Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
anyám ilyenkor már javában küldözgetni szokta zalából a vargányákkal teli kosarakról készült képeket, idén még nem láttam egyet sem. :)) a július-augusztus javíthat, meglátjuk.
Szia! Kezdő gombász vagyok, úgyhogy nem merek semmit biztosra mondani, de gombaismereti tanfolyamon azt tanultam, hogy ha tölgyfán nő a júdásfül, akkor sárgás színe lehet.
Az még rendben lenne, hogy nincs az nagy gombabőség itt a VH-ban és helyzet hasonló a Dél-Börzsönnyel is, de miért ver az isten a hülye rokonokkal, akik kétszáz, kétszázötven kilométert képesek utazni, hogy tönkretegyék örömömet, amit a szép erdő, a sok vagy éppen kevés, de számomra mindig is csudálatos gomba szerezne nekem.
Mennek, mint a barmok, sárosan kitépik a rókagombát és 5-6-ot marokra fognak, hogy a még tiszta is jó koszos legyen és kérdezik, ügye ezt kell szedni. Egyszerre hárman kiáltanak három felől, hogy ez milyen gomba, ügye ez is jó lesz? Ha valami érdekeset, szépet mutatok az nem érdekli őket, mert az nem vargánya. Ha meg valami gombát találok, akkor rögtön odarohannak, hogy a húsz centire levő másik példány ők téphessék ki. Általában mellettem jönnek két méterre, de ha azt mondom valakinek, hogy a magasságot tartva húsz méternyire tőlem kövessen és nézze a gombát, akkor öt percen belül lemegy a völgybe, hogy aztán gomba keresés helyett, rokont kereséssel tölthessem az időmet.
Komolyan érdekelne, hogy mások miként kezelik az ilyen helyzeteket. Hogyan magyarázzátok el, hogy milyen is a kulturált gombászás?
A tavalyi szupersztár vidékek nem egy helyen betlire szedegetik fel a talont. Bármi legyen is az oka, érdekes. (Írtam arról nemrég, hogy köze lehet ahhoz, hogy tavaly "dögre" termett vidékek voltak ezek, többszöri erős vargánya, egyéb gomba hullámokkal. Persze ez csak egy amatőr "okoskodás", de van megfigyelés is mögötte. Nem azokra a helyekre fogok menni a következő időszakban, ahol erős volt a pünkösd környéki vargánya hullám. Ott biztos hogy nem lesz tömeges termőtest képzés, majd csak augusztusban leghamarabb, vagy utána, de akkor is kérdőjelesen. Ez már mondhatom sokéves megfigyelés. Nem kizárt hogy legalább részben a tavalyi extra helyzet miatt alakul így...)
basszus, én itt a bakonyt hiába járom, szinte minden másnap kimegyek, az idő is jó, hetek óta folyamatosan nedves a talaj, mégsem találtam egy jó adag tinórun kívül semmit. tavaly már májusban elkezdődött a szezon, galambicát zsákszám lehetett szedni, aztán jött a rókagomba szezon, nem tudom idén mi van. talán a hideg május?
Igen, örültem is neki. Vasárnap délután! elég jó fogásnak szamit. Ebben a melegedő időben hany nap múlva érdemes visszamenni? Jól gondolom hogy ket nap?
Múlt hét elején még nem gondoltam volna hogy így lesz, de most azt kell mondjam fossa az erdő a gombát. Már elnézést a szóhasználatért. Pedig azt hittem sose lesz már olyan rókagombás évem mint 2003-ban volt.
Sziasztok! Segítségeteket kérném! Az első képen biztos vagyok benne, hogy júdásfülegomba van, jellegzetes bronzos színben, a második és harmadik képen lévő gombák viszont (ezek egy másik farönkön termettek) sárgásabb színűek, és valahogy a "kelyhek" is kisebbek, gyűröttebbek. Ez is júdásfüle lenne? Egyszer szedtem egy nagyon hasonló gombát, biztosra vettem, hogy a júdásfüle összetéveszthetetlen, erre kiderült, hogy ráncos koronggomba volt, azóta óvatosabb vagyok. Köszönöm!
