Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.19 0 0 127
Az milyen, az olyan, hogy minden éjfélkor aszongya, hogy kakukk, duodeviginti, kakukk, duodeviginti ?
Előzmény: Hösurg21 (73)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.19 0 0 126
Ma Budapesten felavatták a Rejtő Jenő utcát.
Vegetable Creative Commons License 2000.08.25 0 0 125
Hali mindkettő!
Totál igazotok van. Megeresztettem (véletlenü) egy levelet egy listára. Kicsit erős lett. A tulajt nem zavarta, de mindenki más holt komolyan gyilkolászni kezdett. A bocsi kiment, de a leggyilkolászósabbnak küttem emil -mer hogy kérte. Ottand megírtam millio :o)) között, hogy mér lészend fogadatlan prókátor más helyett, máshol, ahol ö is csak guest, mint én. Lev. átment az eredeti cimzettnek is, ahová a hüje szöv. szánva volt. Tulaj küldött vissza nekem 1 oldal :-DDDDD, prókátor küldött két oldal: ejnye-bejnye, nincsenmundérbecsülete - mitképzelszmagadtól - véddmegmagadhatudod - mindenkiasajátszerencséjénekkovácsa szöv :-))))))))) kiegészítés: nehogymerészeljmégegylevélküld! :o))))))))))))) Éljen magyar humor! I'm very happy!!!! :o)))))))))))) Hukk! :-DDDD Wágner! Van még sör kocsma? Mer ittend mindent szétvertek, és nem maradt sör! A kés a hátamban nem zavar, mer hogy nem akarták még kivennni! :)
Veg
Előzmény: Hösurg21 (123)
Hösurg21 Creative Commons License 2000.08.09 0 0 123
Ezekszerint Kazal László hallhatalan sorai tényleg mindent felülmúlnak:

..és bebólint a sehonnai favágó,
Bruhaha de csoda, bruhaha de csoda jó!

Előzmény: matachut (122)
matachut Creative Commons License 2000.08.09 0 0 122
Szevasz Hösurg21!
Ki ne érezte volna már - mondjuk egy temetésen -, hogy pillanatokon belül elröhögi magát, vagy a csendbe belekiabálja a többieknek: "Képmutatók!" .
Az Énke (lsd. Karinthy) minden élethelyzetben muködik normális, vagy annak mondott embereknél is! Sajnos, ide Rejtot kell idéznem, valahogy így:
"Az életben nem létezik komoly helyzet, csupán pozorök számára. Alaptörvény, hogy mindenen röhögni kell!"
Így van. Különben sírunk...
Előzmény: Hösurg21 (120)
Yoshi Creative Commons License 2000.08.08 0 0 121
vilagvallas/arnyekvilag/megprobaltaras:

Es mi van, ha en ateista vagyok?

Ugyanugy vissz Ecohoz (Umberto, marmint) humor filoizelgetes, plusz ott van egyhaz is.

Előzmény: Hösurg21 (120)
Hösurg21 Creative Commons License 2000.08.08 0 0 120
Üdv Matachut!
Én csak azt írtam le ami eszembevillant a humoros műveket alacsonyabb kategóriába tuszkoló nem éppen vadonatúj tendencián elgondolkodva.

Mindez mostmár teljesen túlnő a Rejtő témán, de jómagam például már estem igen ügyefogyott helyzetekbe abból kifolyólag, hogy humorizáltam nem tudván, hogy a hallgatóság, vagy egy része esetleg épp mély gyászban leledzik. Pedig semmi rosz szándék ugye nem vezérli ilyenkor az embert, mégis az eredmény csak siralmas. Ez nem fordulhat elő igazán komoly emberekkel...
A humor viszonylagos lekezelésének még egy oka lehet: majd minden világvallás ezt az árnyékvilágot amelyben élünk egy komoly megpróbáltatásként fogja fel, tehát a humor ebben a megvilágításban tényleg nem több, mint kétségbeesett fütyörészés a sötétben. De hát (gyarló?) emberek vagyunk - képesek sírásra / nevetésre.

Előzmény: matachut (115)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 119
Tiborc,

két piros pont!
Nem, legyen inkább három!

ui.
régebben mintha tegeződtünk volna...

