Keresés

Részletes keresés

Dévényi Imre Creative Commons License 2005.07.02 0 0 33
Várd ki, bár szerintem kacsa a hír, hogy lesz 4. rész
Előzmény: M.Corleone (32)
M.Corleone Creative Commons License 2002.06.03 0 0 32
En is nagy Keresztapa fan vagyok, de nekem a harmadik resz hatalmas visszaeses volt. Nem tudom miert, de valahogy nem hozza az elso es masodik resz pergo cselekmenyet. Az is valahogy olyan hiteltelen, hogy Michael ennyi idos korara ilyen erotlen lett. A vegen Michael halal (leesik a szekrol) pedig egyenesen felhaborito, egy ilyen figura jobban kidolgozott halalt erdemel.
Nekem a 2. resszel veget ert a Keresztapa sorozat es szerintem a 4. is csak visszaeses lehet.
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.01 0 0 31
Szerintem a film mondanivaloja, hogy a bunozes nem kifizetodo.
Dobbenetes volt a vegen az a "hang nelkuli kialtas". Mikor eloszor lattam a filmet, akkor is nagy hatassal volt ram.
Roviddel elotte eskudott meg a gyerekei eletere...

Elgondolkodtam, hogy a mai nagymeno filmekben (pl. Gladiator, Gyuruk Ura stb.) ehhez a filmhez kepest szinte NULLA a szineszi jatek...

Enrico Palazzo Creative Commons License 2002.04.01 0 0 30
Most ért véget.
Tudjátok, ki az egész buli nyertese?
Al Neri. Ő az egyetlen, aki úgy marad életben, hogy igazából semmi veszteség nem éri.
(Hacsak az állítólag készülő negyedik részben el nem hallgattatja Vincenzo:-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.31 0 0 29
Ma lesz! :)
Csucs jo egy film.
Az a hangtalan orditas a vegen... durva.
deve24 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 28
állítólag készül a 4. rész, ti hallottatok róla?
csabiman Creative Commons License 2002.03.08 0 0 27
Az első részben még az öreg Don az öt család találkozóján is azt mondta: esküszöm az unokáim életére, hogy nem én leszek az, aki megtöri a békét. És átruházza a hatalmat Michaelre, aki...
Előzmény: fluxman (17)
deve24 Creative Commons License 2002.03.03 0 0 26
megy a film, király!
andrasgeroly Creative Commons License 2002.02.25 0 0 25
Egyetértek minden előttem szólóval akik a film nagyságát ecsetelik.
Annyit tennék még hozzá kiegészítésként, hogy az angol oldal valóban az egyik legjobb 'unofficial site', amit láttam.
Például a már említett összefüggés a halálok, és bizonyos események, jelenetek között megjelenik az oldalon is, csak itt a narancsot taglalják. Csak néhány kiragadás: Amikor az öreg Donra rálőnek, előtte két narancsot vesz; amikor meghal a szőlőben, akkor narancsot vesz a szájába (az unokának mutat valamit), stb.
Az oldalon leírják évszámok szerint a történéseket, ki mikor születik, hal meg, stb. Az oldalon megtalálható a Don irodájának alaprajza, a családfa, és mindezek mellett a három rész teljes szövegkönyve!
PC-vel rendelkező rajongóknak pedig rengeteg wallpaper (B section) lakik az oldalon. (Az igaz, hogy a lentebb taglalt összefüggéseket, és történeteket nem részletezi, tehát korántsem feldolgozói szemlélettel, hanem nagyon rajongói szemlélettel közelíti a filmet.)
Tudtátok, hogy a Szicíliai jeleneteket (legalábbis egy részét biztosan) nem Corleone-ban forgatták, hanem egy Savoca nevű falucskában? Pl. Bar Vitelli
Vasárnap Keresztapa I a kereskedelmi TVn
András
Hkoala Creative Commons License 2002.02.25 0 0 24
Honnan veszitek ezeket a részeket?
A könyvet többször is elolvastam, de ilyenek nincsenek benne.
Vagy a TV-hez kicsit átírták?
Előzmény: fluxman (6)
csabiman Creative Commons License 2002.02.25 0 0 23
A keresztelő templomban volt - az operaelőadáson meg a színpadon van egy körmenet is! ugyanúgy, mint pl Joey Zasa meggyilkolásánál, tudod, cipelik a Mária v Jézus szobrot, álarccal a fejükön, nem tudom, hogy ez pontosan milyen ünnep, de gondolom, valami szicíliai szokás lehet ez is...
Előzmény: Enrico Palazzo (20)
deve24 Creative Commons License 2001.07.14 0 0 22
szuper film, de valóban logikai bukfencekkel...
Enrico Palazzo Creative Commons License 2000.07.24 0 0 20
fluxman:
Nem azért ragadtam klaviatúrát, hogy kifogásoljam a történet logikáját és fordulatait - egyszerűen csak régen láttam, és homályos volt már akkor is egy-két rész. Köszönöm a magyarázatot!

