Keresés

Részletes keresés

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 1 órája 0 0 43555

De azért nincs harag, csak a véleményemnek adtam hangot.... Végül is ez egy fórum...

Előzmény: trakisbandi (43553)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 1,5 órája 0 1 43554

Tényleg nem kötözködni akarok, de permeteztél már reflektorfényben?

Én csak éjjel permetezek, tehát nem ötletelek. Tökéletes szélcsend nem létezik a természetben! Még a látszólagos szélcsendben is meglepően messzire mennek a permet mikrocseppek. Írtam már erről párszor, mindenkinek ajánlottam, hogy legalább egyszer tegye meg. Kell a tapasztalás, hogy mindenki megértse, nem okostojások fontoskodása, amikor mindenféle védőeszközöket ajánlanak vagy követelnek meg. Nem véletlenül használok spéci maszkot!

Alatta meg vetemény...?

Nagy mágus lehetsz, ha ezt a kérdést megoldod úgy, hogy nem sérül a biztonság!

Nekem a szőlő alatt volt a szamóca. Inkább elköltöztettem pont ezért.

Figyelj, amíg Te fogyasztod amit termelsz, addig a Te ügyed. Amikor másnak, akár a családodnak termelsz, ez már nem annyira etikus...

Előzmény: trakisbandi (43553)
trakisbandi Creative Commons License 7 órája 0 1 43553

Köszönöm az aggódásod, de szerintem eddig egész jól sikerült.

Pedig alattuk még veteményes is van.

Ez a sor csak csonthéjas , az almák, körték másik sorban vannak, úgy gondoltam jó lesz így. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (43550)
trakisbandi Creative Commons License 7 órája 0 1 43552

"Leginkább az évi-vel van gond, az egyiket szedni kell, a másikat meg permetezni."

Egy példát tudnál mondani (írni) .

1. Topend Plus szilva.

2. Bosnyák meggy.

3. Kuresia kajszi.

4. Althan ringló szilva.

5. Sunburst cseresznye.

Köszönöm.

Előzmény: öreg_néne_b (43551)
öreg_néne_b Creative Commons License 8 órája 0 0 43551

Leginkább az évi-vel van gond, az egyiket szedni kell, a másikat meg permetezni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (43550)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 8 órája 0 0 43550

Mindenki úgy ültet, ahogy akar... :-) Amíg egy-egy facsoport (sor) ugyanabból a fajtából áll, nincs semmi baj.

A különböző fajták túl sűrű ültetésénél a növényvédelmet lehetetlen összehangolni. Nem egyszerre virágoznak, nem egyszerre tetvesednek és még számtalan gombás, bakteriális betegség ellen kellhet úgy védekezni egy-egy fajtánál, aminél nem tudod megoldani a permetlé kiszóródását a másik fára. Így aztán vagy a megengedettnél többször használsz egy növényvédőszert, vagy nem engedélyezett szer kerül a szomszéd fára, vagy csak éréskor az ÉVI miatt lesz gond, miközben a szomszédos fát permetezni kellene.

Előzmény: trakisbandi (43541)
Majsa83 Creative Commons License 8 órája 0 0 43549

Sziasztok 1 literes laudist keresek Baranyában, ha tud valaki készleten irjon.köszönöm

kavicsos1964 Creative Commons License 22 órája 0 0 43548

Itt nappal se láttam méheket olyan hideg volt egész nap ,újabban minden este reggel fűtenem kell  11 fok van kint, még a cicáim is fáznak ! Most gyártottam levehető kabátújjból palant nekik ((::!! Bencike bele is fészkelte magát .

Előzmény: szicsu1007 (43547)
szicsu1007 Creative Commons License 23 órája 0 0 43547

Köszönöm szépen. Akkor nekem ilyen csattogó háti permetezőm van:-))

Nem szívesen váltanék már, hozzászoktam a "bevált" dolgokhoz. Ha átállítom a fúvókáját porlasztásról "spriccelősre", akkor átfújok vele a diófa tetején. Az kb 8-9 m lehet (a kapu oszlop 160 cm, a villanyoszlop kb 5-6m). Ezt főleg lemosásnál alkalmazom.

Mondjuk a diófámat ritkán permetezem, a gombák és a fúrólégy ellen úgyis vesztésre állok. Szerencsére  a diót nem szeretjük, mandulából és mogyoróból meg van elég, nem győzzük megenni, pirítani, meg sütibe teszi a párom.

