Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ma este sétáltunk egyet a Római parton, az ártérben. A szúnyoghadak támadása ellenére találtunk valamit, idén először. Az első képen a pisztricek vannak. Szépek, egészségesek. A gombaporon kívül tudtok vmi felhasználási lehetőséget? A másik két képen lévőt nem tudjuk, micsoda. Kidőlt fán leltük, pár öreggel együtt.
Nagypapi, tegnap sikeres volt a "gévagomba kajaktúra"!
Az első 3 km után egy kicsit megijedtem, mert egy iciri-picirit sem láttam.
Aztán megpillantottam az első "ágyást" de még túl zsenge volt (GPS-ben lementve a hely). 3-5 cm-es, de szép terület! Rengeteg szúnyog vigyázta! Mennyi idő alatt fejlődik ki, mikor evezzek érte? Aztán két gyönyörű ágyást is felfedeztem. így nem tértem haza üres kézzel.
Egy részét kevés olívaolajon lepároltam és a fagyasztószekrény fiókjában elrejtettem dobozkákban. A mai ebédet pár szelet kirántásával tettem különlegessé, a maradékot pedig hagymával, zöldpaprikáva, kevés fűszerrel megdinszteltem. Szintén a fagyasztóba került, de a kolléganőmnek pénteken igértem, hogy viszek kostolót, így egy kis dobozkában holnap elviszem neki (még nem evett gévát).
A recepteket még egyszer nagyon köszönöm, folyamatosan kipróbálom mindet!
Lactarius Curtis ajánlotta azt hiszem a vendegaro.hu oldalt.
Ott írják, hogy Érden nem messze tőlünk van egy 100-110 éves tölgyfa. Azt néztem ma meg. Törökbálintnál pedig azt írja: "Különösen szép látvány a Róka-hegyen a virágzó kakukkszegfű- (Lychnis coronaria) foltok." Ugyhogy elmentem a Róka-hegyre is szegfűt nézni és ott találtam a vargányát is. Sajnos fénylépezőgépet nem vittem magammal, csak telefonos kép van róla.:(
Nem tudom melyik hete az a parkerdő heyderia, de én még soha nem láttam császárgalócát.:(
Sziasztok! Ilyent mi is találtunk. Továbbá májusi pereszkét, rengeteg tövisalja gombát, sajna mindegyikben laktak, volt összeszáradt szegfűgomba, fiatal pöfeteg, és egy túlkoros:
A pénteki gévaszüret nagyobbik fele megpárolva fagyasztóba került, jó lesz holtidőben brassóiba vagy gombafasírt alapba, a többi kirántva végezte ünnepi ebéd gyanánt...
A fakógombáknak egyáltalán nincs gallérjuk.......(Esetleg "cortinájuk"=pókhálószerű részleges burokmaradvány) Ez valószínűleg Tavaszi rétgomba (Agrocybe praecox), ezeknél maradhat meg ilyen fátyolos gallér, bár az esetek nagyrészében a kalap peremén marad.
Most ettem frissen rántva májusi pereszkét.Nekem bejön,finom ,ízlik,de a lányaim fanyalognak,hogy túl erős gomba íze van.Ami igaz is,dehát ízlések és pofonok:-)
A mai kirándulás eredménye: barna porhanyósgomba nyári laska harkály tintagomba rengeteg fiatal tövisalja gomba fattyú kucsmagomba sárgatönkű kígyógomba ízletes csiperke sereges tintagomba májusi pereszke És ami lényeges, virágzik az agárkosbor, a sárga csalán és a későn ébredő kankalin (is)
Szia,én a tövisalj gombát mindíg csak a májusi pereszke mellé szedem és készítem is.Igazad van mert szerintem is ízileg jellegtelen,de a kettő együtt(mivel a pereszke meg túlzottan is füszeres ízhatású)nagyon finom tud lenni levesnek,mártásokhoz,húsok mellé.Az egyik kedvencem,piritott szűzérmék e két gombából készült mártással.Ősszel pedig márvány pereszkéből szoktuk készíteni.
Szia Ricso3! A tövisalját, hogy készíted el? Kevés gomba, soksok fűszer? Nekünk nem sikerült még soha finomat készíteni belőle. Egy jó receptet megköszönnék.
Én nem hiányoltam egy mondatot sem, örvendetes, hogy ilyen tartalmas leírásokra bukkantál.
Babos 1989-ben ezeket említi:
A Jászságban is akad és a Ferihegyi reptér környéki erdőrészeken is. Vágásra érett akácosokban terem, mivel általában a fakitermelők három-négy év gombászást engedélyeznek csak, azután tarra vágják a legjobb lelőhelyeket.