Keresés

Részletes keresés

hal40 Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139137

 :) Rókagombánál csak a keserűgomba  több az erdőben. 

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139136

Én mindig csak ábrándozok, hogy ilyen recepteket megcsinálok, mert mire leszedem meg megpucolom úgy elfáradok, hogy csak na. Nem beszélve a korai kelésről. De ha valakinek van rókagombamártásra jó recept, azt megköszönném.

 

Szerintem rókagombánál nem árt, ha folyóvíz alatt lemosod, ha pl. pörköltet csinálsz belőle, kicsire kell vágni, akkor jobban elfő belőle a víz, és így annyi más a készítésnél, hogy pl. csiperkénél esetleg kell felönteni kis vízzel, itt ez a víz majd az lesz, amit a gomba a mosáskor beszívott. Ha viszont sütöd, párolod, vagy meg akarod mutatni a gomba alakját egy fogásban, akkor az biztos, hogy óvatosan, szelektálva kell szedni, már terepeni kicsit tisztogatni, és otthon is óvatosan. Ha nem egymagam végezném a szedést-tisztítást-főzést, akkor én is csínján bánnék a vízzel. De legalább már jó pörköltet tudok főzni belőle.

 

Én azt mondom, ha a napokban találtatok, és főleg avarban, amennyiben bejön holnapra a viharokról a jóslat, kedden menjetek vissza, hátha több is kibukkan. Ha csupasz erdőtalajon szedtétek nem olyan sanszos, hogy megint lesz, amennyiben maradéktalanul átfésültétek a terepet. Ha viszont nem hül vissza holnap a vihartól az idő akkor ne menj ki. Hiába nő egyik nap, ha megszeded és onnantól fogva jön a hőhullám, ami kicsit is otthagysz, megáll a növésben és akár 2 nap alatt leszárad. olyankor már csak a nyirkos völgyek alján marad meg valami.

Előzmény: gombászok (139129)
beetee Creative Commons License 2019.06.22 0 2 139135

Költői kérdés: és te igényesebb vagy az ételre azóta?...

 

;)

Előzmény: Törölt nick (139133)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139134
Lájk.
Előzmény: Törölt nick (139133)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139133

Volt egy ismerősöm, kollégám, egyszer meghívott gombászni, mert a környékükön felütötte nagy mennyiségben a fejét a nagy őzlábgomba. Szedtünk is vagy 4 nagy kosárral. A meglepi ezután jött. Ismerősöm csap alatt lemosta az őzláb kalapokat. Vizet forralt, ebben megfőzte. Lecsöpögtette, majd valami aprítóval ledarálta. A masszából fasirtot csinált. Bármi másból csinálhatta volna, akár reszelt fűzfából is.

Mikor a magam csendes módján elmondtam, hogy az erdei gombát én meg se mosom, akkor kiakadt, azt mondta szó szerint: ő ennél igényesebb az ételre.

Találós kérdés: gombásztunk-e közösen azóta?

Előzmény: homerx (139132)
homerx Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139132

kiveve a roka. a tobbit nem mossuk.

Előzmény: gombászok (139131)
gombászok Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139131

Hát, akkor felejtős.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (139130)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139130

Szerintem gombája válogatja. Vargányát pl nem jó ötlet mosni, de ha szedtél már szakadó esőben rókagombát, akkor láthattad, h nem árt neki a víz, viszont nagyon sáros lesz. Vagy pl homokon szedett fenyőpereszkénél a fogad alatt ropogó kvarcszemcsék is elég meggyőző érvek a mosás mellett, indokolt esetekben akàr a szent doktrina ellenében is.

Előzmény: gombászok (139129)
gombászok Creative Commons License 2019.06.22 -1 0 139129

Ne zuhanyozd!!!

Semmiféle erdei gombát nem mosunk!!

A terepen leválogatjuk: ami sáros, és a gombakés keféjével nem tisztítható, az maradjon a helyén.

Tegnapelőtt -4 éve ismert terepen- 70 deka róka ugrott elénk, ami eddig rejtőzött. Másnap semmi. Holnap megnézzük???

Mai menű: marhacomb sütve-párolva, rókagomba mártással.

Valamikor a franciéknál ettem ilyet, hát, azóta is keresem ezt az ízvilágot, lehet, meglett!!

