Keresés

Részletes keresés

Goto Creative Commons License 2002.06.10 0 0 948
Egyébként, amikor én még sehol se voltam, most 32 vagyok, akkor a debreceni piacok dugig voltak rókagombával. Anyámék csak azt láttak a piacon meg szegfűgombát. Azon csodálkotom viszont, hogy az öregek sem emlékeznek ilyesmire..., pedig igaz volt. Még 1988-ban mikor idekötöztünk Sopronból, akkor is volt elvétve róka (az Ördögároknál, Psszt) Aztán utána jött a vargánya stb, epeízű tinorú, gaz minden a világon, most meg semmi)Egyébként a nyírségben most is van rókag. Ópályi környékén...
Előzmény: acitrina (945)
Goto Creative Commons License 2002.06.10 0 0 947
Na, biztos vannak, akik jobban értenek a talajokhoz nálam. Én csak annyit látok, hogy ahol addig vargánya volt, ott gyönyörűen megjelennek a lúgos talajt kedvelő gombák és növények. Kezdődik a dolog a változékony tinorúval a szömörcsöggel, csiperkékkel, retekszagú kígyógombával, farkasfog, csalán, v-re hulló fecskefű, bezárva. Ezzel szemben eltűnik a tőzegmoha, no meg a vargánya, ami egyébként a savanyú, félsavanyú foltokat kedveli...
Ezért nem értem azokat akik kisavanyodásról, meg savas esőkről beszélnek, de azért próbáljatok meggyőzni.
Előzmény: acitrina (945)
andreja Creative Commons License 2002.06.08 0 0 946
Arra en is kivancsi vagyok, hogy az erdo talajanak lugossa valasa hogyan tortenik. Lehet, hogy ez valami nagy magyar lehetoseg lenne es el kene adnunk a receptet a svedeknek.
De tartok tole, amennyire kis hazank viszonyait ismerem, hogy a vegen kiderul, csak a sarki pizzeria uriti a nagyerdo sarkara a mosogatolevet...
Előzmény: acitrina (945)
acitrina Creative Commons License 2002.06.07 0 0 945
Ez biztos egyébként hogy volt itt rókagomba, másikkérdés, hogy is van ez a dolog ezzel a talaj kilúgosodással, konkrétan milyen területekre gondolsz?
Most megint lehet hogy lesz szombaton terepgyakorlat Debrecenben, jövő héten de ezt még nem tudom.
Találtam ma sok büdös galambgombát.
Előzmény: Goto (941)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.07 0 0 944
Ez nagyon szép volt.
Előzmény: Goto (941)
Buborék Creative Commons License 2002.06.07 0 0 943
A hétvégén Mátrafüred környékén leszek. Ismeri valaki, mire lehet számítani?
Köszi
Goto Creative Commons License 2002.06.07 0 0 942
Na, hülyeséget írtam, mert ez a rózsaszín alj nem jellemző, de lehet, hanem inkább kis rózsaszínes pettyek itt-ott, de az se mindig. A lényeg az almakompót illat (csak szerintem almakompót illat, lehet hogy másnak másra elmlékeztető)Pl. szerintem a Gyapjaslábú fülőkének az illata a savanyúságnak eltett, ecetes zöldparadicsoméra hasonlít, mi több egy az egyben olyan.
Előzmény: acitrina (940)
Goto Creative Commons License 2002.06.07 0 0 941
A védelemé a szó. Gombafennmaradásról... Az az én filozófiám- a gombák fennmaradását illetően-, hogy az gombának (meg egyébként a természetben mindennek)az a legjobb, ami természetes. Tehát én a gombát is úgy szoktam leszedni, fajonként különbözően, ahogy a természetben azt pl. egy állat tenné, bár ők se tökéletesek. A vargányát a lehető legóvatosabban kifordítom, ha esetleg vékonyabb gyökerek vannak belenőve a tönkbe, azt, mielőtt kiszakítanám az egyészet, belenyúlok a gomba után maradt kis üregbe és lefele tépve elszakítom. Az idősebb gomba termőrétegét levágom, meg a férges tönköt is és a gomba megtalálási helyének a környékén az avar alá dugom, hogy terjedjen a gomba. Azokon a helyeken, ahol csak én szedem a gombát egyre inkább szaporodik, de ezt le lehet úgy is fordítani, hogy a saját önző érdekeimet szem előtt tartva. Én olyan helyen, ahol akkor éppen más is gombászik nem szeretek bóklászni, ezért ha valaki megjelenik a közelemben, átadom neki a terepet. A kucsmagombának a törmelékét vízbe áztatom és kiviszem oda, ahol szedtem, annak a környékén ellocsolom. Egyébként a gombák azért pusztulnak ki, egyes területekről, mert megváltozik a talaj kémhatása, erre mifelénk kilúgosodik. Ezelőtt 30 éve itt még volt rókagomba is, mázsaszám, most meg egy darabot se találni. Meg az erdő korosodása, meg különböző egyének írtóhadjárata is közrejátszik.stb...
acitrina Creative Commons License 2002.06.04 0 0 940
No a helyzet az, hogy a gyümölcsillat megvan, csak hiányzik a rózsaszín, igaz nem mondanám, hogy határozásra ideális egyed volt.
No mindegy én meg megőrülök, mert vizsgaidőszak van és nem tudok kimenni gombászni, pedig a piacos szakellenőrnéni azt mondta hogy vittek ma be Konyárról tejpereszkét, na de majd hétvégén.
Előzmény: Goto (936)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.04 0 0 939
Megnézi a boszorkánykör átmérőjét. Van egy a saját megfigyelésein alapuló, mondjuk így, tapasztalati száma, miszerint évente átlagosan mekkorát gyarapszik a boszorkánykör. A kettő hányadosából vélelmezi az élőlény hozzávetőleges életkorát.

