Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 163
Szia Topicgazda!

Végre ismét itt. Máris egy szuper kérdés, amire válaszolni igen nehéz. Remélem hozzászólnak az avatottabb kollégák. A linkért köszönet.
A medvetámadás elhárításából ki vagyok képezve. Kajával teli hátizsákot kell vinni és a kriktikus pillanat beálltakor a brumi elé kell dobni. Amíg megeszi egérutat lehet nyerni.
De a kutyák? Van rá valamilyen harcművészeti technika? Ezt komolyan kérdezem. Legalább elméletben tudjam. Gombák és a harcművészet. Minden mindennel összefügg. :-)

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: otouto (162)
otouto Creative Commons License 2000.09.08 0 0 162
Sziasztok, gombázós barátaim!
Végre a múlt héten és most is volt itt valamicske eső, talán megkezdődik végre az igazi gombászidény.
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.
Köszönöm a segítséget, cserébe egy szuperjó gombász link:
kattintsatok ide!
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.06 0 0 161
Hi Lord!

Sajnos mi nem megyünk sehova. Maradunk a szikes pusztákon. Közbejött egy akadály. Autólopás. (Nem mi loptunk.) Nullázták a tervet.

Amúgy mit szoktatok "forgatni"? Ha szabad kérdeznem. Engem ugyanis a gombák mostantól nem érdekelnek, egyéb kedvteléseimnek hódolok: tévézek például. Kacérkodom a madarastopic-kal is. Ehhez a szakmához úgyse értek. Erdőn-mezőn sétálgatni úgyis szeretek. A szegedi Fehér-tón meg mindig lehet madarászni. Azt még nem vitte el se a cián, se az aszály, se a belvíz és nem is magánosították.

Oxalis üzeni , hogy fog írni, persze. Feltéve ha túléli. Tavasz óta az Őrségbe akar menni. A másiktopciba is írni fog. Meg a kamrába is. Majd.

Na csákó,

Kopáncsi

Előzmény: lord (160)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 160
Kopancsi
végülismindegy, lényeg, hogy kijöjjön a kullancs. Legutóbb barátom fa..ából kézzel szedtem ki (érzékien) egyéb eszköz híján (lehet, hogy óvatlanul lepisilt egy vérmes tölgyfát?). Egy ismerősöm vallomása: "megvárom, hogy teleegye magát, aztán ha jóllakott elmegy magától. Én hozzá nem nyúlok." Ez is egy módszer.

a másik dolog ( bár nem vagyok zalai) mi is megyünk az Őrségbe az Országos Gombásztalálkozóra (talán forgatni is), lehet, hogy összefutunk az erdőben? :) ha meg nem majd itt jól elmeséljük egymásnak, hogy mit láttunk.

a harmadik, a fenyőpereszke (szürke rizike, hogy én is mondjak egy új nevet) felfűzve aszalták fűszergombának (kissé csípős- borsos, ha jól emlékszem) vagy vegyes savanyúságban tették el (csalamádéban, mint annyi sok más gyenge húsú gombát), jómagam még nem ettem és nem készítettem effélét. attention, az infó másodkézből való.

Erről jut viszont eszembe a fehér petrezselyemgomba (hívják még karfiol-, bodros korall- meg ki tudja még milyen néven:)) amiből gombakrémet készítettek. Gyógyhatású. Levesbe is keverték, mint a marhahúskivonatot, meg lepénybe töltötték, káposztás lángosra kenték. Sirály. Néha szívesen visszamennék az időben kb. 100 évet... :)

Ja és Kopancsi addig örülj amíg csak kutyákkal kell vívnod és nem püfölöd husánggal a fák törzsét, hogy megpróbáld elriasztani a medvéket azon filózva, hogy most végül mit is mondtak a helyiek: felfelé vagy lefelé kell elkezdeni rohanni? :) De azért persze a gazdi és póráz nélküli kutyák is elég gázosak. (Meg a vietnámi malacok:))

bd Creative Commons License 2000.09.05 0 0 159
Kedves lord, ez gyönyöru lett!
bd
Előzmény: lord (158)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 158
Namost akkor csapongok, Riza, mint említettem száraz volt minden, a fülőke is, egyébként ott kacag a műszerfalon azóta, mert olyan szép.Főleg a csavarodó "árvége". Most már van mellette egy picinke nyálkás szegfűgomba is, szintén szárítva.

