Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
elnéztem szóval gondoltam hogy ez lesz amikor megírtam.
Ez az offolás gondolom azt jelenti hogy hülyeség?
Lehet is mert te biztos jobban képben vagy mint vaddisznó vagy kan vadász. Ami engem iszont zavar hogy a Fényi erdőben ahol nincs szinte egy négyzetméter ami ne lenne megtúrva és ahol renkívül sok a növény és gombaritkaság, miértr nem írtja senki a disznókat és egyéb helyeken miért etetitek télen a sok vadat.
Szerintem ez a huzodozas nem szaporodasi hanem taplalkozasi tortenet. Raadasul amit mi huzodozasnak latunk (a termotestek megjelenesenek a helye) az egyaltalan nem biztos, hogy a miceliumhalozat helyenek a valtozasat tukrozi.
OFF
Elnézést, hogy offolok, de ekkora butaságot nem tudok szó nélkül hagyni.
Szóval a vadászok sok mindent elszaporítottak sokhelyütt, de a vaddisznót még véletlenül sem. A vaddisznóállomány elszaporodása a sertéspestis elleni védekezésnek, a szabadtéri sertéstartás megszüntetésének de legfőképp a monokultúrás mezőgazdaság, ezen belűl is a többszáz hektáros kukoricatáblák elterjedésének köszönhető. Írtjuk tűzzel vassal, de ettől csak jobban szétterjed az állomány. Három-négy éve Püspökladányban még összefutottak egy-egy disznó láttán, az idén az ottani haverom több disznót lőtt, mint én somogyban.
ON
Az avart télen is rettentő módon összetúrják, amikor az alákerült makkot, csimaszokat esetleg egereket keresgélik. Soxor aljnövényzet mentes helyeken keresgélnek, tehát nem hiszem, hogy gyökerek, gumók után turkálnának.
Üdv!
Boarhunter(magyarul "vadkanvadász")
Ezt a piruló galócás megfigyelést én is aláírom meg hozzátenném a párducot, igaz ez a két Amanita gyakran nő együtt, viszont a piruló kicsit talán melegigényesebb, na mindegy én is debreceni vagyok, így ezzel nem sokra mész, mert gondolom hasonló viszonyokkal találkozunk, én főleg a várostól keletre, Panoráma út környékétől halápi térségekig szoktam keresgélni.
Szerintem majdnem, mbiztos lehetsz a vaddisznóban mert itt Debrecen környékén is és ÉK-re a nyírség sok részén a vadászok nagyon sikeresen elszaporították a disznókat csak nem vadásszák le és borzalmasan túrnak.
Egyébként van aki állítja h ilyen túrt helyen van sok érdestinóru, mert oxigénigényes a micéliumja, de én ezt még nem tapasztaltam.
Az első kérdésedre talán némi választ adhatnak előző leveleimben felvetett dolgok, kulcsszavak: növénytársulás (vegyesség), elpusztult vagy pusztulásban lévő fák, fekvés, huzatmentes hely, jó víztározó terület. Meg az, hogy abban az adott pillanatban, ha nem találsz az ugyanolyan helyen gombát, még nem jelenti azt, hogy ott nem is lesz soha. Általában vannak olyan részek, ahol szinte mindig van, viszont az aránylag rosszabb helyeken lehet, hogy egy évben csak egyszer találsz vargányát. Ehhez kapcsolódva: figyeljétek már meg Ti is, hogy párducgalócatelepek közelében van- e vargánya, mert itt szinte mindenütt így van.
Második kérdésedre annyit, hogy az erdei állatok itt is hektárokat túrnak fel, de inkább vargányás helyeken, savanyú talajon, földalatti gombákat ott nem találtam. Szárazság idején különböző gumókat keresnek, meg gyökereket, hagymákat meg még mittudom miket. Nagyjából a növényzet évről évre ugyanaz, mint az előző évben... Nem tudom aztán lehet-e valamit a leírtakkal kezdeni...
Én csak azt sajnálom, hogy nagyvárosban - vegyük Budapestet - a parkokban nemigen nő értékes gomba (pl. hiába vannak tölgyfák, vargánya sose), illetve ami van - ízletes csiperke, gyapjas tintagomba, mezei szegfűgomba - azt az ólomtartalma miatt nem merem leszedni. Az is érdekes, hogy ha van mondjuk egy jó vargányás hegyoldalad, és attól mondjuk 100 méterre, azonos életfeltételek mellett miért nem lehet ugyanazt a gombafajt megtalálni?! Ilyen pl. a Visegrádi-hegység, ahol szigetszerűen mázsányi nyári vargányát lehet szedni, de aztán kilométeren keresztül - szimpatikus, savanyú talajú tölgy vagy bükk erdőben - nincs semmi.
üdv:
LC
u.i.: rengeteg olyan erdő van Bp környékén, ahol a talaj úgy néz ki, mintha egy vaddisznó-sereg feltúrta volna. Szerintem viszont ennyi vad nincs, ráadásul miért pont ugyanott túrnának minden évben. Mi az igazság?