Mártás: fiatal hagyma vajon sütve, liszttel meghintve, gomba rádobva, sütögetve, sózva, borsozva, tejszín, joghurt, tej, víz a sűrűség beállítására, ja és a lényeg: húsos füstölt szalonna, kakukkfű a háztájiból, no meg egy kis száraz pezsgő a szószba.

Előzmény: Bencuc (139117)
beetee Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139128

Valami trópusi őzlábgombácska...

A cserepes virágoknál előfordul.

A szaporítóhelyeken jönnek-mennek a földkeverékek, kókuszrostok, és van ahol túléli a sterilizációt pár spóra..

Előzmény: ZsuR (139127)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139127

Mi nott nekem a viragcserepbe???

Bencuc Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139126
U, az messze van. De érdemes a Mátrába eljönni most. És nem is kell magasra menni.
Előzmény: Obi_Wan_ (139124)
homerx Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139125

boklaszok boklaszok, egy kis vukkra lecsucsulok, VUUUUUK!

 

Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139124

Nem, Pest kozeleben, de a Matrát ismerem v mennyire.

Előzmény: Bencuc (139122)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139123

Kapitális példány:

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139122

Te itt laksz Hevesben?

Előzmény: Obi_Wan_ (139121)
Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139121

Köszönöm mindkettőtöknek.

Előzmény: Bencuc (139120)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139120

Én nem szoktam ezt így nézni hogy milyen magasan. Azt kell mondjam gyakorlatilag most bármerre mész Heves megyében, mindenütt van a hegyekben. A vastag lombszőnyegű ritkásabb tölgyeseket viszont érdemes kerülni. Ott már lement/nem is volt most, ami meg még nő, az nagyon elszórtan. Kinyírta őket a kánikula. De így is sok fele lehet most szedni, viszont csak kevés erdőrész van ahol tömeges. Szóval hosszú túrákra kell készülni.

Előzmény: Obi_Wan_ (139118)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139119

Szerda Börzsöny 5 kg körül: 350 - 400 m, viszonylag sík terep, öreg tölgyes gazdag cserjeszint. Volt még 400 m körül meredek  Ny tàjolású tölgyesben.

 

Előzmény: Obi_Wan_ (139118)
Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139118

Kérhetek egy tájolást és magasságot a sárga rókára?

 

Köszi előre is.

Előzmény: Bencuc (139115)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139117

Nem jó mert én zuhany alatt tisztítom, de már fel van dolgozva

nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139116

Azért, illene megtisztítva tenni a hűtőbe, és legalább egy konyhai papírtörlővel takard le!

 

Előzmény: Bencuc (139115)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139115

Megint dübörög a szezon

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139114

Köszi!

Előzmény: nagypapi51 (139113)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139113

Csak fagyasztva. Hűtőben, papírzacskóban 3-5 napot is kibír.

 

Előzmény: Bencuc (139112)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139112

Emberek, a rókagomba hűtőben is megkeseredik, ha beteszem egy napra, vagy csak fagyasztva? 

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.19 -3 0 139111

Ugyanmár! Az a gomba nem igazán egyértelmű. Én a kékülést vetettem fel, mert valami vagy nem kékül, és pont. Vagy kékül, de ebből kétféle van: gyorsan kékül vagy nagyon lassan. Ettől függetlenül zavarba ejtő a tönkje, mert a tönk vagy szemcsés, vagy hálózatos, vagy ilyen, mint ez, hogy alul szemcsés, felül hálózatos. Nagyon is jó kédést tettél fel, mert az, hogy a tönk felszíne milyen, és a kékülés nagyon lassú a tőled származó információ alapján, a kettő együtt nem teszi teljesen egyértelművé, ehhez még hozzá a tönk alakja, ami nem hasas, szóval nagyon is helyénvaló a kérdésed, bárki is képzeli ezen a fórumon magát nagytudásúnak. Hol is vannak ők? Beszéltem.

Előzmény: nyinaaa (139109)
Tendrei Creative Commons License 2019.06.19 0 0 139110

Bezzeg a keserűknek minden összejött, a szemeteknek...:-)

Előzmény: Tendrei (139106)
nyinaaa Creative Commons License 2019.06.18 0 0 139109

Így utólag, igazad van. Csak ez a fránya kékülés megzavart.

Előzmény: Luridus (139108)
Luridus Creative Commons License 2019.06.18 0 1 139108

Szerintem szinte minden jellemzője látszik a gombádon (a kékülés csak a megvágás hiányában nem).

Előzmény: nyinaaa (139107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!