, vagy egy nyakbavaló fekete cicakendőt, és minek ennyi mobiltelefon, és különben is, annak idején a szigetre be se engedtük volna ezeket a mocskos diszkós férgeket...
nem biztos, hogy tökéletesen modelleztem a jelenséget, de én valami ilyesmit érzek ki ebből a sziget-ideologizálásból. generáció vs. generáció, életstílus vs. életstílus. bocs mindenkitől, a sarkításokért, de mivel én is a versus egyik oldalán vagyok, nem tudtam pártatlan lenni ;)

a reklámokat meg nem kell isteni kinyilatkoztatásként kezelni, ugyanúgy el lehet mellettük menni, mint a tévében odébbkapcsolni. nálam ez eddig még mindig bevált. és azért nem fog tetszeni nekem egy zene, mert a zenekart előtte szarrá menedzselték & szponzorálták. senki nem a pepsi miatt jár ki a szigetre, gondolom nem is azért, mert a zéplusszon leadták a reklámot.

lábjegyzetem a fogyasztói társadalomról: vagy fogyasztasz, vagy megpusztulsz. kaját-piát venni mindenki szokott, nem? (vagy ti a háztájiban állítjátok elő az összes cuccot? ;)

hosszú lettem, bocs
alie-

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.04 0 0 3
Bizony mindenből showbiz lesz. Illetve az igénytelenségből.
Az igényes dolgok megmaradnak nekünk.
:)
Babracs Creative Commons License 2000.08.03 0 0 2
Sajnos igazat kell adjak neked. Én saját borömön tapasztaltam, amit leírtál. Másodéves foiskolás koromban én is benne voltam a kulturális bizottságban, amikor szerveztük a Foiskolások Hetét. Jó társaság volt akkor a bizottságban, igyekeztünk nemcsak disco-t és tömegzenét "gyártó" eloadókat hívni. Ennek köszönhetoen volt Barbaro, Mood, és kisebb helyi rockzenekarok is jöttek. Azért volt erre is igény. Sajnos az idei FOHE-t nem mi szerveztük... A disco azért mindig tele volt, és mindennap az tartott legtovább. Szerencsére egyik nap volt Quimby, meg Deák Bill Gyula is eljött.
Csak tudnám, hogy minek akkor a FOHE, amikor a suli disco klubjába minden héten elmehetnek?
Mondjuk azt hiszem nem próbálnám elmagyarázni a véleményemet egy kigyúrt mobiltelefonos mercedes-es fickónak...
Előzmény: iglesias01 (1)
iglesias01 Creative Commons License 2000.08.03 0 0 1
Csak tudod, a lóvét (és a szponzorokat) nem az a néhány lézengő Quimby-rajongó (akiket említettél) fogja hozni, hanem az a sok pöcs dídzséj, táncdalfesztiválos diszkoszauruszok, zéplusszos playback-ező plasztiktaknyok, amelyekre aztán tódul a tudatlan fiatalság.
Pár éve bizony a Sziget is veszélybe került a pénzhiány miatt (mint annyi minden ebben az országban), ezért kénytelenek voltak bővíteni a repertoárukat, hogy szélesebb tömeget tudjanak behozni erre az egy hétre. Mert nem lett volna semmi gond, ha megmaradnak a régi ősalternatívos szigetnél, nem volt hangorkán, százezres sáskahad, in-kal security stb, csak hát az akkori közönségállomány nem volt az a kimondottan fizetőképes tömeg.
Előzmény: Babracs (0)
Babracs Creative Commons License 2000.08.03 0 0 0
Pepsi sziget és a fogyasztói társadalom?

Azt hiszem köztudott, hogy a fogyasztói társadalomban igen gyakran találkozunk a reklámok különbözo formáival.
Itt van például a Sziget. Mit hall az ember nyaranta egyfolytában? "Levittem a szemetet, egy hét múlva jövök..." Z+ reklámok, kereskedelmi adók közvetítései, a híradókban mindenütt szigetesek, akárhova kapcsolsz. Az országos terjesztésu újságokban is mindenütt ez a rendezvény kapja meg a címlapot. Ha valami balhé van, akkor jöhet a Forró nyomon (bocs, ez jutott eszembe), meg az összes többi balhékereso musor. Eloszeretettel csámcsog mindenki azon, hogy hányan adagolták túl a kábítószert, hány kiskorú itta túl magát, ki halt meg ezért vagy azért. Ezzel csak az a baj, hogy nem az együttérzés váltja ki az érdeklodést, hanem a szenzációhajhászás.
Persze a Sziget sem így indult, kb. 8 éve. De hát felkapott lett, s ennek ára van.

Jó volt Kispált szeretni régen, amikor még nem a discosokkal futott össze az ember a koncerteken.
Aki szereti az Eddát (én nem igazán), mit szól ahhoz, hogy Pataki Attila Dáridózik? A pénz miatt? Miért?
Én a Quimbyt is nagyon szeretem, s még nem is olyan régen volt, amikor alig lézengtünk páran valamelyik koncertjükön, de olyan emberek, akik nem azért szerették meg, mert divat "quimbysnek" lenni. Azért remélem, hogy még nem tartunk itt.

Szerintem elképzelheto, hogy valaki szívesebben fog lemenni a még nem annyira felkapott (bár az nem Pesten van)Kotta fesztiválra, vagy a tokajira. Foleg, hogy szerintem az ember elég magányosnak érezheti magát egy óriási fesztiválon, ha mondjuk szem elol téveszti az ismeroseit. Néha nem baj, ha csak akkora a tömeg, hogy van esélyed összefutni haverjaiddal.

Egyelore nem írok többet, de késobb majd folytatom. Úgysem azt sikerült leírnom, amit igazán akartam.

Babracs Creative Commons License 2000.08.03 0 0 topiknyitó
Sok hozzászólást elolvastam a Sziget kapcsán, gondoltam, ha már ennyit foglalkoztok/unk az Igénytelenség, fogyasztói társadalom témával, akkor indítok egy új témát. De most egyelore kimegyek ebédelni, mert keményen dolgozom!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!