maffiavelli:
1. Valamint minden rész valamilyen ünnepséggel kezdődik és végződik.
2. "Az összes fontosabb ... leszámolást mise vagy körmenet előzte meg / "keresztezte"."
???
Az első rész végén pl. keresztelő, a harmadikban meg operaelőadás.
(De lehet, hogy rosszul emlékszem?)

E. P.

maffiavelli Creative Commons License 2000.07.24 0 0 19
A tánc mellett volt még egy, a halált, illetve a gyilkolást állandóan kísérő/megelőző motívum: a vallás. Az összes fontosabb gyilkosságot, leszámolást mise vagy körmenet előzte meg/"keresztezte". Ennek gyönyörű végkifejlete volt a harmadik részben a Vatikán szerepének bemutatása a maffiában.
Előzmény: fluxman (17)
akoel1 Creative Commons License 2000.07.23 0 0 18
A legjobban az 5. tetszett, mert beugrott az öreg donnak a mondata. Elobb nem is gondoltam rá. Most egy olyan verziót láttam, ahol a film elején a bulin bemegy a don szobájába donaltobelló és ír egy csekket 1 millió dollárról, hogy csatlakozik a korleone alapítványhoz.
A harmadik ponttal vitatkoznék.
Megesküdött, hogy nem követ el több bunt és nem is követett. Emlékezz vissza, kérték az emberei, hogy adja ki a parancsot, de o nem tette!
Az, hogy át adta a hatalmát, az egyik legfontosabb tette volt, és ha objektíven nézzük nem is tehetett mást. Ugye a feleloségérol volt szó. Arról, hogy ha o kiszáll, a mögötte támadt ürt a kolumbiaiak, a puerto ricoiak... meg egyébb elemek fogják kitölteni.
Szerintem tartotta a szavát.

Igazad van. Fogalmam sincs mi az a I-Ching, és még soha nem hallottam a keresztapával kapcsolatban.

fluxman Creative Commons License 2000.07.23 0 0 17
akoel1:
első sor: a látod, ha tudnád mi az, akkor nem mondtál volna olyan hülyeséget hogy a Keresztapa egy film... mint már mondtam ez az I-Ching. (bölcsességek könyve szerű alapmű. olvasd csak el! :) )
P2: nem, az az általános maffia-műveltséghez tartozik... :)
Luchesi: valahogy így... :)

kubai üzlet: az egymillió a Corleone-k befektetése lett volna: valamivel minden üzletbe be kell szállni. vagy pénzzel, vagy fegyverrel, valamivel.
Enrico: ahhoz mit szólsz, ha azt mondom neked hogy a kommunista forradalom nem töltötte el a kapitalista üzletemberek/maffiózók szívét melegséggel, lévén nem a tőke felé tett barátságos gesztusaikkal kerültek hatalomra. plusz még a Roth is ki akarta őt csinálni. szerintem ennyiből neked is eleged lett volna. :)) egyébként üzletileg nem volt bukta.

az előző hozzászólásomat korrigálandó:

a Vatikáni banknak 769 milliós adóssága volt, amire a Michael 500-at akart fizetni, ellenben a pap-bankár feltornázta 600-ra. mea culpa.

és amit már hiányoltatok:

1. a legelején Michael a lányával táncol a csillár alatt. a jelenet elsötétül, miközben kristálycsörgést hallunk. ez utalás a leselkedő halálra. (kora-középkori utalás.)

2. még mindig a tánccal: azok a nők, akikkel a Michael táncol, mind meghalnak. az első felesége, a második (Kate) ugye nem hal meg, de cserébe elveszíti a lányát, és végül a lánya is meghal. dramaturgiailag gyönyörűen megszerkesztett táncjelenetek: felhőtlen boldogság, stb.

