Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én zsenge frisseket rántottam is, úgy finom volt nagyon. Sokszor nem szedtem, így nem tudom, mekkora koráig lehet ezt játszani vele. Úgy emlékszem, kellemes gombaíze volt, mellékíz nélkül.
nalunk sajnos a gyerkocok nem esznek gombat. igy a leves kizarva, abba sosem teszunk gombat. valami alternativot kell kitalalnom. fasirtbol lecsipni kis daralthust, vagy csak magaban, lapcsankatesztahoz tenni,... ki lesz probalva. ezek meg zsenge frissek.
megindultak. meg sosem keszitettem belole semmit. tapasztalatok esetleg? a minap daralt husbol lesz vagy fasirt, vagy valami szosz. azon fizoztam, hogy daralva talan jo lehet azokba is. es ujdonsagkent rott fagomba.
Jó nektek itt megint csak porverő volt iszonyt milyen aszály van már most, gombát nem is találni csak nagyon ritkán. pedig 10-20 éve kilószám szedhette az ember alig fél óra alatt. Amúgy a sportmotorról az xr forumban lévő muz?
pedig a cantharelle fajok nagyon izletesek, erdemes kiprobalni. gyakorlatilag a legizletesebb gombak koze tartoznak. sosem hallottal meg gyerekkorodban vagy kesobb a rokagombarol? ami a linken van foto, az sarga rokagomba.
...meg sem probalkoznek gombaszakertot keresni, es meg veletlenul sem ennem azt a gombat amit a kertben talalok...csak a kivancsisag dolgozik bennem - gombat a boltbol veszunk, eszunk. Koszonom a figyelmeztetesedet.
Igaz amit a gombak izerol mondsz, mert sok olyan gombat probaltam ki ami erdekes, mas mint a megszokottak - es bizony nem mind izlett. Igy aztan a gomba nem valtozatos nalam - korulbelul ezek vannak korulottem, bar neha betevedek azsiai boltba, es ott rengeteg fele-fajta van. Nem izlenek...
Ezek azok amik jobban elofordulnak, frissen vagy szaritva, ezek kozul szoktam venni:
Tudom, hogy a kerti tinta ehetőnek van nyilvántartva , de fényképről soha nem határozunk konyhára gombát :)
Ha van kedved keress ott egy szakértőt, aki rábólint..
Én még soha nem próbáltam, vannak az ehetők közt is ehetőbb gombák :)
Ráadásul mint minden tintagombánál, ha elkezd sötétedni a lemeze, akkor már nem fogyasztható. Egy tuskóról meg éppen csak rántottát ízesíteni jönne össze valamennyi.
Coprinellus micaceus is an edible species,[19][35] and cooking inactivates the enzymes that cause autodigestion or deliquescence—a process that can begin as soon as one hour after collection.[36] It is considered ideal for omelettes,[22] and as a flavor for sauces,[14] although it is "a very delicate species easily spoiled by overcooking".[37] The flavor is so delicate that it is easy to overpower and hide with almost anything. The fungus also appeals to fruit flies of the genus Drosophila, who frequently use the fruit bodies as hosts for larvae production.[38][39]"