Ha én elmegyek társasággal gombászni és utána úgy készítik el a gombát, hogy az számomra nem szimpatikus, akkor maximum udvariasan megjegyzem, hogy szerintem ezt ezért és ezért nem így kéne, aztán ha nincs foganatja, akkor legközelebb nem kérek belőle. (mondjuk a kilúgozott gombafasít őzlábból azért még akár lehet jó is, de mindenképpen az ehető kategória)
De nem szakítom meg az illetővel ezért a kapcsolatot, és kerülöm vele a közös erdőjárást?
Mi köze a kettőnek egymáshoz? Szerintem semmi.
Lehet élvezni valakivel közösen a gombaszedés örömeit és a társasságot, és teljesen mindegy számomra, hogy utána ő a négy fal között mit csinál a saját zsákmányával.
A Kelet-Mecsekben töltöttem pár napot a gombásztársaimmal. Ugyan nem volt sok gomba, de azért találtunk ezt-azt. Jó volna októberben visszatérni, amikor potyog a szelídgesztenye, ami pont most virágzik.
8-10 éves korom óta gombászok. 18-20 éves korom óta főzök is gombás ételeket. Ez a szörnyű eset 30 éves korom körül történt meg velem Annak meg már... na jó, szóval nagyon régi történet volt ez. Csak sajnos igaz.
Én viszont a legjobbaktól tanultam, gombázni és ételt készíteni is, nagyszerű helybéli emberektől, a Mátrában.
- 3 dkg vajon süssél le 15 dkg apróra vágott újhagymát(főzőhagyma, aminek már van feje, de még zöld a szára).
- külön pírítsál le 10 dkg finom füstölt húsos szalonnát(kolozsvári vagy bacon), csíkokra vágva, rózsaszínűre sütve, add a hagymához.
- dobjál rá két púpozott evőkanál lisztet, kissé keverd el(innen kezdve csak lassú tűzön), fehérborssal szórd meg.
- dobjál rá 60 dkg aprított, hosszában felvágott rókagombát(én nem mostam, sőt két napig tisztítás után hűtőben volt, szikkadt, ami még jobban kihozza az ízeit), most sózd meg, és ezt kavargatva sütögesd 10-15 percig, majd öntsd fel 3 dl habtejszínnel, 1 pohár natúr joghurttal és 2 dl vízzel, keverd csomómentesre.
Dobjál rá egy kis ág friss kakukkfüvet, és lassan forrald fél óráig. Kóstolgatva lehet tovább ízesíteni.
Ha nem lenne elég sűrű, tejes habarással sűríthető.
Én mindig csak ábrándozok, hogy ilyen recepteket megcsinálok, mert mire leszedem meg megpucolom úgy elfáradok, hogy csak na. Nem beszélve a korai kelésről. De ha valakinek van rókagombamártásra jó recept, azt megköszönném.
Szerintem rókagombánál nem árt, ha folyóvíz alatt lemosod, ha pl. pörköltet csinálsz belőle, kicsire kell vágni, akkor jobban elfő belőle a víz, és így annyi más a készítésnél, hogy pl. csiperkénél esetleg kell felönteni kis vízzel, itt ez a víz majd az lesz, amit a gomba a mosáskor beszívott. Ha viszont sütöd, párolod, vagy meg akarod mutatni a gomba alakját egy fogásban, akkor az biztos, hogy óvatosan, szelektálva kell szedni, már terepeni kicsit tisztogatni, és otthon is óvatosan. Ha nem egymagam végezném a szedést-tisztítást-főzést, akkor én is csínján bánnék a vízzel. De legalább már jó pörköltet tudok főzni belőle.
Én azt mondom, ha a napokban találtatok, és főleg avarban, amennyiben bejön holnapra a viharokról a jóslat, kedden menjetek vissza, hátha több is kibukkan. Ha csupasz erdőtalajon szedtétek nem olyan sanszos, hogy megint lesz, amennyiben maradéktalanul átfésültétek a terepet. Ha viszont nem hül vissza holnap a vihartól az idő akkor ne menj ki. Hiába nő egyik nap, ha megszeded és onnantól fogva jön a hőhullám, ami kicsit is otthagysz, megáll a növésben és akár 2 nap alatt leszárad. olyankor már csak a nyirkos völgyek alján marad meg valami.