Lombozatra kell fújni (ezért írtam a hőmérséklettel kapcsolatos megjegyzést).”
Nem volt nehéz megérteni. Csak Csabagyöngyéről van szó, a napos oldalon már érik, hétvégén az unokáim leszedik egy részét. Általánosságban a tanácsod jó, de a konkrét esetben nem permetezem a leveleket semmivel, mert a fürtőket is érheti. Majd ha megettük a szőlőt és üres lesz a tőke, akkor lepermetezem ahogy írtad. Egyébként a szertípusokat köszönöm, Kiplant Mg-t valószínűleg megveszem.
Van olyan növény ami pár nap után megzöldül de olyan is van ami csak ahogy írod is az új hajtás lesz zöld . ,majd ismételni kell aminél kisebb a változás kb 3-hét után ,mert vagy nem érte el a gyökereket vagy kevés volt neki .
Igen a vaskelátot megvettem, sárguló kis fáknál, és egy szőlőtőkénél már három hete beöntöttem. Már jelentkezik javulás, enyhén kezd zöldülni, vagy a sárgulás lelassult esetleg megállt. Az új hajtásvégek már egészségesek.
Következő nap megkapta a szőlő tőke az 5%-os beöntést. Várom az eredményt, a tövábbi elszíneződés csökkenését. Mg kelátot nem találtam kis tételben, mire gondoltál?
A kelát bázisúakat válaszd ! A vasat adagoltad ? Itt szép zöld lett sok mindenem ,vannak még hasonló problémáim de jónak mondanám a vas pótlás sokmindenre nemvárt eredménynel hatott ! A kis cseresznyém kb kétszer akkorát nőtt eddig mint előtte 3 év alatt ! Még tán kövér túlzó is a növekménye ,pedig mást nem kapott !
akkor próbáld meg 5%-os MgSO4 oldattal (vigyázz a nagy meleggel!) a 0,4% még bokáig sem ér a szőlőnek.
De ha van valami "jobb" formula (Mg+aminosav, kelatizált Mg stb) azok kevesebbé töményen is jobban hatnak mint a keserűsó egyszerűen a jobb felszívódás miatt.
A kért időpontok és mennyiségek: 2023.: 05.19.+06.18. 2024.: 05.10.+06.05. Oldat: MgSO4x7H2O, 20g/5l víz. Ez évente 2x (kivéve az idén, mint ahogy írtam).
Nem. Az érköz lesz világoszöld, majd sárga, narancssárga, vörös, sötétvörös és elhalt barna. Annyiban a szélén is, ha kiér az érköz. Korai fajta lévén itt a levél hullás mindig korábban történik meg.
Kérem nézzétek meg az alábbi három szőlő felvételt.
Szerintem klasszikus magnézium hiánytünetek. Kizárólag az idősebb leveleken látható. A tünetek a klorofill pusztulásából eredhetnek. A hiány következtében a növények alsóbb levelei sápadtak, ugyanakkor a főér és környéke még hosszabb ideig zöld marad (ez az érközi klorózis?). Évek óta ez van ezzel a tőkével, mellette lévő tőke (3-as kép) szépen és bőségesen terem, levelein nem látható hiánybetegség.
2025: 4x permeteztem, egyszer kapott, az ültetésnél kb. 40 cm mélyre leásott „gégecsővön” keresztül magnézium oldatot. 2024-ben és 2023-ban 2-2x kapott magnéziumot. Jövőre egyszer sem kap, kíváncsi vagyok mi lesz a reakció.
Lehet hogy más baja van? Ha igen, mi lehet az?
Már arra is gondoltam, hogy a közelben lévő, használaton kívüli emésztő átalakította az altalaj összetételét és a különböző mikroelemek nem tudnak megfelelően felszívódni. A Csabagyöngyét és a mellette lévő Augusztusi muskotályt mástól, más időben vettem, valószínű a vadalany nem ugyanaz. Lehet, hogy ezek különbözően reagálnak az altalajra?
Az oltóvessző metszéshossza kb. 2,5 cm volt. Ezt mind sikerült betolni illetve beütőgetni. A hasítékot kb. 1 cm-re lazítottam ki, így láttam hogy megfelelő helyre megy. Ettől még nem biztos hogy megmarad. Az oltás, főleg ilyen időben és őszinél nagyon összetett dolog. Ami a fúróval történő oltást illeti: szeretek új dolgokat kipróbálni, de én már a koromnál fogva sem figurázok, ami bevált az megy. Az eredmény a lényeg.
