Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.04.02 0 0 806
egy új, tujával gyökérkapcsolt tinóruról beszélünk - Boletus/Suillus tujus :)
Előzmény: Goto (804)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.04.02 0 0 805
Boletus aereus (ha jól írom), ami a bronzos vargánya. Tavaly szépen termett szeptember-október környékén (pl. Börzsöny). A B. pinophilus úgy tudtam, hogy savanyú talajú bükkösökben nő Mo-on, a hagyományos (fenyő alatti) előfordulása nekem új. Őszintén szólva "nagy tömegben" eddig csak nyári vargányát találtam. Ízletes után még lehet nyomozni, a királyvargánya már végképp ritka. Várom a májust, mert május közepén melegebb idő esetén már előjön az okkervargánya (B. impolitus, egy gyönyörű gomba). Jut eszembe, megnéznék egyszer egy nyírfa vargányát (B. betulicus), már csak a termőhely kedvéért is.

LC

Előzmény: Goto (803)
Goto Creative Commons License 2002.04.02 0 0 804
Egyébként, ha homogén dísztulyásban találta, mindenképp nagy szenzáció akármilyen tinorúról beszélünk, mert tudtommal egy-két tinórút kivéve (élősdi, fánélő) mind gyökérkapcsolt.
Előzmény: Lactarius Curtis (802)
Goto Creative Commons License 2002.04.02 0 0 803
Lehet, hogy volt azok közt a tuják között egy egy tölgyfa is. Pl. nekem van egy olyan vargányás helyem, ami tiszta simafenyves közte egy-két karvastagságú vöröstölggyel és egy vöröstölgy körül van hogy 10-20 db-ot is lehet találni. A pinophilusról: a Zemplénben erdei és lucfenyő ( az erdei az nem biztos, azt úgy mondták ,de a luc az igen, mert azt láttam)között is van, méghozzá nagy tömegben. Az odavalósiak azt hívják bronzosnak, a bronzost meg feketehátúnak, egyébként ti melyiket hívjátok bronzos tinórunak, mert ahány könyv, annyiféleképpen van benne ez is.
Előzmény: Lactarius Curtis (802)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.04.02 0 0 802
Szerintem inkább szemcsésnyelű fenyőtinóru lehetett az, mert ízletes vargánya max. lucfenyő alatt nő. Én a Zemplénben láttam ilyet, és állítólag homokos, savanyú talajú lucosban - Bátorliget - tömeges, de a helyiek nem merik felszedni. A B. pinophilus (Vörösbarna vargánya) latin nevével ellentétben Mo-on savanyú talajú bükkösben nő, nem fenyvesben. Egy dolog lehet még, esetleg barna tinórut talált, a Zemplénben lucosban abból sok volt.
üdv!
LC
Előzmény: Goto (801)
Goto Creative Commons License 2002.04.02 0 0 801
Van egy győri ismerősöm, együtt jártunk szakellenőrire, ő meg még sosem talált ott vargányát. Ezt nevezem én mázlinak, hogy te meg elsőre.
Előzmény: vilmarci (799)
andreja Creative Commons License 2002.03.30 0 0 800
Jogszabaly szerint a vedett termeszeti teruleten torteno haszonvetelhez a termeszetvedelmi hatosag engedelye szukseges.
Előzmény: vilmarci (795)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.29 0 0 799
Akkor én is hadd osszak meg veletk egy aranyos sztorit: tavaly ősszel egy AIESEC-es táborban voltam Győr környékén. Teljesen véletlenül, puszta reflexből benéztem egy fenyőfa alá, és... életem legnagyobb tinórucsoportjait láttam jónéhány fa alatt. Innen már csak egy lépés volt, hogy a dísztulyák alá kúszva (és nem utolsó sorban szúnyogokkal küzdve) hatalmas vargányákkal találkozzam :) Az volt életem legjobb fogása! A hazavitellel voltak egy kis gondok: mivel kosaram nem volt, más megoldást nem kellett találnom. A többiek el nem tudták képzelni, miért rohangálok házról házra a szponzoroktól kapott zacskók után rimánkodva... :)
Előzmény: Goto (798)
Goto Creative Commons License 2002.03.29 0 0 798
Ja, kérem aki nem mer egy-két flamingóval ölre menni... Nekem van egy-két sztorim. Egyszer az egyik munkatársam csak úgy mellékesen megemlítette, hogy az egyik telefonelosztónál lévő ház kerítésén belül "kucsmaalakú" gombákat látott. Én odamentem, hogy megnézzem. Képzelheted, a kertben életem legnagyobb kucsmagombái voltak (6 db). Én meg becsöngettem és egy "kutató vagyok, ritka gomák, hadd szedjem le" szöveggel bejutottam. A gombák szúrós bokrok alatt voltak, amik össze-vissza karcoltak mire leszedtem a gombákat, de megvolt a zsákmány.
Kutyával őrzött területre is ugrottam már be gombáért, de én megértelek, hogy egy flamingó-rácson vagy árkon azért nem jutsz át...
Előzmény: andreja (794)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.29 0 0 797
Köszi az infót, a könyvnek majd utánanézek. Valószínuleg a Pilisbe fogunk menni Lajos-forrás, Bükkös-patak útvonalon, talán szerencsénk lesz. Ha nem, akkor vasárnap talán a Vértesben nézünk körül...
Előzmény: Lactarius Curtis (796)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.29 0 0 796
Már elkészült a Vörös Lista, lesznek védett gombafajok. Más kérdés, hogy a kirándulók 99%-a úgysem ismeri fel ezeket, ezért a lerugdosásnak, taposásnak ugyanúgy ki lesznek téve. Én természetvédelmi területen, tájvédelmi körzetben is szedek gombát, de vigyázok a környezetre és csak a "kommersz" fajokat gyűjtöm. Pl. egy bimbós pöfeteget nehogy már otthagyjak, hiszen az egész országban közönségesnek számít.