Előzmény: Tiborc (118)
Tiborc Creative Commons License 2000.08.08 0 0 118
Kedves macskaköröm!
Legalább megkérdezte!
Aljas provokáció volt a kérdés, és az asztaltársak nem válaszoltak.
Kästner, Erich: Az eltünt miniatűr. 1936, Nova kiadó. Fordította: Rejtő Jenő!
Talán nem is fordítás, inkább magyarítás, vagy rejtősítés!
Alsó elemiben olvastam el, csodálatos volt. Nem én örököltem.
1990 után kiadták. Újra. Belelapoztam, nem ismertem rá! Megkerestem a fordítót, nem Rejtő volt. Elfelejtettem a nevét is, visszatettem a könyvet, nem vettem meg. Pocsék volt.
A nagy méltatások közepette Rejtő ezen munkája elsikkadt, ezt hiányoltam.
Irodalmi hiba, amelyet illene pótolni, ajánlom Werner Zsolt figyelmébe is!
Néha a fordító visz sikerre egy könyvet, lásd pl. a legjobb amerikai-angol fordítónk által magyarra fordított művek sikereit. Pedig az olvasók nem veszik a fáradságot, hogy a fordítót megnézzék.
Jobb ezen mű, mint néhány "saját", szerintem más által összeollózott P. Howard!
El kell olvasni!
Sem Rejtőtől, sem az asztaltársaktól nem kell elnézést kérnem.
Tisztelettel
Tiborc
Előzmény: Törölt nick (114)
Wágner úr Creative Commons License 2000.08.07 0 0 117
Úgy van, úgy van.. hukk, bocsánat... egyáltalán nem kell szeretni, na! Mer' ha mindenki szeretné, akkor nem lenne kit ütni a kocsmába' a sokk részeg légijósmatróznak és mindenféle gazembercsempészrabló sztrovacseknak, mer' akkor egymást ütnék, ami azér' sokkal rosszabb 1 dolog... meg aztán akkor az én Söröm is veszélybe kerülne.. hukk, na... de egy bolondjózannál....
Előzmény: PuPu (116)
PuPu Creative Commons License 2000.08.07 0 0 116
Már megkérdezném, - ki írta elő ennek a derék hösurgnak, hogy neki is szeretnie kell Rejtőt, - vagy akár csak azt, hogy legyen neki humorérzéke?
Nem szereti, nincs neki, - ő dolga.
Én sem szeretem a Micimackót (micsoda blama, - egy teve szereplője sincs...) - mégse fikázom azokat, akik szeretik.
Persze attól is függ, ki milyen egyéb szempontokat vesz még figyelembe...
:O)))
Előzmény: matachut (115)
matachut Creative Commons License 2000.08.07 0 0 115
Kedves Hösurg21!
Üdvözöllek itt is Téged!
Ki tudja megkülönböztetni a humor építo illetve parazitikus jellemvonásait? Moldova vihogtató szatirikus és társadalomkritikus muvei közül melyik idot állóbb? Ugyanez Végh Antaltól miért alábecsültebb?

Nem tudok Neked válaszolni, csupán további kérdéseket feltenni. Én szeretem Rejtot, de nem tudok igazi mélyértelmuséget belelátni a Csontbrigádba, mint ahogy A kis herceg számomra csak egy pilóta bugyuta meseménye. Lehet Velem vitatkozni, de ez csupán érzelmi kérdés
- úgy, mint a politika...

Előzmény: Hösurg21 (111)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.07 0 0 114
Részemről szabad a gazda!
Már egy merő nagy luk az oldalam!
Előzmény: Tiborc (113)
Tiborc Creative Commons License 2000.08.07 0 0 113
Pedig van összehasonlítási alap!
Arra várok!
Tiborc
Előzmény: matachut (109)
Yoshi Creative Commons License 2000.08.07 0 0 112
Draga egyetlennek eppen nem nevezheto vbaratom!

Humor kapcsan ajanlom figyelmedbe Umberto Eco A rozsa neve c. konyvet, amely igencsak erinti a temat.
Van benne tok jo kis filozoizelgetes is a temarol.

Persze tudom, Eco egy kis torteto populista pozor, de megis tobben (el)ismerik mint pl:teged vagy engem.

