Keresés

Részletes keresés

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 15 perce 0 0 32837

"amistar 4800 Huf, a Quadris meg 8800"

 

na ezért használok Amistar-t!

Előzmény: arsenalfan007 (32833)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 15 perce 0 0 32836

Pont a Quadris mellé kell Topas, mert lisztharmatra elég erős rezisztencia alakult rá ki.

Ezt orvosolták az Amistar Top-nál, ahol tettek hozzá egy azol-t.

Előzmény: arsenalfan007 (32833)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 15 perce 0 0 32835

Pontosan tudom, de a hatóanyag csoport alapján nyugodtan lehet használni és hatásos is kell, hogy legyen. Pont erre írtam, hogy a Score és hatóanyaga önmagában csak kevés kultúrában van engedélyezve. zöldségben nincs. Aztán ha ezt azoxistrobinhoz adják, rögtön csodaszer lesz, mert a zöldségekben is kiválóan hat?

 

Nem arról van szó, hanem a Syngenta el akarja adni a Topast és más nagyon rokon formációt is? Nem akar a saját termékének konkurenciát állítani és nem mellesleg Te megveszed mindkettőt, azaz többet költesz a gazdaboltban.

 

De igazad van, tegyél mellé Topast! És akkor máris három szert kevertél az Amistar Top + Topas-sal. Tuti hatás.

 

A Bayer nem trükközött ennyit a Folicur Solo-nál, ezt ajánlja lényegében az összes gomba ellen, még tán lábgombára is... :-) Na jó peronoszpórára nem, de az külön történet.

Előzmény: arsenalfan007 (32834)
arsenalfan007 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 32834

A score sajnos III. kategóriásként sincs engedélyezve szőlőre. Nem kötekedésképpen írom, mert én lennék a legboldogabb, ha mehetne. Az előző hozzászólásomban vázoltam is, h miért.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32832)
arsenalfan007 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 32833

Szia!

 

Köszönöm válaszod.

 

Némi kiegészítés:

 

Nem tudom, honnan jött a csemegeszőlő dolog (mármint, hogy nekem arra kell). Nem arra kell, hanem a Rizlingszilváni fajtára. Nem tudom, hogy ismered-e, ill. valaki ismeri-e. Azt kell róla tudni, hogy a nem megfelelő időben elvégzett rothadás elleni kezelés esetén akár 2 nap alatt is képes elrothadni közvetlen szüret előtt. Legalábbis nálam. Ill van még otellóm is, de az nem számottevő mennyiség, de hasonlóan tud járni...

 

Hát nem vagyok biztos benne, hogy a Topas elég nekem 4x. Idén már egyet permeteztem-nélküle. Most jönne a második, de eddig nem tudtam mert fúj a szél. De nagyon. Ha sikerült volna, még az is Topas nélküli lett volna. De ha most belecsúszok a virágzásba, akkor már azt is bele kell tennem. Ált. aug. első-második hetéig szoktam permetezni a szőlőt nagyjából 10 napos fordulókkal. Ha azt is beleveszem, hogy virágzástól fürtzáródásig (kb. 2-3 permetezés) Folicur Solot szeretnék használni (a rothadás elleni hatás miatt), ami ugye ugyanaz a hatóanyagcsoport, mint a Topas, akkor máris kilőttem a négy alkalmat. A kén meg nem elég, ezt sajnos tapasztalatból tudom. Persze, ha teszek bele Quadrist, amellé elvileg nem kell Topas.

 

Azér lenne fontos kérdés az Amistar Top/Quadris dolog, mert az amistar 4800 Huf, a Quadris meg 8800... Egy quadris árából meg van a két amistaros permetezés kb.

 

Rothadásra esetleg Corus/Folpet hatóanyagú valami? Van vele tapasztalatod/van valakinek tapasztalata?

 

 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32830)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2 órája 0 1 32832

A szabályok betartása nagyon fontos dolog. Ha a szabályokat nem üzletpolitikai okokból találják ki, akkor ennek van is értelme. Ha a szabály egyetlen értelme, hogy a Te pénztárcádat apassza... az azért érdekes jelenség. Ezeket a szabályokat nem a Nébih hozza, hanem az engedélyt kérők találják ki. A Nébih az engedély kérelmeket elbírálja fomai és biztonsági szempontból. Más lenne a helyzet, ha a Nébih határozná meg a paramétereket! Nem erről van szó!

