Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ja, nekünk Vértesszôlôs környékén volt egy tuti helyünk, hatalmas legelô, de miután a legeltetés megszűnt, és nem tartják rendben a rétet a birkák, csupa gaz lett ott minden, egy árva gomba nincs. Pedig volt ott minden: bimbós pöfeteg, lila pereszke, szegfűgomba :((
Próbáltam utánakeresni, sajnos nem találtam hirtelen neten errôl infót, de halványan úgy rémlik, hogy mintha a szegfűgomba gyökérkapcsolt lenne... akkor pedig tényleg nehézkes lesz a dolog...
helló uraim, hölgyeim, ki tudna nekem segíteni abban, hogy hogyan lehet házilag szegfű gombát termeszteni? milyen komposzt, milyen páratartalom stb.. kell hozzá. köszönet előre is
(Nem tanult, de topicktárs :)
Én hétvégén biztos megyek Hárs-hegyre, Hűvösvölgybe. Szerintem az esô még nem játszik nagy szerepet, a nemrégen elolvadt hó valószínűleg elég vizet ad.
találtam Debrecenben téli fülőkét, egyébként a Busójáráson is volt ugyanez, Mohácson.
Egyebkent szerintem nemsokára lesz nyár fagomba is főleg a napsütötte elázot tuskókon, na meg persze laska.
a nagycsarnokban az egyik néni mondta, hogy 20-ától várja a kucsmagombát
amúgy érdemes ott lemenni a keleti fűszerboltba, fagyasztva árulnak kimérve vargányát, de minden előfőzés nélkül. szerintetek ez jó dolog? én még nem hallottam ilyenről, de ha járható, nagyon sok munkaórát takarithatnánk meg egy nagyobb szedés után
zsigrai76: Neked is csak annyit tudok mondani: ha fagyasztás elôtt nem állt napokat a hűtôben, akkor nyugodtan egyél belôle. De figyelj, hogy mindig csak annyit vegyél ki, amennyit megesztek, mert visszafagyasztani nem szabad!
"ahol jártál, egy-két héten belül lesz piros csészegomba"
Egy-két héten belül? A hétvégén voltam kinn a zselicben, tele volt vele az erdő...Egyébként jó valamire, vagy "csak" szép? :-)
Boarhunter
találtam fagyasztott (már meg van főzve) vargányát és rántott pöfeteget a hűtőben. megehetem? nyár óta várja, hogy kis családunk megegye, de elfeledkeztem róla :(
Sajnos fotóm nincs, nem volt nálam fényképezôgép. Talán most hétvégén, megint megyünk járni egyet. Jó helyeket nem ismerek, összesen két tuti helyem van: egy ôzlábas és egy fenyôtinórus, de imádok barangolni az erdôben, lehet, hogy még találok :)
Hello
ahol jártál, egy-két héten belül lesz piros csészegomba :-) A kis gombákról fotó kellene...
Más gombák: laska kérdéses, téli fülőke esélyes :-) Persze ismerni kellene a jó helyeket.
üdv:
LC
Hétvégén volunk kirándulni (Hárs-hegy, János-hegy, Normafa). Sajnos egy árva gombát nem találtam (egy gyönyörű, hatalmas, talán bükkfataplón kívül) (pedig titokban reménykedtem egy kevés téli fülôkében vagy laskagombában), amin viszont nagyon meglepôdtem, hogy egy árva hóvirágot sem láttam.
Illetve mégis volt gomba. Apró (0.5-1 cm), tönkön (gallyon) nôtt, fehér, laskagombaszerű, világosbarna, ritkán álló lemezekkel.
Fogalamam sincs mi lehet, de friss volt, sôt, sok friss taplót (talán lepketaplót) láttam. Lehet, hogy hamarosan kezdôdik a szezon? :))
A friss gomba igen gyorsan romlik. Az elkészített ételt természetesen a legjobb azonnal elfogyasztani, de 1-2 napig hűtôben még eláll, ha mindenképpen tartósítani akarod a kész gombaételt, ajánlatos rögtön kihűlés után rögtön lefagyasztani, de szerintem, ha a 1-2 nap (inkább 1) után a hűtôbôl egybôl a fagyasztóba rakod, nagy baj nem lehet.
Sziasztok!
Nyilván esett már róla szó, de nem áll módomban végigolvasni a topicot, az lenne a kérdésem, hogy meddig áll el az elkészített gomba. Tegnap este készítettem egy hadseregnek elegendő gombás csirkét, de nem fogyott el az egész, elég sok megmaradt, beraktam a hűtőszekrénybe. Ma este ehetek-e még belőle? Ha még mindig marad, és azt berakom a mélyhűtőbe, akkor még később az alkalmas-e fogyasztásra.
Gyors segítség kellene, mert nagyon éhes vagyok, köszönöm :-)