Mondjuk ez a permetező (Tiszakécske D5) mindössze két éves, de az elődjét még anyukám vette kb 50 éve. Tönkrement - nem az anyukám!:-))

Ha esti villanyfényben (méhkímélő) permetezek vele, szépen látszik a ködszerű terítés.

Még egyszer köszönöm szépen a választ!

Előzmény: öreg_néne_b (43546)
öreg_néne_b Creative Commons License 23 órája 0 0 43546

A régi típusú háti permetező, amit bal kézzel használat közben pumpálnak és szelepgolyó(k) van(nak) benne, amik záráskor csattanó hangot adnak.

Előzmény: szicsu1007 (43545)
szicsu1007 Creative Commons License 24 órája 0 1 43545

Mi az a kézi csettegő permetező?

Több fórumon találkozom azzal, hogy bizonyos dolgokat úgy neveznek el, hogy azt ne mindenki értse. Biztosan az én szövegértésemmel lehet a baj.

Vagy páros elszigetelődés ikreknél. Van ilyen:-(((

Azt megfigyeltem, hogy gyakran a szakmához legjobban értő emberek is élnek ezzel a lehetőséggel. Mintha jártasságukat ezzel akarnák bizonyítani.

Én ezt nem tartom helyesnek.

Mondok egy példát. Amikor én a Danubiához beadtam egy szabadalmi leírást, és ugyanazt a "dolgot" többféleképpen neveztem meg (mert "stílusos" akartam lenni), úgy visszavágták, mint a rongyot...

Azt még hozzátenném, hogy a hibásan, netán jasszosan megnevezett dolgokra nem lehet rákeresni az interneten.

Előzmény: Falusi1 (43543)
kavicsos1964 Creative Commons License 25 órája 0 0 43544

140cm egy vaskos ág nálam kb és jelenleg 5 ág van rajta és a rekordja 6 ágnál 120kiló volt ,a tavalyi úgy hogy a kórhadás miatt az egyik oldali vaskos ág eltört úgy volt 80 likó rajta . Nem az ágak hossza a mérvadó hanem a felülete minden kis termőalap az ág két oldalára van növesztve a két ág közzé nem engedem benőni ,most vagdalom lefelé a vízhajtásokat róla ,csak ott és csak oda hagyok meg hajtást amerre növeszteni szeretném a termőalapokat ,a többit levágom róla . Tudom hogy már megbeszéltük ,de nem csak tavasszal ,télen lehet ezeket vagddalni hanem egész évben akár ,alakítgatni kell . Megértjük a kort ,az időhiányt és el is fogadjuk ,csak én mindig úgy gondolom a fát nem lehet megenni csak nehezen ,de a vízhajtással is ez a bajom ((::!! Ámde a szilvából már sok minden készíthető ! Vagy más gyümölcsből is akár .

Előzmény: trakisbandi (43531)
Falusi1 Creative Commons License 25 órája 0 1 43543

Ne haragudj, nem bántó szándékkal írom, de szerintem a fa lombja és a szőlő lombja közötti különbség magától értetődő.

A leveleknek az nem tesz jót ha közéjük nem megy be a permet és a kézi csettegő permetező erre képtelen.

Köszönöm a segítő szándékot, de szerintem túltárgyaltuk a témát.

Előzmény: taormina001 (43535)
trakisbandi Creative Commons License 27 órája 0 1 43542

A fotókat nagyszerűen lehagyta .

Van egy hónapos, meg egy friss fotó.

Eper 2024-es telepítés, jobbra a fák alatt öreg eper.

Előzmény: trakisbandi (43541)
trakisbandi Creative Commons License 27 órája 0 1 43541

Sok jóféle fa kis helyen elfér.

Nekem megfelel.

Jobbról.

1. Topend Plus szilva.

2. Bosnyák meggy.

3. Kuresia kajszi.

4. Althan ringló szilva.

5. Sunburst cseresznye.

Van egy hónapos, meg egy friss fotó.

A két fasor közt veteményes .

Eper 2024-es telepítés, jobbra a fák alatt öreg eper.

CBNora Creative Commons License 28 órája 0 0 43540

Mellé még ültethet, ha tart a telek, közé inkább már tényleg ne.

