Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Célzást értettem, de nem haraxom ;-)
Víztelenítés alatt én azt értem, hogy ha megmostad, (v. nagyon leves) egy tiszta, száraz, (biztonságos) konyharuhába csavarod, es felitatod, esetleg gyengeden megnyomkodod.
Szerintem a savanyú íz a pláne az egészben, és én is panírozva szeretem.
Ma Budakeszi környékén jártam, de a szeles idő és a nagy meleg miatt a föld nagyon kiszáradt, azaz 0 májusi pereszkét találtam. Egy pisztricgomba azért akadt. Debrecen környékén viszont gondolom sarlóval lehet menni a mezőre/erdőbe.
Üdvözlet minden gombásznak!
Szeretnék gombázós kirándulásra menni.
Régebben jártam a TIT szervezésében.
Ha tudtok ilyesmiről kérlek írjátok be.
Időpont, helyszín?
gévagombától függetlenül tájékoztatok minden kedves érdeklődőt, hogy Bpesten csak holnap (április 30-án) indul be a hétvégi gombavizsgálók működése: a Bosnyák téri és Fehérvár úti piacokon 10-19 között.
(én egyébként gombapörköltnek készíteném. minek az a sok panír)
Hacsak nem fedeztél fel egy új fajt, akkor sárga gévagombát találtál :) Szerintem rántani kell, de kérdezd Salax-ot, ő ebben (is) szakértő! Holnap megyek kirándulni, majd beszámolok az eredményről (vagy nem :)).
Szedtem kb. 2 és fél kiló sárga gévagombát a Duna mellett, ártéri erdőben. Mit főzzek belőle? Az egyik szakkönyv víztelenítés utáni panírozást ír elő, de vajon mit értenek víztelenítés alatt? Mi a technikája pontosan?
Roston szándékoztam elkészíteni, de nem akarok nagyon félrenyúlni, adjatok tanácsot, bevált recepteket.
Nem vagyok teljesen biztos, hogy gévagombát szedtem, de nagyon sok szól mellette: a fa barnás-vöröses volt és ki volt törve, a gomba kis sárga gumóra emlékeztet, jó nedves és savanyú. Érintésre pirosodik.
Azért biztos ami biztos holnap bevizsgáltatom, de addig is eszem kicsit belőle, majd írok ha nem lesz semmi baj, ha lesz nem írok:)
...na de a tavalyi szakellenőri tanfolyamon azt tanították, hogy a gyapjas tintában alig van koprin (ezért lehet utána alkoholt is fogyasztani), a koprint a ráncosból kellene kivonni.
Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.: Éppen te ajánlottad Lelley János könyvét a gombák gyógyító hatásáról.
Még valami, azután nem láttok már itten. Bükkszentkereszten ősszel lesz valami gombásztalálkozó. Akit érdekel, az tegye magát szabaddá szeptember valamelyik (második?????) hétvégéjére. A többit majd az idő haladtával megbeszéljük - tán szervezhetnénk ott egy talit?
No majd lássuk.
Én még a fák friss leveleit és rügyeit is meg szoktam rágogatni, finomak ám ha nagyon keserű akkor is igen jókat lehet utána köpködni. - Bocsánat a hölgy-gombásztól.
Hét végén kutyás barátainkkal túráztunk találtunk két darab szilva nagyságú Nyári szarvasgombát, több darab Változékony szarvasgombát (semmire nem jó), Rőt szarvasgombát (semmire nem jó, bab nagyságú vöröses), 5 db Vörös szarvasgombát és ún. Hymenogaster citrinust, ez egy erősen citromillatú szarvasgomba-féle. Fűszernek kiváló, de senki nem használják, picai értéke nincsen.
Értéke a Nyári szarvasgombának lenne, de mivel még alig-alig volt kifejlett és illata sem volt különösebben csak egy barátunk vitte el, aki még nem látott ilyesmit.
Most a tavaszi erdőben kiszúrhatjátok a szarvasgombás helyeket. Egyszerűen úgy, hogy figyelitek hol sarjad a fű, ahol nincs fű aljnövényzet nincsen, sőt ha figyelitek a fákat meg kell hogy lássátok, hogy erősebben sarjadnak mint másutt, nagyobbak a levelek, erősebbek a rügyek.
Sőt ha a területen csészegomba, kucsmagomba, papsapka gomba is van, akkor hurrázhattok, tutti, hogy van a gyökereken valami, legalábbis micélium. Nem kell kutya, a fák környékén kicsit kaparjátok le az avart, ill. a humuszt, a földnek olyan "főtt kukorica" illatának kell lennie, az erősebb hajszálgyökereken láthatóak a barnás-vöröses V alakú micéliumok.
Nos a többit a már beidézett Hollós László könyvből pár év "szívás és betlizés" után el lehet könnyedén sajátítani.
Az előbb még elfelejtettem, hogy papsapkagombákat is találtam, persze ezeket általában nem szoktam megenni.
Májusi pereszkét sokat lehet találni. Meg azután Szent György gombának is mondják. György napja pedig ugye április 24-én van. Én találtam még a hét végén lila pereszkét, júdásfül gombát, csészegombaféléket, sőt még kucsmagomba is van. Tövisaljagombát egy haverom talált nagy mennyiségben. Az alföldi trágyadombok közében pedig oly' sok kétspórás csiperkét találunk, hogy már-már unjuk. Én a fákat is figyelem: sárga gévagomba most kezd előjönni. Egy helyen pedig már pisztricgombát is láttam. Tintagombákat is láttam, azokat otthagytam másnak, most Kánaán van úgyis, mint látszik.
Régen volt módon ennyit dicsekedni.