Keresés

Részletes keresés

liberálmensevik Creative Commons License 2003.02.18 0 0 209
Az iraki háborúval kapcsolatos topicokban sokszor felmerül, hogy a feszültségekért a kapitalizmus a felelős, s nem az a 6 Mrd egó, amelyik egyaránt saját sikeréért küzd. (Leszámtíva pár tízezreléknyi, milliomodnyi szentet)

Talán itt kifejthetnék a kartácsok a kritikáikat bővebben.
10-telettel,
lm

David Hasslehoff Creative Commons License 2002.12.12 0 0 208
Felhozom ezt a topicot. Úgy megtetszett!
supremacy Creative Commons License 2001.01.20 0 0 207
A Honda csak példa volt, ha nem vetted volna észre. És olyannyira példa volt, hogy úgy értettem a dolgot, hogy a Hondát akkor sem tudná felaprítani az amerikai kormány, ha éppen monopolhelyzetben lenne. Ezt bizonyítottam az előbb.
Előzmény: Derek (206)
Derek Creative Commons License 2001.01.19 0 0 206
"A lényeg, hogy a amerikai kormány a büdös életben nem fogja mondjuk a Hondát felaprítani, az amerikában lévo vegyesvállalatot pedig nem szüntetheti meg"

Dehat minek apritana fel, messze nincs a Honda se mas autogyarto ceg monopolhelyzetben, ha valahol hasznos volt a globalizacio akkor itt igen. A hatvanas evekben 3 ceg uralta az amerikai piacot, a GM, Ford es a Crysler.Europai autot csak bogaras milliomosok vettek, mint par Ferrarit, Iso Griffo-t, vagy Lamborgini-t. Meg par VW bogarat a hippyk, love bug volt a neve akkoriban.
Ma meg a francia es az olasz cegeken kivul szinte minden autogyarto ceg jelen van az amerikai piacon.

Előzmény: supremacy (204)
supremacy Creative Commons License 2001.01.19 0 0 205
Igen, igazad van abban, hogy a nyilvánosság kulcsszó, de nem azért, mert a pl. Shellnek annyira számítana az az egyébként nem túl nagy botrány az emberek körében. Én ettol pl. még nem mennék át a MOL-hoz tankolni. A nyilvánosság azért fontos, mert a konkurens cégek erre hivatkozhatnak akármilyen esetben, illetve a konkrétan az OPEC és más szervezetek erre hivatkozva korlátozhatják, büntethetik a Shellt. Azt meg nem kell mondanom, hogy ezek a "szervezetek" nem civil megfigyelokbol állnak, hanem a szakmá krémjébol és ilyenkor bizonyos szinten érdekük és lehetoségük van visszaszorítani a Shell érdekeltségeibol.
Hát ezért fontos a nyilvánosság. Nem az emberek közvetlen ereje az, ami számít, hanem sajnos csak az, hogy a konkurencia hivatkozhat rájuk. Ezért nem érnek pl. semmit a globalizációellenes tüntetések, mert az abban részvevokre senki sem fog hivatkozni.
Előzmény: Törölt nick (202)
supremacy Creative Commons License 2001.01.19 0 0 204
Abban az esetben sem hazai az ipar, ha vegyesvállalatot létesítenének, a Honda, meg a többiek ettol még japán cégek maradnának. Az Usa kormánya csakis a vegyesvállalatra szabhatna ki megszorító intékedzéseket, de tekintve, hogy ez az USA-ban alapított cég általában meglehetosen kicsi, nem szokták felosztani, se pedig korlátozni. Ezt még az amcsi kormány sem teheti meg. A törvények ot is korlátozzák.
A lényeg, hogy a amerikai kormány a büdös életben nem fogja mondjuk a Hondát felaprítani, az amerikában lévo vegyesvállalatot pedig nem szüntetheti meg. Már csak azért sem, mert - mint mondtad - munkát teremt!

A microsoftnak pechje van, de pl. annak idején a Commodore cég direkt elore gondolkodott és tette át a székhelyét a Bahamákra.

Előzmény: Derek (203)
Derek Creative Commons License 2001.01.18 0 0 203
"Kivéve, ha Amerikában gyártják az autót, pl. a japánok asszem így kerülik meg a nagy adókat."

Az meg mar hazai iparnak szamit akkor, tokmindegy, hogy a ceg japan , vagy kinai, es munkahelyet teremt es ekkor meg mar ez az erdekes.

Előzmény: supremacy (199)
06alom Creative Commons License 2001.01.18 0 0 201
Amerika egy szabad ország!

Az egyik ember eldönheti, hogy melyik autoval menjen aznap, a másik meg, hogy melyik kukából egyen!

