Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Lehet kint szárítani ilyenkor is, de éjszakára csak be kell vinni valahova, én legalábbis be szoktam hozni. Bár már annyi lenne, hogy ezen agyaljak. Igaz én egy idényben kétszer-háromszor eszek csak kucsmagombát, még ha Dunát lehet velük rekeszteni, akkor is. Így nem fenyeget az a veszély sem, amiről Podaxis írt.:)
Én is szoktam frisset hőkezelve enni, de ha tehetem leszárítom. Számomra hiteles külföldi gombászok jelezték már régóta, hogy a szárítmány a legjobb. Itt nálunk a jogszabály is csak hőkezelést ír elő, minden kucsmára nem csak az ízletesre, ebből én úgy vélem hasonló anyagok vannak bennük. A jelenség hazánkban is ismert, vannak akik már nem tudnak kucsmát enni, mert annakidején túl sokat ettek. Ne vedd magadra, nyugodtan fogyaszd kedved szerint, én csak a ny-európai országokban látható tendenciát jeleztem.
elolvastam leforditva. vettem a lenyeget. nyilvan az izletes kucsmarol(morzsa :)) van szo, mivel arrafele mondjuk pusztait eleg nehez lenne talalni :)
korabban is voltak rola irasok, hogy sok embernel allergias reakciokat valthatnak ki a kucsmagombak. nem tudom a cikket minositeni, tehat az, hogy szaritva a legjobb felhasznalni, nem igazolt a szamomra. en inkabb maradnek a megfelelo hokezeles mellett.
Köszönöm,ezeket tudom,A kérdés arra irányult a hideg szél elősegiti a száradást.Bent a lakásban nem szaríthatom mivel undort és hányingert kelt egy csaladtagomban.Úgy néz ki ebben nincs sok tapasztalat.
A szárítás utáni felhasználás a legjobb. A hőkezelés a legfontosabb (jogszabály is előírja), de az utóbbi időben több országban (Fr.o., Svájc) már csak a szárított kucsmagomba felhasználását javasolják, mert a szárítás során minden méreganyag megsemmisül, míg a hőkezeléssel kérdéses a teljes méreganyag eltűnése.