Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2020.05.23 0 0 9

Keresgéltem egy kicsit.

 

Az első transzatlanti kábelt 1858-ban sikerült működésbe helyezni (korábban is volt sikertelen telepítési kísérlet, beleszakadt az óceánba). Távíró jelek átvitelére tervezték.

A kábel nem sokáig működött. Mai szemmel elképesztően lassú volt, Victoria királynő és Buchanan elnök 96 szavas üzenetváltása több óráig tartott. A kábel minősége gyorsan romlott, egyre lassúbb lett, és egy hónap múlva egy nagyobb feszültséggel történő kísérlet során végképp beadta a kulcsot.

Ebben a kábelben értelemszerűen nem volt még aktív elem (nem létezett elektroncső). Érpárt használtak, nagyon nagy volt a vesztesége, különösen az akkori szigetelő anyagokkal kivitelezve.

 

1866-ban már sikerült egy jobb kábellel tartós, használható kapcsolatot elérni.  

 

Később áttértek a koaxiális kábelekre, és jelentősen növelni tudták a sebességet, de az még mindig csak távíró jelek átvitelére volt alkalmas.

 

Meglepően későn, 1956-ban készült el az első transzatlanti, beszélgetések átvitelére is alkalmas kábel. Ebben már műanyag dielektrikumot és aktív erősítő elemeket használtak.

 

Az első, beszélgetések átvitelére alkalmas transzatlanti kábel a TAT-1 volt, és 1956-ban építették. Elektroncsöves erősítőkkel működött. Már létezett a tranzisztor, de még nem ítélték elég megbízhatónak. A kábel 22 évig működött, és egyetlen egy elektroncső sem rohadt le ennyi idő alatt. Pedig nem mindennapi követelményeknek kellett megfelelni, ezek a csövek több km mélyen dolgoztak, elképesztő külső nyomást kellett kibírniuk.

 

Érdekes módon a rádió alapú átvitel messze megelőzte, 1927-től működött mint telefon szolgáltatás.

jogértelmező Creative Commons License 2020.05.22 0 0 8

Régebben olvastam, hogy vékonyka üvegszálasra cserélve felszedték a régi, ólommal burkolt - rézdrótokból készült vastag kábelt, mert a nyersanyagárak miatt ez nagyon megérte.

Előzmény: pert2 (6)
mmormota Creative Commons License 2020.05.22 0 0 7

Az aktív elemeket (erősítők) hogy tudták megoldani? A csövek nem voltak valami hosszú élettartamúak. Ha bedöglött valami, vége volt az egész kábelnek?

Előzmény: PETYUS (1)
pert2 Creative Commons License 2020.05.21 0 0 6

A kabelek.atenger alatt mar eleg regiek tan szaz evesek is lehetnek. Most is eleg sokan vannak, tan az informaciok nagyobb resze meg mindig tenger alatt megy es nem a muholdakon. Es meg picit be is va nak szarva hogy az ellenseges tengeralattjarok lehallgatjak a kabeleket.

Dr. Lecter Creative Commons License 2000.07.27 0 0 5
Valamelyik atlanti-óceániban. Tudja valaki pontosan?
Előzmény: ZR (4)
ZR Creative Commons License 2000.07.27 0 0 4
Hali!

A Great Eastern melyik kábelfektetésben vett részt?

Előre is kösz...

jee_c Creative Commons License 2000.07.26 0 0 3
Hali.

A linken levo egyik terkepen rajta van elvileg az osszes tengeri kabel a vilagon. Nem tudom mennyire aktualis a terkep.

http://www.cybergeography.org/atlas/cables.html

jee

minarik ede Creative Commons License 2000.07.26 0 0 2
Errol erdekelnenek egy kicsit a reszletek.
udv.
Előzmény: PETYUS (1)
PETYUS Creative Commons License 2000.07.24 0 0 1
Kezdetben gondok voltak az egy darabban legyártható és szállítható maximális kábelhosszakkal. Később ezt a problémát a tengeren úszó kábelgyárral hidalták át.
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.07.20 0 0 0
Cyrus West Field amerikai kereskedô cége épített elôször New Yorktól Újfundlandig olyan kábelt, amelynek jó része a tenger alatt húzódott, 1854-ben. 1858-ban második kísérletre sikerült kábelt fektetni Írország és Újfundland között (2640 km). Néhány hónapig működött, aztán teljesen átázott a szigetelése. A századfordulóig több mint 300 ezer km kábelt fektettek le különbözô nemzetek társaságai.
Előzmény: minarik ede (-)
minarik ede Creative Commons License 2000.07.19 0 0 topiknyitó
Hali every!

Ugya mar eleg regen osszekotottek Europat es Amerikat tenger alatti kabellel. Tud errol valaki egy kicsit tobbet? Mikor csinaltak, milyen kabel, hogy gyartottak, meret stb.
Esetleg hol lehetne utana nezni. Nagy jelentosege nincs, csak egyszeruen kivancsi vagyok.
Koszi
Tsa
kell egy csapat

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!