Keresés

Részletes keresés

minerAL Creative Commons License 2000.09.17 0 0 177
Sziasztok !

1. Kísérletezett-e valaki közületek tudatmódosító hatású (hazai) gombákkal. Milyen
tapasztalatokkal ?

2. Valahol azt hallottam, hogy erdőtüzeket követő évben az ilyen területeken tömegesen
jelenhet meg a kucsamagomab. Igaz lehet ez ?

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 176
A harcikutya-dologgal kapcsolatban csak annyi, hogy van 1pár fajta akiket arra képeznek ki, hogy ne kézre támadjanak, hanem nyakra... ha jól emléxem a dobi ilyen pl. na azzal mit lehet tenni?

A búrám az iszoldában van pixelezve, de persze jó volna vmi találkozót összehozni, házikészítésű szárítmányokat kicserélni, többkilós pöfetegek fényképeit mutogatni büszkén és rántott gombát enni a helyi étteremben esetleg bográcsost ropogóshéjú kenyérrel, gőzölgő tea mellől kipislogni néha a ködbevesző rétekre vagy a színes fákra, aztán mégis bakancsra kapni, hogy már csak az esti harmatot szárítgassuk a hajunkról jóféle bor és lobogó kandalló mellett.
Ja:), Zalát azt nem tudom még, de okt.31-nov.2 közt a Cserehát lesz az otthonom ismét. De ha tudja vki pontosan, hogy mikor az szóljon, mert én már nem emlékszem, hogy hol olvastam az infót, lehet, hogy már le is késtem.

ui. Budai "parkerdő" az suxx nagyon. Kocsironcsok, szipus-zacsik, hűtők, kazánok, tűzhelyek és sátorlapok minden töbörben.

Előzmény: Oyabun (172)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 175
Jelentem (bár már senki nem jár ide), hogy Bp-en, a Nemzeti Múzeum mögött -talán vmi Pacsirta utca van ott (öt- vagy -mező), mindenesetre a Pollack felé az egyik öreg fán ollllyan gyönyörű laska nőtt, hogy nem is volt szívem bemászni érte :) fehér, harsogó, tömzsi, jószagú és egyébként is szívmelengető, hogy itt lakik velünk ebben a szmogban. Megsimogatni, fotózni lehet, de nehogy vki megegye! :)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 174
Kedves Harcművész és Gombázó Barátom! Otouto!

Írod:
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.

Megpróbálok röviden válaszolni felvetett kérdéseidre, legjobb tudásom alapján. A köyvekben sajnos csak hozzávetőleg írják le a szerzők a gombák élettanával kapcsolatos eseményeket. Gondolom ez azért van, mert kissé hiányos a megfigyelésük vagy több könyvből vágták össze a megszerzett tudásanyagot.

A gombák két részből állnak.

1. Vegetatív test. Improduktív test.
Ez az a föld alatti gombatest, amelyet micéliumnak nevezünk és ez több évig is szinte láthatatlanul a talajban képes vegetálni, várni a kedvező körülményekre (optimális csapadék, -tápanyag és kedvező hőmérséklet). Amikor ezek a körülmények adottak, akkor a micéliumfonalakban megindul egy robbanásszerű haploid fejlődés, amelynek következménye a diploid (kétsejtmagú) állapot létrehozása. De ez már a másik a részre tartozik.

2. Szaporító test.
Ez maga a "gomba", a föld feletti produktív termőtest. Ezt hívják a gombagyűjtők gombának.
Ezt fogyasztjuk, -ják. Nem tudom, hogy szükségesnek tartod-e, hogy részlezzem, mert ez egy topicoldalnál bonyolultabb folyamat. A topic inkább a rövid tájékoztatást szolgálja. :-((

Hány nap alatt fejlődnek ki?

Ez függ a fenti körülmények adta lehetőségektől. Ha valamelyik kimarad, akkor nem fejlődik ki a produktív test, a gomba.