Előzmény: taormina001 (43537)
CBNora Creative Commons License 28 órája 0 0 43539

Persze.

Előzmény: taormina001 (43538)
taormina001 Creative Commons License 29 órája -1 0 43538
Előzmény: CBNora (43536)
taormina001 Creative Commons License 29 órája -1 0 43537

Ja, és még tanácsolnám, hogy esetleg ezek mellé már ne ültess további szilvafákat.

Előzmény: taormina001 (43534)
CBNora Creative Commons License 29 órája 0 2 43536

Ez azért nem tűnik olyan nagyon rossznak:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169583949&t=9020473

Előzmény: taormina001 (43534)
taormina001 Creative Commons License 29 órája -1 0 43535

De akkor hogy érted?
Rövid csapos müvelésnél épp hogy a kis rövid szárral tudok benyúlni a levelek alá.
Hát nem tudom, akarnék- e közelröl akkora erövel permetezni, ami "megforgatja" a leveleket. Lehet, hogy nem tesz jót neki. Esetleg inkább valami transzlamináris büvészmutatvány...

Előzmény: Falusi1 (43528)
taormina001 Creative Commons License 29 órája -2 1 43534

Utoljára, szép lassan:

1. Vágj ki minden 2. fát
2. A maradék mellé tedd oda a létrádat és hágj föl a legfölsö fokára. Piros filctollal jelöld meg a fán azt a magasságot, amit még éppen elérsz; na ott kell elvágni.
3. Közben gondolkod el, hogy milyen koronaformát szeretnél, és a maradékot arra alakítsd. Ha nem értesz hozzá, olvass szakkönyveket, vagy hívj szakértöt.

4. A maradék remélhetöleg szellös koronát permetezd meg nem ampullás, fölszívódó gombaölövel.

5. Kb. három hét múlva térj vissza 4. pontra

6. Lehet, hogy jövöre szép termésed lesz.

taormina001 Creative Commons License 29 órája -2 0 43533

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169562613&t=9020473

Klasszikusokat csak eredetiben.

Mit gondolsz, ekkora tötávolságban, ekkora fákról, EKKORA létrával mit fogsz te betakarítani, bármennyit teremnek is.
Bár ha továbbra is Quadrissal büvészkedsz, meglehet, hogy semennyit se fognak.

taormina001 Creative Commons License 29 órája 0 0 43532

De ha ez egyben az egyetlen is?

Előzmény: öreg_néne_b (43525)
trakisbandi Creative Commons License 30 órája 0 0 43531

Utoljára.

Ekkorka tőtávolság mellett kettő méteres magasságban elvágva szerinted mennyi termés lenne rajtuk ??

Segítségül ott van az alulétra az durván 2 méter.

Előzmény: trakisbandi (43530)
trakisbandi Creative Commons License 30 órája 0 1 43530

"nagyon nyurga"

Ezt már többször túltárgyaltuk, nem fogom megnyesni .

Előzmény: Falusi1 (43529)
Falusi1 Creative Commons License 30 órája 0 0 43529

Nem bakművelésre gondoltam. Rövid csapos kordonról van szó és köszönöm a szőlőművelés különböző formáit bemutató linket.

Előzmény: zsorsz (43512)
Falusi1 Creative Commons License 1 napja 0 0 43528

A lombot természetesen nem úgy értem, mint a fáknál.

A kézi permetező a levelek fonákjára kevésbé juttat permetet,mert a levelek külső fele felfogja. A motoros permetező viszont megforgatja a leveleket.

A szőlőművelésre vonatkozó elemi tudnivalókat köszönöm. (Több mint 25 éve foglalkozom szőlőműveléssel)

Előzmény: taormina001 (43506)
kavicsos1964 Creative Commons License 1 napja -1 1 43527

Jól néz ki a termés rajta csak nagyon nyurga . Én nem szoktam így elengedni ,nyírással alacsonyan és röviden tartom ,vagy irányítom a növekedését ,vagy meg gátolom ezt a feltörést .

Előzmény: trakisbandi (43524)
zsorsz Creative Commons License 1 napja 0 0 43526

A piros hegyes simán fölvisz 8 méterig, a fehér legyezővel megyek először kb 4 méterig, aztán a pirossal a csúcsokat.

Előzmény: Didergő Király (43514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!