A wasabi nálam egy iszonyatosan erős japán torma tubusára van ráírva. Abszolút autentikus, egy keleti fűszerestől szereztem (mit tagadjam mostmár: loptam, mert kurva drága volt), szóval ez tényleg gomba? Hö.

Az ágyaspáleszekkel nekem is tetemes tapasztalatom van, de csak fűszer és gyógynövényekkel, gombával még soha... esküszöm. A bor nálam úgy jött a képbe, hogy egyszeris a Vendvidéken (vagy Hetésben, ki tudja mamár) kései novemberi estén olyan forralt bort kínáltak ami nem a szokásos és néha már halálraunt szegfűszeggel-fahéjjal megküldött dolog volt, hanem valami extra. Házigazda szerint 13féle gyógy illetve fűszernövény fickándozott a forró lében (bár szerintem a 13-as szám inkább misztikus, mint praktikus). A lényeg itt, hogy földöntúli volt az íze, illata, meg az álom ami utána jött. Sajna csak a kakukkfüvet, a muskotály zsályát és a bodzát tudtam beazonosítani (a recept számomra tehát elveszett örökre, tán meg sem volt soha), vendéglátó bevalotta még a fehér ürmöt, mint nem elhanyagolható összetevőt (ezért volt tehát mélyen gyönyörű álmom!) és némi unszolás után a macskagyökeret. Ez utóbbi szerintem csak eszébe jutott/ jól hangzott :) és csak ezért mondta. A fűszeres borok másik nagy területe a nyáron iható (itatott) fehér bor alapból sok titkos fűszerrel készített és jégbe hűtött életmentő csoda, de erről majd jövő augusztusban :)), most már a forró ital szezon jön. Amiről jut eszembe a hársfavirággal, mézzel, kálmosgyökérrel meg egyebekkel forralt kecsketej, mint minden téli bajra jó gyermekorvosság. Jó édes, nem úgy, mint az a főzet amitől dédapám, s nagyapám is meggyógyult annak idején némi visszeres/ agyérgörcsös fájdalmakból és évtizedekig éltek még utána békében. Na az keserű volt. Kicsi voltam még, de így leírva hasonlíthatott a csodaszer valami olyanra amiről Oxalis írt. Étkezés közben kellett kortyolni valami negyed kupicával a méregzölden fényesfekete főzetet és keserű volt, mint az epe. Éljen a népi gyógyászat.

Na. Hogy azért gombáról is írjak: pár napot az Upponyi hegyeknél töltöttem (Aggteleki-karszt/ Cserehát) és nincs semmi. :(( Nagyon sok többhetes példányt találtunk, főként galambicát, csiperkét, bimbós pöffeteget, lúdvércgombát (ez ami világít éjjelente: lidércfény), gyökeres fülőkét (aminek az az irdatlan hosszú szára van, olyan kackiás a kedves:)), kenyérgombát, hánytató piroshátút. Egyszóval mozgott ott valami, de ez a szárazság betett mindenkinek. Azért előrelátóak voltunk: az egyik ottani hivatásos gombaátvevővel telefonszámot cseréltünk és ő majd szól, ha legalább egyhetes eső lesz és a helyiek tömegével kezdik behordani a vargányát... :) Amit egyébként (most kapaszkodjatok!) max. 600 Ft/kg áron vesznek át. Az első osztályút, bizony. A másodosztályút (értsd kicsi, aranyos, frissen zömök, fénylő barnakalapú fenyőtinórát) pedig 200 forintért. Na ezt adják pesten kétezerért, amúgy.

A pecsétviaszra visszakanyarodva: mifelénk mézgával fényesítették- nem lakkal- addig is, míg el nem dőlt, hogy kell-e gyógyszernek. Addig meg "csak" dísz volt a sublót tetején, vagy a kóterben az árpávalérő almák és birsalmák között és valami rejtélyes okból a lányszobák ablakában.

lord, aki tele van élményekkel és az ősz ízeivel :), ezért kissé eltúlozta a hozzászólása hosszát

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 157
Kedves Psilon2!

Kopáncsi mikológus barátja vagyok, ebben a minőségemben már találkoztunk ezeken az oldalakon. Úgy emlékszem, hogy Te zalai ember vagy, ezért fordulok hozzád.

