Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nem is az erdőgazdálkodás, hanem szimplán az tény, hogy van egy sima természetvédelmis tábla, te túrázol mögötte, aztán rád szólnak, hogy ez itt nem jó, mert fokvédett stb. És amúgy valóban nagyon sok erdőtag volt olyan, ahol egyszer így jártam. Semmi fokvédettes tábla nem volt a környéken.
Hát nem tudom de első blikkre a mi környékünkön vannak helyek ahol beletermeltek. Lehet be is fogom ezt jelenteni, hátha lesz valami hatása. Bár még az appot nem töltöttem le de mostmár le fogom.
Az erdőtérkép alapján mondjuk el lehetett eddig is dönteni, hogy mi az, ami fokvédett hely, pontosabban erdő. De így már pl. a rétekről is lehet tájékozódni. Amúgy hülyeség, hogy nem nyilvános, mert valahol egyszer ráleltem, ahol fel voltak sorolva HRSZ szerint (elég nagy lista) a kérdéses területek. Viszont ahogy nézem ezt a térképet, szerintem enyhén szólva pontatlan. Van pár erdő, ahol pepitában váltogatják egymást a simán és a fokvédett helyek (erdőtérkép szerint), ezen a térképen meg folyamatosan, kihagyás nélkül fokvédettnek ábrázolják az egész területet. Eléggé neszesemmi...
Bennem is felmerült a kérdés, de a rókagombák annyira nem veszélyesek. A vargányák például jóval inkább. Az adott cézium izotóp viszonylag gyorsan feleződik, nem sok száz év alatt, de attól még ma is sok helyen jelentős lehet a mennyisége. Azt hiszem, talán itt volt egyszer szó róla, hogy a villanás után pár nappal az ország nyugati részén is esett eső, és úgy emlékszem, hogy tartalmazott a balesethez köthető radioaktív elemeket. (Máshol is volt szerintem, de azokat nem jegyeztem meg.)
Konteóhívők? Szembesülni??? Áhh... ha eső lesz, azt mondják: mi megmondtuk! Ha nem lesz: a gyíkemberek nem akarnak igazolni minket és most a HAARP-pal manipulálnak! *túlzott önbizalmú halántékra mutatás*
2022-ben tényleg meglepően jó volt az ősz, tavaly viszont őszi gombákban az én látogatott helyeim már nem dúskáltak annyira. Mindössze a fenyőtinóru jelent meg pontosan menetrend szerinti időben és mennyiségben, de őzláb rizike már nem. Volt azért ilyen régebben is, de gyanús a dolog.
Szerintem jobb ha leállítják. És legjobb ha most az aszályban. Akkor megláthatja mindenki mi történik, a konteóhívők pedig szembesülnek vele hogy valós a globális felmelegedés. Vagy ráfogják majd másra. De talán a jégkármérséklő rendszerre nem. Végül is ez is egy módja a közbizalom visszaállításának.
ezt irtam. a pilotak helyben szamoljak ki a szukseges ua mennyiseget, tudva minden terhelest (utasok szama, tehersuly, celrepter, divert repter tavolsag,...). ha valakit erdekel, itt egy erdekes leiras. meg a homerseklettol is fugg, hogy le tudsz-e szallni x tomeggel egy repteren.
Pontosan kiszámolt üzemanyag + a kötelező tartalék. Akkor is elégnek kell lennie, ha az időjárási körülmények kedvezőtlenek és a cél reptér nem tud fogadni és várakozni vagy alternatív reptérre kell leszállni. A felszálló tömeg szinte mindig magasabb a megengedett leszállótömegnél.
egyaltalan nem indulnak el folos uzemanyaggal. pont ezert kell felarat fizetned a fapadoson a plusz csomagert, mert a teheraru helyet foglaod el. igen szofisztikalt modszerrel lovik be a szukseges ua mennyiseget, hogy a tervezett divert repterekig legyen max elegendo. ja, es persze azert ne szarazon erjen celt. a napokban volt az elso >24 orasra tervezett leszallas nelkuli kereskedelmijarat elso probarepulese (project sunrise). oda azert kellett nafta. jellemzoen amugy a felszallas utan kozvetlenul, vagy viszonylag hamar bekovetkezo veszhelyzetekben kell kiengedni a naftat, mert orakig nem koroztetik a gepet, ha olyan a helyzet 8mondjuk hoanyzik a fel kabin, esetleg gep). ugyanis akkora teherrel lehet le sem tud szallni (nem birja pl. a futomu, nincs olyan hosszu futopalya,...).
ej, mar megint az a csunya ny-bp-telaviv tengely! :)
en nem vezetnem be a sporolas2-t, hanem az azon a teruleten egyebkent jogosultaknak jaro, de onkent lemondott karteritest felosztanam azok kozott, akik a sok birka mellett szivni kenyszerultek.