Slave

Előzmény: Derek (198)
supremacy Creative Commons License 2001.01.18 0 0 200
Ez igaz. És fogadjunk, hogy a Microsoftnak meglehetosen nagy lobby-hatalma van az USA-ban is. Szóval nem megy az olyan könnyen, hogy az USA csak úgy ripsz-ropsz adókat vet ki, megszüntet cégeket. Foleg nem manapság, a nyilvánosság korában.
Előzmény: micu (197)
supremacy Creative Commons License 2001.01.18 0 0 199
Kivéve, ha Amerikában gyártják az autót, pl. a japánok asszem így kerülik meg a nagy adókat. Európában is.
Előzmény: Derek (198)
Derek Creative Commons License 2001.01.18 0 0 198
"És egyébként ha történetesen a mondjuk a Bahamákra lenne bejegyezve az USA helyett, akkor nem csinálhatna semmit az amcsi kormány. "

Dehogynem, a termekeire kivethet extra adot,mint ahogy kivetnek a behozott luxusautokra is. Ezert egy Mercedes szinte duplaja egy Caddilacnak. Akinek meg igy is megeri az meg hadd vegye, az man az o doga.

Előzmény: supremacy (196)
micu Creative Commons License 2001.01.18 0 0 197
A gond csak az hogy most világméretben folyik az a jelenség hogy a nagy hal megeszi a kis halat. Márpedig egy globális monopólium elég kellemetlen tud lenni, lásd Microsoft.
Előzmény: Derek (193)
supremacy Creative Commons License 2001.01.18 0 0 196
"Ha egy multi uralja az megint monopolium."

Nalátod, ezt akartam énis mondani. Én egyébként nem tudom, hogy vannak-e határai a cégek méretének. Konkrét határai biztos nincsenek. És mondjuk egy mostani multi-egyesülés után is az a helyzet, hogy a legfelsobb vezetés nem közvetlenül irányít mindenkit, mert törvényszeruen nem tud "elérni" a legalsóbb részekig. Ettol azonban még nem esik szét a cég. Ez valójában természetesen korlát, már a jelen pillanatban is, hiszen nem tarthat mindent egymaga a kezében. Annak azonban nincs korlátja, hogy egy nagy multiban egyesüljenek egyszer a mai cégek. Annak a keze sem fog elérni a legalsó szintekig közvetlenül, de közvetetten érezheto lesz persze ott is. Szóval van valami határ, de ez csak részleges.
De ha még úgy is lenne ahogy mondod, akkor is befejezodne egyszer a globalizáció, mert véges folyamat. Szerintem késobb, szerinted elobb van vége. Nem mindegy?

A Microsoft per meg egy vicc. Csak nem gondolod, hogy ha szét is választják az egyes részeket, akkor azok nem egymással szövetségben fognak létezni, vagy netán konkurálni fognak? Ugyan!
Ez nem a Standard Oil. És egyébként ha történetesen a mondjuk a Bahamákra lenne bejegyezve az USA helyett, akkor nem csinálhatna semmit az amcsi kormány. Szóval van menekvés. És még úgysem dolt el a Microsoft per. Várjuk ki a végét.

Előzmény: Derek (195)
Derek Creative Commons License 2001.01.18 0 0 195
Nem lehet kicserelni, mert a ketto nem ugyanazt jelenti.Ha egy multi uralja az megint monopolium. De ilyen nincs. Egy cegnel is vannak novekedesi hatarok, ami felett egyszeruen mukodeskeptelenne valik es szetesik. Masreszt meg azert vannak az antitrust torvenyek ,hogy ezt megakadalyozzak. Es Bill Gates se tudott ellene tenni semmit, se Rockefeller valamikor a Standard Oil eseteben.
Előzmény: supremacy (194)
supremacy Creative Commons License 2001.01.18 0 0 194
Ok. Cseréld ki a monopóliumot multira.
Előzmény: Derek (193)
Derek Creative Commons License 2001.01.18 0 0 193
"A globalizációs folyamat végét egyetlen nagy monopólium képében tudom elképzelni"

Osszekevered a multit a monopoliummal. A legglobalizaltabb orszagokban mukodik a legtobb ceg es multi es ott a legerosebb a verseny.A monopolium eppen a nem globalizalt orszagokra jellemzo. Pl ha egy cegnek kizarolagos joga van pl egy orszagban mondjuk olajkitermelesre.

Előzmény: supremacy (192)
supremacy Creative Commons License 2001.01.18 0 0 192
Márpedig egyszer a globalizálódásnak is vége kell, hogy legyen abban az esetben, ha ez folyamat. Ha pedig azt állítod, hogy nincs vége, ezzel azt állítod, hogy nem folyamatos történés, sot esetleg lehetnek benne reglobalizációs folyamatok is.
A globalizációs folyamat végét egyetlen nagy monopólium képében tudom elképzelni. Ha ez bekövetkezik, akkor megáll a globalizáció. Viszont kapitalizmus ezután is lesz.
Előzmény: Törölt nick (190)
Derek Creative Commons License 2001.01.18 0 0 191
"(Fiatal koromban sok szépet olvastam - pl. a Kék sziget c. "regényt")."
Gondolom a szerzoje azota legszivesebben letagadna, hogy o irta:-)))
Előzmény: Törölt nick (190)
supremacy Creative Commons License 2001.01.17 0 0 189
A globalizáció az csak egy trend. Ha annak vége lesz, márpedig vége lesz egyszer, kapitalizmus úgy tunik akkor is lesz. Sajnos.

