Elnézést, rossz a link, így jó (az előző hozzászólás törölhető):
A beázott laptop javítása (a történet az előzményekben) után a szintén Lenovo, TA40 USB-C dokkolóval folytatom a javítós történeteket:
a TA40 USB-C dokkoló slágertermék, de egy "apró" típushibával, hogy túl kis fizikai méretben túl nagy kapacitást magukba zsúfoló MLCC kondikat terveztek bele, így azok sűrűn mennek zárlatba és csattannak el (lásd a mikroszkópos fotón: trükkös volt mert hőkamerával sem lehetett könnyen megtalálni, ugyanis alig melegedett). És mivel ez folyamatos zárlat, onnantól a dokkoló tápegységének a teljes 130W-ja (20V/ 6.5A) egészében a bekapcsolási lágy indítást végző FET-en fűtődik el, így egy idő után az annyira felforrósodik, hogy mielőtt a hőmegfutástól ő is felrobbanna még beleolvasztja magát a panelbe, így szép krátert hagyva maga után. A fóliarétegek javítása után egy mérettel nagyobb FET-el helyettesítettem, hogy átérje az alóla kiégett lukat és biztosra menve némi tereprendezés is kellett a környező kondenzátorok távolabb tételével, hogy a FET ne érjen hozzá semmihez és ne süssön meg semmit. Végül (már a fotó készítése után) UV lakkal fedve védtem amit kellett. Nem ez életem legszebb modja, de a krátert áthidalni tökéletes, összerakva meg úgysem látszik: az utolsó képen a már összerakott és működő eszköz.
Az elmúlt időben több TA40 járt nálam ugyanezzel a hibával (volt amelyik 2x is mert miután megcsináltam rá egy hétre egy másik kondenzátor is megadta magát benne), ezért feljavítottam a gyárilag hibás tervezését mert az összes kritikus helyen lévő MLCC kondenzátort normál elektrolitra cserélem (a hűtőbordák mellett éppen elférnek): így már nincs ami elromoljon (vagyis nagyságrendekkel kisebb eséllyel). Egyébként a FET-et sem feltétlenül kell pótolni (elég csak fixre átkötni), de ez csak olyan esetekben engedhető meg, ha egyrészt a kondik már ki vannak cserélve, másrészt ha nincs folyamatosan kihúzkodva a tápcsatlakozója.
A beázott laptop javítása után a szintén Lenovo, TA40 USB-C dokkolóval folytatom a javítós történeteket. :)
A TA40 USB-C dokkoló slágertermék egy "apró" típushibával, hogy túl kis fizikai méretben túl nagy kapacitást magukba zsúfoló MLCC kondikat terveztek bele, így azok sűrűn mennek zárlatba és csattannak el (lásd a mikroszkópos fotón: trükkös volt mert hőkamerával sem lehetett könnyen megtalálni, ugyanis alig melegedett). És mivel ez folyamatos zárlat, onnantól a dokkoló tápegységének a teljes 130W-ja (20V/ 6.5A) egészében a bekapcsolási lágy indítást végző FET-en fűtődik el, így egy idő után az annyira felforrósodik, hogy mielőtt a hőmegfutástól ő is felrobbanna még beleolvasztja magát a panelbe, így szép krátert hagyva maga után. A fóliarétegek javítása után egy mérettel nagyobb FET-el helyettesítettem, hogy átérje az alóla kiégett lukat és biztosra menve némi tereprendezés is kellett a környező kondenzátorok távolabb tételével, hogy a FET ne érjen hozzá semmihez és ne süssön meg semmit. Végül (már a fotó készítése után) UV lakkal fedve védtem amit kellett. Nem ez életem legszebb modja, de a krátert áthidalni tökéletes, összerakva meg úgysem látszik: az utolsó képen a már működő dokkoló.
Az elmúlt időben több TA40 járt nálam ugyanezzel a hibával (volt amelyik 2x is mert miután megcsináltam rá egy hétre egy másik kondenzátor is megadta magát benne), ezért feljavítottam a gyárilag hibás tervezését mert az összes kritikus helyen lévő MLCC kondenzátort normál elektrolitra cserélem (a hűtőbordák mellett éppen elférnek): így már nincs ami elromoljon (vagyis nagyságrendekkel kisebb eséllyel). Egyébként a FET-et sem feltétlenül kell pótolni (elég csak fixre átkötni), de ez csak olyan esetekben engedhető meg, ha egyrészt a kondik már ki vannak cserélve, másrészt ha nincs folyamatosan kihúzkodva a tápcsatlakozója.