Azonban, ha a micélium optimális körülmények hatására termőtestet hoz létre, akkor azt a tintagombák esetében 1-2 nap alatt hozza létre, míg a többi vastagabb-tömörebb beltartalmű gombák esetében 3-4 nap vagy a tapló esetében akár évtizedek is lehetnek. Például egy gyógyhatású gombát említek, az Óriás pöfeteget (Langermania gigantea) amelynek súlya akár 2,5-15 kg-ig is terjedhet, a nagysága (átmérő) a 15 cm-től 1,5 méterig is fejlődhet. Ehhez nagyon nagy mennyiségű nedvesség szükséges. Ezért ennek fejlődése akár 1 hétig vagy 9 napig is eltarthat. A tintagombák vizenyős, vékony húsú, szinte átlátszó gombafélék, ezeknek a fejlődése nagyobb esők esetén, már az esőzés alatt elindul, és mire a több napos eső eláll, addigra a hamar fejlődsének indult termőtestek szétfolyósodnak. (Elpusztulnak.) De itt, ebben az esetben a gomba pusztulásával egyben a szaporodást is elősegíti, mert ráragad a körülötte lévő avarrétegre, fűszálakra és az azt bolygató vadállatokra (nyúl, fácán, őz, vaddisznó, stb.), így is terjedhetnek a spórái.

A vargánya-félék egy bizonyos talajtípushoz, a savanyú erdőtalajokhoz kötöttek és az azokban található fafajokhoz, legtöbbször a lucfenyő-félékhez és a tölgyekhez. Ezzel szemben csiperke gomba-félék és őzlábgombák nem ennyire kötöttek, minden talaj és erdőtípusban megtalálhatók.

Az, hogy megesik Nálad a "gombamúmiák" megtalálása, ez nem véletlen a különböző fejlődési állapotokban. Ugyanis amint a fentebb említett optimális körülmények közül bármelyik is az időjárás megváltozásával megszűnik, a vegetatív test tovább tápanyagokat és nedvességet nem szállít a termőtestbe. Így, ezzel saját magát védi a föld alatti micélium-köteg (vegetatív test). Amiket Te találsz száraz "múmiákat" azokat a szél megszárítja, és amíg a gombákban található fehérje bontó enzimek el nem végzik feladatukat, addig ott állnak a termőhelyükön. Éppen ezért ezeket a gombamúmiákat fogyasztásra nem szabad felhasználni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fehérjebontó enzimek melléktermékei a toxinok, ezek olyan vegyületek, amelyek emberi szervezetbe jutva erős, gasztrointesztinális (gyomor, béltünetes) mérgezéseket okoznak!

Kedves otouto! Remélem ezzel a dióhéjnyi válaszommal nem ijesztettelek el a gombák megfigyelésétől és gyűjtésétől. Ha mégis, hogy úgy gondolod, hogy ez az információ számodra kevés, akkor nyugodtan kérdezz tovább! A gombagyűjtéssel és felhasználással kapcsolatos tudnivalókra felhívomazért figyelmed, minden esetben legyél óvatos és csakis gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált gombát használj fel a konyhádban.

Remélem, hogy nem fárasztottalak ki!

Üdv,

Oxalis

Előzmény: otouto (162)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 173
Kedves Lord, Oyabun, Otouto, bd és psilon2 (ha még olvasol bennünket?) és a többiek!

A ma reggeli információim szerint a szombathelyi központi piaccsarnokban az egyik árus 10 kg frissen gyűjtött vargányát viszgáltatott be, eladásra. A kilónkénti eladási árat nem árulták el.
Mi a véleményetek arról, hogy ilyen nagy mennyiségű vargányát hol lehet gyűjteni?
Mert mi ha itt az Alföldön 10 kg bármilyen gombát gyűjtenénk, akkor szobrot emelnénk egymásnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát igen. Egyébként nem volna rossz már végre gombát is találni. Mert április óta itt nálunk az Alföldön gomba híján csak napsütésből van sokk, amit már igen csak ununk.

Egyáltalán van aki még gombász topicot olvas? Tartsunk már egy létszámellenőrzést!!!

Rövidesen ránk esik a gombaszezon!

Halihó,

Oxalis

Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 172
Lordom!
OFF
Mikor lesz Zalában a gombásztalálkozó? Szívesen elmennék. Meg megnézném már a búrádat is, ha már annyit olvastam tőled. (Meglehetőst egyedi stílusodra felfigyelve végigszórakoztam az utóbbi néhány hónapban elejtett hozzászólásaid :-)
Én ugyan pesten születtem és itt is élek, de nagyszüleim Zalaiak és nagyon sok időt töltöttem ott. Teljsen otthon érzem magam lent.
ON
Hét végén a Budai hegyekben túráytunk, a kéktúra vonalának idevágó szakaszait megtéve. Gombát egy szálat sem, eldobált mekdonácos hulladékot meg egyéb szemetet annál többet láttam. :-(
Oya
Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 171
bd
Neten is elérhető. Én egy tavalyi túlétő túrával kapcsolatban akadtam bele.

