Keresés

Részletes keresés

bovista72 Creative Commons License 2019.06.24 0 4 139157

Atya ég, benéztem és megijedtem, ez már nem a gombász fórum?

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.24 -4 0 139156

1.kia ..ról szóljon egy történet, amit én írok?

2. honnan veszed a bátorságot, hogy megmondd, mit csináljak egy emberi kapcsolatommal?

3. honnan veszed, hogy más vonatkozásban megszakítottuk a kapcsolatot? én írtam volna? nem

Hm?

 

Előzmény: beetee (139149)
Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.24 0 0 139155

Igen, örültem is neki. Vasárnap délután! elég jó fogásnak szamit. Ebben a melegedő időben hany nap múlva érdemes visszamenni? Jól gondolom hogy ket nap?

Előzmény: Bencuc (139153)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.24 0 3 139154

Múlt hét elején még nem gondoltam volna hogy így lesz, de most azt kell mondjam fossa az erdő a gombát. Már elnézést a szóhasználatért. Pedig azt hittem sose lesz már olyan rókagombás évem mint 2003-ban volt. 

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.24 0 0 139153

Na, akkor sikerült megtalálni. Szép fogás!

Előzmény: Obi_Wan_ (139150)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.24 0 0 139152

Ú köszi! 

 

Ez fagyasztva eláll valameddig/utána is jó az íze?

Előzmény: gombászok (139139)
nyinaaa Creative Commons License 2019.06.24 0 0 139151

Sziasztok! Segítségeteket kérném! Az első képen biztos vagyok benne, hogy júdásfülegomba van, jellegzetes bronzos színben, a második és harmadik képen lévő gombák viszont (ezek egy másik farönkön termettek) sárgásabb színűek, és valahogy a "kelyhek" is kisebbek, gyűröttebbek. Ez is júdásfüle lenne? Egyszer szedtem egy nagyon hasonló gombát, biztosra vettem, hogy a júdásfüle összetéveszthetetlen, erre kiderült, hogy ráncos koronggomba volt, azóta óvatosabb vagyok. Köszönöm!

Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.24 0 0 139150

Én sem bírtam magammal tegnap du. A Börzsöny tényleg jól adja:)))

 

Előzmény: KajaK_KaraK (139147)
beetee Creative Commons License 2019.06.24 -1 4 139149

Ha már így belementél...

Hoztál egy történetet, ami igazából rólad szólt.

Ha én elmegyek társasággal gombászni és utána úgy készítik el a gombát, hogy az számomra nem szimpatikus, akkor maximum udvariasan megjegyzem, hogy szerintem ezt ezért és ezért nem így kéne, aztán ha nincs foganatja, akkor legközelebb nem kérek belőle. (mondjuk a kilúgozott gombafasít őzlábból azért még akár lehet jó is, de mindenképpen az ehető kategória)

 

De nem szakítom meg az illetővel ezért a kapcsolatot, és kerülöm vele a közös erdőjárást?

Mi köze a kettőnek egymáshoz? Szerintem semmi.

Lehet élvezni valakivel közösen a gombaszedés örömeit és a társasságot, és teljesen mindegy számomra, hogy utána ő a négy fal között mit csinál a saját zsákmányával.

 

nincs találós kérdés.. ;)

Előzmény: Törölt nick (139144)
KajaK_KaraK Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139148

Megerősítem. :o))

Előzmény: hal40 (139137)
KajaK_KaraK Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139147

Karak meg elment karakozni:

Előzmény: homerx (139125)
Gamma Leonis Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139146

 

A Kelet-Mecsekben töltöttem pár napot a gombásztársaimmal. Ugyan nem volt sok gomba, de azért találtunk ezt-azt.
Jó volna októberben visszatérni, amikor potyog a szelídgesztenye, ami pont most virágzik.

ZsuR Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139145

Koszonom!  

 

Előzmény: heyderia (139140)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.23 -1 0 139144

Költői kérdést is megválaszolok.

Azóta? Azt kérdezed, azóta? Nem, nem azóta. :)

8-10 éves korom óta gombászok. 18-20 éves korom óta főzök is gombás ételeket. Ez a szörnyű eset 30 éves korom körül történt meg velem Annak meg már... na jó, szóval nagyon régi történet volt ez. Csak sajnos igaz.

Én viszont a legjobbaktól tanultam, gombázni és ételt készíteni is, nagyszerű helybéli emberektől, a Mátrában.

Előzmény: beetee (139135)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139143

"Jáj, nagyon kígyó!"

Gyönyörű képek.

Előzmény: homerx (139141)
homerx Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139142

meg nehany foto itt.

Előzmény: homerx (139141)
homerx Creative Commons License 2019.06.23 0 1 139141

ma Benedek Lajos vendegei voltunk.

 

heyderia Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139140
Előzmény: ZsuR (139127)
gombászok Creative Commons License 2019.06.23 -1 0 139139

Rókagombamártás: (ahogyan tegnap csináltam)

 

- 3 dkg vajon süssél le 15 dkg apróra vágott újhagymát(főzőhagyma, aminek már van feje, de még zöld a szára).

- külön pírítsál le 10 dkg finom füstölt húsos szalonnát(kolozsvári vagy bacon), csíkokra vágva, rózsaszínűre sütve, add a hagymához.

- dobjál rá két púpozott evőkanál lisztet, kissé keverd el(innen kezdve csak lassú tűzön), fehérborssal szórd meg.