A többi hozzászólás meg olyan, amilyen.

Kapitalizmus nem egyenlo a Globalizációval, még akkor sem az, ha te ezt szeretnéd.

Előzmény: Törölt nick (188)
supremacy Creative Commons License 2001.01.17 0 0 187
Részlet E.I. Zamjatyin 1923-as "MI" c. muvébol:

(D-530 és I-330 beszélgetnek)

"-Hát nem érted, hogy az, amit kiötöltetek, forradalom?
-Igen, forradalom! Miért lenne képtelenség?
-Azért mert forradalom nem lehet. Mert - ezt nem te, ezt én mondom - a mi forradalmunk volt az utolsó. S többé semmiféle forradalom nem lehetséges. Ezt mindenki tudja.
-Kedvesem, te matematikus vagy. Tehát: nevezd meg nekem az utolsó számot!
-Én...nem értem: miféle utolsót?
-Nos, az utolsót, a legfelsot, a legnagyobbat.
-Hiszen ez képtelenség. Ha a számok sorozata végtelen, hoy akarhatsz utolsót?
-Akkor te miféle utolsó forradalmat akarsz?"

Mallow Creative Commons License 2001.01.17 0 0 186
Ó, a kedvenc, szokásos szöveg... De szerintem nem lesz több próbálkozás, mert nem lesz már aki próbálkozzon. Szóval nyugtával dícsérd a kapitalizmust vagy mi...

Előzmény: cogito (185)
cogito Creative Commons License 2001.01.17 0 0 185
Szégyentáblára csak akkor kerülhetne, ha más jöhetne helyette. De mi jöhetne? Amivel eddig az emberiség próbálkozott a kapitalizmus helyett az mind ezerszer szörnyűbb borzalom volt.
Úgyhogy elvtársak, ne reménykedjetek, több kisérletezés nincs!
Előzmény: Mallow (184)
Mallow Creative Commons License 2001.01.17 0 0 184
Üdv!

Ne aggódjon itten senki, a kapitalizmus is felkerül majd a szégyentáblára... most éppen nekikészülödöben van.

SZVSZ:
Jelenünk globalizmusához mindenképpen hozzátartoznak a multik és szerintem ök a szabad verseny termékei. Hiszen így lehet a legnagyobb haszonra szert tenni, elöbb utóbb a nagyok érdekböl megeszik a kicsiket, egyenlök pedig nem nagyon és nem sokáig vannak. A dologhoz annyira hozzátartozik a rivalizálás, hogy ez a folyamat szinte szükségszerü.

Érdekes, de kik itt a lázadók? Lehet itten csatlakozni? :)))

Előzmény: supremacy (174)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.01.17 0 0 183
Ha ez érv, akkor érv a szupermacié is.
Előzmény: Derek (181)
supremacy Creative Commons License 2001.01.16 0 0 182
Szerintem többen vagyunk akiknek nem jo.
Előzmény: Derek (181)
Derek Creative Commons License 2001.01.16 0 0 181
"És a jelenlegi helyzet is
kurva szar ezt el kell ismerni."

Nekem nem, sot kimondottan jo.

Előzmény: supremacy (180)
supremacy Creative Commons License 2001.01.16 0 0 180
Sajnos tényleg mindig rosszabb jött utána. De ez feltétlenül kell, hogy mindig így legyen. És a jelenlegi helyzet is kurva szar ezt el kell ismerni.
Előzmény: Derek (178)
VirágElvtárs Creative Commons License 2001.01.16 0 0 179
Itt a helyem! Rég nem láttam ilyen szép topic címet! Imádom. A többire spongyát! Ne haggyátok magatokat, nehogy a sötétben klikkelö (stirlic után szabadon) kapitalisták viszályt szíccsanak soraitokban. Ha mégis,mejd én rendet vágok közöttük.
le a kápitalizmusi opiummal
Derek Creative Commons License 2001.01.16 0 0 178
Hat lehet lazadni a kapitalizmus ellen, csak megdonteni nem szabad, mert ahanyszor megdontottek ami utana jott az sokkal szarabb volt.
Előzmény: supremacy (177)
supremacy Creative Commons License 2001.01.16 0 0 177
Semmit nem szólnék hozzá. Ez a topic nem a globalizáció, hanem a kapitalizmus ellen lázad, amint azt címében is látni.

A ketto nem ugyanaz, ezt jó lenne tisztázni. Ezért is tettem fel az elobbi kérdést.

Előzmény: Törölt nick (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!