Keresés

Részletes keresés

defiant Creative Commons License 2000.08.20 0 0 4
Valószínűleg itt sem egy tényező a meghatározó, hanem a genetikai és környezeti hatások együtt tesznek valakit többségében introvertálttá. Aztán meg bele lehetne megint menni abba vitába, hogy a helyzettől, vagy a szemlélőtől függ-e, hogy melyik jellemvonással címkézünk valakit.

Ja, és a befeléforduló emberek általában többet törődnek azzal, hogy megértsék környezetüket, ezért talán kevésbé lesznek gyűlölködők és agresszívak. Ebből a szempontból (ebben az agresszióra érzékeny világban) értékesebbek. De ez is csak egy kiragadott szempont. Átlagoljunk, vagy szervezzük megítélésünket egy központi szempont köré? Aztán meg a megítélés mindenképp kultúrafüggő is. :-)

Üdv, defiant

Előzmény: LEON (2)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2000.08.20 0 0 3
Korrekt. Én is nemegyszer láttam már példát az átjárhatóságra. Az ex irányba mégis nagyobb örömmel megy az ember:-)

(üdv, Leon:-)))))))))))))

Előzmény: LEON (2)
LEON Creative Commons License 2000.08.20 0 0 2
Mindkét beállítottság egy adott környezetre adott válasza a személyiségnek. Egy introvertált szemény könnyen válhat extrovertáltá egy teljesen más környezetben. Persze vannak olyanok is akik minden (vagy a legtöbb) közegre introvertáltsággal reagálnak, tehát lehetséges valamilyen genetikai determináltságról is beszélni.
A többség esetében a minőségi megkülönböztetésének nem sok értelme van. A zárkózottság éppúgy lehet érték vagy csapás, mint a túlzott aktivitás. A helyzettől függ.
Abszolút Nulla Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1
Az introverzió kényszer (ezt introspekció alapján állítom), de hát az extroverzió is az. Ezzel nem jutunk sokra - némiképp kicsavart a topicnyitó kérdésfelvetésének logikája.

Az ember meg a többi ember szemében érhet csak valamit, Barracuda kérdésére ez a válasz.

Abszolút Nulla

Barracuda Creative Commons License 2000.08.09 0 0 0
Mi az, hogy kevesebbet ér? Mi szerint értékelsz? A szorongás oka lehet egyébként genetikai hiba is. A spektrumon a "Génkörkép" c. sorozatban erről is volt szó, bizonyos fehérje nem úgy épül fel, ahogy kellene, ezért az ingerületátvivő anyag (dopamin, vagy szerotonin) visszaszállítási folyamat tökéletlenül működik.
Ugyanebben a műsorban viszont azt is bemutatták, hogy a genetikai kód nem determinálja teljes mértékben a személyiséget. Egypetéjű ikrek között gyakran igen jelentős eltérések vannak a külvilággal való interakciókban.
Előzmény: olajbaro (-)
olajbaro Creative Commons License 2000.08.01 0 0 topiknyitó
Jung tipustanaban 2 fele embert kulonboztet meg: a kulvilag dolgaira rezonalo extavertaltakat es az inkabb befele elo, sajat magukat vizsgalo befele fordulo tipusuakat. Egyes kutatok szerint azonban az introvezio kenyszer, ezen emberek szorongasra adott valasza. Lehet, hogy kevesebbet er egy zarkozott ember?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!