Keresés

Részletes keresés

edula2 Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155276

Fogalmazzunk ugy, hogy elmeleti sikon bebizonyosodott a pkg letezese. Most mar csak az a fogas kerdes, hogy kulinarisan mit kezdjek ezzel a mennyiseggel 

Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155275

ahogy neked is grat! :) a börzsönyiek már jól megszolizták magukat.

Előzmény: Cazador88 (155272)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155274

a leírás alapján abszolút alkalmasak a helyek, főleg, ha kicsit bolygatott is a talaj (vaddisznó, akármi)

Előzmény: morel_whisperer (155269)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155273

Nem a kinézet a lényeg hanem a talaj. Azért találják ott ők ahol találják, te meg sose. Nekem is ez volt a gond. Keringtem évekig, mondták mindig hogy arról szedik arról szedik, én is arra fele mentem, csak aztán vettem észre, hogy hiába van a két hely közel egymáshoz, néz ki ugyanúgy, a talaj mégse ugyanaz. 

Előzmény: morel_whisperer (155269)
Cazador88 Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155272

Jól néz ki így egybe ! Szép munka:)

Előzmény: Tharkus (155265)
Cazador88 Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155271

Igenigen,  kaszált rétek ezek vagy pl disznótúrásos galagonya-vadrozsa-aranyvessző susnyák Utóbbi is kiváló lelőhely...csak kellemetlen lehet:D

Előzmény: morel_whisperer (155269)
Cazador88 Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155270

Tegnap becéloztam a pilis egy kevéssé szem előtt lévő mezejét Úgy éreztem az előtérben már semmi keresnivalóm:D

 

 

Mai nap,  Börzsöny.  Kissé rendhagyó pkg zás lett. klasszik mezőről erős 8db-ot szedtem, négy nagyobb egy ritkás galagonya lejtőről, többi harminc a rétek közt tekergő utak keréknyomaibol, sekély árkok , vizmosások csupasz falárol Nem voltak hosszú üres periodusok, folyamatosan jöttek a találatok Minden irányba pompás panoráma, néma csönd... Bírom ezt a hegyvideket, naon szép nap volt 

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155269

Atya... Nézem a képeiteket és még mindig azt látom, hogy egy csomó ilyen helyet tudok, de mégsem találtam még pkg-t rajtuk. Megkérdezném, hogy ezeket kaszálják amúgy, vagy annyira csetva a talaj, hogy mindenféle művelés nélkül is ilyen alacsonyak maradnak a fűszálak + ennyire kilátszódik a talaj a többi évszakban is? Tudok rengeteg, jelenleg is így kinéző helyet, de azokon évente 1-2x végigmennek dobkaszával. Jellemzően felszámolt ingatlanok mellékes területei. A talaj löszös agyag jellemzően.

Előzmény: Tharkus (155265)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155268

Fuhh, pont erről villant be hogy ahova vargányázni szoktam járni, ott vannak tölgyméretű galagonyák, na valamelyik nap ki fogok oda menni kíváncsi vagyok az mit ad. 

Előzmény: Bencuc (155267)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155267

Azért mert a galagonyás nem mindig ugyanúgy adja. Az öreg galagonyák környékén jobban jön, azon a részen ahol takarítani szokták mindig nehézkes. Galagonyásokat általában időről időre legyalulják. 

Előzmény: morel_whisperer (155262)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155266

Úgy látom, jelentősen zsugorodott a tészta. Keletlenség és a relatíve alacsony víz tartalom is okozhatja -> elasztikusság. Amikor kinyújtják, ujjbeggyel meg szokták nyomkodni végig, ezáltal úgymond feszültségmentesíteni lehet magát a tészta tömeget. Én alsó hangon, a szokásos 60 helyett 65, de inkább 70 % vizet használnék. De akár többet is, mintha ciabatta tésztát (80+ %) készítenék. A kelesztést úgy csinálnám, hogy direkten, de lassan. Jelenleg (18 fokos előtérben) a pizzákat 20 h-ig kelesztem egyben, utána még 4 h-t 22 fokon, bucizva. 1000 g lisztenként 0.8 g budafoki (700 g víz, 30 g só). Kézi dagasztás 20 percenként 5-10 percig, párszor. Tény, fárasztó. Sima sütőben próbálkozhatsz kordierit kővel vagy pl. 30x40x2 cm-es samott lappal. A tészta várható teteje és a fűtőszál között kb. 10 centi legyen (gázossal sok mindent nem lehet kezdeni sajnos, 250 fok az már nagyon a vége). Úgy legyen bekapcsolva a sütő, hogy minél magasabb hőfokot csináljon és eközben a felső fűtőszál minél nagyobb része üzemeljen (grill fokozat tipikusan). Azért jó, ha követ használsz, mert fél órás előmelegítést követően annyi hőt vissza tud adni, hogy alulról is sokkal jobban tud sülni a tészta -> kevesebb idő alatt elkészül (lemez tepsivel is). Megjegyezném, hogy ha az eszközpark meg is engedné, 350 fok fölé akkor sem célszerű menni. Vagy inkább úgy mondanám, 350 fokon célszerű megkeresni azt az időpontot, pozíciót és minden egyéb paraméter együttállását, amiből valami jó sül ki. Na, majd próbálok valamit alkotni én is, engedelmeddel a kompozíciót felhasználom hozzá. :)

