Ha a már rajta lévő BIOS-al működött, akkor teljesen felesleges BIOS-t frissíteni. Inkább azon gondolkodj el, mit változtattál a gép hardverén. RAM, merevlemez, PCI kártya, ilyesmi.
A BIOS frissítése nem véleményfüggően szükségszerű.
Induljunk ki abból a feltevésből, hogy (jó esetben) az alaplap gyártója nem véletlenül frissítette a BIOS kódját - talán itt, de az is lehet, hogy ott, kérem mindenki tegye meg a tétjeit (Hofi).:-)
Tegnap vettem egy Samsung R540-es laptopot,amin w7 volt telepítve.Mikor átvettem minden működött,semmi baja nem volt. Még este megpróbáltam újratelepíteni de egy adott ponton a gép kikapcsolt.A formázást még engedte,így most nincs rajta operációs rendszer,tehát használhatatlan.Ezt a telepítést többször is megismételtem de ugyan ez a helyzet állt elő,mindig kikapcsolt a gép. Először hűtési problémára gondoltam de a kikapcsolása után azonnal vissza tudtam kapcsolni,így ezt kizártam. Utána olvastam és sokan BIOS frissítést javasolnak ilyen esetekben, de bizonytalan vagyok ezzel kapcsolatban, mert még soha nem csináltam ilyet. Mit gondoltok,valóban BIOS frissítésre szorul a gép? Ha igen, akkor van valami tanácsotok,hogyan csináljam? Honnan töltsem le a szükséges frissítést?
Lenovo 3000 N100 (0768) -hoz valaki tud elérést az eredeti BIOS-hoz? 1.08-as verzió (63ET62WW)-ra lenne szükségem. A történet egyszerű. Egy probléma miatt - ami végül megoldódott a Win7 újratelepítésével - frissítve lett a BIOS 2.06 (61ET37WW)-ra. Azóta nincs hang a gépen, és bármely billentyű leütése után eldobja az USB portokat. Újbóli BIOS update nem segített, hangdriver nem oldja meg a problémát, szenvedés viszont van mert a régi BIOS-t nem tudom megtalálni a neten. :( Hátha tudtok segíteni. Köszönettel!
Nem akarom elkiabálni, de szerintem megoldódott. Vagyis idáig jó a gép. Az tünt fel, hogy ha áramtalanítottam a gépet akkor sokkal rosszabb lett a helyzet. Akkor 6-7 helyett kb 20-25 ujraindulás és 20 perc után tért észhez a gép. Gondoltam itt áram gondok lesznek. Szétszedtem a tápot és pár kondenzátor igen púpos már. Tettem bele egy másik tápot és eddig jó.
Igaz eltelt pár év, de ez megoldódott akkor? Ugyan ez a problémám hogy boot, xp betölt, nod ablak bejön és ujraindul. Utána már be sem jön az xp, csak a dos képernyő és már ujra is indul. 8-10 ujraindulás után már elindul és onnantol stabil a gép. ...a következő bekapcsolásig. Bios alap beállítás után is ez van.
Ha ez egy hardveres megkötés, akkor nem tudsz segíteni rajta, de egyébként a gyártói honlapon, a letöltéseknél közölni szokták azt is, hogy egy frissítés mit javít / változtat.
Sziasztok! Vettem egy laptopot intel(r) HD videokártyával. A gépben 4GB van, az alaplapról kb. 1,66 GB-t használhatna elméletileg a videókártya. A dedikált memória 32 MB.
Bevittem a szervizbe, mert az istennek sem akar többet használni és a 10 éves gépemen futó réges-régi játékaim sem mentek rajta. Ott azt mondták, hogy ez van és a BIOS-ban sincs rá opció, hogy legalább 64 MB-re emeljük... Megoldást jelenthet-e a BIOS frissítés? Ez a 32 MB nagyon kevésnek tűnik.
Sziasztok! Nekem egy olyan problémám van, hogy javítok egy gépet egyik kedves ismerősömnek. Teljesen kész viszont a videókártyával baj van.Asrock 775vm 800-as alaplap. Van rajta integrált vga. benne lévő videó kártya az egy MX440-es geforce. Feltelepítettem a hozzá való drivert hiba nélkül föl is ment de nem működik rendesen. pl amikor commanderben vagy sajátgépben görgetek akkor akadozva mennek a sorok illetve amikor tölt az xp és kiadja az üdvözöljük képet akkor is akadozva jeleníti meg 3-4 csíkban akadozva világosodik ki a kép. Az ezközkezelőben sárga felkiáltó jel van a kártyánál és amikor megnézem az erőforrásait akkor mindedjiknél pirossal át van húzva. Azt már kiderítettem, hogy memória ütközés van az integrált videó kártya és az agp-s között de biosban nem találtam meg hol lehetne letiltani az integráltat. Egy illető (aki mellesleg 10 évig az IBM-nél dolgozott) azt javasolta, hogy frissítsem a biost mert lehet, hogy azzal lesz a probléma vagy állítgassam át az IRQ-kat addig amíg jó nem lesz.Ha valaki tudja hogyan tudnám megoldani ezt a problémát az írjon. Bios-t még soha nem frissítettem. Tudatlanságommal meg nem akarom hazavágni az alaplapot.matheo.mm@gmail.com ide is írhattok!
A régi bios fájl nem fent van eleve?, az oembios.bin a c:/w/s32-ben esetleg? Olyan nagy lenne? 13 mega? Mellette van egy picike, mib.bin néven. DE az meg kisebb, mint az új bios.
"Azzal viszont, hogy ezt elmondtad nekem vajmi keveset segítettél rajta."
