Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2000.07.13 0 0 20
"A végrehajtó hatalom felvállalhatja a munkáltatók érdekeinek érvényesitését?"

Kozvetlenul nem , de ez ugyanigy vonatkozik a munkavallalokra is. Viszont biztositania kell a torvenyes kereteket, mind a munkavallalok , es a munkaadok erdekeinek az ervenyesitesere es adott esetben egyezteto szerepe lehet.
Vagyis garantalnia kell bizonyos jogokat es ezen jogok ervenyrejutasat garantalnia es torvenyes vedelmet, Hangsulyozom: mindket fel szamara egyforman. Ez igy van minden fejlett nyugati allamban Svedorszagtol -Portugaliaig.

Előzmény: Yoo (17)
csoma Creative Commons License 2000.07.12 0 0 19
Kedves Yoo,

azt írtam, nem akarok csevegni a magánéletedről, mert nem érdekel. Viszont nyugodtan bízzál. A szaxervezet téma pl. kifejezetten érdekel (egy szintig), csak nem szeretem, ha egy újság félinformációkra hivatkozva akar "finggal tojást festeni", aztán itt megjellenek a félinformációk, mint tények, ráadásul ilyen rejtélyes köntösben, ahogy Te tetted.

Egyezzünk meg, Te sem tudsz semmit, meg én sem. (Az újságról nem is beszélve.)

Abban is reménykedhetsz: ha még Messire és Almaital is a szemed sugarába került toleranciailag(?!), akkor nem egészem biztos, hogy velem nem fogsz. :-) Ugyanis a Népszava információival - ahogy ők leírták -, és annak megállapításaival, következményeivel nem értek egyet, ugyanúgy, ahogy Te sem.

Csak a forrás hitelessége kétséges. Ezt merészkedtem a tudomásodra hozni.

Üdv.

Ha meg vissza akarsz rejtőzködni, főként miattam, azt nem tedd, ha úgy hiszed, hogy ez akadályozza kiteljesedésedet. Köpj rá(m), oszt annyi...

Előzmény: Yoo (15)
hüblecsida Creative Commons License 2000.07.12 0 0 18
Most akkor mi van? Miért húzodnál vissza? Mert csoma felismert? Mindenki lebukik itt előbb, vagy utóbb. Beszélgess ezután is nyugodtan magaddal. Bármelyik magaddal...
Előzmény: Yoo (15)
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 17
A végrehajtó hatalom felvállalhatja a munkáltatók érdekeinek érvényesitését?
Előzmény: székkutas (16)
székkutas Creative Commons License 2000.07.12 0 0 16
Kedves speaker!
Leszámítva szokásos enyhén orrfacsaró szóvirágaidat a lényeggel teljes mértékben egyetértek.
"Egy végrehajtó hatalom nem vállalhatja át a munkaválalók érdekvédelmét, erre sem lehetősége, sem felhatalmazása nincs." -így igaz!
Sajnos ma reményt sem látok bármely szakszervezet akárcsak csekély mértékű aktivizálódására. Amit ma csinálnak, az csak pótcselekvés, még látszattevékenységnek is rossz. Teljes generáció- váltásra lenne szükség, de nincs jelentkező. Ma ez korántsem "divatos" pálya.

Előzmény: speaker (12)
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 15
Felvezető rejtőzködés. Ez jó.:)))
Most legalább tudom, mit csináljak. Visszarejtőzködöm. Az ilyenek miatt, mint te.
Pedig ha Messire-vel és Almaitallal sikerül szót értenem, nem gondoltam, hogy pont veled nem fogok. Még gyermek vagyok, és érdeklődök. Remélem életem végéig gyerek maradok, és nem sikerül kiölni belőlem az érdeklődést. Még neked sem.
Ne fáraszd magad, olvasom inkább a Bruce által ajánlott topicot, ha pedig velem óhajtasz csevegni a magánéletemről, tedd ott, ahol én is szoktam. Bár nekem nincs rá igényem, hogy veled ezt tegyem.
Előzmény: csoma (13)
AmBesten Creative Commons License 2000.07.12 0 0 14
Speaker,

a Munka Törvénykönyvének módosítása a parlament hatáskörébe tartozik. Ezt a szakszervezetek vagy támogatják, vagy nem.
Abban is tévedsz, hogy a "kormány akarhat bármit, ha a szakszervezet nem tűri, nem tehet ellene". A kormány a legfőbb végrehajtó hatalom. A parlament a törvényhozó hatalom. A szakszervezek pedig érdekvédelmi szervezetek.