http://extra.hu/tulelosuli/tul1.htm

Jó böngészést.
Oya

Előzmény: bd (170)
bd Creative Commons License 2000.09.12 0 0 170
Oyabun
Tetszik, amiket idéztél.
Megszerezheto a forrás? Micsoda, hol, hogyan kapható?
bd
Előzmény: Oyabun (169)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 169
OFF
Sőt, ha már természetjárunk, egyéb veszélyek még:
Egyes területeken hazánkban is találkozhatunk a viperafélék családjába tartozó
mérges kígyókkal. Hátoldalukon végighúzódó zegzugos vonal és feltűnően rövid,
hegyes farok jellemzi őket. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, valamint
Zala, Tolna, Somogy megye lápos területein, hegyi kaszálóin, erdőkben él. A kisebb
testű parlagi vipera szórványosan fordul elő a Duna-Tisza közének füves kaszálóin
pl. Bugacon, valamint a fertő környékén. A Hanságban gyakoribb. Mivel nem
agresszívak elégséges, ha a veszélyeztetett területen elővigyázatosan mozgunk, és
kikerüljük e védett állatokat óvatosan mozdítsunk el köveket, táborhelyet és a
levetett ruhát vizsgáljuk át. Ha mégis támadás érne valamit a sérült testrészt a
marás helye fölött, nem túl szorosan el kell kötni. húszpercenként lazítsuk meg a
kötést, és legkésőbb egy óra múlva vegyük le. A sérült végtagot pihentessük a szív
szintje alatt tartva tegyük sínbe és lehetőleg hűtsük. A sebet kimetszeni, kiszívni
nem szabad. A vérkeringés serkentésére itassunk kávét vagy teát. A sérültet minél
gyorsabban szállítsuk orvoshoz. A kígyómarás veszélyét nem kell túldramatizálni
csak evesebb mint l %- a halálos és 5O % tünetmentes.

A foltos szalamandra, sárga hasú vörös hasú unka, a zöld és barna varangy, valamint
a zöld levelibéke testváladéka a kezünkről a nyálkahártyára kerülve mérgezéseket
okozhatnak. Érintésük után mossunk kezet. A váladék által izgatott testrészt hideg
vízzel mossuk le.

A kullancs jelenti a legnagyobb reális veszélyt. Tavasszal és ősszel különösen aktív,
de az esős nyár is s nagyon kedvező számára. Az általa terjesztett
kullancsencephalitis elleni oltást FSME/IMMUN adassuk be magunknak. Azonban
ez nem véd a Lyme betegség ellen, melynek kórokozóját százszor gyakrabban
hordozzák magukban. A csípés helye körüli kerek, viszkető kiütés esetén
haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme boreliosis jele lehet. A kullancs
ellen a legjobb védekezés, ha elkerüljük a magas füvet bozótot. A teljes zárt ruházat
és a magas szárú bakancs viszonylagos védelmet nyújt. Minden körülmények között
kb. 8 óránként vizsgáljuk át saját és társaink testét. Elsősorban a lágy hajlatoknál és
a hajas fejbőrön keressük. Csipesszel a fejénél megfogva, lassan mozgatva óvatosan
lehet kivenni. A mikrosebet fertőtlenítsük. Ma már több olyan készítmény is létezik,
amely véd a szúnyog és a kullancscsípés ellen AUTAHN, Sanody, Protect B,
ultrathon stb. állítólag ugyanilyen hatású a Polybé tabletta.

A méhfélék és darazsak tömeges szúrása vagy túlérzékenység esetén adjunk a
sérültnek antiallergikus gyógyszert Fenistil. Sandosten, Zaditen Tavegyl. A háziméh
fullánkját csipeszek vegyük ki a rajta lévő méregmirigyet ne nyomjuk meg. külön
kell szólni a veszettségről Egyre gyakoribb hazánkban a fertőzőt állat, ezért kerüljük
a különösen szelíd egyedeket. Ne nyúljunk tetemekhez, állati ürülékhez. A macska,
kutya, róka, őz stb. egyformán veszélyes lehet. Ha támadás ér minket minél
közelebb van a fejhez, annál veszélyesebb a fertőzés, a sebet azonnal mossuk le
szappannal és vízzel, tegyünk rá steril kötést. Haladéktalanul keressünk fel orvost,
aki azonban csak az állat megvizsgálásával tudja megállapítani, hogy veszett volt-e.
A HDC vakcina segít.
Forrás lásd előbb...

Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 168
Egy másik vélemény:
Makrai Tibor István alezredes
Túlélő-suli
"Hű társunk a kutya, életveszélyes lehet. elkóborolt házőrzőkkel és szabadon futtatott harci kutyával egyaránt találkozhatunk. Veszélyes ellenfél. Szaglása harminchatszor, hallása kétszer jobb az emberénél. Látása azonban csak fele ellenszélben közelről sem észlel, ha mozdulatlanok maradunk. Ne mutassuk ki félelmünket és ne nézzünk az állat szemébe. Ne meneküljünk hátunka látva mindenképpen támadni fog. Lassan oldalazva, monoton, megnyugtató szavakat mondva térjünk ki. A betanított kutya ha parancsot kapott megtámad minket. Az elkóborolt állat csak akkor, ha táplálékot vagy különleges veszélyt lát bennünk.
Falusi házőrzők és kóbor ebek színlelt támadással általában elriasztható. Az állat farka mutatja agresszivitását ha vízszintesen áll támadásra számíthatunk. Várjuk be ezt a pillanatot. Kínáljunk fel valamilyen tárgyat pl. botot, vagy ruhával vastagon betekert karunkat, amire ráharaphat, majd a kutya pofájára ütve kővel, bottal kíséreljük meg eltörni felső állkapcsát. a rövid pofájú ebek hasán lágyékát rúgjuk. A támadáskor kíséreljünk meg állva maradni. Megtehetjük azonban, hogy szorosan magunkhoz szorítva földre vigyük és mögé kerülve leszorítsuk. A harci kutya küzd, amíg él. Más fajták megfutamodhatnak.
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 167
Nagyon megborzongtam, de mégis köszönöm a tájékoztató leírásodat. Remélem sose' lesz rá szükségem.
Előzmény: Oyabun (166)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 166
Nagyon OFF
Én inkább a kevésbé agresszív technikákat kedvelem, tehát Aikidoztam jó pár évet. Egyszer, amikor megkérdezte valaki a mesterünket, mit csinálna egy katanával felszerelkezett ember ellen, azt válaszolta. "Miközben folyamatosan a szemébe néznék, nagyon óvatosan tennék egy lépést hátra. Majd a másik lábammal még egyet. Aztán újból az előbbi lábam következne. Mindezt nagyon lassan. Miután legalább három kard hosszúságra kerültem tőle, gyorsan megfordulnék és elszaladnék." Ez kutyával kevésbé működik, mert ha futsz előle kerketni fog, és szinte biztos, hogy gyorsabb és kitartóbb nálad.
Klasszikus qtyaelhárítás alapok no1:
Ha nem tudod elkerülni a konfliktust, fogj egy botot, vagy tekerd a kabátod a kevésbé használt kezed köré (pl: balkezesek jobbkéz, jobbkezesek fordítva) és a bottal vagy a betekert alkaroddal fogd fel a kutya első támadását. Ezután van kb. 5-10 másodpercnyi időd 'hatástalanítani' az állatot. Ennyi ideig tart míg egy közepes méretű kutya kettéharap egy vastagabb botot, vagy az alkarod. :-( Célszerű a torkát, szemét vagy a fejét támadni. Ezek azok a pontok ahol azonnal ható, további támadást megakadályozó sérülést tudsz okozni. Ha el tudod emelni a földtől úgy, hogy közben a háta mögött vagy, szabad kezeddel támadhatod a torkát. Talán ez a leghatásosabb megoldás, ilyen módon nem csak a fogaitól, de a harc közben hatásosan használt körmeitől is kellően távol tudsz maradni.
Bocs, ha túl brutálisra sikerült, ez van. A fentiek a desszantos kiképzés alapjai, durván ezt kapják az ejtőernyős kollégák harci qtyák ellen. Persze, ha van náluk lőfegyver sokkal egyszerűbben intézik a dolgot.
Oya
Aki qtyatulajdonos és qtyaimádó és reméli, sohasem kell használnia amit tud...
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 165
Köszönöm szépen az őszinte válaszod. Marad a fáramászás és ha erre már nincs lehetőség a nagyon határozott szembefordulás, ordítozás.
Kár azért, hogy Mesteretek nem felbőszített rotveilerekkel küzdött. Mentségére mondom, azok más idők voltak. Meg hát úgy tudom, hogy a harcművészet nem is erre való.
Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Ez a mondatod igen elgondolkodtató volt számomra. Ha hülyéskedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy van mit tanulnunk a kutyáktól...meg kell alakítani a "harcikutya-iskolát". :-)) De ez csak amolyan rossz vicc, mert tudom, nem a verekedés a lényeg. :-)
Előzmény: otouto (164)
otouto Creative Commons License 2000.09.11 0 0 164
Üdv, Kopáncsi!
A kutyás kérdésre őszintén válaszolva: Én 7 éve karatézom, de az biztos, hogy menten összecsinálnám magam, ha egy felbőszült, nagytestű kutya nekem támadna. Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Stílusunk (kyokushin) megalapítója annak idején bikákkal küzdött, és 43-at megölt pusztakézzel. Olyan életpontokat ütött meg az állatokon, ahol azonnali halált okozott. Persze ő sem volt tökéletes, egyszer megcsúszott, és felnyársalta az egyik bika. Csodával határos, hogy nem halt meg...
Szóval az én alkalmazott harcművészeti technikám kutyák ellen valószínűleg a fáramászás lenne. (Amennyiben van fa a közelben :-) )
Előzmény: Törölt nick (163)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 163
Szia Topicgazda!