Véleményed szeretném kérni a következőkhöz:
Szeptember 14-15-16-17--i napokon az Őrségben (Vas megye déli része, de hát ezt tudni fogod) gombagyűjtő túrára és kirándulásra megyünk néhány társammal, egy kocsival, összesen négyen. Arra gondoltam, hogy volna -e kedved Zalalövőn velünk, alföldi gombászokkal találkozni? Ha úgy érzed, hogy ezt az áldozatot meg tudod hozni, akkor egy rövid beszélgetés erejéig találkozhatunk egy általad megadott helyen. Kicserélhetnénk a jelenleg található gombákkal kapcsolatos gondolatainkat.

Mi a véleményed erről?

Ha más zalaiak is olvasnak, akkor szívesen venném, ha társulnának hozzánk! Aki ebben benne van, az értesítsen. Ha a megadott időpont most még nem alkalmas, úgy másikat is kereshetünk, de még az ősszel!!!!!!! Vagy?

Üdvözlettel,

Oxalis

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 156
Kedves Báró Úr!

Örömmel olvastam soraid és tetszik a jó humorod.

A Magyarországon található hasonló gomba, amit itt nálunk lehet gyűjteni, annak Világító tölcsérgomba a neve és ez erős mérgezést okoz. De nem a termőtest világít, hanem a vegetatív test, ez a micélium és ez a fák kérge alatt, a faanyagban található. Ezt onnan lehet látni, hogy ha véletlenül a korhadt fának a kérgét leemeljük, a micélium ekkor kis frekvenciájú fényt bocsájt ki. Hasonlóan a szentjános bogarakhoz.
Általában ezek a gombafélék mind mérgezőek és ezáltal nem fogyaszthatóak. Japán kicsit messzire van, kár volna elmenni gombapörköltet enni, pláne mérgező gombából!
Valószínűleg a gombapörkölt nem világítana, mert ez a világító vegyület, valószínűleg termolabil jellegű anyagféleség, főzés közben lebomlik.
Hazánkban ilyen gombát szerencsére a kereskedelmi forgalomban tudomásom szerint még nem árultak. Hál istennek. Ha te többet tudsz erről, kérlek írd meg!!

Üdvözlettel,

Oxalis

Előzmény: Munchausen (153)
Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 155
Helló Mindenki!

Kit érdekel a gyógytea készítés szárított taplógombákból?

Pecsétviaszgomba vagy lepketapló és ha van kalapos gomba, a shii-take kell hozzá. Tehát nem kell együtt a három, hanem amelyik éppen van otthon, kéznél van.

A csontszáraz, durván megőrölt vagy mozsárban összetört, kb. 10 gramm vagy 1 deka gombát teatojásban vagy csak "úgy" 8 dl forró vízbe szórjuk, összekeverjük és 20 percig főzzük. Majd finom, aprószemű szűrőn átszűrjük. Cukorral vagy mézzel és citromlével ízesíthető.
Fontos tudni: a fenti gombákból készült tea rák megelőzésére, rákos megbetegedések megelőzésére, a daganatműtét után a továbbterjedés megakadályozására jó hatással van.
Feszült, stresszes állapot és az állati eredetű zsiradék-felesleg feloldását is segíti. Kúraszerűen, naponta két csészével fogasszuk! Kúraszerűen alkalmazva 3 hónapos időközönként, 1 hónap szünetet tartsunk. Immunrendszer erősítésére hetente egy-két alkalommal érdemes inni belőle, tartósan a fő étkezések között.

Ha valaki valamit nem ért, kérdezzen.