Előzmény: speaker (12)
csoma Creative Commons License 2000.07.12 0 0 13
A fene érdekel, csak a hozzászólásaid. Ezt úgy kell, hogy "adatok", majd "hozzászólások". Amikor először megjelentél itt, megnéztem: ki ez? Férfi vagy nő? (Ezért van a lehetőség.) Elnézést, hogy amit elolvasok, az meg is marad, de igazándiból sajnos az baj, hogy túl gyorsan olvasok, és nem igazán alaposan.

Gúgy semmi, csak némi diszkrepancia állapíttatott meg, túl jól sikerült a felvezető rejtőzés, majd a váltás, az idepártolás. Fogalmam sincs a napi ügyeidről, egy pillanatig nem hittem el, hogy elsősorban ezek foglalkoztatnak, legfeljebb a nyúltagyadban, az igazi Orlandók színtjén. Ezt meg jól ismerem már.

Üdv.

Előzmény: Yoo (9)
speaker Creative Commons License 2000.07.12 0 0 12
A munkavállalók jogainak ügyében nem a kormány, hanem a szakszervezet a kompetens. A kormány akarhat bármit, ha a szakszervezet ezt nem tűri, nem tehet ellene.
Nlunk az a furcsa helyezt alakult ki, hogy míg a rendszerváltás utáni jobboldali kormányok semmit sem tettek a szakszervezetek ellen, végletesen demokratikus módon tudomásul vették az emberek döntését, hogy jók nekik a bolsi utódszervezetek, addig a négyéves baloldi uralom rémisztő módon visszavetzette az érdekvédelmet.
A szakszervezetek Bokros korszak alatti ténykedése, valamint az a tény, hogy a volt szaksezervezeti funkcionáriusok elsőként ültek be a multik igazgató tanácsaiba busás fizetésért árulni a munkások érdekeit, jól mutatja, hogy nálunk éppen a Kádár korszak -valójában szakszervezet ellenes- hagyományai élnek tovább, és a szekszervezeti vezetők között szinte egy sincs, aki ne lenne ügynök, vagy legalábbis korrumpálható. Jó példa erre Sándor László, aki lassan egy éve nem veszi a fáradságot, hogy a nyilvánosság elé álljon, mások meg alighanem csak a ballib pártok kinyujtott karjai, és egyetlen dolguk a megtévesztett emberek beterelése a baloldal zavaros szavazó táborába.
Ha a munka jól szervezett, már pedig a negyven évi cuclizmuskoz képest, most a legkisebb kócerájban is ez van, akkor a munkavállalóknak is jól szervezettnek kellene lenniük. Szakszervezeteknek azonban se hírük se hamvuk széles kis hazánkban. Amíg az emberek rá nem jönnek, hogy érdekvédelem nélkül olyan jól szervezett gépezetekkel szemben, mint egy multinacionális nagyüzem csak egészségüket és életüket veszthetik, addig a kormányok kénytelenek azt tenni, amit a multik akarnak. Egy végrehajtó hatalom nem vállalhatja át a munkaválalók érdekvédelmét, erre sem lehetősége, sem felhatalmazása nincs.
Sajnálatos, hogy a munkavállalói érdekvédelem jelenleg csak politikai eszköz a ballib ellenzék számára a kormány fikázásához, a pártpolitikai érdekeik érvényesítéséhez és erről szól ebben a topikban az összes baloldali hozzászóló megnyilatkozása. Változás nem is lesz, amíg az emberek megeszik azt a maszlagot,
hogy a munkavállalói érdekvédelem a baloldal privilégiuma (lásd: Kádár korszak), ők a szociálisan érzékenyek (Lásd: Bokros csomag), ők védik az embereket (Lásd Schalkhammer, Ribánszky, stb elvtársak ténykedését). Pedig jó, ha eszébe vési mindenki: ha hagyják, hogy hülyét csináljanak belőlük, azt a hiszékenység demagóg vámszedői nem is fogják elmulasztani.
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 10
Köszönöm, ha tudtam volna ilyen toicról, elhiheted, nem nyitom ezt meg. Nem nagyon hiányzik, hogy a téma helyett a személyemmel foglalkozzanak.
Mindenesetre legalább érthető az érdeklődés hiánya, ezek szerint már irnak valahol erről a témáról, majd elolvasom azt. Kezdtem azt hinni, hogy a Horn származása érdekli manapság legjobban az embereket.
Előzmény: Bruce (7)
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 9
Még mindig érzek némi gúnyt a soraidban. Aktivistának sem tartom magam attól, mert valami érdekel. A Népszavát nem olvasom, ezt a cikket megmutatta valaki. De két fasirt között szoktam olvasni, és nem csak újságot. Nem is gondoltam, hogy valakit ennyire érdekelnek a hozzászólásaim, hogy képes mind elolvasni és fejben is tartja napi ügyeimet. Bevallom, én kevesekkel tettem meg ezt.
Mitől lett volna pártfeladat? Sem a kormányt, sem az ellenzéket még csak meg sem emlitettem a nyitásban.
Előzmény: csoma (8)
csoma Creative Commons License 2000.07.12 0 0 8
Alapsejt: bocs, ez egy ilyen becsípődés. Amikor azt írja valaki magáról, hogy szoci, mindíg felrémlik bennem az alapsejt tagdíjbeszedő bácsija, aki pártfeladatot kapott... Erre bátorkodtam utalni.