Naprakész oprendcerek mennek rajta, mindgyárt 3 is (sőt, vm-mel együtt 4, de az lesz még több is), 4k-s filmet simán játcca, semmivel nem lassúbb, mint a dógozóba' a W11-ek a sokkal újabb vasakon!
Szia! Uninstall megoldotta, minden megy ahogy illik. :D
(Egész jól ment így lassan 20 év után a gép összerakása, mondjuk a CPU áramellátását először a PCI-e kábelekkel próbáltam megoldani, szerencsére nem szállt el semmi. Aztán a tép kábelrengetege között megtaláltam a CPU feliratosat... :D )
Én eredetileg bé.laci részére válaszoltam (te csak beleszóltál) és neki biztosan NTFS tárolója van. Azt még ez a 10+ éves műemlék lap is ismerheti. De ez inkább már kötözködés részedről ilyen őskövületet előhúzni a kukából.
A Cfos még a betárcsázós / xDSL korszakból maradt ránk, amikor nagyságrendileg lehetett sebességet nyerni az egyes programok számára, az adatcsomagjaik priorizálásával. Ma már csak olyan területeken érdemes használni ahol nincs optikai vagy koax net mert azok eleve annyira gyorsak, hogy ott felesleges a használata. No meg, a szolgáltatók maguk is priorizálnak, így az dönti el a versenyt véglegesen.
Összeállt a gép, az alaplap egy Gigabyte Z890 Elite WIFI7
A wifi kapcsolattal nincs gond, azonban ha LAN kábelre megyek (CAT6 10m hossz), akkor van ami úgy belassul hogy képtelenség valamit is tenni.
Ilyen a facebook és a youtube. Előbbit alig tudja betölteni (vagy egyáltalán nem), utóbbin ha mondjuk 1440-ben szeretnék videót nézni, másodpercekig töltöget ahhoz, hogy 3-4 másodperc fusson.
Pedig speed testen hozza azt amit a wifi (300Mbites telekom előfizetés mellett)
Felrakta telepítéskor az Atlas Cfos Speed programot, lehet, hogy itt kellene mókolni valamit, mert rengeteg a beállítási lehetőség ahogy látom, nagyrésze kínai...
Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy egyszerűen tiltsam le?
A futásidő persze ram típus és mennyiség függő. Nyilván más 2x4GB és 2x64GB esetén.
Nálam pl ilyen:
Aki így le akarja menteni a riportot az fat32 pendriveról futtassa, de legtöbb embernek elég ha csak megnézi, és így még csak pendrivera sincs szüksége.
A free verzió 4 kör után áll le, a fizetős persze többet tud, de magánszemélynek ennyi is elég.
25 éve még én is ezt mondtam volna, mikor szervízbe valahogy mindig grafitos procikat hoztak vissza mert "elromlott", aztán most nagyvasakhoz islassan napi szinten járnak ki procikat cserélni és nem értem az egészet.
Modulonként is kevés 2 óra a memóriák tesztelésére nem, hogy több modult egyszerre, mert akkor annyiszor több ideig tart mindet letesztelni.
Memória tesztet legalább 12 órán át érdemes futtatni (modulonként) mert vannak olyan hibák amik nem jönnek elő csak órák múltán, amikor már maximális a hőtágulás mert eléggé felmelegedtek mind a chipek, mind a thermal pad és a hűtőborda is.
Pl. Kingston RAM-oknál többször találkoztam olyannal, hogy túl erős a borda ragasztása és hőtágulástól feltépi a szélső chipeket a panelről.
Nemrég a saját RAM moduljaimat is ilyen hibával kellett BGA reball -oznom pedig azok Corsair-ek, igaz már vagy 13 éve mennek napi 20 órákat.
Azoknál is csak a sokadik körben kezdtek megjelenni a bithibák.
Legegyszerűbb ha windowson a tálca keresősávjába beírod hogy Memóriadiagnosztika és futtatod. Nincs ennél egyszerűbb. Egy részletesebb tesztet a memtest86 tud. https://mega.nz/file/T3AhmA7R#13uBrg6P5WSWcR4uZO8L-wj9DIW6j9JHIgZV3knZqSc Csak simán kicsomagolod egy belső adattár hdd gyükerébe könyvtárastul és újraindítod a géped majd vársz ~2 órát amíg végez. (mindkettő SecureBoot kompatibilis)
Azért nincs rajta a Memtest86 mert az image-ből nem, csak pendrive-ról működik teljeskörűen. USB3-as pendrive-ra érdemes telepíteni, hogy ne legyen túl lassú a betöltése.