3. Michael megfogadja az öreg barátja (valami Don) ravatalozójában, hogy gyermekei életére esküszik, hogy több bűnt nem követ el. rögtön ezután beleegyezését adja a kivégzésekhez, és ennek tetejébe még át is örökíti a keresztapaságot Vincenso-ra. az eredmény ismert.

4. apróság, és inkább csak érdekes: fülharapás kétszer történik: először a Vincenzo ugye a Zassa fülét, másodszor a film végén a Parasztbecsület előadásán a Tony, mire látható hogy a Vinny elvigyorodik.j

5. mikor Don Altobello hozza a hírt Michaelnek a gyűlésről (az autós jelenet), Michael mosolyog, és azt mondja, hogy apjától sok mindent megtanult. a mosolygás okához ismerni kell az első részt, ahol még az apja mondta neki: „De vigyázz! Aki Barzini ajánlatát hozza, az az áruló!” vagyis aki a közvetítő szerepet játsza, kapcsolatban áll az ellenséggel. és ezen az sem változtat hogy Altobello azt mondja „...mint a család legrégebbi barátját, természetes hogy engem választanak az üzenetekhez...”

hát egyenlőre ennyit, aztán ne csak én írogassak ilyen összefüggéseket! :)))

flux

Enrico Palazzo Creative Commons License 2000.07.21 0 0 16
Meg, hogy mit kavart ott Hyman Roth? ("Fiává fogad, közben meg akar ölni!") Plusz a felkelők,stb...
És miért húzott el onnan Michael? Csak azért, mert meg akarták ölni, vagy üzleti bukta volt, vagy a forradalmárok, vagy mindhárom???
Nagyon sokszor kellene ahhoz megnézni, hogy minden szál elvarródjék.
Előzmény: akoel1 (15)
akoel1 Creative Commons License 2000.07.21 0 0 15
Talán az lehetett, hogy a kubaiak rendkívul jó feltételekkel (nyilván alacsony, vagy semmilyen ado ...) beengedték a befektetoket az országba, és erre mindenki ráharapott. Lehetett látni, hogy még legális cégek is ott voltak az osztozkodásnál (valamelyik telefontársaság, meg ilyenek...) El is hangzott a filmben, hogy ez marha jó, mert 70 mérföldre vannak az USA-tól, mégsem kell tartaniuk az adóhivataltól, meg az FBI-tól meg a többi ellenségtol.
Hogy mi volt az az egymillió dollár amit át kellett volna adni, azt én sem tudom. Lehet, hogy ez volt a kérdés? :-)
Enrico Palazzo Creative Commons License 2000.07.20 0 0 14
Valaki már kérdezte:
Mi a helyzet a könyvekkel? Tényleg létezik a II. illetve III. rész nyomtatott formában?
Vagy ezeket már csak forgatókönyv-változatban írta meg M. Puzo? Esetleg éppen ezért "halt meg" Tom Hagen? (Nem vállalta Robert Duvall a harmadik részt?)

Valaki magyarázza meg a II. rész kubai üzletét, mert nekem meg az volt homályos!

E.P.

akoel1 Creative Commons License 2000.07.20 0 0 13
igen igen igen

Most már meg van. Eddig nem is tudtam hova tenni ezt a jelenetet, meg különbenis elég jelentéktelennek tünt. Kezd elég kerek lenni a történet.
Az a tanulság, hogy nincsenek felesleges párbeszédek.

Enrico Palazzo Creative Commons License 2000.07.19 0 0 12
Tom Hagen-ügyben:
Ha jól emlékszem, a film elején a partin a feleségét úgy mutatja be valakinek Michael, hogy:
"A testvérem, Tom Hagen özvegye."

E.P.

