van egy nagyon régi, kívülről nagyon szép állapotban lévő kb. 100 éves antik Salgótarján perpetuum típusú zománcozott öntöttvas kályhánk, melyet mi sohasem használtunk.
Tudtok esetleg ajánlani szakit hozzá, aki át tudja nézni, alkalmas-e még fűtésre stb, milyen állapotban van belülről, illetve tud tanácsot adni kémény ügyben.
Ha valakinek van esetleg tapasztalata, tanácsa, mik a buktatók egy ilyen régi kályhánál, azt is jó szívvel fogadom.
Sziasztok vásároltunk egy házat és most kezdtük benyújtani a cserepkalyhàba és felül elkezdett füstölni .ilyennek kell lenni? Mivel tudnäm betapasztani a tetejét? Köszönöm a segítséget.
Sziasztok! Megtudtam, hogy lemezkandalló a neve a szerkezetnek, amivel fűtök. Szóval a kérdésem az lenne, a megkopott, picit rozsdafoltos burkolatot valamilyen módon vissza lehet feketére varázsolni? Nem műhelyben, hanem a helyén. Hőálló festék működhet?
Vásároltam egy házat, amiben tartalék kéményként van beépítve egy LEIER LK, vagy LSK 160-as kémény.
Nincsen rajta tüzelő berendezés, én viszont kifejezetten szeretnék rá egy nem csak hangulatában hasznos, hanem valódi fűtőértékkel bíró kandallót, cserépkandallót, vagy cserépkályhát.
A kémény kiépített csatlakozásról nem tudott az eladó semmit mondani, egyelőre csak remélem, hogy van fogadó idom (füstcső csatlakozó) és csak el van vakolva.
Utólag nem tudom, hogy hogyan lehetne ezt pótolni, ha mégsem áll rendelkezésre. Ezt majd egy tükrözéssel, kamerával megnézzük.
A kérdés, hogy mit ajánlotok, ha úgy látom most, hogy jövő nyáron esedékes a beépítése és kb 1-1,3 millió Ft-ot tudnék ráfordítani.
Sziasztok! Renoválnám a kis üvegajtós kályha-kandalló szerkezetemet. Persze a samottokat sikerült apróbbakra alakítani. Hol tudok méretre vágatni ilyet?
Vagy ha veszek valahol nagyobb lapokat, mivel tudom otthon mm pontosan vágni? Meg főleg egyenesen?
Volt par megvalaszolatlan kerdesem ebben a forumban. Itt vannak az en valaszaim, hatha egyszer valakinek jol jon.
Agyaghabarcs Pest kornyeken: Ket kiskereskedot talaltam osszvissz akik be is vallottak hogy tartanak ilyesmit. Egyik Orbottyanban lakozik (Orban kalyha, 3kg vodros kiszereles, relative dragan), a masik az Interkeram Obudan (zsakos kiszereles de jo fejek, megbontjak ha szepen nezel, fajlagosan remek ar). Nekem a szokasos bringas korombe az elobbi szepen beleillett, szoval nyilvan onnan hoztam ugy ket hete egy vodrocskevel.
Mivel fűtöttél eddig, mennyibe került, mennyiért veszed a tüzelőt?
Én 5 éve építkeztem, 4 éve be lett állítva a vízteres kandalló, aztán az elmúlt két szezonban talán ha 10x begyújtottam, csak a feeling miatt. A rezsicsökkentett gáz árával jelenleg nem veszi fel a versenyt a tüzifa sajnos, legalábbis nálam ez a helyzet.
Igen, direkt ugy koltozott hogy legyen egy agyagbanyaja is a telken. Anno mutatta is az agyagot, hibatlan volt.
A csemperagasztos tippet koszonom, az van is itthon. A homokra ugy altalaban mindenfelet olvastam, 1:2 es 2:1 homok-agyag aranyig. A teto javitasahoz melyik legyen tulsulyban?
Az alufolias dolgot csak sejtem mire gondolsz, valoszinu nalam targytalan, a kalyha teteje is mazas cserep.
Viszont a habarcsoknal hetekkel ezelottrol ugy emlekszem hogy van kifejezetten tuzterhez, meg sima epiteshez is. Persze ma nem lesz idom utanakeresni ujbol. A "hoallo" az csak annyi hogy tuzterhez IS tuti jo, legfeljebb jo dragan?
Illetve samott/agyag habarcs: Mitol lesz a samottol tuzallo? A homok (szilicium) sem olvad mint a vaj. Mashogy tagul? Mashogy all a vizhez? Vagy nem a samott a trukk, hanem valami egyeb adalek?
A cserepkalyham tetejen a dilatacios repedeseken mar ket pici jaraton utat talalt a fust. Az egeszet ujrarakatni meg korainak gondolom, viszont a tetejet megcsinalnam magam. Itt jonnek a kerdesek. Egyertelmuen agyag-homok keverekkel rakta anno a kalyhas. Agyaghabarcsot nem talaltam a kornyeken, viszont samott habarcsot kb minden sarkon. Szabad a kettot keverni? Egyaltalan, a samott habarcs nem kifejezetten a tuzterbe valo? Mi tortenik ha a samott habarcshoz nem adok hozza vizuveget? A hasznalati utmutato ir bele, en viszont odzkodom tole. Ha jobb a klasszikus agyag-homok habarcsnal maradnom, a XVI. kerulet vonzasaban tud esetleg valaki lelohelyet? Persze, rendelhetek is, de amikor a futar joval dragabb mint a termek kenyszeresen kombinalni kezdek. Fugazas: Letezik a mester cserepkalyha fugazo (minden sarkon ez is), meg van olyan fagyisdobozos por alapu is. Az eltarthatosagon kivul van gyakorlati kulonbseg koztuk?
Évente egyszer (praktikusan a fűtési szezon előtt) érdemes átmenni a kéményen, és a füstcsövet sem szabad kihagyni (ebben a sorrendben, mert kéménysepréskor visszahullhat cucc a füstcsőbe).
Egyébként a helyi kéményseprő évente egyszer sormunka keretében teljesen ingyen megcsinálja. Időpontot kell vele egyeztetni és jön (köteles jönni ingyen).