Szakdoli: nemrég jelent meg egy Vadon termő gombák szakácskönyve Albert László és társai tollából, szép képeket és gombaleírásokat is tartalmaz, talán érdemes tanulmányozni a szakdolgozat megírása előtt.

Hétvégére javasolnám, hogy keress viszonylag vizenyős, ligetes erdőket, patak-mentét, mert általában ilyen helyeken lehet (az avaron) kucsmagombát találni.

üdv:
Curtis

Előzmény: vilmarci (795)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.29 0 0 795
Ez így általánosságban igaz? Természetvédelmi területen nem szabad gombászni? Magyarországon tudtommal egyetlen gombafaj se védett, vagy ez ott nem számít?
Előzmény: andreja (794)
andreja Creative Commons License 2002.03.29 0 0 794
Mer az allatkertben az embernek nem szokas racson belul tartozkodni. A gomba viszont ott volt. Mellesleg a bp-i Allatkert termeszetvedelmi terulet, szerintem ott egy fuszalat sem szabad bantani, elmeletileg.
Előzmény: Goto (793)
Goto Creative Commons License 2002.03.28 0 0 793
Mirt nem szedted le. Természetvédelem netán? Én általában nem hagyok ott gombát, ha már egyszer összejöttünk, csak esetleg a kisebb példányokat. Ezt a vérengzést úgy kompenzálom, hogy a lemosott gombát, ha le kell mosni, mert a gombát, ha "tiszta" helyről szedted legjobb, ha nem mosod meg, mert veszít az ízéből, de sok mindenbe belekezdtem. Na szóval a levet a spórákkal, ha vannak, kiöntöm a szedés helyére, ha van érkezésem, meg időm, meg hát úgyis arra járok.
Előzmény: andreja (780)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.28 0 0 792
Téma? :) Tulajdonképpen minden, ami belefér. De igazából az éttermi felhasználás, és a táplálkozástani jelentőség a fő vonal. Röviden: egyáltalán milyen gombákat kínálhatok 1 étteremben, milyen engedélyek kellenek, szabványok (ezt egyedül a termesztett csiperkéhez csiperkéhez találtam, az is csak egy javasolt szabvány). Mint a termesztői, mind az értékesítői oldal jó, hadd teljenek az oldalak. A másik dolog meg tényleg az, hogy mennyire értékes étel a gomba (ehhez könnyebb anyagot találni, nekem is van sok, de hátha valaki tud valami extra érdekeset, pl. tápanyagtáblázatot) Ha nagyon offtopic lennék, akkor mehet magánlevélben is.
Előzmény: szilu4 (791)
szilu4 Creative Commons License 2002.03.27 0 0 791
Milyen segítségre gondolsz? Amennyiben többet írnál a szakdolgozatod témájáról, akkor talán tudnánk segíteni.
Előzmény: vilmarci (785)
szilu4 Creative Commons License 2002.03.27 0 0 790
Alapértelmezésben a szarvasgomba nem árusítható, de eseti engedéllyel igen.
Jó gombászást a hétvégén.
Előzmény: vilmarci (789)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.27 0 0 789
andreja: a szarvasgomba szerintem árusítható, és nem a reklám helyed, de a http://www.extra.hu/triffla/ oldalon valami cégnek van egy oldala (bár valamikor tavaly frissült), ahol több infó van mindenféle fajról... Mit gondolsz, most hétvégén érdemes lesz elnézni valahová? Én a Pilisre vagy a Vértesre gondoltam, hátha... bár annyi eső még nem volt...
Előzmény: andreja (786)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.27 0 0 788
andreja: Nem, kifejezetten a kalapos gombákról írok. A mikroszkópikusokból elég volt mikrobiológia és táplálkozástan órán :)
Előzmény: andreja (787)
andreja Creative Commons License 2002.03.26 0 0 787
Mikroszkopikus gombak is jatszanak? mert ha igen akkor jocskan bovitheted a dolgozatod.
Előzmény: vilmarci (785)
andreja Creative Commons License 2002.03.26 0 0 786
Nem tudom most hogy all a helyzet szarvasgomba-ugyben, de regebben nem volt az arusithato gombak listajan, oszt megis volt a Gundelben (pl). ez egy erdekes. A Hars-hegy kornyeke nem csak majgombabol jo, csak sok eso kell nekije.
Előzmény: vilmarci (785)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.25 0 0 785
Hi!

