Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Bocsánat talán félreérthető vagyok. Védelem alatt, most azt értem, ha a termőhelyet helyezik védelem alá - az ott található gombával egyetemben. Hahh, de nyakatekerten írom. :-(
Egy kiváló tejpereszkés helyünk van. Az aszály miatt tavaly semmi nem volt ott. A boszorkánykörök viszont még láthatóak voltak. Köszönöm, hogy irod, kimegyünk megnézni, hogy mi van vele. Utoljára tavalyelőtt szedtünk, de akkor nagy mennyiségben. Még fényképet is csináltunk magunkról - hátha utoljára? Sajnos ez az érzés sokszor bennünk van.
Ez a tejpereszkés hely ugyanis az egyik kedvencünk. Szeretnénk valamilyen módon, egyfajta "természetvédelmi oltalom" alá helyeztetni, de még nem sikerült. A vezetőnk - ki ért is a gombákhoz, nem csak szereti, mint jómagam - számításai szerint a gombakörök hozzávetőleg 150 évesek lehetnek. De reményeim szerint pár éven belül biztosan sikerrel járunk.
Ha fa lenne, bizonyára már előrébb járnánk a védelemben. De így hogy "gomba", csak a fejüket csóválják, vagy hüledeznek, hogy "de érdekes".
Tényleg, tud-e valaki rá precedens, hogy Magyaroszágon védelem alá helyeztek "gombát"?
A Magyar Mykológiai Társaságra véleményem szerint csak korlátozott módon számíthatunk. Nem nagyon karolja mindezt fel ---, szerintem. De remélem csak tájékozatlan és ezért tudatlan vagyok.
Olyan alapon, ahogy én ezév június 2-án hegyes kucsmagombát találtam, májusi pereszke is lehet még. Ugyanekkor lett vége a tövisaljának is. Egyébként Debrecenben van egy a májusihoz nagyon hasonló faj, nevezetes Leucopaxillus candidus, (egyébként ehető)a piacon is szoktam látni "pereszke" kiírással, ami részben igaz is, de nem tudom elhinni, hogy az aki kiírta rá, tudja is, hogy melyik fajról van szó.Hanem a tejpereszkével mi a helyzet, bár erről talán nekem illene beszámolnom, mert tán az Alföldön gyakoribb, bár a fene tudja, ja te meg szegedi vagy, az még Alföld...
Hét végén két szép példány Homoki szömörcsögöt találtam.
Szegeden szakad az eső. Már szervezzük a soros vadászatot. Az optimista barátaim már abban is reménykednek, hogy érdemes lesz felkeresni óriáspöfeteges helyünket. Hát nem tudom, mindenesetre esik és elég langyos idő van.
Egyébként van közöttünk egy kisebb vita. A májusi pereszke. Van, ki szerint már nem fogunk találni, mert ahhoz már meleg van. Mások szerint még néhányat találhatunk. Természetesen a terepen fogjuk ellenőrizni - kinek volt igaza?
Egyetértésem, és csak annyit jegyeznék meg, hogy a nagyon liberális hozzáállás általában addig tart, amíg az "igazság bajnoka" egyszer személyesen meg nem tapasztalja a valóságot (pl. olasz kamionos kisebbségiekkel leszedeti a Mátra v. Őrség őszi gombatermését előled stb.). Ez nem fajgyűlölet, ez tény. A továbbiakban pedig inkább gombákról, ha lehetne...
üdv:
LC
Ha neked jobban tetszik, ezentúl nácit, cigányt, romát, cigánt, FIDESZ-est, MSZP-st,stb. írok, meg hogy ne sértődjön meg senki. Egyébként mi van, ha én is az vagyok?? Van sok cigány ismerősöm és az egyik köztük a legjobb barátom is+művelt is nyelvek stb., de mivel tudom, hogy vannak azigazságbajnokaszerepjólállnekem emberek akiknek erre is van "logikus" megmagyarázásuk (akinek nem inge...), ezért előrevetítem, hogy ez volt az utolsó ilyenirányú megnyilatkozásom, ezentúl "egyének" lesz a megnevezés.
Mély alázatom...
Két toleráns gombász találkozik az erdőben.
-Szia, látod azt a vargányacsoportot ott az erdő végén, ott van, amerről te bejöttél, úgyhogy téged illet. Igaz, hogy én már hónapok óta nem találtam egy megveszekedett szemétgombát se.
-Vidd el inkább te, mert én egy nálad is toleránsabb gombász vagyok, és ha én vinném el már többé nem vallhatnám magamat annak.
Míg így vitatkoztak, odajött egy cigán és leszedte a gombákat, kb. 8 kg. volt.