Végre ismét itt. Máris egy szuper kérdés, amire válaszolni igen nehéz. Remélem hozzászólnak az avatottabb kollégák. A linkért köszönet.
A medvetámadás elhárításából ki vagyok képezve. Kajával teli hátizsákot kell vinni és a kriktikus pillanat beálltakor a brumi elé kell dobni. Amíg megeszi egérutat lehet nyerni.
De a kutyák? Van rá valamilyen harcművészeti technika? Ezt komolyan kérdezem. Legalább elméletben tudjam. Gombák és a harcművészet. Minden mindennel összefügg. :-)

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: otouto (162)
otouto Creative Commons License 2000.09.08 0 0 162
Sziasztok, gombázós barátaim!
Végre a múlt héten és most is volt itt valamicske eső, talán megkezdődik végre az igazi gombászidény.
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.
Köszönöm a segítséget, cserébe egy szuperjó gombász link:
kattintsatok ide!
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.06 0 0 161
Hi Lord!

Sajnos mi nem megyünk sehova. Maradunk a szikes pusztákon. Közbejött egy akadály. Autólopás. (Nem mi loptunk.) Nullázták a tervet.

Amúgy mit szoktatok "forgatni"? Ha szabad kérdeznem. Engem ugyanis a gombák mostantól nem érdekelnek, egyéb kedvteléseimnek hódolok: tévézek például. Kacérkodom a madarastopic-kal is. Ehhez a szakmához úgyse értek. Erdőn-mezőn sétálgatni úgyis szeretek. A szegedi Fehér-tón meg mindig lehet madarászni. Azt még nem vitte el se a cián, se az aszály, se a belvíz és nem is magánosították.

Oxalis üzeni , hogy fog írni, persze. Feltéve ha túléli. Tavasz óta az Őrségbe akar menni. A másiktopciba is írni fog. Meg a kamrába is. Majd.

Na csákó,

Kopáncsi

Előzmény: lord (160)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 160
Kopancsi
végülismindegy, lényeg, hogy kijöjjön a kullancs. Legutóbb barátom fa..ából kézzel szedtem ki (érzékien) egyéb eszköz híján (lehet, hogy óvatlanul lepisilt egy vérmes tölgyfát?). Egy ismerősöm vallomása: "megvárom, hogy teleegye magát, aztán ha jóllakott elmegy magától. Én hozzá nem nyúlok." Ez is egy módszer.

a másik dolog ( bár nem vagyok zalai) mi is megyünk az Őrségbe az Országos Gombásztalálkozóra (talán forgatni is), lehet, hogy összefutunk az erdőben? :) ha meg nem majd itt jól elmeséljük egymásnak, hogy mit láttunk.

a harmadik, a fenyőpereszke (szürke rizike, hogy én is mondjak egy új nevet) felfűzve aszalták fűszergombának (kissé csípős- borsos, ha jól emlékszem) vagy vegyes savanyúságban tették el (csalamádéban, mint annyi sok más gyenge húsú gombát), jómagam még nem ettem és nem készítettem effélét. attention, az infó másodkézből való.

