Húúúú az nem semmi lehetett ! Vagy 2 éve mi is beáztunk mindhárom tetőablakon őmlött a víz befelé egy légzuhatag miatt ,de a lenti ablakokon is ugyanez volt a helyzet ! De még mindig nem érti senki sem hogy a nagy szennyező gyárakat meg kell szüntetni ,vagy szennyezés mentesen üzemeltetni !
Attól függ, menni ideig és mennyire kiterjedten, de akkor tényleg "mindmeghalunk". :( Nem csak a telefon működik árammal, hanem minden. Többek között az ivóvíz sem a csapban terem, elektromos szivattyúk hozzák fel a kutakból.
Sakkversenyző voltam, a hatvanas években az egykori világbajnokjelölt edzőnk egy nagy verseny után edzést tartott. Nagy megtiszteltetést ért bennünket, hogy kérdezhettünk. Én azt kérdeztem tőle: mi volt a legnagyobb élménye. Válasza az volt, hogy egy megalázó vereség után talpra tudtam állni és döntetlent értem el.
Itt és most: kérlek, ne add fel! Némi szomorkodás után tervezd újra a kertedet. Nekem is itt Biatorbágyon a három legtöbb termést hozó, legnagyobb fámat kivégezte a vihar. Két őszibarack és egy szilvafa végzetesen a földön fekszik (ráadásul mindegyiket én szemeztem illetve oltottam). A gyászfolyamat megkönnyítése végett vettem egy üveg bort, újra terveztem a kert egy részét, bár még fel kell hogy vágjam őket és el kell takarítani az éretlen termést.
Más: a településen nálunk 25 órán át nem volt áram, fák az úttesten, lefolyók eldugulva, második szomszédom tavaly épült házára ráesett egy nagy 6-8 méteres fa, látványnak is borzasztó. Málnásomban ma reggel találtam egy kb 1x1 m2-es szögvas keretű fedőlemezt, szerintem 10-20 kg. A szomszédomtól szívta fel a forgószél, átemelte az 1,8 m magas kerítésen és nálam elejtette. Érdekes a kerítés dróthálója érintetlen. Domboldalon lakunk, lakásunk bejárati ajtajához két lépcső vezet, ennek ellenére befolyt a víz. Feleségemmel küzdöttünk mint malac a jégen, szerencsére a vihar hamar elvonult és víz apadni kezdett. Utoljára az ötvenes években láttam ilyet utoljára.
Az előbb olvastam vissza a helyi fészbuk csoport, türelmetlen megnyilvánulásait. Ha egyszer nem lesz áram, nem lesz mobil, nem lesz gáz, megesszük egymást? Egyik unokám kérdezte nemrég mobil nélkül hogyan lehetett élni?
Ez szokott engem is bosszantani amikor a fáradtságos munkával megtermelt termék tönkremegy ,a seregély leveri ,mint a barackomat ,vagy épp a jég mindent letarol !
Itt is volt egy erős szélroham de eső csak kb 1,5 mm . A szélrohamot azt hittem túl sem élem ,húztam a nyakamat azt hittem valamivel leüt ,pont a tetőt cserélem a garázson és a műhelyemen . Minden szanaszét a gerenda az álványon fel is döntötte ,még jó hogy a kocsit nem talaláta el a gerenda vége . de ez csak ennyi volt átvonult egy 10 perces porvihar vagy 80km széllel . Jégeső volt feléd vagy mi lyuggalta ki a tetőt az üvegházadon ?
Ma délután nálam megvolt a szüret. Egyszerre és teljeskörűen.
Sírni volna kedvem, egész éves munkám veszett kárba, sőt ha a fákat, a melegházat nézem, még annál is több. :-(
Most este értem haza. A vetemény is megsemmisült, uborka, paradicsom, minden. A hagyma maradt meg (most kell felszedni) és a melegházban a paprika hellyel-közzel.
A Gödöllői erdőkben régen ilyentályt olyan volt délután mintha a helikoptrek repkednének a fák közt ! 5-6 nagymértű szarvasbogár is volt a levegőben ,néha a fejünket is kapkodtuk telibe ne verjen bennünket .
Itt tegnap a fiatal sünt etettük macskakajával ,bevágott egy alutasakost ,majd előmászott egy denevér de a melegtől alig élt a falon függött . Egy pálcikát a vízbe mártottam és az orra alá tettem a vízcseppet ,olyan szomjas volt a szerencsétlen hogy 5-6 csepp vizet is lenyalt a faágvégéröl ! Egy kicsit később egy levert ságabarack darbkát is úgy evett a kis állatka hogy csak néztünk ,kevés a kaja a szárazság miatt úgy látszik .
Erre gondoltam én is. Talán a fagél miatt termel a fa valami nedvet. Hihetetlen, hogy talán évtizedek óta itt nem láttam őket, most meg állandóan napok óta 5-6 is egyszerre itt van.
OFF a topikban, de hátha! A szomszéd igen öreg, de jól termő almafájáról letört a termés súlya alatt egy nagy ág, levágta simára a csonkot és szépen bekente fagéllel, ami meg is kötött. Ezután most már több napja a csonkon 5-6 szavasbogár gyűlik össze reggel és este, napsütésben nincsenek. Mintha valamit szívnának a fából a csonk peremén. Tudja valaki, mi lehet ennek az oka? Este még röpgyakorlatot is csinálnak, szép nagy példányok.
Valóban ilyesmi lehet az oka ! Meg kéne figyelni ki a kis ügyes ! Holnap én azt fogom kifigyelni ki kopácsolja szét a kevéske barackomat ,de van egy sejtésem !
Láttam már a kertünkben ilyen méhet, a nyuszifülrűl (Stachys byzantina) gyűjtötte a szőröket. Az első képeden lévő birsalmád is olyan, mintha valaki lekaparta volna róla a szőrt.