Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
magam ugyanigy vagyok vele. szedni josag, megyek erte kilometereket is, de a vegen bartelkent vegzi. anno dacu az altalad is emlitett soreteket feherboros majonezes salatanak neha elkeszitettem, de mar leszoktam rola. szinten, elegyben, mas gombaval keverve megeszem, de akkor sokfele fajnak kell osszekeveredni.
Drága Druszida! Nékem sem a nagykomálom fajta. A döntő többsége ajándék. Én rántva megeszem, illetve a söréteket (1-2 cm) raguba, levesbe fogyasztom. Fagyasztani már évek óta nem szoktam, szarnyi megy, trottyos lesz, erős nehezen házasítható ízvilággal. Vegyesben (jóval tized alatt) fasírtba, tojásba nem vetem el. Szedni viszont igen faszányos így az év vége felé. Ismerőseim között sokan akadnak akik mindennek örömmel fogyasztják, így a kedvükért jócskán harvesztálok a mezőn eleve elrothadás ellenében.
A viszonylagos közeli múltba révedő közös szép emlékek tükrében még lelket simogatóbb a szívmelengető képek megfogalmazás . A csillagosok szakértője viszont Te vagy. Még van egy kis restanciád, bár nem jó helyen kaparok, mert igazából már csak le kellene közölni azt a „fránya” új fajt… :-)
A tuti Bugac? Én is remélem, hogy december elején is még frankó lesz hatalmon… Az új csillagnak se híre, se hamva. Lehet az új játszótér kinyírta.. Entoloma sphagneti kérdésében mit gondolsz, van hazai előfordulása, esélye?
Végre valaki megfogta a rejtett lényeget! Nagyon hálás vagyok! Csak az értőkért gombászok, a maszlag a többieké! :-) A szeszelés régi hobbim volt, de tudtam, ha csak Ő marad Én nem maradok túl sokáig, így házasítanom kellett mással. Pedig egészen szép eredményeim voltak, igaz nem a versenyszféra, de a kispadon ott nyomtam ezerrel. Időnként rivalda fénybe is kerültem, de erre igazából csak a volt tanárok, oktatók, évfolyamtársak, katonatársak, család, ismeretlenek az utcáról, - koncertekről,- hittanórákról, - nyilvános retyezátokról emlékeznek csupán … szóval kicsit érdemtelenül perget el a semmibe mind az mit amatőrként elértem. No, de hagyjuk is a sikereket, a dicsfényt, szolid árnyékharcos lettem , logaritmikus leszállóágban pengetek, de ha tehetem szaporán). Apropó, ha esetleg a kedvesem a mellettem szerzett gombaundora mellett mégis bejár ide olvasni, akkor mentségemül szolgáljon, hogy félárnyékból kicsit csiccsentesen hadováltam itt.
Remélem nem baj, ha én is belekotyogok. Idén először kísérletezgetek lilatönkűvel. Rántva nagyon nem jött be, pörköltnek magában szintén nem. Eddig két dolog működött: 1. fiatal, kisebb termőtestekből jó fűszeres, almaecetes gombasavanya (babér, szegfűszeg, bors, fokhagyma, koriander), pompás állaga és íze van + jól néz ki a lila tönk. 2. A nagyobb kalapokat sok bazsalikommal, fokhagymával és gyömbérrel készült citromleves-olajos pácban tartottam 24 óráig, majd faszénen grilleztem, az is elég tuti lett, még a pereszkefób családtagok is ették. Szóval erős fűszerezés + ecet vagy füst.
Azt vettem még észre, hogy eltérő mértékben lehet markáns az illat, talán a termőhely, időjárás vagy a termőtestek kora függvényében (a mostani novemberi nedves időben a Pilis előterében szedett fiatal termőtestek jóval kevésbé "büdösek", mint a Dél-Alföldön októberben, hosszas szárazság után szedett idősebb példányok). Persze az is lehet, hogy egyszerűen még tart a múlt heti nátha.
A bánki tájháznál igazi gomba kavalkád volt (azért nem volt olyan bőség mint tavaly), találtam néhány fajt amit még nem láttam azon a tájékon. Jó pár még most is nyomaszt, keresem rajtuk a fogást....
Egy kérdés a végére, Entoloma sphagneti-vel össze lehet futni hazánkban?
Nagyon köszi. Valami kicsi púp mintha lett volna a közepén némelyiknek, de már nem emlékszem ennyire. Egyszerüen érdekelt, mert annyira vonzotta a tekintetet már messziről, hogy muszáj volt odamennem és megnéznem. :)
A színe egyébként inkább rózsaszínes-világosbarna volt, mint narancs, de a mobillal fotózva nem sikerültek túlságosan színhüre a képek.
az elso kepen lehetne akar barna gyurustinoru is, de elegge oregnek nez ki. a masodikon szerintem tobbfele tinoru lathato. viszont mindegyik tulkoros, annyira, hogy nagyon nem ajanlatos elfogyasztani.
A fórumon szerencsére még van élet. A güzülő totál benyel mostanság, természetesen lopva követtem az eseményeket és hébe-hóba eljutottam a terepre is. A gombászatokat követően készültem képeket is felrakni, de már feltolni valahogy sosem sikerült, pedig a képek összepaszírozásáig több ízben eljutottam… Most lett időm egy kis októberi múlt idézésre. (a képek Zemplénben és a Bakonyban készültek) Ha belefér a napba akkor még rakok fel friss anyagot is, mert az esőnek köszönhetően felénk (HBM) bőséges a gombaáldás.
meg nem alltam neki megvizsgalni, de szamomra biztos, hogy nem fenyo turjan. majd meg visszanezek. az latszik, hogy korhandt fenyon van. ilyenkor ezek tele vannak ezekkel a bixbaxokkal :) hm, az az egeszseges dolog jol hangzik :)
ugye van a meresz gombasz, meg van az oreg gombasz. de meresz oregrol ritkan hallunk :) allitolag volt ilyen is a magyar folklorban.