Erről jut viszont eszembe a fehér petrezselyemgomba (hívják még karfiol-, bodros korall- meg ki tudja még milyen néven:)) amiből gombakrémet készítettek. Gyógyhatású. Levesbe is keverték, mint a marhahúskivonatot, meg lepénybe töltötték, káposztás lángosra kenték. Sirály. Néha szívesen visszamennék az időben kb. 100 évet... :)

Ja és Kopancsi addig örülj amíg csak kutyákkal kell vívnod és nem püfölöd husánggal a fák törzsét, hogy megpróbáld elriasztani a medvéket azon filózva, hogy most végül mit is mondtak a helyiek: felfelé vagy lefelé kell elkezdeni rohanni? :) De azért persze a gazdi és póráz nélküli kutyák is elég gázosak. (Meg a vietnámi malacok:))

bd Creative Commons License 2000.09.05 0 0 159
Kedves lord, ez gyönyöru lett!
bd
Előzmény: lord (158)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 158
Namost akkor csapongok, Riza, mint említettem száraz volt minden, a fülőke is, egyébként ott kacag a műszerfalon azóta, mert olyan szép.Főleg a csavarodó "árvége". Most már van mellette egy picinke nyálkás szegfűgomba is, szintén szárítva.

A wasabi nálam egy iszonyatosan erős japán torma tubusára van ráírva. Abszolút autentikus, egy keleti fűszerestől szereztem (mit tagadjam mostmár: loptam, mert kurva drága volt), szóval ez tényleg gomba? Hö.

Az ágyaspáleszekkel nekem is tetemes tapasztalatom van, de csak fűszer és gyógynövényekkel, gombával még soha... esküszöm. A bor nálam úgy jött a képbe, hogy egyszeris a Vendvidéken (vagy Hetésben, ki tudja mamár) kései novemberi estén olyan forralt bort kínáltak ami nem a szokásos és néha már halálraunt szegfűszeggel-fahéjjal megküldött dolog volt, hanem valami extra. Házigazda szerint 13féle gyógy illetve fűszernövény fickándozott a forró lében (bár szerintem a 13-as szám inkább misztikus, mint praktikus). A lényeg itt, hogy földöntúli volt az íze, illata, meg az álom ami utána jött. Sajna csak a kakukkfüvet, a muskotály zsályát és a bodzát tudtam beazonosítani (a recept számomra tehát elveszett örökre, tán meg sem volt soha), vendéglátó bevalotta még a fehér ürmöt, mint nem elhanyagolható összetevőt (ezért volt tehát mélyen gyönyörű álmom!) és némi unszolás után a macskagyökeret. Ez utóbbi szerintem csak eszébe jutott/ jól hangzott :) és csak ezért mondta. A fűszeres borok másik nagy területe a nyáron iható (itatott) fehér bor alapból sok titkos fűszerrel készített és jégbe hűtött életmentő csoda, de erről majd jövő augusztusban :)), most már a forró ital szezon jön. Amiről jut eszembe a hársfavirággal, mézzel, kálmosgyökérrel meg egyebekkel forralt kecsketej, mint minden téli bajra jó gyermekorvosság. Jó édes, nem úgy, mint az a főzet amitől dédapám, s nagyapám is meggyógyult annak idején némi visszeres/ agyérgörcsös fájdalmakból és évtizedekig éltek még utána békében. Na az keserű volt. Kicsi voltam még, de így leírva hasonlíthatott a csodaszer valami olyanra amiről Oxalis írt. Étkezés közben kellett kortyolni valami negyed kupicával a méregzölden fényesfekete főzetet és keserű volt, mint az epe. Éljen a népi gyógyászat.

Na. Hogy azért gombáról is írjak: pár napot az Upponyi hegyeknél töltöttem (Aggteleki-karszt/ Cserehát) és nincs semmi. :(( Nagyon sok többhetes példányt találtunk, főként galambicát, csiperkét, bimbós pöffeteget, lúdvércgombát (ez ami világít éjjelente: lidércfény), gyökeres fülőkét (aminek az az irdatlan hosszú szára van, olyan kackiás a kedves:)), kenyérgombát, hánytató piroshátút. Egyszóval mozgott ott valami, de ez a szárazság betett mindenkinek. Azért előrelátóak voltunk: az egyik ottani hivatásos gombaátvevővel telefonszámot cseréltünk és ő majd szól, ha legalább egyhetes eső lesz és a helyiek tömegével kezdik behordani a vargányát... :) Amit egyébként (most kapaszkodjatok!) max. 600 Ft/kg áron vesznek át. Az első osztályút, bizony. A másodosztályút (értsd kicsi, aranyos, frissen zömök, fénylő barnakalapú fenyőtinórát) pedig 200 forintért. Na ezt adják pesten kétezerért, amúgy.

A pecsétviaszra visszakanyarodva: mifelénk mézgával fényesítették- nem lakkal- addig is, míg el nem dőlt, hogy kell-e gyógyszernek. Addig meg "csak" dísz volt a sublót tetején, vagy a kóterben az árpávalérő almák és birsalmák között és valami rejtélyes okból a lányszobák ablakában.

lord, aki tele van élményekkel és az ősz ízeivel :), ezért kissé eltúlozta a hozzászólása hosszát

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 157
Kedves Psilon2!