Előzmény: maffiavelli (10)
akoel1 Creative Commons License 2000.07.19 0 0 11
fluxman

jönnek már azok a cselekményt illeto apróságok?
maffiavelli Creative Commons License 2000.07.17 0 0 10
Hogan ügyvédről a harmadik részben kétszer beszélnek. Először azon a partyn a film elején: itt látható a felesége (özvegye) fekete ruhában. Később abban a jelenetben, amikor a Don, az új ügyvéd és Hogan fia a Don házában beszélget: itt köszöni meg Hogan fia, hogy a Keresztapa álláshoz juttatta a Vatikánban. Ekkor kérdezi Michael az új ügyvédet: Ismerted az apját? Nagyon jó ügyvéd volt.
Előzmény: akoel1 (8)
akoel1 Creative Commons License 2000.07.16 0 0 9
Köszi döbrögi, vettem.
Bár mondjuk Theresa Hagen - Tere Livrano csak a futottak még listán szerepel. Úgyhogy ha nem szolsz észre sem veszem
akoel1 Creative Commons License 2000.07.16 0 0 8
fluxman
wow!!!!!

Azt hiszem ennél kielégítobb választ nem is kaphattunk volna. Még ma este megnézem azt a tablót.
Akkor most jöhetnek azok az apróságok. ;-)

Azért még valamit.
-Mi volt az elso sor?
-ügye a P2-t nem a filmbol tudod?
-ügyvéd: az új ügyvéd nyílván a régi pótlására van. akoel1, Te mit tennél ha meghalna az ügyvéded? ->Na ezt nem értettem. Halálozás esetén természetesen én is cserélnék. Csak értetlenségemnek adtam hangot az ügyvéd halálával kapcsolatban, mert nem emlékeztem, hogy egy szó is elhangzott volna róla a III részben + az állítólagos feleségével kapcsolatban
-Ide egy újabb kérdés jött volna, csakhogy miközben irtam rájöttem. Szóval a többiek tul gyengék voltak, nem mertek a donnal szópárbajba kerveredni, tehát nem lehettek ellenségek. Lukézi elmagyarázta a dolgokat, eros volt, igy lehetett ellenség. ?Valahogy igy van?
Egy megjegyzés. Ez egy FILM. Azzal nem lehet elintézni, hogy ez a munkája, vagy csak. Az okoknak ki kell derülni, és az sem baj, ha logikus.

döbrögi Creative Commons License 2000.07.16 0 0 7
Tom Hagen - Robert Duvall
Theresa Hagen - Tere Livrano

döb

Előzmény: akoel1 (5)
fluxman Creative Commons License 2000.07.15 0 0 6
hogy tudassam hol állok: "a Keresztapa az I-Ching. minden férfiak bölcsessége."

válaszok kérdésekre:
don altobello: egy capo vezetője. érdemleges szerepe csak a 3. részben volt, de megjelent a fényképe (az még nem úgy nézett ki, mint az Eli Vallach - jól írtam?) a 2. részben, a szövetségi kihallgatáson. ott volt egy tabló, ahova lerajzolták a család hierarchikus rendszerét. na ott az egyik legfőbb capo-vezérként szerepel. maffiavelli pedig jól mondja, hogy Connie keresztapja.

ügyvéd: az új ügyvéd nyílván a régi pótlására van. akoel1, Te mit tennél ha meghalna az ügyvéded? ;))

a nézeteltérés: kicsit pontosítanék az összegeket illetőleg: 565 milliós tartozása volt a Vatikánnak, amit a 25%-os Immobiliare-részesedés eladásával remélt pótolni a v.b. csakhogy az Immobiliare 25%-a 1.1 milliárdot ért, ezért a bankár felküzdte 700 millióra. a Don még mindig jól járt. (igaz csak 400 milliót keresett itt, de azt hiszem ez még neki is jó pénz volt... :)) ) a belilulás akkor történt meg, amikor a svájci bankár a Vatikánban tartott értekezlet alkalmával közölte, hogy amennyiben a pápa meghal, "minden tét törölve". történt ez azután amikor a találkozó "puszta formalitás" lett volna csak. az pedig hogy a Don nem tett már be pénzt, az balgaság, hiszen erről szólt a Szicíliának adott segély (a Vatikáni Bankon keresztül), ami 200 millióba került. (ezért Michael megkapta a kitüntetését és a lehetőséget a tárgyalásra.) azt még hozzátenném hogy a 25%-os részesedés nem többségi tulajdon volt, hanem vétó-jog, ami nem ugyanaz. ezért volt lehetősége Luchesi-nek arra, hogy keresztbetegyen a Corleonéknak, hiszen a többség náluk volt és így a róka-fogta-csuka veszélye forgott fenn.