 

Amúgy éppen azt vezettem le, hogy ha használja az Amistar Top-ot, akkor semmi, de semmi nem mutatja ki a "szabálytalanságot". Merthogy olyan szereket használ, amelyek így-úgy amúgy engedélyezettek és mire érésbe kerül, addig sokszorosan lebomlanak.

Én tényeket közlök, nem bíztatok a használatra, az saját fogyasztás esetén mindenkinek a saját ügye.

Azzal teljes mértékben egyet értek tehát, hogy ilyen hadi-kanyarokat csak saját fogyasztásra szánt szőlőnél szabad csinálni. Már csak azért is, mert az eladásra termeltnél rögzíteni kell a permetezési naplóban mindent. Ennek meghamisítására pláne senkit nem bíztatok.

 

De azért azzal Te is egyet értesz, hogy vicces, amikor két III. kategóriás szert betöltök a tankba amit senki nem tilt sehol. És II. kategóriás lesz belőle és olyan amit nem engedélyeznek olyan kultúrában, amire külön-külön III. kategóriásan mehet.

Előzmény: Tomo75 (32831)
Tomo75 Creative Commons License 2 órája 0 0 32831

Nem szabad olyan szert használni, ami nincs engedélyezve. Futottam amistar ügyben pár kört én is, még a hivatallal is beszéltem. Saját fogyasztásra sem ajánlják a szőlőt ha ezzel permetezed, másnak adni vagy eladni belőle pedig tilos!

Csak azt használjuk, ami engedélyezve van, akár üzletpolitika, akár nem.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32830)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2 órája 0 1 32830

Az Amistar Top nincs engedélyeztetve a szőlőre, ahogy a Score sem.

Vagyis elvben nem mehet az Amistart Top szőlőben, gyakorlatban viszont igen. Ezekben az esetekben véleményem szerint kizárólag üzletpolitikai okok állnak a háttérben. Én is ezzel szórtam a múlt héten.

Vicces dolog ez, mert az Amistar Top szerkombinációt az engedélye alapján zöldségekre "találták ki". Közben meg látjuk, hogy a difenokonazol (Score) hatóanyag összetevője önállóan nincs is engedélyeztetve zöldségben... Kombinációban meg mégiscsak jó? :-)

Szóval az Amistar Top mindkét összetevője elég általános hatásspektrumú szer, nyilván gond nélkül alkalmazható szőlőben.

 

Szürkerothadásra felszívódó szerből az azoxistrobin hatóanyag jó, azaz ha az előbbi Amistar Top-ot használod, akkor az elvben megvédi. Ha már közeledik az érés, akkor pedig használhatsz Teldor-t, ami ugyan nem teljesen felszívódó szer, de a leírása szerint hosszú hatástartamú, mert részben azért transzlamináris.

Borszőlőnél a gombaölők használata külön fejszámolgatást igényel, de ha jól értettem, Neked a csemegeszőlőre kell kalkulálnod.

 

A 4x használható Topas bőven elégséges kell, hogy legyen lisztharmat ellen. Az úgy két hónap védelmet ad. Köztes időben rezisztenciatörésnek használhatsz kontakt szereket is: ként külön (Thiovit) vagy inkább célszerűen valami komplexebb formában, mint Rézkén 650 SC, vagy "Bordóilé + kén"-t vagy Karathan-t. Ennek azért bőven elégnek kell lennie!

 

Előzmény: arsenalfan007 (32828)
Tomo75 Creative Commons License 3 órája 0 0 32829

Csemegeszőlő topicban azt ajánlották, nem szabad olyat használni, ami nincs engedélyezve. Én betartom. Szőlpőre vegyél Quadrist, ha arra van szükség. Szőlő és Csemegeszőlő topicban segítenek.

Előzmény: arsenalfan007 (32828)
arsenalfan007 Creative Commons License 3 órája 0 0 32828

Szia!

 

Annyi kérdésem lenne, hogy az Amistar Top is jó-e a szőlőbe? Engedélyezve ugyan nincs, de a hatóanyaga egyezik a Quadriséval (bár ebben kevesebb van belőle) illetve a Score/Alfa Solo hatóanyaga is benne van, ami szintén nincs engedélyezve szőlőre.

 

Illetve mivel lehetne kiegészíteni szürkerothadás ellen?