Előzmény: Goto (935)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.04 0 0 938
Curtis coma, nem a ciganyozastol indult ez a dolog, csak ugy tunt. Hanem hogy a forum eddigi legnagyobb husgombasza nekilatott szapulni a husgombasz "egyeneket" elobbi mivoltuk miatt. bagoly meg vereb. Vagy szalka es gerenda, ahogy tetszik. A te peldad meg masrol szol, mert ott eloszor is az olasz kamionos k.nenikejet, masodszor meg abban nemcsak az a gaz, hogy nekem nem marad (amit speciel en el tudok viselni), hanem hogy az erdo egy kicsit pruszkol tole, es lehet, hogy az unokaimnak se marad.
Előzmény: Lactarius Curtis (924)
Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 937
>>Ha rózsaszínes a tönk alja és az illata az almakompóthoz hasonlít és csípős ízű, akkor a pectinatoises

Nem ses, hanem des. Hiába, mindig a pián jár az eszem...

Előzmény: Goto (936)
Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 936

Ha rózsaszínes a tönk alja és az illata az almakompóthoz hasonlít és csípős ízű, akkor a pectinatoises, ha büdös, olyan égett gumiszagú és a tönk alja nem ilyen, meg a lemezei közt szinte mindig van egy elágazás, akkor a pectinata. Ebből a csoportból én még Debrecen környékén nem találtam más fajokat. Ez nem azt jelenti, hogy nincs is, de majdnem. Ja, lehet , hogy a foetens is idevalósi?? Azt is találtam itt, de aztán kifújt..

Előzmény: acitrina (932)
Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 935
. A vezetőnk - ki ért is a gombákhoz, nem csak szereti, mint jómagam - számításai szerint a gombakörök hozzávetőleg 150 évesek lehetnek

Na, mármint erről írjál csak az előbb nem rakta be a kimásolt szöveget. lehet, hogy most sem fogja??

Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 934
Na most megfogtál. Kb. 8 éve határoztam meg. Annyit tudok neked mondani, hogy a Leucopaxillus (paradox?)-hoz hasonló, tudod az a nagyranövő..., csak ez világosabb, fehéres. Egyszóval majdnem olyan, mint egy kicsit lefutólemezű- bár ez a fiatal gombánál nem kifejezett- szélesebblemezű nem lisztszagú, fehér Májusi pereszke.Szép boszorkánykörben találtam a Debrecenben, a szabadban nagyon kevés (tudtommal) 2 db) szelídgesztenye - ez már segítség a debrecenieknek - fa egyike és asszem feketefenyő alatt, füves részen, nyáron.
Előzmény: Lactarius Curtis (930)
Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 933
Előzmény: Törölt nick (927)
acitrina Creative Commons License 2002.06.03 0 0 932
A helyzet az hogy a szegfűgombák a tölgyes napsütütte szélén nöttek a fűben, de ott csak kevés, viszont szellős akácosban nagy tömegben volt, főleg Bánk után. Tegnap csak egy vöröstölgyes parcellába sikerült benézni, ott meg volt egy galambgombafaj a fésűs csoportbol.