Előzmény: cc (155261)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155265

én is mentem itt-ott, egy gyors összegzés az elmúlt napokról:

 

cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155264

csak úgy az íze kedvéért

cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155263

valami nyárfás?

szépek így együtt

Előzmény: heyderia (155257)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155262

Na, ugyanezt tapasztalom én is a két évet összehasonlítva. A fagytól nem kell félteni őket (főleg ha a talaj fűt). Inkább a hőlégfúvótól.

Előzmény: Bencuc (155259)
cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155261

20 perc 250 fok, szerintem nincs olyan méreganyag a pkg-ban, ami ennyi idő alatt nem megy ki. az első focaccia volt, már látom, hogy mi mindenen kell majd változtatnom.

Előzmény: morel_whisperer (155258)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155260

idén tökéletes szezonja van látszólag. grat!

Előzmény: heyderia (155257)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155259

Ma elmentem arra a helyre ahol rendre minden évben először találok kucsmagombát: egy 40cm törzsátmérőjű galagonya környezete. Mint mindig, idén is bejött. Tavaly ez a pillanat márc. 29-en volt, hogy indulgatni kezdett, tehát kb. 2 hetet számított idén a februári tavasz. Mondjuk nagyon nem örülök neki, mert pont most hogy előjöttek jön jövő hétre a fagy. méretben is még elenyészőek, ujjbegynyi nagyságúak, ez a tavalyi mérettől még messze van.

 

most:

 

 

Tavaly:

 

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155258

Focaccia? Az ötlet nem rossz, viszont én előkezelést adnék a gombának, hogy minimális idő alatt meg lehessen sütni az egészet. Esetleg megkenni olajjal a hagymát, hogy ne égjen meg.

Előzmény: cc (155256)
heyderia Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155257

Tegnap nem sikerült hozzászólnom, elég rég jártam erre. Idén négyszer voltam (vittek) gombászni mindössze, most fiksz helyen jártunk, ahol rengeteg hegyes kucsma volt.

cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155256

metamorfózis

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155255

Csak Cher rá ne üljön... :)

Előzmény: homerx (155254)
homerx Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155254

csak, ahogy a vicc is mondja:

- stone fire?

- no, sky.

Előzmény: homerx (155253)
homerx Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155253

stone morchella. specialis, csak felenk no. :)

Előzmény: morel_whisperer (155251)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155252

indulamandula, és ha jól láttam, felétek 5 mm csapadék is volt tegnap, csak hogy meglökje az amúgy is remek indulást :)

Előzmény: homerx (155250)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155251

Mi az utolsó? Őszibarack mag? :)

Előzmény: homerx (155250)
homerx Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155250

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155249

Ezt inkább a fattyúnál látom élesen váltakozónak.

Előzmény: Tharkus (155247)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155248

Tavaly január-februárban sokkal több eső leesett. Most kb. átlagosnak néztem. És tavaly dömping volt. Viszont ilyen feltételek mellett muzsikáltak már sokkal jobban is.

Előzmény: Bencuc (155246)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155247

a cskg-nál nem jellemző ez, hogy egyik évben tömeges, máskor hallgatag? (még hasonló körülmények között is)

 

a mai hajszárító szél az erős napsütéssel viszont nem valami jó hír azok után, hogy a tegnapi eső gondosan kihagyta a környékünket

Előzmény: morel_whisperer (155245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!