Keresés

Részletes keresés

szilu4 Creative Commons License 2002.03.27 0 0 791
Milyen segítségre gondolsz? Amennyiben többet írnál a szakdolgozatod témájáról, akkor talán tudnánk segíteni.
Előzmény: vilmarci (785)
szilu4 Creative Commons License 2002.03.27 0 0 790
Alapértelmezésben a szarvasgomba nem árusítható, de eseti engedéllyel igen.
Jó gombászást a hétvégén.
Előzmény: vilmarci (789)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.27 0 0 789
andreja: a szarvasgomba szerintem árusítható, és nem a reklám helyed, de a http://www.extra.hu/triffla/ oldalon valami cégnek van egy oldala (bár valamikor tavaly frissült), ahol több infó van mindenféle fajról... Mit gondolsz, most hétvégén érdemes lesz elnézni valahová? Én a Pilisre vagy a Vértesre gondoltam, hátha... bár annyi eső még nem volt...
Előzmény: andreja (786)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.27 0 0 788
andreja: Nem, kifejezetten a kalapos gombákról írok. A mikroszkópikusokból elég volt mikrobiológia és táplálkozástan órán :)
Előzmény: andreja (787)
andreja Creative Commons License 2002.03.26 0 0 787
Mikroszkopikus gombak is jatszanak? mert ha igen akkor jocskan bovitheted a dolgozatod.
Előzmény: vilmarci (785)
andreja Creative Commons License 2002.03.26 0 0 786
Nem tudom most hogy all a helyzet szarvasgomba-ugyben, de regebben nem volt az arusithato gombak listajan, oszt megis volt a Gundelben (pl). ez egy erdekes. A Hars-hegy kornyeke nem csak majgombabol jo, csak sok eso kell nekije.
Előzmény: vilmarci (785)
vilmarci Creative Commons License 2002.03.25 0 0 785
Hi!

Végzős vendéglátó szakos hallgató vagyok. Szakdolgozatot írok a vendéglátásban alkalmazott gombákról. Bár főleg termesztett gombákról van ugyan szó, de én érdekességképpen szeretném bővíteni.
Pest környékén merre érdemes elindulni gombászni? Én tatabányai vagyok, és mióta Pestre költöztünk, alig voltam valamerre. Egyébként pestiek kedvéért egy tipp:
Szépjuhászné-Húvösvölgy útvonal, én itt tavaly ősszel rengeteg májgombát szedtem. Ha valaki tudna nekem segíteni, örülnék. (szakidoradol-javaslatokat is szívesen fogadok, akár magánba is)
Köszi

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.24 0 0 784
Kedves Manó!

Úgy látom, vágod a témát. Verpa conica = V. digitaliformis...és természetesen _nagyon_ szeretném lefényképezni, mert ez elég ritka gombának számít és még sose találtam! (nem is leszedni akarom, mert úgyse egy vastaghúsú gomba) Innen a panelből nagyon irigyellek a kertedért, ahol mindenféle kucsmagombák nőnek...
üdv:
LC

Előzmény: Mocsári Manó (783)
Mocsári Manó Creative Commons License 2002.03.24 0 0 783
Szia LC,szia mindenki!Köszi az információt! Azt hiszem én ezt a gombát Verpa conica néven ismerem,szerinted ugyanarra gondolunk?Ha igen,és még mindig szeretnéd lefényképezni,tudok elég jó területet ajánlani,hol szokott lenni.Megjelent a hegyes kucsmagomba,igaz még bébi példányok,de egy hét mulva már szedhető lesz.Érdekes hogy még soha sem találtam egy termőhelyen az izletessel.Kivétel ez alól a kertem,hol már minkettő termett,igaz nem egy időben.Három éve az izletesből volt egy óriási példány,tavaly pedig a hegyesből,három vagy négy.Tavaly még a fattyuból is volt egy csenevész példány,és ha jól emlékszem még a Verpa conicából is.Természetesen ezeket nem szedtem le a ketben,szigoruan védettnek nyilvánitottam.Igaz a fattyut a kutya lerugta,büntetésül egy hétig nem is kapott csontot!Amugy már megtermett a kertben egy két "értékes" gomba is,mint pl.:gumóstönkű susulyka(Inocybe coocei),vagy a Lepiota cristata. még ezeket a "magas élvezeti értékü" gombákat is védem a kertemben,nemhogy a kucsmagombákat.Még egyszer köszi. Jó kucsmagobázást. Nem ám locsolkodással elcseszni az időt,mikor hasznosabbat is lehet tenni. Sziasztok!
Előzmény: Lactarius Curtis (782)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.22 0 0 782
Simasüvegű kucsmagomba (Verpa digitaliformis)

Tul.képp a cseh kucsmagombához hasonlít, de a kalapja majdhogynem sima, azaz csak kicsit hullámos. Egyéb tulajdonságaiban csehkucsma szerű, azaz színre, süveg-kapcsolódásra (csak a felső része a tönkhöz) stb. Ritka gombicsek, állítólag főleg galagonya alatt nő áprilisban nedvesebb talajú erdőkben. Élvezeti értéke nem jelentős, romlákony. Védendő.