A két gombaőpült meg utána azon veszekedett, hogy mért nem vitte el a másik a gombákat.
Tudom, hogy valami jó csattanót vártál a végére, én is azt hittem, hogy lesz,de "most" csak ennyi tellett tőlem.. Amúgy ne vedd gúnyolódásnak ezt az egészet, inkább némi irónia van benne.
@@@@@@@
@@@@@@@
..@@@
..@@@
--@@@--------
Amúgy ismered ezt a fajt??:{)
Valszin., hogy azok a vargányácskák még az előző esőkre indultak be, ugyanis lehet, hogyy a helyi esőkkel nem számoltál. Ilyen, hogy kontrasztos a szárazság meg a tócsás rész mostanában errefelé (kb 1 m az átmenet a lucsok meg a sivatag között a helyi esők szélén. Nálunk az utca egyik végén nem lehet átlátni az esőn, az utca végén meg pucin kapálnak a kertben) Ami viszont engem meglep, az az erdei meg mezei szfgmb. jelenléte a sav. talajú homoki tölgyesben, mert én még ilyen helyen nem találtam ezeket. Nagy mennyiség volt ezekből??
Köszi az infokat! :) A könyvtárból már vettem ki egy könyvet a termesztésről. Én egyelőre csak kísérletezgetni akarok, elsősorban otthon az erkélyen. Mi az a legegyszerűbb táptalaj, amit házilag be lehet szerezni?
A micélium növekedése csak akkor áll le a tönkben, ha teljesen kiszárítod, vagy elfogy a tápanyag. Tehát, ha megfelelő tápanyagban gazdag anyagot találsz (laboratóriumi körülmények között pl. agar-agart szoktak használni tápanyagként), akkor a tönk egy darabját letörve szaporíthatod, de a termőtest egy része is megfelelő a szaporításra (lehetőleg steril körülmények kellenek). Egyébként a szaporítással nem a megfelelő tápanyag megtalálása a legnagyobb gond, hanem a kártevők szaporodásának megakadályozása, ezért ezeket a tömböket mindenféle vegyszerekkel kezelik. Sajnos még így sem tökéletes minden esetben a védekezés, ugyanis, ha nedvesebb környezetet biztosítasz a termesztés során, mint ahogy szükséges lenne, akkor a tömb egyes helyein a termőtest helyett zöld-penész jelenik meg. Ezt minnél előbb el kell távolítani, ugyanis annyira agresszív, hogy tönreteheti az egész tönköt. A kártevők problémája általános gond a gombatermesztésben.
A gomba termőteste gyakorlatilag egy sűrű micélium, így a szaporítás is könnyebb, mint a spórák alapján. A Növénytárban lévő gomba génbankban található anyagot is a termőtestből állítják elő.
Vettem egy ilyen tönköt.
Vajon a tönköt fel lehet valahogy arra használni (vagy termelt spórákat), hogy esetleg forgácsot vagy tönköt átszövessünk? Vagy a micélium fejlődése már teljesen leáll a tönkben, és csak termőtestek lesznek?
A gombatönk tapasztalatom szerint 1/2-1 kg-ot terem egy hullámban, viszont 4-5 alkalommal is termőre lehet fordíttatni. A termés leszedése után 2-3 hetet kell pihentetni, majd az újra áztatás után ismét terem.
Lehel csarnokban (Bpest) láttam ma ugyanilyen tönköt a gombásnál. Ő is Vasastól hozza, persze. Jót beszélgettünk. Az átszőtt tönk ára 850 Ft és 1 kg szüretet garantál, ahogy mondta.
Gombaporok is voltak kis zacsiban (Shii take főleg) és szárított keverék, de nagyon csúf. Néne csillogó szemmel nosztalgiázott a szép időkről, mikor még tintagombát is árult. Leginkább erről dumáltunk, aztán a zsenge tökök továbbcsábbítottak.
Voltam ma délelőtt Debrecen keleti határában savanyú hoimoktalajú tölgyesekben gombázni, eredmény:
erdei és mezei szegfűgomba
sárga gévagomba
valami tintagomba, kertire hasonlít de nem merek ilyen merészet állítani
rosdásszárú fülőke
fehér porhanyósgomba
no meg a vargányák, ugyhogy azóta is bambán vigyorgok magam elé, azért nagyon meglepő mert két napja esett az eső.
No mindegy holnap már püspökladányi szikes erdőben fogok kószálni ott két hete nagy eső volt.
Debreceniek figyelmébe:szombaton lehet hogy lesz a gombász tanfolyamnak terepgyakorlata, de még én sem tudom azt sem hogy Rimoczi proffal, vagy mással.