Alkoholos gyógynövény-alapú ágyakba (nagyobb üvegekbe) a gyógynövények közé darabos szárított gombát érdemes rakni. Mi jöhet szóba? A fentiek, természetesen nem kukacos állapot, itt már mindhármat belerakhatjátok a gyógynövények közé, együttesen is lehet alkalmazni őket. Ki kell-e szárítani ilyenkor is őket? Természetesen, mint írtam, szárított állapotban kerüljenek az üvegbe. Darbokban és nem őrőlve! Mennyi ideig tartható el az így készült gyógyhatású ital? A sötétre színeződött alkoholos levet a felöntéstől számított 3 hónaponkét le kell önteni (szűrni) egy tiszta üvegbe. Ugyanígy lehet új italllal ismételni a bemutatott eljárást, addig, amíg színe van az elkészült gyógyitalnak.
Mire lehet alkalmas ez az ital? Mire lehet felhasználni? A benne lévő gyógynövények és gyógygombáknak más-más a hatóanyaguk, más-más betegségekre hasznosak. De az ital, önmagában nézve is finom. DE nagyon keserű. Unicum-svédcsepp jellegű.
MIkor ajánlatos fogyasztani? A több alkalommal leöntött és összegyűjtött gyógyitalt reggel, étkezés előtt fél órával másfél-két cent fogyasztandó.
Mikor fejtik ki a gyógyhatását az ital? Három hét után, már érezhetően javul a közérzet, erősödik az immunrendszered. Nő az étvágyad! De nem hízol!

Milyen gyógynövényekekt használjak?
Általában a környezetünkben található bármilyen gyűjthető gyógynövény alkalmas erre a célra. Leginkább az orbáncfű, citromfű, apróbojtorján vagy párlófű, vasfű vagy verbéna, galagonya bogyó, galagonya virág, sárga ökörfarkkóró, orvosi ziliz, szemvidítófű, csalán, kakukkfű és még sorolhatnám.
Megjegyzem, nekem 64 féle gyógynövényből készült ágyas gyógypálinkám van otthon.

Mivel sajnos rettentően keserű ez az ital, aki akarja ízesesítheti:
szárított szentjánoskenyérrel, aszalt fügével, aszalt szilvával, aszalt meggy-gyel, aszalt almakockák (bagolytüdő), mazsolaszőlő (fehér és barna), tehetünk még bele ízlés szerint szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűborsot stb.

A variációk száma a végtelenbe konvergál. Több témára, mindenkinek ízlése és gyűjtőszenvedélye szerint.

Ha valakinek nincs ideje az egésznek utána járni a természetben, akkor a gyógynövényboltokban, fitotékákban, csak annyit kell mondani, hogy szeretnék ágyaspálinkához gyógynövényeket vásárolni. Mindent adnak, ami a készletükben rendelkezésre áll.

Oxalis

retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 154
<OFF>Nem a zagond.
Odáig eljutni, meg time (mikorra végre kifordul6nánk magunkból & BKV(min.) & ...(short time)... & a zapróbb al6na & ...(short time)... & BKV(min.) & közben ittott kalya-pilya-nyafogás(+előtte otthon). Szóval örülök, ha este 5 után Kamraerdő (csak 1 delelyes). Azér itt-ottan is volt gombaszag, igaz 1-ccer valami tinóruféle virágzott, de nem ismertem meg (azér otthon tartok kitűnő gomba6ározót 1 volt dologhelyemen leltem a házikönyvtárban)
</OFF>
Előzmény: Törölt nick (145)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.31 0 0 153
Nemrég hallottam újra a wasabi gombáról, ez egy japánban honos gombafajta, különleges tulajdonsága, hogy igen erős biolumin, vagyis világít rendesen. Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne ilyet szerezni, meg esetleg azt is, hogy mérgező-e, izre jó? Főzés közben elveszti-e a világító képességét, pazar lenne egy világító gombapörkölt, nem? ;-)))
retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 152
Borhoz pálinka? hmm...

Különben szia itt is, maradok csak olvasó.

Előzmény: Törölt nick (150)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 151
A-ha. Kösz.
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 150
Füveket, fűszereket vagy gyümölcsöket begyömöszölsz egy üvegbe. Virágokkal is kipróbálhatod. Rájuk öntesz valamilyen --- lehetőleg tiszta házi --- pálinkát. Az egészet néhány hétig így hagyod, azután megkóstolód. A pálinka íze csodálatos változáson megy át. Ráadásul egészséges, igazi gyógyszered van. Népgyógyászat. Mértékkel kell fogyasztani. Sőt mindezt a borral is kipróbálhatod.
Előzmény: lujza (148)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 149
Nem biztos. Az aggály azért jogos. Nem minden tintagombafélének van mellékhatása. Elég sok a mendemonda. De jó, a tintagombákat hagyjuk ki. Mikológus barátomat ide fogom csalni (Oxalis), lehet, hogy a véleményén csodálkozni fogtok.
Előzmény: bd (147)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 148
Mi az az ágyaspálinka ?
Előzmény: bd (147)
bd Creative Commons License 2000.08.30 0 0 147
Ágyaspálinkába pl. tintagombát talán ne.
bd
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 146
Sőt ha a pecsétviaszgombát ha vékonyan lakkal átfested még szebben mutat. Kínában még termesztik is, igen nagy becsben áll. Gyógyászati célra használják daganatos megbetegedések kezelésére, immunrendszer erősítésre. Porrá őrlik, kapszulákba teszik, úgy árulják. Teának is használják, ti is kipróbálhatjátok.