Errol jut eszembe: valami angol ujsagiro vagy kritikus (mindketto?) irta valahol:
Nem idezem, mert nem tudom pontosan, a lenyege az volt, hogy mit aradoznak arrol a tehetsegtelen valakirol (hires festo, csak hat ugy en is a nevek...), mig ott van az elismerten tehetseges ifju angol festo, Mr Pickesgrill (a nev tuti, hogy nem stimmel, lasd elozo...)

Remelem, mindenmki erti, mire akarok kijukadni.
(En mar nem)

Előzmény: Hösurg21 (111)
Hösurg21 Creative Commons License 2000.08.07 0 0 111
Núdli on -
Népszerűtlen szerepemben tovább tündökölve kifejtem: a humor alábecsülése arra a fizológiai tényre vezethető vissza, hogy alapjában véve a talp csiklandozásával ugyanazon tüneteket válthatjuk ki, valamint ez egy olyan szolgáltatás amely felhalmozódott feszültségek kisütésére szolgál, tehát lényegében nem építő hanem inkább parazitikus. Persze ez nem jelenti azt, hogy szükségtelen lenne, vagy hogy ne lehetne a művészet szintjén művelni. Mint ahogy szexuális szolgáltatásokat is lehet.
Mindezek megcáfolhatatlan tények. Most már csak az várható lélegzetvisszafojtva, hogy a rejtői életmű egy olyan lélegzetelállító szoborrá szublimálódik ami majd a milói vénuszal versenyezhet és a Nagymező utca elnyeri méltó helyét mint a kultúrszomjas emberiség zarándokhelye.
Núdli off -
lujza Creative Commons License 2000.08.07 0 0 110
Azért a szépemlékü Berkesi Andrásról se feledkezzünk meg. :(
matachut Creative Commons License 2000.08.07 0 0 109
Kedves Tiborc!

Kettojük munkássága nem összehasonlítható. Az alapveto tévedés a humor, mint mufaj lebecsülése!
Pedig megríkatni valószínuleg könnyebb az embereket, mint megnevettetni! (Lsd. Júlia, Romana címu "förmedvények" - az idézojelek azt prezentálják, milyen fölösleges címkézni; akinek nem tetszik, ne olvassa)

A magyar irodalomban Rejtonek helye van, mert hatása is van. Generációk nottek fel rajta; de ugyanígy Mikszáthon, Edgar Wallacen, Erich KAstneren, és így tovább.
A kádári kultúrpolitika számára Rejto szelep volt, de kár túlbecsülni ennek jelentosségét.

Sokkal inkább idesorolnám a Szilvási-könyveket...

Előzmény: Tiborc (35)
GLászló Creative Commons License 2000.08.07 0 0 108
Azok a bizonyítékok nagy felfedezések lehetnek ám! Szegény lent említett kollega lesz az első, aki esztétikai kategóriákat bizonyítékok segítségével támaszt alá.
Nyilván vannak bizonyítékai arra is, hogy Petőfi jobb, mint Babits, és a virsli jobb, mint a szagosbükköny. :-))
Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.07 0 0 107
Badarság, kedves Tiborc,
erre csak ezt tudom mondani.

Két teljesen más műfaj, két teljesen más egyéniség, és két teljesen más stílus.
Arról nem is beszélve, hogy Kastner Rejtőhöz képest egy sótlan, humortalan író (félreértések elkerülése végett, csak Rejtőhöz képest, önmagában nem!)

Elő a bizonyítékokkal!