Nekem valóban nincs időm itt lógni, csak amikor először megjelentél, megnéztem: fiú vagy lány vagy-e. Akkor olvastam ezeket az autóvezetéstől a betegségedig szóló, különböző, életmódod kitárulkozáról szóló beírásaidat. Én nem nézem le az aktivistákat, de ha két fasirt és a mandula között még a Népszavát is olvasod, le a kalappal...

Sok sikert életed ezirányú kiteljesítéséhez.

(Segítség és tanácsként: ne vedd készpénznek a Népszava információit. Szerintem valamit félreolvastak, meg uborkaszezon is van. Fordulj Sándor Lászlóhoz, ő készséggel elmagyarázza. Igaz itt nem válaszol, de Neked talán megnyílik az "aranyszáj", hiszen érdekvédelemről, a munka világáról van szó, és abban van talán még némi mondanivalója. Cím: MSZOSZ).

Tudod, az a baj, hogy hamarább olvasod egy tervezet Népszava-interpretálta változatát, mint a tervezetet.

Előzmény: Yoo (2)
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 6
A cikk szerint hosszú ideje ülésezik egy , ami a Mt. átfogó módósitását késziti elő. Bővebb magyarázat nincs, egyszer van egy megjegyzés még: kormányzati elképzelés szerint. Ebből arra következtettem, hogy kormányzati terv lehet.
Számomra is elég hihetetlen a történet, kiváncsian várom, hogy ha parlament elé terjesztik a javaslatokat, elfogadják e? De erre csak szeptemberben fog sor kerülni.
Előzmény: AmBesten (3)
AmBesten Creative Commons License 2000.07.12 0 0 5
Régebben volt egy érdekegyeztető tanács, ahol a munkavállalók, munkáltatók képviselői és a kormány egyeztetett. Ezt a tanácsot OVI feloszlatta, és csinált helyette valami jobbat. Legalábbis ő szerinte jobbat. Ami a kormánynak megfelelőbb. :-))))