Én most azon filozóm, hogy ha teának lehet használni a gombákat, akkor miért ne lehetne az ágyaspálinkák mintájára gombaágyas pálinkát készíteni? A kockázatok és a mellékhatások tekintetében várom véleményeteket.

Előzmény: Riza (143)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 145
Á, ha kicsik a magzatok az sem olyan nagy gáz. Toltam én már babakocsit erdőben a bokrok között bújva, meg töltésoldalon a sárban cuppogva. Kisebb túráknak bármikor neki lehet velük menni, meglepően jól bírják, csak vigyél magaddal valami finomságot rágcsálni, meg inni. A nyuszik, az őzikék, a rókalyukak, a madárdal már leköti a kicsik figyelmét. Nagyokat nevetnek nekik. Sőt ha nem vigyázol a korhadt ágakkal jól a seggedre is csapkodnak.

De eső, az nincs. Tavasz óta alig-alig. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor.

Még van nekem egy bajom. Elmesélem. Elég sok a kóbor kutya meg a felelőtlenül futtatott kutya felénk. Már többször nekem támadtak. Szerencsére elég hangosan tudok ordítani, úgyhogy egyelőre ez a módszer még bevált, mert elfutottak. Gondoltam már, hogy csináltatok valami fokost magamnak, mint anno a bakonyi betyárok használtak a farkas ellen, hátha. Sőt remélem otouto is vissza jön az egyetemre a vakációból és eszébe jut, hogy ugye itt ő a topicgazda. Szóval otouto erősen érdeklődik a harcművészetek iránt, remélem tud virtuálisan is tanácsot adni, hogy mi a fenét csináljak, ha észreveszem, hogy egy rotveiler rohan felém, úgy százzal a mezőn szegfűgomba keresés közben. Szóval én ilyenkor teljes hangerővel ordítok, "nemmészeredj innenkurvaanyád" vezényszavak, dehát ez nem tudom meddig lesz elég. Bizony van egy-két hely, ahova egyedül vagy a családdal már nem merek visszamenni, mert félek, hogy újra jönnek a dögök.

Előzmény: retur (144)
retur Creative Commons License 2000.08.30 0 0 144
<OFF>Kösz a topicot, sajna mostanság csak olvasásilag gombászok, de majdcsak cseperednek a porontyok!</OFF>
Előzmény: Törölt nick (137)
Riza Creative Commons License 2000.08.29 0 0 143
A pecsétviasz gomba szépen mutat a kisebb vázában és jól szárad mi?
Az árvégi fülokével mit tettél?
Előzmény: lord (141)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.28 0 0 142
Már erdélyben sincs gomba. Az egyetlen értékelhető - de még mennyire - találat egy gyönyörű, egészséges, jól megtermett, 12-13 cm átmérőjű, fényesen csillogó kalapú hirip. Közel s távol semmi más, ez viszont vacsorára remek volt. Ott talán most már beindul a szezon, mert mikor elindultunk haza, esett!!! Az az egy gombicsek egy kissé lápos területen kellette magát, a nyűvek meg nem hitték el hogy gomba, úgyhogy rá se néztek :)))
lord Creative Commons License 2000.08.27 0 0 141
Riza (rizike:)
akkor csak neked elmondom, hogy ma tucatnyi pecsétviaszgombát találtunk nem messze a Szépjuhásznétól (Budai hg.) nyakig saját spórájukban barnulva, meg pár db árvégű fülőkét. Szárazakat, hogy szinte törtek, akárcsak az ilyen-olyan taplók.
Bár a szárazság nem is olyan rossz, ha belegondolok... legalább nem nekem kell a szárítással pöcsölni :)

És volt kosbor újra!