Kopáncsi mikológus barátja vagyok, ebben a minőségemben már találkoztunk ezeken az oldalakon. Úgy emlékszem, hogy Te zalai ember vagy, ezért fordulok hozzád.

Véleményed szeretném kérni a következőkhöz:
Szeptember 14-15-16-17--i napokon az Őrségben (Vas megye déli része, de hát ezt tudni fogod) gombagyűjtő túrára és kirándulásra megyünk néhány társammal, egy kocsival, összesen négyen. Arra gondoltam, hogy volna -e kedved Zalalövőn velünk, alföldi gombászokkal találkozni? Ha úgy érzed, hogy ezt az áldozatot meg tudod hozni, akkor egy rövid beszélgetés erejéig találkozhatunk egy általad megadott helyen. Kicserélhetnénk a jelenleg található gombákkal kapcsolatos gondolatainkat.

Mi a véleményed erről?

Ha más zalaiak is olvasnak, akkor szívesen venném, ha társulnának hozzánk! Aki ebben benne van, az értesítsen. Ha a megadott időpont most még nem alkalmas, úgy másikat is kereshetünk, de még az ősszel!!!!!!! Vagy?

Üdvözlettel,

Oxalis

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 156
Kedves Báró Úr!

Örömmel olvastam soraid és tetszik a jó humorod.

A Magyarországon található hasonló gomba, amit itt nálunk lehet gyűjteni, annak Világító tölcsérgomba a neve és ez erős mérgezést okoz. De nem a termőtest világít, hanem a vegetatív test, ez a micélium és ez a fák kérge alatt, a faanyagban található. Ezt onnan lehet látni, hogy ha véletlenül a korhadt fának a kérgét leemeljük, a micélium ekkor kis frekvenciájú fényt bocsájt ki. Hasonlóan a szentjános bogarakhoz.
Általában ezek a gombafélék mind mérgezőek és ezáltal nem fogyaszthatóak. Japán kicsit messzire van, kár volna elmenni gombapörköltet enni, pláne mérgező gombából!
Valószínűleg a gombapörkölt nem világítana, mert ez a világító vegyület, valószínűleg termolabil jellegű anyagféleség, főzés közben lebomlik.
Hazánkban ilyen gombát szerencsére a kereskedelmi forgalomban tudomásom szerint még nem árultak. Hál istennek. Ha te többet tudsz erről, kérlek írd meg!!

Üdvözlettel,

Oxalis

Előzmény: Munchausen (153)
Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 155
Helló Mindenki!

Kit érdekel a gyógytea készítés szárított taplógombákból?

Pecsétviaszgomba vagy lepketapló és ha van kalapos gomba, a shii-take kell hozzá. Tehát nem kell együtt a három, hanem amelyik éppen van otthon, kéznél van.

A csontszáraz, durván megőrölt vagy mozsárban összetört, kb. 10 gramm vagy 1 deka gombát teatojásban vagy csak "úgy" 8 dl forró vízbe szórjuk, összekeverjük és 20 percig főzzük. Majd finom, aprószemű szűrőn átszűrjük. Cukorral vagy mézzel és citromlével ízesíthető.
Fontos tudni: a fenti gombákból készült tea rák megelőzésére, rákos megbetegedések megelőzésére, a daganatműtét után a továbbterjedés megakadályozására jó hatással van.
Feszült, stresszes állapot és az állati eredetű zsiradék-felesleg feloldását is segíti. Kúraszerűen, naponta két csészével fogasszuk! Kúraszerűen alkalmazva 3 hónapos időközönként, 1 hónap szünetet tartsunk. Immunrendszer erősítésére hetente egy-két alkalommal érdemes inni belőle, tartósan a fő étkezések között.

Ha valaki valamit nem ért, kérdezzen.