Igen, annyi volt, hogy kaszálni lehetett. Fülöpön lovasszekérszám szedték... Volt egy csoport képzelj el 53 darabot összenőve. Na meg rengeteg Bronzos tinorú is volt... Köszönöm Acitrina, hogy tudományosan is alátámasztottad a tapasztalataimat, ami persze nem azt jelenti, hogy másnak nem lehet igaza. A Többiek is jól megindokolták az Ő elgondolásukat ezügyben... Egyébként, ha megfelelő helyet talál a spóra magának, nem is kell belőle sok, és olyan helyen, ahol addig sose volt, megjelenhet tömegesen egy-egy gombafaj... Ezt avval is alá tudom támasztani, (biztos már Ti is megfigyeltétek) hogy ha van egy vargányás foltod az erdőben, azon az útvonalon, ahol bejárkálsz kihúzódik a vargánya az útszélre. (A talpaddal pedig nem túl sok spórát tudsz kivinni!) Szerintem a vargánya sem akarja túl messzire elszórni a spóráját, mert ő az a húzódozós fajta. Általában egy évben két-három métert húzódik arrébb az előző helytől, de találkoztam, olyan teleppel is, ami vagy tíz métert is arrébment.
na sztervusztok, régebbi leveleket olvastam, és szerintem is jobb leszedni a gombát levágáds helyett mert a férgek belemennek a vágott részbe és már keresik is a legkisebb gombákat. A gombarészeket meg azért jobb elásni mint lógatni mert a spórával való terjedésre kisebb az esély mint a szövetből kiinduló micéliumnövekedésnek ezt az jobban tudja aki olvasott már gombatermesztésről.
Még régebbi levélhez: volt szó a globalizációrol eg a pénzközpontú világról meg hogy nincs már tiszavirág. Az idei virágzáshoz foghatót a fater sem látott még esetleg gyerekkorában pedig Tiszaparti, szóval érdemes ám akkor kimenni mert nagfy élmény.
Na és nem néztem a fórumot de kb két hete ti is találtatok sok vargányát Debrecenben?
Dehogyis: lobogó vízbe beleszór, onnan kikap, jeges vízben hűti, onnan kivesz, csöpögtet. Jeges vizet nézi, hogy homokos-e. Ha nem: mehet főzőlének. Ha igen: onnan többet szárítottat nem vásárol, hanem maga szárít.
Rizike: szerintem nagyon jóízű natúron, vaslapon, letaposva, pirítva, lehetőleg egyben, lehetőleg csupán sóval. Aki nem bírja a savanyúságát az áztassa kicsit tejben, sózott tejben. (Amit nem bírsz megenni, mehet a savanyítottak közé. Mert ott is jó, de jó.)
Na látod, az ülepítéssel nincs semmi pepecs, csak békén kell hagyni, és a gravitáció elintézi a dolgot. Mindazonáltal én erre nem gondoltam; én egy gyors öblítés után szoktam áztatni.
Nem, hanem később már, amikor egy kicsit pirítottam a gombát meg a húst, öntök alá vizet és párolom. Azért nem öntöm a saját levét vissza, mert abban lehetnek még homokszemcsék, bár lehet, hogy le kéne ülepíteni, de én nem vagyok annyira pepecses, hanem inkább éhes... Vannak vájtfülűek, vájtgyomrúak, na meg vájtorrúak... :-))
Igazad van Andi, mert kinyomkodva veszíti az ízanyagokat, de sajnos enélkül meg egy kicsit sem pirul, hanem fő. Valahol a kettő között van az igazság...
En nem szokom kinyomkodni, hanem nagyon keves meleg vizben aztatom, aztan a levével egyutt mehet akkor a kajaba.
Ha nem tul tiszta a szaritmany meg ha bolti, akkor aztatas elott egy (igen)gyors oblites meg javallott.
Én is levest ajánlottam volna, ha nem lőtték le volna a poént előttem... Meg estleg hagymás, foghagymás rizses gombának finom elkészítve.
Megpirítod a hagymát, kevés fokhagymát zsírban. Belerakod az apróra vágott csirkemell darabokat.Beáztatod a gombát (már 2 órával a procedúra előtt), majd kinyomkodhatod egy kicsit, aztán bele a hagyma, meg a hús közé. piritgasd így egy kicsit őket. Annyi vizet önts rá, hogy épphogy elfőjön, amikor kész (kb fél óra)/Friss gombánál nem kell a víz se/ Fűszerezd, de csak sóval, és borssal, az nem zavarja meg neked a vargánya zamatát. Rizzsel tálald...
Erre valahogy mindig készülök, de tudjisten még a terveknél messzebb nem jutottam e téren. Pedig az is ropogós gomba, és biztos, hogy igazad van, és jó rántva. Pedig már nálunk is kezd a rizike elszaporodni, úgyhogy nem szabad ezt a kérdést elhanyagolni. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet, meg fogom próbálni...