Riza Creative Commons License 2000.08.25 0 0 140
JÓESTÉT Lord!
SZERETEM, HA GOMBÁRÓL BESZÉLÜNK ÉS A MESÉLÓ ÉRZÉKELTETNI TUDJA A HANGULATOKAT, ÍZEKET, ILLATOKAT!
Úgy látom megint elfelejtettem átváltani a kis betukre. Bocsánat!
Ezért is szeretem a gombászós napokat. A beszélgetés is jó róla, hát még a kutatás!
Aki pedig nem árulja el a termohelyeket óvatos, de inkább jobb lenne, ha hozzá sem szólna. Miért jó az, ha másnak fáj a szive.
Én bátran elárulom, hogy a RÁM szakadék környékén nem taláktunk ízletes vargányát. A hazafelé úton viszont más kosarában láttunk. Vacak élmény volt!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.25 0 0 139
na akkor egy ujabb remtortenet a Bp-i gombavizsgalokrol:

2 hete a Borzsonyben jartunk es sok mas kozott talaltunk egy zamatos, friss, egeszseges dioizu galambgombat. (A helyiek persze nem eszik csak a varganyat meg az ozlabat, legalabbis a kocsmalatogatok szerint.) Probakeppen elvittuk a Lehel teri piacra (tudom, most nem ott van, de az a piac) ahol ketten is szakertettek. Teljes tanacstalansag utan kiotlottek, hogy ez VAGY tovisalja gomba VAGY doggomba. Nem mindegy azert. Biztos ami biztos elkunyizta`k tanfolyamra bemutatando a lelkes tanuloknak, mert annyira nincs gomba az orszagban.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 138
Hát nem semmi ilyen időben gombát találni! Minden elismerésem. Én is figyelem a fákat, de semmi. Nézem, hol vágtak ki fát --- hátha legalább a tönkön valami. De semmi. Emlékszem 2 évvel ezelőtt mennyi őzlábgombát találtunk........alig bírtuk hazavinni. Egy kis rántott őzlábgomba nagyon jól jönne! No mindegy, nincs, lehet kimegyek a piacra termesztett csiperkét venni.
Így múlik el a világ dicsősége.
Előzmény: ámbátor (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 137
Kimaradt a kulcsszó. Melegdunszt. Így már érthető.
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 136
Hi Lord!

Kösz ezt a kullancs leírást. Szerintem a kivétel technikája nem áll. Én magamból szépen lassan -- érzem ahogy engedi -- kihúzom. Ha tekergeted, szerintem olyan mintha az üdítőüveg nyakát csavargatnád, a fej valszeg benn marad. Ezért jobb a kihúzás. Meg azután miért nem mindegy, hogy az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Amúgy és a szemöldökcsipeszt sem kedvelem, nem érzem az ujjaimon a jószágot. Annak idején kutyán elég sokat gyakoroltam, itt is mindig a lassú-egyenletes-"érzéki" technika vált be a legjobban.

Még annyit, hogy kullancsriasztót szoktam használni (múltkor elfelejtettem), meg ha tudom, hogy erdőbe megyek pár órval előtte bekapok pár gerezd fokhagymát, ennek a kipárolgáskor keletkező nem éppen finom illatát általában gondosan elkerülik a kis dögök. Azóta megfejtettem, hogy jöttek belém. Az erdőben megálltam egy fánál, ahogy locsoltam valszeg akkor ugrott rám; a hirtelen hőhatást megérezte. :-)

No és a könyv? Hogy tetszik? Fénymásolás, szkennelés? ....

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (120)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 135
Én még nem próbáltam ezt a lisztszagú kedvencet tartósítani. Ám úgy gondolom, hogy:
a/ Az előzőekben ismertetett gombasavanyúság-recept itt is megteszi.
b/ Megfőzöd a gombádat. Sós vízben elteszed, 1 liter vízhez, 2 bő evőkanál só. A gombát üvegbe teszed, ebbe a sós vizet, az egészet melegvízben hagyod kihűlni.
Előzmény: bd (134)
bd Creative Commons License 2000.08.22 0 0 134
Hamár gomba nincs, legalább készüljünk az oszi nagy gombadömpingre.
Fenyopereszkét (rákízu pereszke) hogyan tesztek el?
bd

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!