Pálmafák...legfeljebb a nyakkendőmön.:-))
Én beérem a tölgyfákkal (Quercus robur) a Mátrában. A strandolás már nem dob fel (annál inkább a kölköket), nekem nyugalom kell. Mivel ősszel újabb kölök születik, nejem se kívánkozik strandra, így idén győzött az erdő és a nyugalom.
Csatlakozom!
Minden kedves ellenfélnek és barátnak kellemes nyarat, jó munkát és remélhetőleg nyaralást kívánok!
Remélem nekem is összejön legalább egy Sziget, a tikkasztó címerezés után...
Bizony. Sajnos, nekem is végig dolgoznom kell. Őszintén remélem, valaki majd nyaral helyettem is - bár tudom, ez (mármint, nyaralni két emberre valót) mind fizikailag, mint financiálisan nagyon megterhelő.
Ne haragudj rám, hogy kissé megkésve válaszolok Neked. Az utóbbi tíz hónapban nagyon sokminden történt, egyszerűen semmi időm nem volt, hogy az olyannyira fontos (már-már nélkülözhetetlen) kadarka kérdésben összeszedjem gondolataimat. Íme tömör - talán kissé meglepő - válaszom: a jó kadarka nagyon jó tud lenni. Egyetértesz?
--------------------------------
Kedves Mindenki,
Mentek-e idén nyaralni (és, ha igen, hová), vagy - hozzám hasonlóan - végiggürizitek Ti is a június-július-augusztust?
A kadarka tenyleg nagyon szépen feljövöben van ismét. Még sok örömünk lesz benne... Régen, még a literes borok korában, nagyon gyakori volt. De akkor még volt pozsonyi fehér is, fehércimkés zöld övegben. Jaja, die gute alten Kadar-Zeiten...
Ami igaz, igaz: a Balaton - fantasztikus. Ha nem Magyarorszagon lenne, hanem - mondjuk - Franciaorszagban, vagy Nemetorszagban, vilagszenzaciokent latogatna mindenki.
Mindenesetre jo lenne a maffiozokat kifustolni a to mellol (bar az ujgazdagok civilizalt viselkedesre nevelese is megerne egy miset...).
Most ötödik éve nem voltam szabadságon. de már elegem van belőle. Talán augusztus végén elmegyek a Balatonra. Szeretem a Balatont. Gyerekkorom nyarait jelenti.
2. "...ki mondta, hogy csak francia szölöböl lehet bort csinálni?..."
Errol meg eszembe jutott: par honapja a Varban a Magyar Borok Hazaban (aki nem jart meg benne, nem tudja, mit vesztett) olyan kadarkat ittam (hogy villanyi volt vagy szekszardi, oszinte banatomra elfelejtettem), hogy csak na!
Ha már mindenképpen nagyipari bort kell inni, akkor tulajdonképpen jobban szeretem a cabernet-t mint a merlot-t. Azért hívom ezeket (meg mondjuk a sauvignont) nnagyipariaknak, mert szerintem a rezisztenciájuk meg a jó agronómiai tulajdonságaik miatt terjedtek el világszerte, kiszorítva a helyi szölöfajtákat. Ugyanígy szerintem az sem igaz, hogy a chardonnay olyan világbajnok jó bor. Olyan jó átlagosnak találom, nincs meglepetés: kockázat nélkül fel lehet szolgálni a repülogépen. De ki mondta, hogy csak francia szölöböl lehet bort csinálni? No azért megiszom én a merlot-t is.
Ha már mindenképpen nagyipari bort kell inni, akkor tulajdonképpen jobban szeretem a cabernet-t mint a merlot-t. Azért hívom ezeket (meg mondjuk a sauvigniont) nnagyipariaknak, mert szerintem a rezisztenciájuk meg a jó agronómiai tulajdonságaik miatt terjedtek el világszerte, kiszorítva a helyi szölöfajtákat. Ugyanígy szerintem az sem igaz, hogy a chardonnay olyan világbajnok jó bor. Olyan jó átlagosnak találom, nincs meglepetés: kockázat nélkül fel lehet szolgálni a repülogépen. De ki mondta, hogy csak francia szölöböl lehet bort csinálni? No azért megiszom én a merlot-t is.
2. Nekem szerencsem volt, mert a hutoszekrenyben bujt meg az ampulla. A szomszeddal beszelgettunk az elet ertelmerol, amikor a gondolat belemhasitott: de'iszen en vagy tiz napja megnyitottam egy merlot-t!!! Nos, a palack megleleset kovetoen varnunk kellett mig levegozott kicsit es "felengedett", onnan kezdve problemamentes volt a helyzet...
Részemrök jövö szombaton a Balatonátúszással kezdek. Remélem elég meleg lesz a víz, hogy ne kelljen lefújni. Nagy csata lesz a nagyobbik lányommal. Augusztus 21-én kezdünk újra.
Most leselkedsz, kedves alfalfa? Ma találtam a spájzban egy üveg száraz merlot-t és tényleg meg volt pimpósodva. Ilyet még Bécsben sem láttam... Szódával is alig bírtam meginni...
Veletlenul ugy alakult, hogy a nyarat ugyan jelentos "levelegovaltozassal", amde munkaval kell toltenem (persze, ha tudnek, pihennek par napot - banatomra eddig meg nem jott ossze...).
Tegnap peldaul nagy-nagy ijedelem ert, es ezert gyorsan be is huztam a feket: kis hijjan rampimposodott majd' egy egesz uveg szaraz merlot... horribile dictu!
A kánikulában végignéztük, ahogy leégett egy présház Becehegy legszebb részén, a Szépkilátó alatt. Kétszázméterrel arréb égettek venyigefélét fogadott munkások. Én épp Keszthelyről mentem Györök felé mikor nyomult a tűzoltóaútó, követtem.
Aztán kettő még jött. Képzeld a hegyi dűlőutakon, a nagy büdös semmi közepén is vannak tűzcsapok. (Jó érzés.) Hihetetlenül profik voltak a Magyar Tűzoltók, a tűzbemenős felszerelés és a többi cucc is komoly volt.
Büszke voltam. Égett annak a szegény osztráknak a pinceje én meg áhitattal mutattam a lányomnak: onnan jön a víz , onnan kettő- onnan három stb. ugrik az osztrák vagyonáért a tűzbe.
Ja azzal kezdték, hogy búvárcucc, Botond kellék: berohantak és kihozták a gázpalackokat.
Györökön voltam több hétvégén, nézd meg, rá sem ismersz. Virágos falu. Hát a Szépkilátói tábor hervatag.
En is elkezdtem a visszaszamlalast. Jovo csutortokon mar kenyer izu kenyeret, vaj izu vajat es kolbasz izu kolbaszt eszek. Es hajdinas vereshurkat a kanizsai piacon meleg kenyerrel es savanyu uborkaval es utana olaszrizlingbol keszul laza froccs.