Láttam én is a videót, az én esetemben méret okok miatt nem megy. A mellékelt fényképeken látható mai őszibarack oltásom. Ha nem ered meg, akkor sem vesztek semmit, mert a vihar letörte a nagy tartó vázágakat. Csak egy kis oldal hajtás maradt meg, amiből a legvastagabb oltóágat vágtam le. Ha nem ered meg, tavasszal még egyszer megpróbálom. Ha sikertelenek a próbálkozásaim, marad a fűrész.
Az előbb írtam ugyanazon módszerrel gond nélkül ! De olyat is láttam nemrég hogy a láncfűrész gyertya kulcs volt kiélezve és egy fakalapáccsal a hajtást átbujtatva a kulcs nyílásán, kivágták ,a törzsbe is csináltak egy ugyanilyen kivágást és beleültették a hajtást egy darab kéreggel együtt ! Ha vastagba kéne ültessek én is ezt csinálnám !
Van egy 30 éves Dixired őszibarack fám, a vihar letörte mindkét nagyágát, maradt egy kisebb, de élő oldalág. Anno fájt a derekam és a vadmandulát 60-70 cm magasra szemeztem. Kérdésem: a törzsbe lehet- e és ha igen oldal lapozással, oldal ékezéssel a törzsbe oltani saját oltóvesszőt? Időpontra vonatkozóan is van valakinek tapasztalata?
Amikor megjelennek a hajtások és kb arasznyiak már attól kezdve ezzel a hajtásdarabbal olthatóak ,sokkal jobb eredéssel és egy évet nyersz vele . De árnyékolni kell valahogyan ,én vederbe ültetettel csinálom általában . Azt be lehet vinni egy árnyékos lakásrészbe ,vagy akár zacskót is lehet rátenni és jól erednek oldalékezéssel 3-mat szoktam tenni bele fosószilvába . 3 leveles darabbkát a levelekből csak egy picit hagyok a többit levágom ollóval olyan csonk levélre vágva ,féloldalas ékformát vágok a végére és azt teszem az oldal ékbe . Kicsit meg is szoktam kalapálni óvatosan a kés nyelével ,ez olyan félfás oltás .
Ceruzavastag szemzővesszőt használj, de csak közvetlen szemzés előtt vágd le ha teheted. A vessző középtáján lévő napsütötte (piros) oldalról való hármas rügyek a legjobbak.
Ha jól tudom, az őszibarackot nem lehet oltani, csak szemezni lehet augusztusban. A szemet már le lehet szedni most július végén? Hány napig lehet tárolni hűtőben, vizes szalvétába csomagolva?
És milyen szemeket kell szedni? Mennyire beérett és milyen vastag vesszőket? Teljesen laikus vagyok a témában.
Vágni meg pl viszi a dekopir, csak lesz sok mikroműanyag hulladékként, plusz, ha belehullik a cellákba, akkor alig akar kijönni, amíg tart a sztatikus feltöltődése.
Ha megveszed a gyári rendszert, minden ki van találva hozzá. Rögzítősín, indítósín, toldósín, spéci ez meg az.
Szokás szerint a tábla költsége egy dolog, a többi biszbasz meg a másik dolog. Attól függ mennyire bonyolult az építmény, lehet a szerkezeti anyagok kerülnek többe, mint a táblák.
Egyébként puha, egy sima fúrószár (jobb az asztalos és nem a fém) simán átviszi. Aztán lehet buherálni sima facsavar, gumialátét, vagy gumikorong, tüköralátét alkalmazásával, és simán fel lehet csavarozni mondjuk egy favázra. Persze szebb a rendszer, meg jobb is. Mert pl vannak hozzá párazáró meg páraáteresztő szalagok lezárni a végeket, hogy darázs, pók stb ne menjen bele, de be se párásodjon nagyon, mert úgy romlik a szigetelő meg fényáteresztő képessége.
Hogyan kell azt a polikarbonát lemezt feltenni egy tetőre ? Lyukat kell fúrni rá és facsavarral ,valami speckócsavar kell hozzá ,vagy jobb OSB-re tenni ?
Az szép lehetett ! Itt ami károkat már eddig okozott az katasztrófa ,még az is csoda a fáim a helyükön állnak mert az öntözés miatt több emeltes járatok vannak a gyökérzetben . Oszt csodálkozom hogy betegesek a fáim ,mert a gyökerük nem földben áll hanem a jártokban csüng . Véletlenül jöttem rá hogy egy emeletes járatokon állnak a fáim . A slag végére egy 80cm vascsövet tettem és azzal lemosattam a gyökerek közzé ,túl könnyen lemente és megdöbbenésemre a másikoldalon tört ki a víz nem vissza a cső mellett ! És minden fa gyökerei rosták gyakorlatilag !