 

Ill. még egy kérdés - talán tudsz, vagy tud valaki segíteni. Topast használok szőlőben lisztharmat ellen. De elvileg csak 4X engedélyezett a felhasználása. Milyen más hatóanyagú szert tudnál/tudna valaki javasolni, ami felszívódó, és alkalmas szerrotációnak/rezisztencia kialakulásának elkerülésére?

 

Köszönöm!

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32812)
beetee Creative Commons License 4 órája 0 0 32827

Ez nem lehet, hogy tetves volt? De leirtottad? És a deformáció megmaradt?

 

Előzmény: lapar (32824)
beetee Creative Commons License 4 órája 0 0 32826

6 lábuk van. Tetvek. Más faj.

Előzmény: lapar (32822)
beetee Creative Commons License 4 órája 0 0 32825

Levélpirosító levéltetű.Ribizlifajtától is függ, hogy mennyire pirosodik be... A ribizli tipikus károsítója. A dudorokban laknak egy ideig alulról a tetvek, de lehet, hogy már kiköltöztek... nem emlékszem mikor, de nyárra levonulnak a ribizliről egy másik (nem haszon) növényre.

 

Mivel nehéz őket kontakt szerrel eltalálni, felszívódó jó ellenük.

Hivatalosan szabad forgalomban a Mospilan van... viszont tervezd be, hogy mennyi idő van érésig, és belefér-e egy ilyen kezelés...

Előzmény: lapar (32821)
lapar Creative Commons License 5 órája 0 0 32824

És végül, kajszi. Nem sok ilyen van, de van.

 

lapar Creative Commons License 5 órája 0 0 32823

Dió.

Ez, ha jól tudom, atka:

 

 

Ezt viszont nem tudom mi. Olyan pajzstetű kinézete van.

 

lapar Creative Commons License 5 órája 0 0 32822

Ezek a tetvek a levél hátoldalán a fekete tetvek "kölykei", vagy más faj?

 

lapar Creative Commons License 5 órája 0 0 32821

Üdv az Uraknak!

Több kérdés is lenne.

Ez mi? És mivel? (fújjam)(ribizli)  

 

alfi13 Creative Commons License 8 órája 0 0 32820

Nem csak a szer de a permetezés időzítése is nagyon fontos. A virágzás előtt nálam az Acrobat MZ és a Karathane star esetleg Topaz 100 vált be. Acrobatba van egy fölszivódó és egy kontakt szer  ami fokozott védelmet nyújt a peronoszpóra és a botritisz ellen. A virágzás után ha nagyon csapadékos lesz az irő akkor kb két hét múlva ismételd meg a védekezést.

Előzmény: Benedek János (32810)
dombay63 Creative Commons License 8 órája 0 0 32819

Almafa varasodás elleni védelmével kapcsolatban kérdezném, hogy ilyen naponta többször eleredő esős időjárásban milyen gyakorisággal és mivel célszerű permetezni? Tavaly is hasonló jellegű volt az időjárás és elég rendesen pöttyös lett a termés nagyobbik része, tehát a gomba nyílván jelen van idén is.

Egy tavaszi rezes lemosó volt induláskor, legutóbb 11 napja kapott Topast és Dithant. Úgy néz ki, legjobb esetben Pünkösd után lesz lehetőségem permetezni, 15 napot követően, félek ez így már megint késő lesz. Ha gyakran esik, a kontakt szert érdemes egyáltalán használni? Score elvileg zölddió méretig mehet csak, (miért?) most kicsit ennél már nagyobb lehet, de talán még belefér. Vagy maradjak a Topasnál?

szicsu1007 Creative Commons License 8 órája 0 0 32818

No igen! Mert még a felszívódó sem akar "kanyarban" áramlani:-)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32817)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 10 órája 0 0 32817

Én azért belülre is benyomom néhányszor a lombkoronába a szórófejet középre az ágak közé. Biztos, ami biztos!

Előzmény: szicsu1007 (32816)
szicsu1007 Creative Commons License 11 órája 0 0 32816

Ezt a finom permetködöt nappal is szoktam látni. Amikor a lenyugvó nap sugarai nyalábokban áthatolnak az egyébként "sötét" cseresznyeágak között. Egész meglepő, hogy lágy szellőben méterekre beborítja a köd a leveleket.