Ettől kezdve elveszítettem a fonalat, az új szervezetről nem hallottam semmit. De lehet, hogy ez az én hibám. :-)))

Előzmény: Waratah (4)
Waratah Creative Commons License 2000.07.12 0 0 4
Jogi ismereteim ugyancsak porosak, gőzöm sincs hogy működik TÉNYLEGESEN a törvényalkotás, (nem arra gondolok, hogy nyomkodják a gombokat a parlamentben) de nincs valami módja annak hogy ilyesmikben véleményt nyilvánítson a munkavállalók képviselete?
AmBesten Creative Commons License 2000.07.12 0 0 3
Kedves Yoo,

nem olvasom a Népszavát. De amit leírtál az hihetetlen. Egyszerűen nem vagyok képes elhinni, hogy ezt a kormánypártok megszavaznák. Nagyon nagy politikai baklövés lenne a választási ciklus félidejében.
A Népszava mit írt? Ez kormányelőterjesztés, vitaanyag, vagy mi?

Előzmény: Yoo (2)
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 2
A forrás az itt oly sokak által gyűlölt Népszava.
A hitellesség eldöntésére gondoltam itt kapok segitséget.
Köszönöm érdeklődésedet a magánéletemmel kapcsolatosan, nem gondoltam, hogy ez ide való téma lenne. Némi gúnyt érzek ki belőle. Ha érdekel gyermekem hogyléte, olvasd el a Depresszió van megoldás? topicban, ott már leirtam.
Nem vagyok védőszent, sőt aktivkodó sem. Ez érdekelt, és gondoltam érdemben is képes valaki valamit hozzáfűzni.
Kakis pelenka nálunk rég nem játszik, ti. másfél éves kora óta szobatiszta a gyerekem. Másrészt amióta csak megszületett, mindig dolgoztam, igaz, nem munkavállalóként, hanem munkaadóként. Bármily hihetetlen ez neked. (Csak hogy minden ezirányú információéhségedet csillapitsam.)
Az alapsejt-aktivistát ha megmagyaráznád, csak hogy az én kiváncsiságom is ki legyen elégitve.
Előzmény: csoma (0)
Dentumoger Creative Commons License 2000.07.12 0 0 1
Sajnos igaz. Sőt.
Előzmény: csoma (0)
csoma Creative Commons License 2000.07.12 0 0 0
Nem lenne 0, ha így lenne, csak hát a forrás hitele, meg az újságíró szakértelme... (Ha éppen szíveskednél megnevezni.)

(Gyerek hogy van manduailag? Nem kellene most kórházban feküdnöd vele? Mindíg csodáltam a főzőkanál, kakis pelenka mellől aktívkodó alapsejt-aktivistákat. Minden tiszteletem a munkavállalók védőszentjének.)

Előzmény: Yoo (-)
Yoo Creative Commons License 2000.07.12 0 0 topiknyitó
A Munka törvénykönyve módositása ősszel kerül a kormány elé. Egy cikk szerint több paragrafus hátrányos lehet a munkavállalóknak, ha elfogadják.
Tervezett módositások:
-a korábbi 42 órás kötelező hétvégi pihenőidőt 35 órára csökkentenék
-megszűnhet a napi 8 órás munkaidőhöz való jog (miközben Belgiumban a 36 órás heti munkaidőt szeretnék bevezetni)
-újra meghatározná a MT. az idénymunka fogalmát, több munkahelyet minősithetnének igy, ebben az esetben a munkavállaló fél évig is elhalaszthatja a vasárnapi pihenőidő kiadását
-törvény szerint 4, kollektiv szerződés szherint 8-10 hónapig is 12 órázhat a munkavállaló túlórapénz nélkül, utána elég néhány hétig röviditett munkaidőben dolgoztatni
-a munkaadóknak könnyebb lesz a létszámleépités

Kinek jó ez, kinek az érdeke ez?
Ez valóban az uniós jogelvek átvételét jelenti?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!