Alkoholos gyógynövény-alapú ágyakba (nagyobb üvegekbe) a gyógynövények közé darabos szárított gombát érdemes rakni. Mi jöhet szóba? A fentiek, természetesen nem kukacos állapot, itt már mindhármat belerakhatjátok a gyógynövények közé, együttesen is lehet alkalmazni őket. Ki kell-e szárítani ilyenkor is őket? Természetesen, mint írtam, szárított állapotban kerüljenek az üvegbe. Darbokban és nem őrőlve! Mennyi ideig tartható el az így készült gyógyhatású ital? A sötétre színeződött alkoholos levet a felöntéstől számított 3 hónaponkét le kell önteni (szűrni) egy tiszta üvegbe. Ugyanígy lehet új italllal ismételni a bemutatott eljárást, addig, amíg színe van az elkészült gyógyitalnak.
Mire lehet alkalmas ez az ital? Mire lehet felhasználni? A benne lévő gyógynövények és gyógygombáknak más-más a hatóanyaguk, más-más betegségekre hasznosak. De az ital, önmagában nézve is finom. DE nagyon keserű. Unicum-svédcsepp jellegű.
MIkor ajánlatos fogyasztani? A több alkalommal leöntött és összegyűjtött gyógyitalt reggel, étkezés előtt fél órával másfél-két cent fogyasztandó.
Mikor fejtik ki a gyógyhatását az ital? Három hét után, már érezhetően javul a közérzet, erősödik az immunrendszered. Nő az étvágyad! De nem hízol!

Milyen gyógynövényekekt használjak?
Általában a környezetünkben található bármilyen gyűjthető gyógynövény alkalmas erre a célra. Leginkább az orbáncfű, citromfű, apróbojtorján vagy párlófű, vasfű vagy verbéna, galagonya bogyó, galagonya virág, sárga ökörfarkkóró, orvosi ziliz, szemvidítófű, csalán, kakukkfű és még sorolhatnám.
Megjegyzem, nekem 64 féle gyógynövényből készült ágyas gyógypálinkám van otthon.

Mivel sajnos rettentően keserű ez az ital, aki akarja ízesesítheti:
szárított szentjánoskenyérrel, aszalt fügével, aszalt szilvával, aszalt meggy-gyel, aszalt almakockák (bagolytüdő), mazsolaszőlő (fehér és barna), tehetünk még bele ízlés szerint szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűborsot stb.

A variációk száma a végtelenbe konvergál. Több témára, mindenkinek ízlése és gyűjtőszenvedélye szerint.

Ha valakinek nincs ideje az egésznek utána járni a természetben, akkor a gyógynövényboltokban, fitotékákban, csak annyit kell mondani, hogy szeretnék ágyaspálinkához gyógynövényeket vásárolni. Mindent adnak, ami a készletükben rendelkezésre áll.

Oxalis

retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 154
<OFF>Nem a zagond.
Odáig eljutni, meg time (mikorra végre kifordul6nánk magunkból & BKV(min.) & ...(short time)... & a zapróbb al6na & ...(short time)... & BKV(min.) & közben ittott kalya-pilya-nyafogás(+előtte otthon). Szóval örülök, ha este 5 után Kamraerdő (csak 1 delelyes). Azér itt-ottan is volt gombaszag, igaz 1-ccer valami tinóruféle virágzott, de nem ismertem meg (azér otthon tartok kitűnő gomba6ározót 1 volt dologhelyemen leltem a házikönyvtárban)
</OFF>
Előzmény: Törölt nick (145)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.31 0 0 153
Nemrég hallottam újra a wasabi gombáról, ez egy japánban honos gombafajta, különleges tulajdonsága, hogy igen erős biolumin, vagyis világít rendesen. Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne ilyet szerezni, meg esetleg azt is, hogy mérgező-e, izre jó? Főzés közben elveszti-e a világító képességét, pazar lenne egy világító gombapörkölt, nem? ;-)))
retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 152
Borhoz pálinka? hmm...

Különben szia itt is, maradok csak olvasó.

Előzmény: Törölt nick (150)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 151
A-ha. Kösz.
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 150
Füveket, fűszereket vagy gyümölcsöket begyömöszölsz egy üvegbe. Virágokkal is kipróbálhatod. Rájuk öntesz valamilyen --- lehetőleg tiszta házi --- pálinkát. Az egészet néhány hétig így hagyod, azután megkóstolód. A pálinka íze csodálatos változáson megy át. Ráadásul egészséges, igazi gyógyszered van. Népgyógyászat. Mértékkel kell fogyasztani. Sőt mindezt a borral is kipróbálhatod.
Előzmény: lujza (148)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 149
Nem biztos. Az aggály azért jogos. Nem minden tintagombafélének van mellékhatása. Elég sok a mendemonda. De jó, a tintagombákat hagyjuk ki. Mikológus barátomat ide fogom csalni (Oxalis), lehet, hogy a véleményén csodálkozni fogtok.
Előzmény: bd (147)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 148
Mi az az ágyaspálinka ?
Előzmény: bd (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!