üdv,
LC

Előzmény: Mocsári Manó (781)
Mocsári Manó Creative Commons License 2002.03.22 0 0 781
Szó volt itt a simasüvegü kucsmagombáról,mi a latin neve?Nem ismerem,leirná nekem valaki?
Köszi!
andreja Creative Commons License 2002.03.19 0 0 780
Tuzifat. Mult heten viszont lattam rakas laskagombat. Helyszin bp-i Allatkert, falmingoknal a kidolt fatuskokon. Hetvegen is megvolt meg, de mar elegge szaritmany formaban.
Előzmény: Goto (779)
Goto Creative Commons License 2002.03.19 0 0 779
Nagyon átmentünk társkeresőbe. Mit szedtél a hétvégén, és mit szerettél volna szedni?
Előzmény: andreja (778)
andreja Creative Commons License 2002.03.19 0 0 778
Ismerkedesi 1x1:

Te figyelj, te szeretsz gombazni? Es az elozo pasid/csajod elarulta a tuti helyeit? Kucsmagombas hely is van?

Na, azt hiszem (itt belul erzem, nem ott, egy kicsit lejjebb, na nem annyira lent, kb. itt gyomortajon), te leszel az igazi......

Előzmény: Goto (777)
Goto Creative Commons License 2002.03.19 0 0 777
Ebben igazad van (ez nem azt jelenti, hogy másban nem, el kell vinni, csak tanulságként írtam le, hogy már csak az eredményes gombászás miatt is tudjuk kiválasztani az "igazit".
Előzmény: andreja (776)
andreja Creative Commons License 2002.03.18 0 0 776
Hat igen, a hormonok ellen nehez kuzdeni...

De ha a parodat erdeklik a gombak, akkor olyat ugysem fogsz csinalni, hogy nem viszed el gombazni, mert akkor mit mondasz neki a vacsoranal, hogy a piacon vetted?

Előzmény: Goto (775)
Goto Creative Commons License 2002.03.18 0 0 775
Én egyszer elárultam a legjobb kucsmás helyemet egy csajnak. A későbbiekben úgy lett, hogy szétmentünk. Aztán az egyik tavasszal ott találtam őket az új barátjával egy nagy szatyor kucsmagomba társaságában, mindjárt lefele görbült a szájam és azóta is szemrehányásokat teszek magamnak. Aztán egy kis odafigyeléssel le lehet szoktatni bárkit, bármelyik gombáshelyről. Pl. én nem szoktam gomba tönkmaradványokat a szedés helyén hagyni, sőt még a gomba helyét is letakarom az illetéktelenek elől. Tudni kell azt is, hogy mikor kell kimenni, hol szedheted le és hol hagyhatod ott a gombát. Aztán volt pozitív tapasztalatom is. A Zemplénbe (figyelitek, hogy milyen körülhatárolt) az egyik cigány srác megmutogatta nekünk a legjobb gombáshelyeit, róka, vargánya császár,trombita (plusz a srácnak alig volt pénze, de ő fizetett a kocsmában és nem engedte, hogy mi fizessünk egy kört sem) de már akkor nekünk is voltak jó gombáshelyeink, így mi sem gondolkoztunk sokat, mi is elvittük őt a mi lelőhelyeinkre. Szerintem az önzetlenség önzetlenséget szül és észre sem veszed, nem is akarod, de te jársz jobban. Csak ez a pénzszagú világ... Ha valakinek a szemében meglátod azt a hamis csillogást, jobb ha annak nem árulod el a helyedet, de hát ezt mindenki maga érzi, ez egyénre szabott.
andreja Creative Commons License 2002.03.14 0 0 774
Ez a szerteszet lakas volt az egyik kiindulo alapja a lista letrehozasanak, mert az internet erre egy kivalo forum. Egyebkent meg ami kesik, nem mulik, meg turelem stb.
A helyek felteserol meg elobb utobb leszokunk, es orulunk majd, hogy lesznek egyaltalan _helyek_, ahol majd kozos imadsag mellett megcsodalhatjuk a gombak utolso peldanyait...
Aki nem ebbol el, annak szerintem folosleges titkolnia a helyeit, legalabbis a hasonszoruek elott. De titkolhatja is, attol sem lesz rosszabb.

A torpek mindenkinek elultetik a maga gombajat, es azt mas ugysem talalja meg.