a Keresztapa abból jött rá egyébként, hogy a Luchesi az ellenség, hogy ő volt az egyetlen aki érdemben is választ adott a vatikáni beszélgetésen a kérdéseire. a többiek mind kitérő válaszokat adtak. ennél jobban nem tudom elmagyarázni, ha ez sem világos akkor el fogadni azt, hogy "ez a munkája, és ért hozzá"... :))

P2: Olaszországban a 70-es években így hívták a csúcsmaffiát ami egy titkos tanács volt a maffiaklánok vezetőivel, és ellenőrizte az alvilági, politikai, és gazdasági eseményeket, illetve befolyásolta. múlhatatlan érdeme hogy felszámolta a 60-as években elharapódzott vörös terrort (ultrabaloldali terrorista csoportok akciózásairól van szó: embereket raboltak el, meg robbantgattak, stb.)

a Geinszig azért került ellapításra, mert a Bank pénzével lépett le, és az is kiderült hogy a Luchesi-klán oldalán harcolt a Corleoneiekkel szemben. márpedig aki ellenség, az ellenség.

ha mindezt megemésztettétek, akkor felhívnám a figyelmet néhány apróságra, ami a cselekményt illeti. addig is jó elmélkedést!

flux

akoel1 Creative Commons License 2000.07.15 0 0 5
Köszi a válaszokat.

Mikor hangzik el, hogy "jó ügyvéd volt"? Lehet, hogy most nagyon tájékozatlan vagyok, de ki volt az ügyvéd (még mindig nem jut eszembe a neve) felesége? Nem is tudtam, hogy volt neki.

Don Lukézis magyarázattal az a bajom, hogy egy tárgyaláson felált és azt mondta Korleonénak, hogy beveszik a csapatba, csak egy irányba kell kormányozni. Na erre nagyon ideges lett a don, viszont nem értem, hogy miért. ????? Vagyis azt akarom mondani, hogy rendben van, hogy Lulézi nem akart egy új riválist a fedélzeten, de ez ebbol a mondatbol, nem derul ki, a keresztapa meg mégis rájött, hogy o az ellenség. Nem értem hogy.

Namost, a vatikáni bankár (majd eszembe jut a neve) viszont annak fejében, hogy rábolint a dologra, vagy 100 millióval akarta lenyulni a dont (valami ~500 milliós tartozása volt és ~600 milliót kért. Tehát neki érdeke volt, hogy a don tulajdonos legyen. Akkor meg mit szövetkezett Lukézivel?
Ráadásul egyszer egy szobában voltak a Svájci gyerekkel (azt hiszem valami Genczig, vagy ilyesmi). Mit keresett a bankárnál, és kinek a pénzével lépett le? És a legfontosabb. Miért ölette meg a Vinszent. Nem, a pénz miatt, mert a don még nem adott semmit, (különben is a pénzt otthagyták) és igazgatótanácsi tag sem volt (?) Vagy lehet, hogy az volt?

A könyvvel kapcsolatban. Mikor jelent meg? És mind a 3 rész?

maffiavelli Creative Commons License 2000.07.13 0 0 4
Don Altobello valóban nem szerepelt az előző részekben, csak ebben derül ki, hogy ő a Keresztapa húgának a keresztapja. :-)

Az ügyvéd meghalt. Ezt onnan lehet tudni, hogy múlt időben beszélnek róla :-) "jó ügyvéd volt", meg onnan, hogy a felesége a film eleji pápai kitüntetéses partin gyászruhában van.

A vatikáni bankár, az a szemüveges muki, a "Don Lukézi" rühellte, hogy Don Corleone többségi tulajdont szerez az Immobiliare-ben. Mivel az igazgatósági döntés során a vatikánnak döntő szava van, de ehhez kell a Szentatya jóváhagyása is, ezért - kihasználva a betegséget - húzták a jóváhagyást, amíg lehetett. Ez elég nagy kib@szás... :-)

Előzmény: akoel1 (-)
Dob Creative Commons License 2000.07.13 0 0 3
Most olvasom könyvben. Még csak Solozzó kinirásánál tartok, de azthiszem a végére majd választ kapok a kérdésedre.
Szülinapomra kaptam a keresztapámtól.. 160 pénz vagy valami ilyesmi, normál méretű fekete könyv, így olvasva nagyon bejön.. jobban mint a fim, főleg mert kapcsolni tudom Brandóhoz
Előzmény: akoel1 (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!