Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én az időképet néztem vasárnap, hogy pont átment a Mátra fölött egy kisebb csapadékzóna, a mennyiséget nem néztem. Szerencsére a lombkorona tavaly nyárral ellentétben még jócskán a fákon van és szép zöld, van arra esély amit írsz, jó lenne.
Felétek volt egy kisebb eső vasárnap, az is segíthetett, mi szombaton voltunk és ugye a túloldalon, ami naposabb és szárazabb, igazából csak őzláb volt mennyiségben az is csak a harmatosabb füvesebb részen maradt meg, ami avarból nőtt csak a fák között az elszáradt illetve nem is tudott megnőni. Abban reménykedem, hogy kitolódik még novemberre is a gombázós ősz, csak a sok lehullot színes falevél nehezíti majd a "munkát".
nem kell mindig tonnákat szedni, ez egy teljesen jó, klassz őszi felhozatal. és ugye... ott legalább van.
ausztriában és a kőszegi-hg-ben sem volt sok gomba, sőt, kevés volt, meg kellett küzdeni minden találatért, egyesével. ha azért van nap közben újra és újra sikerélmény, teljesen jó az ilyen gombászat, sőt, nekem ez a kedvencem. feldolgozni is könnyebb a kevesebbet, büszkébben is húzza ki magát az emberfia stb.
Tegnap nem vittem fényképezőt, ezért a képeimen nem szerepelnek mind.
Tejelő gombából összesen 6 féle. Rizikék, keserű, egyéb tejelők.
Vargánya ugye a képen: 3 féle. Plusz az okkertinóru. Meg egy másik, amit határoznék, ha lenne időm. (Furcsa szerzet.)
A fenyőtinóruk 3 faja a képen.
A múlt heti dömping után maradt még ilyen-olyan őzláb.
Galambgombák: saccra 6-7 féle.
Cölöpgombák: begöngyölt, bársonyos.
Popenkák kicsiben, nagyban.
Világító tölcsér.
Gereben 2 féle.
Petrezselyemgomba.
Gyilkosgalóca. Citromgalóca. Piruló galóca. (érdekes, hogy se légyölő, se párduc)
Csengettyű.
Bükki pereszke.
Valami döggomba féle, de nem álltam vele közelebbről szóba.
Valami, amit gyors pillantással barna pénzecskének néztem.
Egyetlen aprócska lila pereszke, hidegvizes helyen. Még nincs itt az ideje.
Csigagombák vörösfoltosak, nem álltam meg náluk.
Tintagomba félék talán 2 féle.
Barna érdestinóru, szóra sem érdemes állapotban.
Sárga érdes, lásd a képen tökéletes állapotban.
Néhány bársonyos molyhos tinóru még. (idén nagyot futnak itt)
Bimbós(?) pöfik.
Korallgombák nagyobb mennyiségben.
Pókhálósok.
+ egy kicsi császártojás(!)
+ a tufa
+ amire tegnap óta már nem emlékszem :)
Van, de mindenből kevés. Talán a pöfetegből és a korallból van sok. A fajgazdagság megtévesztő lehet. Eső nélkül ez nem sokat ér 1-2 nap múlva. (azért a császárkára ránézek holnap...addig hagyjátok a helyén)
kötelességtudóan megfutottam egy kört a vh-ban ma reggel, nem számítva semmire alapvetően. az eredményen viszont még így is meglepődtem: egyetlen élő gombát sem találtam, semmilyet, egy felet sem, semmit. pár elszenesedett múmia és kész. a még nedves részek mellett is tök üres.
Itt nagyon kellene egy kis eső mert nagyin öreg darabokat találtam. A kell csak illusztráció. Volt egy kis lila kerestem, pár erdőszéli csiperke. Sok sárga gyűrűs tinóru (ebben az évben regeteg nőtt es folyamatosan jön ki).
"Maciplacc", nem volt szárazság. Bár a légyölők már megjelentek, inkább még nyárias volt az erdő, mint őszi, szép volt az idő, egyébként gombásszal nem találkoztunk. Dömping volt őzlábból és pöfetegből, a többiből csak érintőlegesen.
el voltunk kényeztetve az idei évvel, az ősz sajnos száraz. tökéletes inverze a tavalyi évnek, amikor szeptemberben lejött egy hét alatt 80 mm, de amúgy egész évben nem volt semmi.
Nagyon szép képek, jó látni, hogy azért valahol nagyobb a fajgazdagság, az ország déli, dél-nyugati része jóval több esőt kap mindig de sajnos arrafelé semmi ismeretünk nincs gombaügyileg.