Ehhez a védett, nem védett históriához annyit, hogy tudtommal nincs még Magyarországon védett gombafaj, ezért gomba miatt nem is lehet védett egy terület, viszont úgy gondolom, hogy védett területen minden védett, ezért gombát sem szabad sztedni.

No meg Debrecenben ujjabb eső volt úgyhogy már nagyon érdekes lesz nézelődni, csak nagyon lehült az idő.

Előzmény: Goto (919)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 931
Van egy kiváló szekszárdi csiperkés helyünk. Ahol legeltetni szoktak még. Ott az elmúlt években csak néhány darabot találtunk. De volt hogy annyit, hogy tele lett a kosarunk. Ha arra járok, most már mindig eszembe fog jutni ez a másik történet. Kár, hogy a védelem csak az. ún. "Vörös könyvre" terjed ki. Látható, hogy nem csak a gombát kell védeni a "leszedéstől", hanem a termőhelyet kellene valamiképpen oltalom alá helyezni.

Talán egyszer elérkezik ennek is az ideje. Remélem nem sokára.

Előzmény: Lactarius Curtis (929)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.06.03 0 0 930
Légyszíves írj pár szót erről a Leucopaxillus candidus-ról, mert nem ugrik be, hogy melyik gomba lehet. A nemzetségnév alapján a tejpereszke rokona, azaz tölcsérpereszke lehet.
Amúgy jó nektek, hogy Kelet-Mo-on esik az eső, Bp-en és nyugatra gyakorlatilag semmi sem esett (a tegnapi kis záport felszárította a viharos szél). Egy zivatar kerülgetett minket ma délután, de végül elment délre.
üdv,
LC
Előzmény: Goto (926)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.06.03 0 0 929
Tudtommnal a szekszárdi csiperke (Agaricus maskae) miatt az egyik mezőföldi legelőből lett természetvédelmi terület, de múltkor arról kaptam hírt, hogy felhagytak a rednszeres legeltetéssel, ezért elgazosodott a terep.

LC

Előzmény: Törölt nick (927)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 928
Bocsánat talán félreérthető vagyok. Védelem alatt, most azt értem, ha a termőhelyet helyezik védelem alá - az ott található gombával egyetemben. Hahh, de nyakatekerten írom. :-(
Előzmény: Törölt nick (927)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 927
Egy kiváló tejpereszkés helyünk van. Az aszály miatt tavaly semmi nem volt ott. A boszorkánykörök viszont még láthatóak voltak. Köszönöm, hogy irod, kimegyünk megnézni, hogy mi van vele. Utoljára tavalyelőtt szedtünk, de akkor nagy mennyiségben. Még fényképet is csináltunk magunkról - hátha utoljára? Sajnos ez az érzés sokszor bennünk van.

Ez a tejpereszkés hely ugyanis az egyik kedvencünk. Szeretnénk valamilyen módon, egyfajta "természetvédelmi oltalom" alá helyeztetni, de még nem sikerült. A vezetőnk - ki ért is a gombákhoz, nem csak szereti, mint jómagam - számításai szerint a gombakörök hozzávetőleg 150 évesek lehetnek. De reményeim szerint pár éven belül biztosan sikerrel járunk.

Ha fa lenne, bizonyára már előrébb járnánk a védelemben. De így hogy "gomba", csak a fejüket csóválják, vagy hüledeznek, hogy "de érdekes".

Tényleg, tud-e valaki rá precedens, hogy Magyaroszágon védelem alá helyeztek "gombát"?

A Magyar Mykológiai Társaságra véleményem szerint csak korlátozott módon számíthatunk. Nem nagyon karolja mindezt fel ---, szerintem. De remélem csak tájékozatlan és ezért tudatlan vagyok.

Előzmény: Goto (926)
Goto Creative Commons License 2002.06.03 0 0 926
Olyan alapon, ahogy én ezév június 2-án hegyes kucsmagombát találtam, májusi pereszke is lehet még. Ugyanekkor lett vége a tövisaljának is. Egyébként Debrecenben van egy a májusihoz nagyon hasonló faj, nevezetes Leucopaxillus candidus, (egyébként ehető)a piacon is szoktam látni "pereszke" kiírással, ami részben igaz is, de nem tudom elhinni, hogy az aki kiírta rá, tudja is, hogy melyik fajról van szó.Hanem a tejpereszkével mi a helyzet, bár erről talán nekem illene beszámolnom, mert tán az Alföldön gyakoribb, bár a fene tudja, ja te meg szegedi vagy, az még Alföld...
Előzmény: Törölt nick (925)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 925
Gombákról, tisztelettel.