Ja és saját tapasztalat: csak lemosó permetezésnél tartsam közel az ágakhoz a szórófejet. Vegetációban (különösen felszívódó szernél) akár két méterre is lehet a szórófej a lombtól. Ha van némi enyhe légmozgás (és "látom is" a ködöt, még a lombkorona belsejébe is beszállingózik a permetszer.

Amúgy kézi permetezőm van...

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32809)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 12 órája 0 0 32815

A kézi permetezőhöz képest mindenképpen kell, hogy legyen megtakarítás.

 

Nekem "csak" akkus gépem van (MAROLEX RX 12), de az ebbe töltött 10 literrel annyit permetezek le, mint a szintén Marolex kézivel 12-13 litert felhasználva. Feltételezem, ha ez még komolyabb porlasztású motoros lenne, akkor a megtakarítás még magasabb lenne.

Előzmény: gesszti (32814)
gesszti Creative Commons License 12 órája 0 0 32814

Általában sima kézivel, és most ezzel a motorossal is úgy permeteztem, hogy megnéztem mennyi az, ami már folyik, és annál valamivel kevesebbet próbáltam fújni egy helyre. 

 

Ha ez a mennyiség elegendő lenne ugyanakkora védettség eléréséhez, az azért vegyszerben is szép összeg. 20-30%-os megtakarítás. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32809)
Benedek János Creative Commons License 13 órája 0 0 32813

Köszi szépen! Apósomnál minden évben sok szőlő megy a levesbe...

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32812)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 14 órája 0 0 32812

Kontakt szer: Bordóilé + Kén NEO SC.

Kénre érzékeny direkt termőd van (pl Othello), akkor Bordóilé és hozzá Karathane

 

Felszívódó szerek:

-Quadris (Amistar) és hozzá Topas (Score és hasonlók lisztharmat ellen)

-Cabro Top és hozzá Topas (Score és hasonlók lisztharmat ellen)

Előzmény: Benedek János (32810)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 14 órája 0 0 32811

A legfontosabb vektort hagytad ki, az embert.

 

A megbízhatatlan forrásból származó csemete, vagy oltvány, oltóanyag és a fertőtlenítetlen szerszámok ugyanúgy terjesztői a vírusoknak.

 

Ha van a kertben, vagy a szomszédodéban vírusos fa, az ellen nehéz védekezni. Nekem eddig két fa esetében sikerült, noha van 4 vírusos. Ehhez a levéltetűk ellen kell folyamatosan védekeznem, távol kell őket tartani. És persze minden fa és használat előtt fertőtleníteni a szerszámokat. Ez sem garancia és nem várok csodát. Előbb-utóbb megfertőződnek a még tünetmentes fák is, ha még nem fertőződtek.

Előzmény: van_Persil (32800)
Benedek János Creative Commons License 14 órája 0 0 32810

Sziasztok!

Szőlőben peronoszpóra, és lisztharmat ellen mit javasoltok?

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 14 órája 0 0 32809

Valószínűleg a kézi volt "sok", de ha alaposan akarsz permetezni -főleg kontakt szerrel-, akkor ez így normális. Kézi permetezővel nem is tudsz annyira porlasztani, a "normális" fedéshez "vastagabban" szórod, számtalan helyen megfolyik az anyag.

Ugye azt gondolod, hogy a normális fedés akkor alakul ki, ha fénylik a nedvességtől a falevél. Ez tulajdonképpen igaz is. Csakhogy ezt a "fénylést" finomabbra porlasztva motorossal hamarabb és kevesebb növényvédőszer kijuttatásával éred el, mint kézi permetezővel.

Kézi permetezővel kiskertben mindenki hajlamosabb túlbiztosítani. Én is.

Korábban többször leírtam már, hogy permetezni kézi permetezővel éjszaka lehet megtanulni. Villanyfényben, lehetőleg ellenfényben kell csinálni. Abban látható az a finom permetköd, amit nappal nem látsz és pont olyan hatásos fedést ad, mint amikor csurog a növényen.

Előzmény: gesszti (32807)
LVDH Creative Commons License 14 órája 0 0 32808

A Novodorhoz annyi kiegészítés, hogy csak a fiatal tárvák ellen hat. Kifejlett bogarakra nem jó, tehát figyelni kell, hogy idejében legyen permetezve.

 

 

Előzmény: Sinesol (32804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!