Végzős vendéglátó szakos hallgató vagyok. Szakdolgozatot írok a vendéglátásban alkalmazott gombákról. Bár főleg termesztett gombákról van ugyan szó, de én érdekességképpen szeretném bővíteni.
Pest környékén merre érdemes elindulni gombászni? Én tatabányai vagyok, és mióta Pestre költöztünk, alig voltam valamerre. Egyébként pestiek kedvéért egy tipp:
Szépjuhászné-Húvösvölgy útvonal, én itt tavaly ősszel rengeteg májgombát szedtem. Ha valaki tudna nekem segíteni, örülnék. (szakidoradol-javaslatokat is szívesen fogadok, akár magánba is)
Köszi

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.24 0 0 784
Kedves Manó!

Úgy látom, vágod a témát. Verpa conica = V. digitaliformis...és természetesen _nagyon_ szeretném lefényképezni, mert ez elég ritka gombának számít és még sose találtam! (nem is leszedni akarom, mert úgyse egy vastaghúsú gomba) Innen a panelből nagyon irigyellek a kertedért, ahol mindenféle kucsmagombák nőnek...
üdv:
LC

Előzmény: Mocsári Manó (783)
Mocsári Manó Creative Commons License 2002.03.24 0 0 783
Szia LC,szia mindenki!Köszi az információt! Azt hiszem én ezt a gombát Verpa conica néven ismerem,szerinted ugyanarra gondolunk?Ha igen,és még mindig szeretnéd lefényképezni,tudok elég jó területet ajánlani,hol szokott lenni.Megjelent a hegyes kucsmagomba,igaz még bébi példányok,de egy hét mulva már szedhető lesz.Érdekes hogy még soha sem találtam egy termőhelyen az izletessel.Kivétel ez alól a kertem,hol már minkettő termett,igaz nem egy időben.Három éve az izletesből volt egy óriási példány,tavaly pedig a hegyesből,három vagy négy.Tavaly még a fattyuból is volt egy csenevész példány,és ha jól emlékszem még a Verpa conicából is.Természetesen ezeket nem szedtem le a ketben,szigoruan védettnek nyilvánitottam.Igaz a fattyut a kutya lerugta,büntetésül egy hétig nem is kapott csontot!Amugy már megtermett a kertben egy két "értékes" gomba is,mint pl.:gumóstönkű susulyka(Inocybe coocei),vagy a Lepiota cristata. még ezeket a "magas élvezeti értékü" gombákat is védem a kertemben,nemhogy a kucsmagombákat.Még egyszer köszi. Jó kucsmagobázást. Nem ám locsolkodással elcseszni az időt,mikor hasznosabbat is lehet tenni. Sziasztok!
Előzmény: Lactarius Curtis (782)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.22 0 0 782
Simasüvegű kucsmagomba (Verpa digitaliformis)

Tul.képp a cseh kucsmagombához hasonlít, de a kalapja majdhogynem sima, azaz csak kicsit hullámos. Egyéb tulajdonságaiban csehkucsma szerű, azaz színre, süveg-kapcsolódásra (csak a felső része a tönkhöz) stb. Ritka gombicsek, állítólag főleg galagonya alatt nő áprilisban nedvesebb talajú erdőkben. Élvezeti értéke nem jelentős, romlákony. Védendő.

üdv,
LC

Előzmény: Mocsári Manó (781)
Mocsári Manó Creative Commons License 2002.03.22 0 0 781
Szó volt itt a simasüvegü kucsmagombáról,mi a latin neve?Nem ismerem,leirná nekem valaki?
Köszi!
andreja Creative Commons License 2002.03.19 0 0 780
Tuzifat. Mult heten viszont lattam rakas laskagombat. Helyszin bp-i Allatkert, falmingoknal a kidolt fatuskokon. Hetvegen is megvolt meg, de mar elegge szaritmany formaban.
Előzmény: Goto (779)
Goto Creative Commons License 2002.03.19 0 0 779
Nagyon átmentünk társkeresőbe. Mit szedtél a hétvégén, és mit szerettél volna szedni?
Előzmény: andreja (778)
andreja Creative Commons License 2002.03.19 0 0 778
Ismerkedesi 1x1:

Te figyelj, te szeretsz gombazni? Es az elozo pasid/csajod elarulta a tuti helyeit? Kucsmagombas hely is van?

Na, azt hiszem (itt belul erzem, nem ott, egy kicsit lejjebb, na nem annyira lent, kb. itt gyomortajon), te leszel az igazi......

Előzmény: Goto (777)
Goto Creative Commons License 2002.03.19 0 0 777
Ebben igazad van (ez nem azt jelenti, hogy másban nem, el kell vinni, csak tanulságként írtam le, hogy már csak az eredményes gombászás miatt is tudjuk kiválasztani az "igazit".
Előzmény: andreja (776)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!