Előzmény: Lactarius Curtis (773)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.14 0 0 773
Értekezési forma? Régebben történt kísérlet #galoca chat létrehozására, valamint volt pár galócás kirándulás (5-10 résztvevővel), de egy amolyan igazi össznépi találkozó még nem volt. Hiába, a listatagok szerteszét laknak az országban, és az is csökkenti a lelkesedést, hogy a jó helyeket azért féltjük :). Tény: 2 éve Tatán járt a galóca brigád csehkucsma bevetésen, de akkor pont elég rossz termés (1 kg) mutatkozott.

LC

Előzmény: Goto (770)
andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 772
Mer, ott meg fizetnek is?
Előzmény: Goto (770)
andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 771
Nincs ott semmilyen vita, csak egy kerdes volt, meg a valasz.
Előzmény: lord (769)
Goto Creative Commons License 2002.03.12 0 0 770
Mer minden amiatt a freemail miatt van. Lehet, hogy rosszul tudom, de a galoca levelezőlista ingyenesebb, mint a gombázós topic. A számítástechnikai ismereteim némileg elenyészőbbek a mikológiaihoz képest. Meg én még elég új vagyok itt is, ott is. Én nap közben a galoca levelezőlista honlapjára (???) nem tudok felmenni, mert le vagyok korlátozva, de E-mail-t azt tudok küldeni, úgyhogy bocs, hogy még nem szolgáhattam nektek önéletrajzzal és az adataimat sem adtam ki. Írjátok már meg, hogy ezen a két értekezési formán kívül van-e más is!
lord Creative Commons License 2002.03.12 0 0 769
Lactarius, kedves
Már akartam szóvá tenni, hogy is van az, ha itt bárki felbukkan te egyből elrángatod a listára :)

Ahol most éppen valami vita van kialakulóban az erdészeti törvényekkel kapcsolatban.
Utánanéztem én is, elég sovány eredménnyel és váltig nem tudom, hogy mehetek-e az újonnan megalakított Őrségi Nemzeti Parkba abba vagy sem. Kitől kell oda engedélyt kérni?

Goto Creative Commons License 2002.03.08 0 0 768
Simasüvegű kucsmagombát két éve nem találtam, de azelőtt rendszeresen évente (szezononként) max. 10 darabot. Az én tapasztalatom az, hogy vizenyős talajon, olyan helyen, ahol egyébként én fattyút is szoktam nagy mennyiségben találni. Ez egy magas kőrisekből álló erdő vegyesen kocsányos tölggyel és fehér nyárfákkal. Fű nélküli helyen és öreg erdőben keresd. Ízletes kucsmagombát is szoktam itt szedni, meg feketét is elég nagy mennyiségben. Az ízletest fekete diófák alatt is megtaláltam több, különböző helyen. A hegyes és a nyúlánk kucsmagomba lelőhelyeiről írjatok, ha van ezirányú tapasztalatok.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 767
Saját tapasztalat: az ízletes kucsmagomba (M. esculenta) felkutatásához béna vagyok. Tavaly is pusztai kucsmagombát (M. steppicola) találtam helyette :), ami szintén nagyon finom. Füves helyen nőtt, és én úgy tudom, hogy leginkább az árvalányhajas rétek (azaz nem az erdők) gombája. A hegyes kucsmagomba viszont az irodalmi forrásokkal ellentétben szerintem nem az ízletessel, hanem inkább a cseh "utójával" terem együtt. A fattyút nem favorizálom, nem is keresem. Jó lenne viszont egyszer simasüvegű kucsmagombát szedni/fényképezni. Az egyéb, ritkább ínyencségekről már ne is beszéljek...

LC

Előzmény: Goto (760)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 766
Válaszolj a meghívó levélre vagy/és regisztráld magad a http://lista.prim.hu oldalon és keress rá a szabadidő csoportban a galoca levelezőlistára (nem bonyolult, gyorsan megy, érdemes csatlakozni).
üdv,
LC
Előzmény: Goto (765)
Goto Creative Commons License 2002.03.07 0 0 765
Egyébként LC, hogy lehet felmenni erre a galoca levelező listára, mert nem találom?
Goto Creative Commons License 2002.03.07 0 0 764
Én a tejfölös rókagomgapaprikásig jutottam, amit apróra szaggatott nokedlivel eszünk, de kipukkadásig. Ezenkívül mindenféle pörköltbe szoktunk tenni egy marék szárított vegyes gombát, de csak kizárólag szárított rókagombát is, mág zúzapörköltbe is. Mi a gombát tojással nem nagyon esszük, mert az elveszi az ízét. Van egy-két rókás receptem, de még nem próbáltuk, így ezekről nem tudok véleményt adni.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 763
:-)

(az előző hozzászólásom meg a cseh kucsmagombára vonatkozott)

LC

Előzmény: Salax (759)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 762
Köszi. Már én is a kucsmagombákat várom. Talán a hétvégén öreg nyárasokban, az ország középső-déli részén vizesebb helyeken már előjön.
Gyere a galoca levelezőlistára! (a meghívót elküldtem, mail-en kapod).

LC

Előzmény: Goto (758)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!