Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
meg nem alltam neki megvizsgalni, de szamomra biztos, hogy nem fenyo turjan. majd meg visszanezek. az latszik, hogy korhandt fenyon van. ilyenkor ezek tele vannak ezekkel a bixbaxokkal :) hm, az az egeszseges dolog jol hangzik :)
ugye van a meresz gombasz, meg van az oreg gombasz. de meresz oregrol ritkan hallunk :) allitolag volt ilyen is a magyar folklorban.
Néhány határozójegy megléte nem egyértelmű a fotón ( ugyanakkor a hiánya se!), de ezzel a színvilággal már majdnem megsz*ptuk egyszer, és azóta mindenben hajlamos vagyok fenyves turjángombát látni.
Ami ugyan roppant egészséges állapot, de nem feltétlen vezet helyes gombameghatározáshoz...
egyelore en is egy hasonloval kuzdok. en inkabb mondanam ezt foltoslemezu langgombanak, viszont a meret nem stimmel. ezek kisse nagyobbak voltak. any hint?
biztos, hogy nem marvanyos pereszke. foleg, amit leirtal a mereteirol. a szinek kisse megzavarnak, illetve, hogy nem latok pupot a kozepukon. mert meg akar orias tolcser is lehetne, de van tobb zavaro dolog: pup hianya, tul narancsos, mostanra elvileg letermettek. egyelore feladom.
A kertünkben egy fenyőfa árnyékában egy csomó kisebb, illetve odébb pár nagyobb, valamint a kettő hely között egy harmadik, szintén kisebb, fehér gombaféle nőtt ki.
Minimum 15-20 cm volt a kalap átmérője és inkább lapos, vagy enyhén tölcsérszerű. A tapintása kicsit viaszos, kemény. Nem bántottam, mert nem ismerem, amit oldalról fotóztam, azt egy előttem arra járó szedte le. Egészen messziről látható volt a kolónia, akár az útról is.
Jo lenne latni tobb reszletet, pl az aljat. Ha torekeny a kalapja, morzsolodik a tonkje, akkor akar marvanyos pereszke is lehet, amit en valoszinusitek.
Márványos pereszke név alatt több fajt gyűjtenek és fogyasztanak, max. azt szokták észrevenni, ha kellemetlen szaga van. Az olykor tömegesen található ragadós bocskorosgombát viszont nem véletlenül hagyják érintetlenül. Egyes magyar könyvek a széleslemezű fülőke és a tavaszi rétgomba ehetőségével is biztatnak, inkább ijesztgetnek, de minek.
Gomba krémlevest csináltam belőle (és még vagy 5-6 másfajta gombából), így keveredett az íze, az összhatás mindenesetre jó volt. Viszont pár napja csináltam gombás rántottát ragadós bocskorosgombából (és kisebb részben óriás tölcsérgombából), hát előbbit étkezési céllal még egyszer nem fogom leszedni. Megettem a rántottát, de a bocskorosgombától elég furcsa íze lett, valami olyasmi, mint amilyen az őzlábgalócának van. (Tudom, tudom, az őzlábgalóca védett, de akkor még nem tudtam, amikor jó pár évvel ezelőtt leszedtem, a gombavizsgáló világosított fel erről, és úgy voltam vele, hogy visszarakni már nem tudom, így inkább megkóstoltam. Azóta is többször találtam már őzlábgalócát, de már eszembe nem jut leszedni, nem csak azért nem, mert védett, hanem az íze miatt sem.)
Azért tenném inkább a márványosra a voksom, mert nem csak hogy azt írtad, hogy "réteken /Kisalföld/" gombásztál, de az általad gyűjtött gombákból ("csiperke fajták, kis pöfik, egy-egy nagy őzláb, induló lila tönkű pereszke") is kiderül, hogy nem erdőben szedted, a szappanszagú pedig erdei, míg a márványos réteken, legelőkön szokott előjönni. (Múlt vasárnap nekem is volt szerencsém szedni belőle egy maréknyit egy Tisza melletti ártéri legelőn.)