Bízom benne, hogy az elmúlt 24 napban megnézte az alaplapja manualját, és abból megtudta, hogy a "Load Optimized Defaults (Y/N)" kérdésnél nyomni kell egy "Y"-t. (Ami a magyar billentyűzeten a "Z".)
Tényleg minimális az esélye, hogy pont ez legyen a probléma. Nekem is kb 10-15 éves emlékeim fűződnek a bios buherálásokhoz, onnan ugrott be ez is. Azzal viszont, hogy ezt elmondtad nekem vajmi keveset segítettél rajta.
A harmadik képen, úgy látom "advanced settings" a menüpont neve, van egy olyan, hogy "QUICK POWER ON SELF TEST". Ezt ha visszateszed disabled-re, akkor lassabb lesz a boot, de állítólag biztonságosabb. Ez nem tuti gyógyír, de egy próbát megér. Aztán a 4. képen "advanced chipset features" van egy olyan , hogy "VIDEO BIOS CACHEABLE", ez nálad disabled-en van, próbáld enabled-re. Így hirtelen ez a két dolog, ami szembeszökő, az mindenesetre nem túl frankó, hogy nem engedi visszatenni a gyári beállítást. Sok szerencsét hozzá.
Van egy régi gépünk amit netezésre szoktunk használni. Ki akartam kapcsolni rajta a BIOS-ban a Disabled/Enabled segítségével a "Verifying DMI pool data" képernyőt hogy rövidebb legyen a boot ideje de valamit elszúrtam (talán valami fontos beállítást sikerült megváltoztatni) mert a gép addig jut hogy betölti az XP-t, megjelenik az üdvözlő képernyő, az asztalon bejön a Nod32 kezdőképernyője ezután újraindul.
Lefotóztam a BIOS néhány fontos beállítását (link) egy hozzáértő elárulni hol lehet a gond?
A Load Optimized Defaults segítségével próbáltam visszatenni az alapbeállításokat de csak az N-t (No) ajánlja fel, talán alapból úgy lett beállítva a BIOS hogy ne lehessen kiválasztani a Yes-t...?
Üdv Nem jutok előrébb egy clevo lp200s alaplap bios beszerzésébe Valakinek bármi ötlet merre lehetne letölteni? A clevo honlapján néztem de nem találtam zs
Ez jó eséllyel szerviz. A flash-t kellene újraprogramozni. Ha foglalatban van, akkor ki kell venni a gépből, s egy EPROM-égetővel megoldható, ha be van forrasztva, nem tudom, van-e erre valamilyen interface, vagy ki kell forrasztani az alaplapból. Ha igen, lehet, hogy a szerviz sem vállalja.
A következő nagy problémám van. A tegnapi nap folyamán Windows XP alól akartam frissíteni az Asus X51L laptopomat:
Azonban a frissítés közben lefagyott a gép. És ugyan sikerült a laptopot kikapcsolnom, de azóta nem hajlandó bekapcsolni. Hiába nyomom a power gombot, és bármi egyebet egyszerűen nem kapcsol be a gép (Az akkumulátor nincs lemerülve, ez nem lehet a probléma).
Hogyan tudnám helyrehozni a hibát az alaplapon valahogy tudom reset-elni a BIOS-t, vagy csak a szervízben tudják megoldani?
Megoldódott a probléma. Kivettem az elemet, hogy alapbeállítások hátha visszaállnak és így bekapcsoláskor rögtön bejött a BIOS setup...beállítottam a first boot-ot és végre minden rendben.. Húh, nagy kő esett le...Köszönet! Barbi
Akkor marad a CMOS reset. Van egy erre kitalált jumper, átrakod a másik állásba - tehát ha mondjuk most 1-2 kapcsokat zárja rövidre, akkor legyen a 2-3-ra téve -, vársz mondjuk 5 percet, visszateszed a jumpert, aztán hajrá. Viszont a gép legyen kihúzva a konektorból. Nem életvédelmi okokból, hanem azért, nehogy a CMOS RAM a standby tápról kapjon táplálást.
BIOS setupba belépsz, default értékeket betöltöd, ami nem tetszik, testre szabod, mentéssel kilépsz, örülsz.
Köszönet, de kipróbáltam már az F8, F2, F12, F10, F9-et, Tab-ot, insertet, delt..mindent, de a képernyő alján az F12-t és F8-at írja...
Bár nem vagyok hozzáértő, de mintha a BIOS setupba lépéskor megállna egy ponton. Fórumokon találkoztam ugyanezzel a kiírással, ahol megoldást jelentett a Mátrix Raid setupba lépés a control+i-vel, de nálam ez sem.
Javasolták az elem kivételt, hátha eredeti beállításként elindítaná a meghajtót...de ezt még nem próbáltam.
BIOS setupba még a boot-olás előtt kell tudni belépni, tehát ahhoz nem kell CD/DVD-t rakni a gépbe. F10 esetleg? Reset illetve power on után egyből kezdd el nyomkodni azt a billentyűt, amellyel a setup-ba lépni gondolsz, különben lemaradhatsz a lehetőségről.
Köszönöm a hozzászólást és a kiigazítást. A fő probléma, hogy miért nem enged belépnem a BIOS setupba a megadott billengyűk segítségével, mert addig semmivel nem tudok hozzáférni, amíg nem a CD-meghajtót indítja el...Eredeti telepítő DVD-t használtam, és igen, valószínűleg sikerült ezzel valamit elrontanom...
Vagy inkább sikerült formázni a laptop helyreállító partícióját, ebben az esetben nem közömbös a gép típusa. Az alapján lehetne utána nézni, az eredeti állapot visszaállításának, vagy eredeti, hozzávaló CD/DVD-lemezt keríteni, amivel visszacsinálható, illetve egyéb megoldást keresni hozzá.