Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A Kelet-Mecsekben töltöttem pár napot a gombásztársaimmal. Ugyan nem volt sok gomba, de azért találtunk ezt-azt. Jó volna októberben visszatérni, amikor potyog a szelídgesztenye, ami pont most virágzik.
8-10 éves korom óta gombászok. 18-20 éves korom óta főzök is gombás ételeket. Ez a szörnyű eset 30 éves korom körül történt meg velem Annak meg már... na jó, szóval nagyon régi történet volt ez. Csak sajnos igaz.
Én viszont a legjobbaktól tanultam, gombázni és ételt készíteni is, nagyszerű helybéli emberektől, a Mátrában.
- 3 dkg vajon süssél le 15 dkg apróra vágott újhagymát(főzőhagyma, aminek már van feje, de még zöld a szára).
- külön pírítsál le 10 dkg finom füstölt húsos szalonnát(kolozsvári vagy bacon), csíkokra vágva, rózsaszínűre sütve, add a hagymához.
- dobjál rá két púpozott evőkanál lisztet, kissé keverd el(innen kezdve csak lassú tűzön), fehérborssal szórd meg.
- dobjál rá 60 dkg aprított, hosszában felvágott rókagombát(én nem mostam, sőt két napig tisztítás után hűtőben volt, szikkadt, ami még jobban kihozza az ízeit), most sózd meg, és ezt kavargatva sütögesd 10-15 percig, majd öntsd fel 3 dl habtejszínnel, 1 pohár natúr joghurttal és 2 dl vízzel, keverd csomómentesre.
Dobjál rá egy kis ág friss kakukkfüvet, és lassan forrald fél óráig. Kóstolgatva lehet tovább ízesíteni.
Ha nem lenne elég sűrű, tejes habarással sűríthető.
Én mindig csak ábrándozok, hogy ilyen recepteket megcsinálok, mert mire leszedem meg megpucolom úgy elfáradok, hogy csak na. Nem beszélve a korai kelésről. De ha valakinek van rókagombamártásra jó recept, azt megköszönném.
Szerintem rókagombánál nem árt, ha folyóvíz alatt lemosod, ha pl. pörköltet csinálsz belőle, kicsire kell vágni, akkor jobban elfő belőle a víz, és így annyi más a készítésnél, hogy pl. csiperkénél esetleg kell felönteni kis vízzel, itt ez a víz majd az lesz, amit a gomba a mosáskor beszívott. Ha viszont sütöd, párolod, vagy meg akarod mutatni a gomba alakját egy fogásban, akkor az biztos, hogy óvatosan, szelektálva kell szedni, már terepeni kicsit tisztogatni, és otthon is óvatosan. Ha nem egymagam végezném a szedést-tisztítást-főzést, akkor én is csínján bánnék a vízzel. De legalább már jó pörköltet tudok főzni belőle.
Én azt mondom, ha a napokban találtatok, és főleg avarban, amennyiben bejön holnapra a viharokról a jóslat, kedden menjetek vissza, hátha több is kibukkan. Ha csupasz erdőtalajon szedtétek nem olyan sanszos, hogy megint lesz, amennyiben maradéktalanul átfésültétek a terepet. Ha viszont nem hül vissza holnap a vihartól az idő akkor ne menj ki. Hiába nő egyik nap, ha megszeded és onnantól fogva jön a hőhullám, ami kicsit is otthagysz, megáll a növésben és akár 2 nap alatt leszárad. olyankor már csak a nyirkos völgyek alján marad meg valami.
Volt egy ismerősöm, kollégám, egyszer meghívott gombászni, mert a környékükön felütötte nagy mennyiségben a fejét a nagy őzlábgomba. Szedtünk is vagy 4 nagy kosárral. A meglepi ezután jött. Ismerősöm csap alatt lemosta az őzláb kalapokat. Vizet forralt, ebben megfőzte. Lecsöpögtette, majd valami aprítóval ledarálta. A masszából fasirtot csinált. Bármi másból csinálhatta volna, akár reszelt fűzfából is.
Mikor a magam csendes módján elmondtam, hogy az erdei gombát én meg se mosom, akkor kiakadt, azt mondta szó szerint: ő ennél igényesebb az ételre.
Szerintem gombája válogatja. Vargányát pl nem jó ötlet mosni, de ha szedtél már szakadó esőben rókagombát, akkor láthattad, h nem árt neki a víz, viszont nagyon sáros lesz. Vagy pl homokon szedett fenyőpereszkénél a fogad alatt ropogó kvarcszemcsék is elég meggyőző érvek a mosás mellett, indokolt esetekben akàr a szent doktrina ellenében is.
A terepen leválogatjuk: ami sáros, és a gombakés keféjével nem tisztítható, az maradjon a helyén.
Tegnapelőtt -4 éve ismert terepen- 70 deka róka ugrott elénk, ami eddig rejtőzött. Másnap semmi. Holnap megnézzük???
Mai menű: marhacomb sütve-párolva, rókagomba mártással.
Valamikor a franciéknál ettem ilyet, hát, azóta is keresem ezt az ízvilágot, lehet, meglett!!
Mártás: fiatal hagyma vajon sütve, liszttel meghintve, gomba rádobva, sütögetve, sózva, borsozva, tejszín, joghurt, tej, víz a sűrűség beállítására, ja és a lényeg: húsos füstölt szalonna, kakukkfű a háztájiból, no meg egy kis száraz pezsgő a szószba.
Én nem szoktam ezt így nézni hogy milyen magasan. Azt kell mondjam gyakorlatilag most bármerre mész Heves megyében, mindenütt van a hegyekben. A vastag lombszőnyegű ritkásabb tölgyeseket viszont érdemes kerülni. Ott már lement/nem is volt most, ami meg még nő, az nagyon elszórtan. Kinyírta őket a kánikula. De így is sok fele lehet most szedni, viszont csak kevés erdőrész van ahol tömeges. Szóval hosszú túrákra kell készülni.