Előzmény: Tiborc (105)
Wágner úr Creative Commons License 2000.08.07 0 0 106
Kijaz az Erik sztrovacsek, akit te ottan mondtál, ültem én azzal együtt sokáig bezárva, vagy nem ültem? Melyik Rejtő könyvben van szó róla? Ezen most medit állok, izé, medit fexem 1-et... Egészség!
Előzmény: Tiborc (105)
Tiborc Creative Commons License 2000.08.07 0 0 105
A topic megérte a száz bejegyzést, én pedig érdemi cáfolatot nem kaptam a 35. bejegyzésemre:"Erre azt mondanám, hogy gyenge magyar utánzata Rejtő Jenő pl. Erich Kestnernek."
Pedig érdemes lenne érdemi választ olvasni.
Nem akarom a kuratóriumnak feltenni a kérdést.
A bizonyítékom kéznél van,kedves Rejtő - rajongók!
Tisztelettel
Tiborc
Wágner úr Creative Commons License 2000.08.03 0 0 104
Stimm! Egészség!
Előzmény: Hösurg21 (103)
Hösurg21 Creative Commons License 2000.08.03 0 0 103
Nekem kevés bajom van Rejtővel, tizezrével vannak nála gyengébb regényelők. Legyen a Hernád utca átnevezve, O.K. De az az ájult sürgölődés ami a Piszkos Fred topikban folyik (persze mindjárt rákapcsol, a sajtó, rádió, tv, főIndex...is) az még nálam is gyanúsabb. Különben is már rég le vagyok puffantva. Tolongjatok tovább boldogan.
Előzmény: CsabA (102)
CsabA Creative Commons License 2000.08.03 0 0 102
Na igen, kedves Hösurg21, az, hogy Rejtő nem a te szemszögödből és nem a te problémáidról írt, az lehet vele a bajod. Amikor is a méltóságos úrtól reggelinél megkérdezted, hogy mit óhajt ebédre, bécsi szeletet vagy sült kappant, és erre azt felelte, hogy rád bízza, na akkor ez volt a te problémád. Rejtő viszont egészen más szemszögből írta le ezt, amikor Gorcsev Iván és Vanek magántitkár úr viszonyával kacagtatta meg az olvasóit, kifigurázva vele a te értékrendedet. Ez lehet, hogy neked fáj, de ezen akkor is jókat kacagtak mások.
Hösurg21 Creative Commons License 2000.08.03 0 0 101
Ugyan már, én már a Mediciek udvarában főkolompos voltam te buta.
Előzmény: PuPu (100)
PuPu Creative Commons License 2000.08.03 0 0 100
1. Aczél...
2. Ha a Te műveltséged, és az Aczél műveltsége közötti különbséget énekelni tudnám, - mehetne a sóhajba a három tenor...
Előzmény: Hösurg21 (99)
Hösurg21 Creative Commons License 2000.08.03 0 0 99
Te bácsi!
A "Mester és Margaríta" egy Goethe idézettel / mottóval kezdődik ami a rosszra törekvésről filozofál, amely mégis jót szül. Szerintem ez annyira tetszhetett Acélnak, hogy el se olvasták a könyvet, rögvest kiadták - minden késedelem nélkül.
Előzmény: Rozek (97)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.03 0 0 98
Naaaaa,

Zsolt, ezt a Móriczot meg Mikszáthot ugye nem gondoltad komolyan?

:)))))

Előzmény: Werner Zsolt (88)
Rozek Creative Commons License 2000.08.03 0 0 97
"Csak az értelem huvös szellojével legyintettelek meg titeket"

... és a Pokoltető felől fúvó szellő egy narancssárga, öt db. címeres pecsétel ellátott borítékot fú felénk.

A borítékban egy ember becsülete helyett, valamely Áttentő Rédáz* tollából való irodalmi elemzés taláható a "Három ember a hóban" és a "Három testőr Afrikában" című művekről, különös tekintettel a három, mint közismert meseszám alkalmazásának hatására.
Sőtt amott egy piros aktatáska is sodródik, ebben viszont nem a kápitos regénye (Egy taxisofőr ne legyen szerelmes) és nem is az Urungi földjén található petróleum lelőhelyek térképe található, hanem a "Repűlő osztály" és a "Csontbrigád" társadalom-képének összhasonlító elemzése.

*"Csiga-biga gyere ki,
Ég a háza Dideki...
- Kinek ég a háza?
- Kinek, kinek, hát a Didekinek.
Fruzsina lányomnak aki Berzsiánt és Didekit kitalálta."

Lázár Ervin

Kérdés: Mi a jobb, télen a -15 C fokos hideg utcán egy meleg télikabát, vagy vasárnap délben a meleg ebéd?

Rozek

Ui. Javaslom még a "Menni vagy meghalni" és a "Május 35" tájkép és caffard ábrázolásának egymással történő összevetését, - a szintén Kádár/ Acél rezsim által rámszabadított - "Mester és Margaríta" Moszkva ábrázolásának tükrében. Igaz ehhez már Áttentő Rédáznak is le kell a kalapját vennie.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!