Hét végén két szép példány Homoki szömörcsögöt találtam.

Szegeden szakad az eső. Már szervezzük a soros vadászatot. Az optimista barátaim már abban is reménykednek, hogy érdemes lesz felkeresni óriáspöfeteges helyünket. Hát nem tudom, mindenesetre esik és elég langyos idő van.

Egyébként van közöttünk egy kisebb vita. A májusi pereszke. Van, ki szerint már nem fogunk találni, mert ahhoz már meleg van. Mások szerint még néhányat találhatunk. Természetesen a terepen fogjuk ellenőrizni - kinek volt igaza?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.06.03 0 0 924
Egyetértésem, és csak annyit jegyeznék meg, hogy a nagyon liberális hozzáállás általában addig tart, amíg az "igazság bajnoka" egyszer személyesen meg nem tapasztalja a valóságot (pl. olasz kamionos kisebbségiekkel leszedeti a Mátra v. Őrség őszi gombatermését előled stb.). Ez nem fajgyűlölet, ez tény. A továbbiakban pedig inkább gombákról, ha lehetne...
üdv:
LC
Előzmény: Goto (923)
Goto Creative Commons License 2002.06.03 0 0 923
Ha neked jobban tetszik, ezentúl nácit, cigányt, romát, cigánt, FIDESZ-est, MSZP-st,stb. írok, meg hogy ne sértődjön meg senki. Egyébként mi van, ha én is az vagyok?? Van sok cigány ismerősöm és az egyik köztük a legjobb barátom is+művelt is nyelvek stb., de mivel tudom, hogy vannak azigazságbajnokaszerepjólállnekem emberek akiknek erre is van "logikus" megmagyarázásuk (akinek nem inge...), ezért előrevetítem, hogy ez volt az utolsó ilyenirányú megnyilatkozásom, ezentúl "egyének" lesz a megnevezés.
Mély alázatom...
Előzmény: Törölt nick (922)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.31 0 0 922
>Tudom, hogy valami jó csattanót vártál a végére, én is azt hittem, hogy lesz,de "most" csak ennyi tellett tőlem..

Vegtere is csak 14 napod volt ra, hogy elorukkolj vele, hat igy sikerult, nem szegyen az.

>Amúgy ne vedd gúnyolódásnak ezt az
egészet, inkább némi irónia van benne.

Ironikus ciganozas, ez jo, most tenyleg tanultam.

Előzmény: Goto (920)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.31 0 0 921
>Amúgy ismered ezt a fajt??:{)

Melyik fajt? A cigánt......? :(

Előzmény: Goto (920)
Goto Creative Commons License 2002.05.31 0 0 920
Két toleráns gombász találkozik az erdőben.
-Szia, látod azt a vargányacsoportot ott az erdő végén, ott van, amerről te bejöttél, úgyhogy téged illet. Igaz, hogy én már hónapok óta nem találtam egy megveszekedett szemétgombát se.
-Vidd el inkább te, mert én egy nálad is toleránsabb gombász vagyok, és ha én vinném el már többé nem vallhatnám magamat annak.
Míg így vitatkoztak, odajött egy cigán és leszedte a gombákat, kb. 8 kg. volt.
A két gombaőpült meg utána azon veszekedett, hogy mért nem vitte el a másik a gombákat.
Tudom, hogy valami jó csattanót vártál a végére, én is azt hittem, hogy lesz,de "most" csak ennyi tellett tőlem.. Amúgy ne vedd gúnyolódásnak ezt az egészet, inkább némi irónia van benne.
@@@@@@@
@@@@@@@
..@@@
..@@@
--@@@--------
Amúgy ismered ezt a fajt??:{)
Előzmény: Törölt nick (898)
Goto Creative Commons License 2002.05.31 0 0 919
Valszin., hogy azok a vargányácskák még az előző esőkre indultak be, ugyanis lehet, hogyy a helyi esőkkel nem számoltál. Ilyen, hogy kontrasztos a szárazság meg a tócsás rész mostanában errefelé (kb 1 m az átmenet a lucsok meg a sivatag között a helyi esők szélén. Nálunk az utca egyik végén nem lehet átlátni az esőn, az utca végén meg pucin kapálnak a kertben) Ami viszont engem meglep, az az erdei meg mezei szfgmb. jelenléte a sav. talajú homoki tölgyesben, mert én még ilyen helyen nem találtam ezeket. Nagy mennyiség volt ezekből??
Előzmény: acitrina (912)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!