- dobjál rá 60 dkg aprított, hosszában felvágott rókagombát(én nem mostam, sőt két napig tisztítás után hűtőben volt, szikkadt, ami még jobban kihozza az ízeit), most sózd meg, és ezt kavargatva sütögesd 10-15 percig, majd öntsd fel 3 dl habtejszínnel, 1 pohár natúr joghurttal és 2 dl vízzel, keverd csomómentesre.

Dobjál rá egy kis ág friss kakukkfüvet, és lassan forrald fél óráig. Kóstolgatva lehet tovább ízesíteni.

Ha nem lenne elég sűrű, tejes habarással sűríthető.

 

Köret: egyben sült marhacomb volt.

 

Előzmény: Bencuc (139136)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139138

Soha ne legyen rosszabb a helyzet!

 

Előzmény: hal40 (139137)
hal40 Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139137

 :) Rókagombánál csak a keserűgomba  több az erdőben. 

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139136

Én mindig csak ábrándozok, hogy ilyen recepteket megcsinálok, mert mire leszedem meg megpucolom úgy elfáradok, hogy csak na. Nem beszélve a korai kelésről. De ha valakinek van rókagombamártásra jó recept, azt megköszönném.

 

Szerintem rókagombánál nem árt, ha folyóvíz alatt lemosod, ha pl. pörköltet csinálsz belőle, kicsire kell vágni, akkor jobban elfő belőle a víz, és így annyi más a készítésnél, hogy pl. csiperkénél esetleg kell felönteni kis vízzel, itt ez a víz majd az lesz, amit a gomba a mosáskor beszívott. Ha viszont sütöd, párolod, vagy meg akarod mutatni a gomba alakját egy fogásban, akkor az biztos, hogy óvatosan, szelektálva kell szedni, már terepeni kicsit tisztogatni, és otthon is óvatosan. Ha nem egymagam végezném a szedést-tisztítást-főzést, akkor én is csínján bánnék a vízzel. De legalább már jó pörköltet tudok főzni belőle.

 

Én azt mondom, ha a napokban találtatok, és főleg avarban, amennyiben bejön holnapra a viharokról a jóslat, kedden menjetek vissza, hátha több is kibukkan. Ha csupasz erdőtalajon szedtétek nem olyan sanszos, hogy megint lesz, amennyiben maradéktalanul átfésültétek a terepet. Ha viszont nem hül vissza holnap a vihartól az idő akkor ne menj ki. Hiába nő egyik nap, ha megszeded és onnantól fogva jön a hőhullám, ami kicsit is otthagysz, megáll a növésben és akár 2 nap alatt leszárad. olyankor már csak a nyirkos völgyek alján marad meg valami.

Előzmény: gombászok (139129)
beetee Creative Commons License 2019.06.22 0 2 139135

Költői kérdés: és te igényesebb vagy az ételre azóta?...

 

;)

Előzmény: Törölt nick (139133)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139134
Lájk.
Előzmény: Törölt nick (139133)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139133

Volt egy ismerősöm, kollégám, egyszer meghívott gombászni, mert a környékükön felütötte nagy mennyiségben a fejét a nagy őzlábgomba. Szedtünk is vagy 4 nagy kosárral. A meglepi ezután jött. Ismerősöm csap alatt lemosta az őzláb kalapokat. Vizet forralt, ebben megfőzte. Lecsöpögtette, majd valami aprítóval ledarálta. A masszából fasirtot csinált. Bármi másból csinálhatta volna, akár reszelt fűzfából is.

Mikor a magam csendes módján elmondtam, hogy az erdei gombát én meg se mosom, akkor kiakadt, azt mondta szó szerint: ő ennél igényesebb az ételre.

Találós kérdés: gombásztunk-e közösen azóta?

Előzmény: homerx (139132)
homerx Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139132

kiveve a roka. a tobbit nem mossuk.

Előzmény: gombászok (139131)
gombászok Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139131

Hát, akkor felejtős.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (139130)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139130

Szerintem gombája válogatja. Vargányát pl nem jó ötlet mosni, de ha szedtél már szakadó esőben rókagombát, akkor láthattad, h nem árt neki a víz, viszont nagyon sáros lesz. Vagy pl homokon szedett fenyőpereszkénél a fogad alatt ropogó kvarcszemcsék is elég meggyőző érvek a mosás mellett, indokolt esetekben akàr a szent doktrina ellenében is.

Előzmény: gombászok (139129)
gombászok Creative Commons License 2019.06.22 -1 0 139129

Ne zuhanyozd!!!

Semmiféle erdei gombát nem mosunk!!

A terepen leválogatjuk: ami sáros, és a gombakés keféjével nem tisztítható, az maradjon a helyén.

Tegnapelőtt -4 éve ismert terepen- 70 deka róka ugrott elénk, ami eddig rejtőzött. Másnap semmi. Holnap megnézzük???

Mai menű: marhacomb sütve-párolva, rókagomba mártással.

Valamikor a franciéknál ettem ilyet, hát, azóta is keresem ezt az ízvilágot, lehet, meglett!!

Mártás: fiatal hagyma vajon sütve, liszttel meghintve, gomba rádobva, sütögetve, sózva, borsozva, tejszín, joghurt, tej, víz a sűrűség beállítására, ja és a lényeg: húsos füstölt szalonna, kakukkfű a háztájiból, no meg egy kis száraz pezsgő a szószba.

Előzmény: Bencuc (139117)
beetee Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139128

Valami trópusi őzlábgombácska...

A cserepes virágoknál előfordul.

A szaporítóhelyeken jönnek-mennek a földkeverékek, kókuszrostok, és van ahol túléli a sterilizációt pár spóra..

Előzmény: ZsuR (139127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!