Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
na, viszont, ma újra próbálkozom. nem megyek el esztergomig, de csobánka-vörösvár stb. vonalon megnézem, amit tudok, sok száz komment után kb. a fejemben van, hogy mit keresek: olyan "töltőföldes" világosbarna, agyagos, vaddisznótúrt részeket. muszáj találnom pusztait, kezdek rácsavarodni! :D
a szálaló vágás drága, bonyolult, megsérti a környező fákat stb. egyszerűbb, ha lékeket tarolunk. de most csúcsra van pörgetve a minden is egyébként, épp tegnap néztünk össze anyafejjel egy szálalva vágott részen, hogy hát oké, szálaltak, de nem maradt kb. "semmi".
meg vágásérettség ide vagy oda, nem csak letermelendő veteményesnek kéne nézni az erdőket, hiányoznak az egyéb szempontok. már a tanyagból is.
Ez egy borzalom, alig van már öreg erdő... ezt egyébként én is megfigyeltem. Teljesen új utca, kívülről a tipikus gazdag negyed, 1-3 éves házakkal végig, amikben a fiók mélyén kicentizett hitelszerződés lapul. Az árokparton meg depózva a hatalmas rönkök. A szintén rommá hitelezett autón figyel az almás matrica. Csak sajnos a csomagtartóba már csak felfújt zsemle meg teszkós párizsi jutott. Az emberi része legalább megmosolyogtató. Fake rich. Persze, olyan is akad, ahol semmi változás, mert elég volt a szimpla 100 m2. :)
Hát erről beszélünk mostanában. Hogy az elmúlt néhány évben felpörgették a fakitermelést. Főleg most a gázválság alatt, bátorítják is a fatüzelést. Megyünk vissza a középkorba. Én a városunk egyik leggazdagabb utcájában lakok, még itt is többek álltak át a fatüzelésre. Nem telik a milliárdokból a gázszámlára. Vaéószínüleg mindenhol letermelik az öreg erdőket hamarosan.
viszont nézegetve korábbi pusztais posztokat, infókat, valahogy mégsem voltunk jó helyen: inkább feketés volt a föld mindenhol, nem ez a jó világosbarna "töltőföld". az inkább vörösvár, solymár környékéről ismerős. na mindegy, még vallatni kell.
Ne is mondd... van egy útszakasz, ami mellett egy fenyves. Amióta emlékszem rá, mindig ugyanolyan magasak és törzsátmérőjűek voltak a fák. Térdtől felfelé maximum 12 centi, girbe-gurba sudár. Tőtávolság nem is tudom... kevés. Van egy kis tetejük, ami zöld, alatta száraz minden. Kiderült, még apám is sarlózta valamikor a '60-as években a friss ültetvényt. Mondom, ez így akkor sem oké. Erre ő: hát de ez nem ausztriai puha fenyő. Nem ragoztam. Az tény, hogy az osztrákoknál gyorsan vastagszik. Ezeknek kb. tölgy keménységűeknek kéne lenniük, 1 mm-es évgyűrűkkel. :D
Az adott területen őshonos fákból álló, idős erdőt tarra vágni most akkor szabad vagy nem? Még a télen láttam egy kb. másfél hektáros sivatagot, állami tulajdonú, védett területen. Nem hittem a szememnek. A tuskókat (akkor legalábbis...) bent hagyták, de úgy tudom, így sem szabályos. Tuskózni pedig sehol sem, bár igencsak elterjedt... Vagy abban az esetben ki lehet forgatni őket, ha utána befásítják a területet?
Nem tudom de mondjuk én itt heves megyében nem látom, hogy romlana a fenyők állapota. Az egyik gombászhelyem mellett volt egy lucfenyves, azt kivágták, de én nem láttam egy leszáradt példányt sem közte. amerre én járok teljesen úgy néznek ki a fenyvesek mint 20 éve. Sőt, a hozzám legközelebb eső fenyves 2010-ben tűzre kapott, végigégett a földön a tűz, már abból is "kigyógyult". De amúgy meg az aleppói fenyő az mediterrán faj, ha kell fenyő azzal lehetne pótolni. Bár gyakolati hasznáról sokat nem tudok. Azt viszont mindenhol látom, hogy amerre fenyvest ültettek anno, vajmi keveset foglalkoztak vele. Egy ritkítást nem csináltak, ezért a fák olyanok lettek mint a pálcikák, bútoriparilag teljesen értékelhetetlen. Mindössze azok a fák tudtak rendesen megnőni amik az erdőszélen voltak, de benn az erdőben olyan kicsi mindegyik átmérője hogy csak na.
a bozsoki telkünkön lévő erdei fenyőkön is látom, hogy romlik az állapotuk
na mindegy, ne csak a nyafogás legyen részemről (nehéz azért, amikor mindenhol a felstószolt 60-80 éves hatalmas, egészséges fákat látom), bár teljes betli volt ma, de ezennel a szezon megnyílt :)
Lucot - a gombászok bánatára - már nem telepítenek. Eddig sem volt honos nálunk (az ország mai területén legalábbis) és a klíma egyre kevésbé kedvez neki.
no, megnéztük a pusztát a kisreptér körül dorog és esztergom között... totálzérósemmi. voltunk a kis-strázsahegy és a dobogókői út közötti réten is, totálzérósemmi. találtunk tök jó nedves nyaras részeket is egy helyen, totálzérósemmi. úgyhogy kaptok pár képet jobb híján:
/azok a hatalmas bükkök soha nem fognak visszanőni, tök mindegy, hogy mit tanítanak az erdőművelőknek ://
A többire rábukkanhatsz cseh keresés közben, én így jártam. Bár az igazán kedvelt erdőfajták nem egyeznek a cseh és a többi tekintetében. A pusztai mondjuk teljesen kilóg a sorból.
A szerdai helyek. Siettem, végigjártam nagyjából mindet, de nem volt elég időm. Kevesebb volt mint 6 napja, talán 2 kiló még lett volna. Így 3.3 kg lett végül. Valószínűleg ezeken a helyeken vége is, hiába sáros a levelek alatt. A többi lelőhely meg csak szüttyög.
mi a friss őzlábat szeretjük vajon pirítani évek óta. lustaságból kezdtük el, mert nem volt kedv a nap végén nekiállni rántani, de nem bántuk meg: nem sült panír íze van így, inkább az a diós ízvilág, mint a gallérja nyersen.
Igen, nem minden az íz, illat. Ott van még az állag, textúra (rühellem ezt a szót). Hogy mást ne említsek, ott van a számomra jellegtelen júdásfül. Viszont a vele készített étel tudatalatt laktatóbbnak hat, mert azért lehet mit ropogtatni.
Vagy pl. a gévánál kimondottan igyekszem elvenni a jégkrémpálcika ízt: ha ráérek, fokhagymás tejbe áztatom egy éjszakát. Egyszer sikerült olyan jól kirántani, ill. előtte meghámozni, hogy a nővéremnek fel sem tűnt, hogy nem rántott csirkemellet eszik. :D