A galoca lista mar hatodik eve mukodik, de meg nem volt tomegnyomoros kozos gombaszas eddig. Nem mintha nem lenne affinitas, de megse. Egyszer majd lesz, turelem.
Elnézést kérek, ezek szerint türelmetlen voltam és nem olvastam egész elejéről a topicot :)
Mindenesetre köszönöm az infot.
Ha már mondtad a gyakorlati tapasztalat fontosságát, ti gombás topicosok nem szoktatok ilyet szervezni? Tudom nagy tömegben elég érdekes lehet gombázni, de én speciel szívesen csatlakoznék hétvégi gombavadászatokhoz.
A tanfolyami lehetőségekről már volt régebben szó. A TIT rendszeresen szervez kezdő gombászoknak tanfolyamot, az ELTE TTK (Jakucs Erzsébetet kell keresni) pedig évente indít gombaszakellenőri tanfolyamot. Könyvekből nem lehet igazán megtanulni a gombákat, mert gyakorlat nélkül nehezen lehet értelmezni a leírtakat (nem tudod igazán értlmezni pl., hogy mit jelent az, hogy ritkán álló lemezek, ha nincs mihez viszonyítanod), általában a fényképek sem tükrözik hűen a színeket, és több ehető és mérgező gomba nehezen megkülönböztethető. Azt javaslom, hogy vagy jelentkezz egy tanfolyamra vagy keress egy olyan ismerőst, aki jól ismeri a gombákat és el tudsz vele menni gombászni. A gyakorlati tapasztalatok nélkülözhetetlenek.
A legfőbb, hogy nem egyél ellenőrizetlen gombát!
Köszönöm szépen a szakdolgozatot. Sajnos még nem volt időm arra, hogy elolvassam (a kinyomtatásig már eljutottam), de a külalak tetszik, főleg, hogy képeket is tartalmaz. Remélem, beszámolsz az eredményről.
Nem írtad, hogy mikor lesz a vizsgád, és nem tudom, hogy sikerrel jártál-e a TIT-ben. Amennyiben nem, akkor a Shii-Take gombák termesztésével Vasas Gizella és Locsmándi Csaba foglalkozik. A Nagyvásárcsarnokban van árúsító helyük. Ők árulnak átszőtt gombatönköket is (henger alakú, kb 15 cm átmérő, 25 cm magasság), kezelési utasítást is adnak hozzá, áztatás után kb. 1-2 hét után fordul termőre. Világos helyen 20-25 C-on lehet termeszteni.
Ha már azon gondolkodol, hogy szemléltető anyagot is akarsz bevinni, akkor a figyelmedbe ajánlom, hogy a Shii-Take nyersen is fogyasztható, és kellemes, enyhén fokhagyma illetve retek izű, így meg is kínálhatod a vizsgáztatókat.
Ha fokozni akarod a gasztronómiai élvezeteket, akkor lehet kapni (a fent említett helyen) szárított Shii-Take gombaport is. Ezt előző este összekevered vajjal (kb. fele-fele arányban, de lehet érzékelni, hogy mennyi gombaport vesz fel a vaj), és éjszakára beteszed a hűtőbe, hogy összeérjen. Biztosan ismered a szeletelt négyszögletes alakú kenyeret (tartós kenyér vagy pesti kenyér néven ismerik). Reggel két szelet közé kened a vajas gombaport, majd sandwich-maker segítségével feldarabolod (ha nincs, akkor a kés is megfelelő célszerszám), egy-egy darab tetejére teszel egy petrezselyem levelet, és az egészet átszúrod szendvics karddal (jobb hiján fogpiszkáló is megteszi), majd az egészet egy tányéron tálalod a vizsgáztatóknak.
Szívesen és gyakran kirándulok és eközben sokszor vertem már a fejem (jobb híján fába), hogy nem ismerem a gombákat. Természetesen az alapok megvannak még nagyapától (galamb, őzláb, csiperke), de szeretnék mélyebbre ásni a témában. Tudnátok e ajánlani könyvet, linket, tanfolyamot ahol ez elsajátítható? Előre is köszönöm.
Egy leendő gombász...
sziasztok, ma nagy eső volt DEbrecenben, majdnem egész nap jött lefelé, most jó hűvös van de gondolom holnap már meleg lesz.
Kérdésem, szerintetek hány nap múlva lesz gomba?(eddig totál szárazság volt)
Köszi a tippet. Egyébként TIT=Tudományos Ismeretterjesztő Társulat? Remélem, elengednek a gyakorlatról, megkeresem őket napközben.
Egyébként a hétvégi fogásom 25dkg gyönyörű laskagomba volt. Nem sok, de a levest feldobta :) Mindenesetre hagytam párat ott, hátha 1x még arra járok :)